Dokázali by ste zniesť po svojom boku takého chlapa?
Ahojte, idem si vyliať dušu, prípadne po vaše názory ...som krátko s manželstve s človekom, ktorý stále rozdeľuje peniaze na moje a tvoje, nikdy nekúpi nič navyše, všetko platíme vždy presne na polovicu a pri pokladni pri platení v obchode sa ma vždy pýta, či máme ešte spoločne peniaze( áno,sme spoločnú peňaženku z ktorej všetko kupujeme ).
Ak sa stane,že už nemáme a zaplati on, doma vyťahuje bločky a pýta sa ma, či sme sa za toto a za toto už vysporiadali.
Snažila som sa mu ukázať,že da sa fungovať aj ináč, idem do obchodu, kúpim niečo, prekvapím ho, prípadne uvarím, ale ja sa nikdy nedočkam ani len malej pozornosti navyše, okrem štandardných sviatkov, kedy sa to patrí a očakáva.
Dokonca aj keď ma zavolá či s ním idem na obed, zaplatim svoju polovicu...niesom na peniaze,ani zlatokopka...ale toto ma tak akosi uráža. Sme manželia, ale stále fungujeme oddelené,každý za seba.
Povedala som mu,že mám obavy,keď teraz funguje takto,že ako si to predstavuje napríklad ak by som bola náhodou na materskej, a budem mať obmedzený príjem,ako chce toto zvládnuť...jeho reakcia je,že preto musime šetriť.
Mám po 30tke, ale mám strach ísť s ním do zakladania rodiny, necítim v ňom istotu a oporu. Vlastne som ho prestala ľúbiť za to,ako mu viac záleží na materiálnych veciach a peniazoch, mam strach,že by som počúvala reči potom na materskej, že nás živí on a podobne.
Pýtam sa sama sebej, prečo som si ho vzala, vždy bol taký, len som dúfala,že nás manželstvo spojí a budeme fungovať spoločne. Aká som bola naivná. Drží ma nad vodou len to,že našťastie nemáme spolu ešte deti, pretože ja s takým mužom žiť nedokážem.
Do poradne kde by sme si veci vykomunikovali ísť odmieta, nevidí problém u seba..
@zoro9836 nejdem sa pise. Neidem - to je chyba tak z 3 rocnika na zakladnej skole. Deti si nikto s nikym nerobi - pre deti sa rozhoduje par spolocne. To je tiez z biologie zakladnej skoly :D
@de_cember nie nebola Ani minutu.. My mame sice uz pomaly 20r kazdy svoj ucet, ale kedze mm zaraba viac, Plati vacsie vydavky, co ostane ostane kazdy ked si kupi malickost neriesime nemusime vediet😂potraviny kupujeme obaja, ako kto ide z prace,vacsie polozky riesime spolu, ale aby som dosla s uctom, ze pre plat polovicu too teda nie.. Ale zas MD, RD som bola samostatna, nepotrebovala som od manzela ale Ani nesedela na zadku 3r😊
@de_cember pozri sa, máš výhodu, že môžeš utiecť, budeš mať od neho pokoj a po probléme. Zbytočne diskutovať na 8 strán, keď povahu tvojho manžela nezmeníme. A ty si si ho zobrala aj napriek tomu, že si vedela aký je. Žiaľ.
@zoro9836 och! Kde si sa len taký nabral. A dosť ze sa na takého chlapa vlastne aj nejaká žena ulakomila...
@de_cember Vy ste obaja pravne negramotni?To,co pisujes je stav , ked manzelia sa dohodli,ze im v momente uzatvrenia manzestva nevznikne BSM? mate notarsku zapisnicu ?
Ak nie,obaja by sme mali vediet, ze mate BSM.to znamena, ze vsetko,co sa nadobudne povcas manzelstva je spolocne.. aj vase prijmy.
Takze ako ste sa dohodli pred uzatvrenim manzelstva?
To je zakkladna otazka.Ak mate Bsm,tak vase prijmy su spolcne.. nemaju podiely.... Takze je navas,aby ste si urcili formu platby /spolcnu//za vase zivotne potreby...
Asi obom vam unika zmysel manzelstva. cize spolcne hospodarenie.. SPOLOCNE.ale to neznamena platit na polovicu.
Takze jedine efektivny rozhovor s manzelom pomoze.... kde si vysvetlite ,v akom zväzku ste ako mate postupovat ,aby rodina fungovala...Ak manzel nepochopi zmysel manzelstva aj po ek.stranke,tak vas zväzok nema dobre zaklady a nemoze normalne fungovat...
V sudnej sieni so videla uz vselico.. Ale toto je naozaj nenormalne chovanie dvoch dospelych osob.....
@vroni Presne ako pises, jeto o tom,ako si oba ja manzelia este pre dsobasom predstavju fungovanie manzestva po ek.stranke.. Ale v at je iny prvny system rod.prava ako na sk ....tak mozes predpokladam mat viac manevrovacieho pristoru ,co satky formy fungovania rodiny , uzatvarania manzelskych zmluv a pod..
Vserko zalezi od dohody buducich manzelov...
Niekto prferuje ako manzelstvo formov .muz je ek.zabezpeka rodiny,niekto /pretoze su obaja majetni/ maju manzeske zmluvy.ini s abetu bez nich... a maju spolony majetok...ale anozaj spolcny.cize vsetky finacie v manzestve vyzivaju rovnako obaja a maju pristrup ku kontu obaja ako spolumajitelia... Znakomlasky nie je to,ci jedne zivi druheho.ale to,ze s avedia dohodnut, vedia ,ze su rodina /ta najblizsia, jeden pre druheho je ochotny urobit cokolvek nielen ho zivit / a podla toho sa aj spravaju ..
@f333, presne o tu dohodu tu ide. My pracujeme obaja a momentálne dokonca aj zarobíme plus mínus rovnako. Ale v živote by som nešla do akéhokoľvek partnerstva s človekom, ktorý by chcel mať so mnou obchodný a nie rodinný vzťah. A účtovať všetko na polovice, má dať a dal, to je obchodný vzťah. Rodinný by mal vyzerať inak. Podľa mňa.
@f333 Preco musis hned urazat a pisat, ci su pravne negramotni? Nic z toho, co napisala, mi ani len naznakom nepripada, ze by bola negramotna z akejkolvek stranky. Pravne moze byt neviem co, ALE ak on je taky, tak asi sa autorka nejakym ohananim BSM daleko nedostane. Alebo mas pocit, ze ked ho ona zacne konfrontovat tym, ze on je povinny a ze vsetko je spolocne atd, tak jemu zrazu zasvieti a povie jej: "Och, to vazne? To som nevedel. Jasne, uz nebudeme nic delit, lebo nase peniaze su spolocne"? 😂. On je jednoducho taky a ohananim sa bsm si manzelstvo nezachrani...to musi mat clovek prirodzene v sebe, nie donutenim, lebo potom manzelstvo straca vyznam. Ludia sa predsa beru, vacsinou a malo by to tak byt, z lasky. Ze sa navzajom lubia, rozumeju si, podporuju sa a chcu spolu travit cas. A nie preto, aby sa navzajom ohanali pravnymi zalezitostami a podla nich fungovali. Na to by v manzelstve nemal byt dovod. Aby ten vztah mohol pokracovat, musi prist prirodzene a uprimne uvedomenie si toho, ze to nie je ok a nasledna naprava. Takze akokolvek pravdive to je z pravnej stranky, v praxi je to o prirodzenom fungovani, ze je vsetko spolocne, nie "len" preto, ze to je pravne zavazne.
@zoro9836 láskavo si takto rozkazuj doma.
@anickaaa6aaa správa sa ako osina v riti, ja ho ignorujem, čudujem sa ženám, že ešte s ním komunikujú, len ho podporujú v pľuvaní jedovatých slín a v písaní bludov
@hope87 To nie je urazka ale konstatovanie daneho stavu ,podla popus autoirky akom konaju., mala by si prestat uvazovat v intenciach,ze kazda kritika ci poukazanie na iste nedostatky su urazkou
Mimochdom,kazd yobcan sk by mal mat tolko rpvneho povedomia,aby vedel manazovat iste pravne zalezitosti ,tykajuce saj erho bezneho zivota .A uzatvorenie manzelstva a podmienky stym spojene k tomu patria
Takkze ty sa sustred na svoj nazor ohladne daneho prblemu a nelustruj mna..amoje nazory Ja to nerobim ohladne tvojho nazoru..
Hoci mam k nemu vyhrady .. .a nesuhlasim s nim.
Aked uz deba tujeme,tak manzestvo ,ktor eje postavene na zakladoch,ake püopisala autoirka s azachanit neda,pokila obaja nepochopia podstatu manzestva a podmienky,za akym ma vzika ta fungovat... ke dje on taky,tak taky ol vzdy. tak siu ho nemal brat... teraz jej ostava len tvrdo jednat... AK maju BSM ,tak trvat na jeho forme dodrzovania,ak nemaju,tak to mala vediet tiez a podla toho sa zariadit.AK on je takyt´ ak bud bude ona utlacana,,ked to bude akceptovat,alebo ich manzelstvo skonci,ak ona budet rvat na dodrzovani pravidiel fungovania manzelstva s BSM.....Nic viac nic menej jej nepomoze..
@vroni ked to beries citovo,tak rodina ma vypadat inak alp pistat na ply vydavky... ALe .. ked to beris realisticky.Tak tie manzelske zmluvy maju svoj racionalny dobry zaklad pre rozne situacie,.. A je to presne ako pises so tom,co kto je ochotny akceptovat ako formu manzelstva .
.aLE ak su rozne nazory prEd sobasom na formu manzelskeho spoluzitia ek.ci ineho razu,tak manzeLstvo by ani nemalo vzniknut. pretoze je tam vela antagonistickych rusivych vpyvov pre oboch partnerov.. A o tom pises ty zo svojho pohladu .zety by si nekaceptovala malstvo,ake ma autorka...To pri normalnom uvazovani nikto...Ak teda maju BSM:.
Ale najväcsia trgedia je,ked jeden ci obaja ani netusia,co manzelstvo vlastne znamena po kazdej stranke..A toto je pripad tejto autorky..
@kittykat22 raz dávnejšie tu bola veru diskusia, kde žena písala, že muž ju vezme na dovolenku, ale z domu budú mať mrazené rožky, calamady a paštéty a ona ma variť. Inak nikam nejdu. A nech zabudne, že pôjdu tam niekam sa najesť 🙈🙈
@cacianka akoze vsimam si ho v rôznych diskusiách. Nikdy som nekomentovala, ale dnes som to uz v sebe neudržala.
@de_cember nie, nedokázala. Nechce sa mi čítať 8 strán, ale za mňa takéto fungovanie nie je ok ani v partnerstve, nie to ešte v manželstve. Tým nechcem povedať, že by mal všetko platiť len jeden z vás, ale takéto prepočítavanie by som nedala. Raz som toto zažila s "kamoškou" na dovolenke, hneď po nákupe či spoločnej káve okamžité vysporiadavanie do jedného centu, išlo mi to riadne na nervy za 4 dní a nie prežiť takto s niekým celý život. To aj pri umývaní riadu máte rozpocitane taniere a šálky presne na polovicu a byt, keď vysavate máte rozpocitany na metre štvorcové, aby náhodou jeden nespravil viac? Ak nie, skús s tým začať.
Ja vidim najvacsi problem, ze ste nejak fungovali a ty si proste cakala, ze sa to v manzelstve zmeni. Preco by sa malo? Darmo ti tu zeny napisu, ako to funguje u nich, to si musite riesit vy dvaja. My napriklad vacsie spolocne vydavky tiez platime na polku, to je skor moja iniciativa, aby som mala prehlad, kde sme kolko minuli (mam appku), co neznamena ´, ze si posielame peniaze 🙂 bezne mesacne vydavky, u nas vsetko platim ja z uctu, manzel mi posiela nejaky prispevok, vyratala som to tak, aby nam ostalo zhruba rovnako na potraviny, drogeriu a svoju spotrebu, to raz kupi jeden, raz druhy. Vypadok mojho prijmu na materskej budeme platit napoly, na tom sme dohodnuti. Vsetko je otazka, co vyhovuje vam dvom. Ak sa ti taketo blockovanie nepaci (co sa necudujem), navrhni mu jeden spolocny ucet (my sme toto ani jeden nechceli) a tu matersku naozaj prediskutuj, lebo “ved budeme setrit” naozaj neznie ako nejaka dohoda.
@f333, na Slovensku žiadne predmanželské zmluvy a notárske zápisnice nemajú platnost. Všetky manželstva majú automaticky a zo zákona bsm. Existuje len súdne zrušenie bsm a na to musia byť zvláštne dôvody (dohoda nestačí ani keby súhlasili obe strany), ale žiadnu inú dohodu alebo zmluvu slovensky zákon neuznáva (stále hovoríme len o majetku v manželstve, nie všeobecne o akomkoľvek zákone)
@anickaaa6aaa podobne. Ten "chlap" je "snom" každej ženy 🤦♀️
kamarádka je rozvedená, lebo si kúpila drahý keks. Myslím to smrteľne vážne. To bola samozrejme posledná kvapka, ale scéna v obchode kvôli keksu ju naštartovala odniesť papiere. Teraz ju občas stretávam, omladla, schudla, urobila si doktorát a má priateľa.
@zoro9836 len tolko k prispevku z 10:42 - ked o tom vypravas, tak sa tym aj sam riad. V kazdej debate pretlacas jedine svoj vlastny nazor, jedine tvoj je spravny. Ak si si nevsimol vo svojej zaslepenosti, tu sa vyjadruju zienky, ktore maju co to za sebou a ich nazory su casto velmi podnetne. Furt trepes o nejakom spolurozhodovani, ale rozhodujes asi ty a tvoje druhe ja.. lebo inak druha strana nema sancu. Neviem, nejaky komplex si tu riesis? Lebo to mi vychadza, bud doma musis drzat hubu a krok, alebo manzelka sa ulakomila a musi suhlasit tu s milostpanom rozhodovatelom. Tu z autorky si urobil nejaku prizivnicku, pritom, nehnevaj sa, zdaleka nie je prizivnickou a naviac cele starocia a tisicrocia bol muz ten, ktory zivil rodinu. Iste prava sme si my, zeny, museli vybojovat. Napriek tomu, stale existuje diskriminacia - ci uz pri plate alebo na poziciu radsej obsadia muza ako zenu, lebo predsudky a su to prave chlapi, ktori nam podkopavaju nohy, a verim tomu, ze zo strachu, lebo uprimne, sme castokrat omnoho silnejsie nez vy..
A ked sa ohanas pravami, to uz nevidis, ze to my rodime deti? Ze si castokrat pretrpime tehotenstvo nevolnostami, mame kadejake nasledky, ze ked je dieta chore, zas sme to my, co ostavame doma? Aby sa prave chlap mohol realizovat, lebo zazracne je dieta zrazu len zeny. Pritom - sme zamestnane, po praci nas caka dalsia sichta - ucit sa s deckami, varit, prat atd... Kolki chlapi neracia ani pomoct, lebo sa odvolavaju na nejake delenie na zenske a muzske prace a "ja zarabam, som chlap". My musime vsetko, vy podla kadejakych individui nic. Este sa ako chlap ohanas tym, ze ty zarabas. Smiesny si. Ked uz, podla zakona aj tak mam pravo na polovicu bez ohladu na to, ze ty zarabas 3nasobok, smola, co? A keby si sa do mna chcel pustit, ze som tiez prizivnik, tak vopred vravim, nie, nie som. Vzdy som zarabala viac ako partner. Aj byt je moj. Ked som bola na pn, co ma auto zrazilo, financovala som si sama, nenatiahla ruku, ze chcem prachy, dokonca aj ked mi bolo na h**no, som este aspon podlahy vysala a umyla napriek tomu, ze som nohu vlacila za sebou. Dokonca aj na materskej. Teraz je priatel uz 1,5 roka pn skrz zdravotny stav, a predstav si, nemusi mi nic platit, aj ked tu bola spotreba vody a tepla za jeho osobu (ja nepotrebujem tolko kurit ako on), co potreboval alebo chcel, som mu zabezpecila bez toho, aby som mu cosi vypravala o spolufinancovani alebo prizivnictve. A to sme "len" partneri. A na zaver, slusnost je, ked ma niekto pozve na obed, ze ho aj zaplati. Rovnako ja, ked pozvem, platim, hanba by ma fackovala, ak by som to ziadala po pozvanom.
@zoro9836 stale rozmyslam,aky nudny zivot musis mat,ked sa musis registrovat na zenskom fore a ,,perlit"tu 😂 Predstavujem si ta asi takto-150 kil,prepotene tricko,vytahane trenky,sendvic v ruke,opluty cely monitor a asi zijes este v detskej izbe pri mamicke 🤷♀️ prepac,ale naozaj raz nepochopim,preco ma nejaky chlap potrebu,travit tolko casu na zenskom fore 😂😂😂keby toto robi moj muz,velmi by padol v mojich ociach...samozrejme ine je,ked tu niekto odborne radi,ale toto co ty si tu dokazujes,no na pobavenie 😁
Pises tu z pozicie "obete", ale realita je taka, ze ten hnev, ktory obracias na manzela, by si mala nastolit sebe samej. Mysliet si, ze vstupom do manzelstva clovek zmeni svoju podstatu a hodnoty a charakter - tomu proste normalny dospely zrely jedinec nemoze verit a ani v tom dufat. Tvoj manzel pocas 3 rokov chodenia bol vzdy ten isty, na nič sa nehral, bol k tebe od zaciatku uprimny, to ty si mala pre neho "scenar" podla seba. A kedze on ostal rovnaky (nazvyme to familiarne rovnaky chrapun), tak pre neho si prekvapenim asi ty.
Tiez tvoje oduvanie nikam nevedie.
Dospele zeny komunikuju a nastavuju si hranice. Su uprimne a priame.
Sadni si s nim a povedz mu vsetko co ti vadi.
Povedz mu, ze peniaze su spolocne a proste uz nebudes platit polovicu vsetkeho.
Spis si uplne vsetko, co sa ti nepaci, kazdu jednu situaciu ktora ta napadne a prediskutuj ju s nim.
A mozes dufat, ze sa zobudi. Je mozne ze aj ano, kedze doteraz to bral tak, ze tebe to nevadi.