icon

Dokedy mám pomáhať rozvedenej dospelej dcére?

2. sep 2025

Dobry den
Chcela by som poznat nazor matiek, hlavne tych s uz dospelymi detmi, dokedy je ziaduce pomahat dospelej dcere.
Dcera sa rozviedla, ex zat ju zo spolocneho bytu vyplatil, peniaze nerozvazne minula. Kupila nove drahe auto, lebo ona chce deti vozit bezpecne. Boli na drahej dovolenke pri mori, lebo ona sa potrebuje spamatat z rozvodu. Kupila novy nabytok a elektrospotrebice, lebo po rozvode hrdinsky odisla byvat do podnajmu. Vydrzala tam 4 mesiace, kym sa jej minuli vsetky peniaze a odvtedy je s detmi u mna. Uz viac ako rok. Zivot sa mi otocil hore nohami a priznam sa, ze svoj zivot som si na prahu 60 takto nepredstavovala. Ona je presvedcena, ze ja mam psiu povinnost ako jej matka jej donekonecna so vsetkym pomahat. Kazdy jej argument zacina a konci slovami ved si moja mama. To som. Clovek prvych 20 rokov obetuje detom, prisposobuje sa, kym dospeju a osamostatnia sa. Potom ked uz si moze pokojne zit svoj zivot zase sa ma clovek prisposobovat. Som z toho nestastna. Mam 15 rokov partnera, je to dobry charakterny pracovity chlap. Odstahoval sa odo mna, pretoze mu samozrejme taky zivot tiez nevyhovuje. V malom trojizbaku 5 ludi 3 generacie. Dcera sa z toho smeje, ze a co ze odisiel, ved sex uz hadam nepotrebujem kazdu noc. M

karolinakr
3. sep 2025
@gribka1

@pipimonterova Aj keby sa ti škerili do tváre, že staraj sa😁 ?

@gribka1 ja ťažko..ja mám problém sa o seba postarať, nieto ešte o druhých 😀

gribka1
3. sep 2025
@karolinakr

@gribka1 ja ťažko..ja mám problém sa o seba postarať, nieto ešte o druhých 😀

@karolinakr Ja keď sa o druhých starám, potrebujem potom poriadne regenerovať 😂😂 rada som, že seba zvládam.

luccija
3. sep 2025

@anonym_autor áno, treba pomôcť, ale nie donekonečna.Ty si dieťa vychovala, našla si partnera a mala svoj zabehnutý život.Ked ti bude oponovať, že ty si mama a musíš pomáhať veď v poriadku, ale ona je dospelá, založila si rodinu už je za deti a dvoj život ona zodpovedná.V tvojom veku už deti pomáhajú rodičom.Poznam ženy, ktoré by nepomohli ani toľko prepáč mám tu priateľa choďte do podnájmu s deťmi ti pomôžem, povarujem, ak bude veľmi treba finančne pomôžem, ale chceme svoj kľud.Asi len priamo sa spýtať čo plánuje ďalej?Keď tak minula peniaze aj by som sa bála, že jej budem ručiť a nakoniec budem za ňu platiť dlhy.Vyzera byť dosť sebecká a pohodlná veď musela vedieť, že dve malé deti ti zmenia život a domácnosť.

anonym_97a35e
3. sep 2025

@anonym_autor Neviem čo k tomu napísať. Len to že dcéra je veľmi sebecký človek a využíva rodiča (Teba).Ale zato ty nemôžeš. Vychovala si ju najlepšie ako si vedela a mohla a dcéra sa správa ako rozmaznané nezodpovedné decko. A ry ako správna mama a stará mama si ju v dobrom prichýlila,podala jej pomocnú ruku a ona to využila úplne! Nezávidím ti tú situáciu, sama neviem čo by som robila. Ale jedno viem určite, že moj muž by to nedovolil nikdy (na krátku dobu možno)ale dlhodobo určite nie.

cacianka
3. sep 2025
@anonym_6a6f4a

@anonym_autor ja som sa tiez po rozvode musela vratit k rodicom s malym babatkom.Uz je to dobre,mam dalsi zivot a som sebestacna no neaky cas to trvalo.Pocit tvojej dcery je spravny.Ano,si za nu zodpovedna,ona sa sem nepytala🥴Co sa tyka tych penazi nevieme o aku ciastku islo.Ak by sa za to nedala kupit ani garzonka tak je to jedno ,ze ich rozfofrovala.(ak ked ja by som si odlozila trebarz na podnikanie)Ak to vsak bola ciastka hodna kupy bytu,tak to urobila chybu.Ja keby mam zeby ma moj ex vyplatil(co nehrozilo a nehrozi),ihned tie peniaze otacam a investujem do buducnosti

@anonym_6a6f4a máš veľmi, veľmi zvláštny názor.
Dcéra sa vedela vydat, porodiť deti, rozviesť - je to už viac rokov samostatná bytosť, zodpovedná za svoj život ( a teraz aj za deti), tak sakra dokedy má byť za dcéru zodpovedná matka ?!?!? Áno, dcéra sa na svet nepýtala, matka ju splodila, porodila, ale aj vychovala až do dospelosti, už nemá povinnosť hasiť dcérine prusery.
A že je fuk koľko € rozfofrovala ?! Nie je, každé € mohlo tej dcére pomôcť vyriešiť strechu nad hlavou pre ňu a pre jej 2 deti. Že to nebolo málo, svedčí drahé auto, luxusná dovolenka, spotrebiče do cudzieho bytu a nájomné. Za tie € mohla mať aspoň základ na 2i byt, nieto na garsónku.

jana_eyre_2
4. sep 2025

Strašná predstava.. pretoto moja svokra povedala, že svojim deťom pomôže akokoľvek, ale bývať určite nie.. úplne ju chápem.. neviem poradiť, neviem čo robiť.. len dcére polopatisticky vysvetliť že takto to nejde.. máš právo na vlastný život..

bubinkaaa
4. sep 2025

Nečítam príspevky....avšak doplácaš na svoju dcéru .
Za dobrotu-na žobrotu.Chceš pre ňu to najlepšie,ona sa ale smeje z toho,že chlap od teba odišiel.Jej viditelne nezáleží na Tvojom šťastí ,je to dosť sebecké z jej strany.
Ty si toho partnera veľmi chváliš,on však zutekal kvôli Tvojej dcére.Nie je to určite pekné ako sa k tomu stavia.Este čo ma zarazilo,že minula všetky peniaze,ktoré jej ostali po rozvode. Ty nie si teraz povinná jej za každú cenu pomáhať. Keďže všetky úspory pomíňala ,nech sa teraz stará. Život je krátky,dupni si,stopni to!!!lebo inak ochorieš z toho.

bubinkaaa
4. sep 2025

Ešte ma napadla jedna vec.Nebolo príčinou rozvodu aj to ,že dcera nevie hospodáriť s peniazmi??že si mladý uvedomil,že naháňa peniaze do rodinného rozpočtu;ale s tvojou dcérou nikdy mať nič nebude.??

bluka2
4. sep 2025
@anonym_fa0b70

Som 3 roky rozvedená, sama na dve malé deti, pracujem, funancujem sa sama, mám svoje auto, bývanie (žiaľ zatiaľ len podnájom), a nikdy by má nenapadlo ísť bývať k mame s tým že mi musí pomáhať. Jedine s čím mi mama pomaha sú nečakane výdavky ak momentálne nemám ( pokazené auto, advokát …) aj to sa jej snažím stále vrátiť (hoci ona nechce). A občas vezme deti k sebe alebo ich vyberá zo škôlky a školy. A tiež nezarobim veľa, ale naučila som sa byt samostatná. Už asi moja hrdosť by mi nedovolila sa po 10 rokoch samostatnosti vrátiť k mame.

@anonym_fa0b70 +1. Sama som bola tiez na 2 deti od babatka a clovek si to proste musi zariadit tak, aby vyzil a podla moznosti este aj dobre.
Pomoc odtial potial. Uprimne povedane, skor by sa mi zdalo normalne pomoct rodicom ako naopak.
Ale chyba je aj na strane autorky, ze si necha pokazit vztah. Nech sa vrati do podnajmu cim skor, zrazu namiesto uradu si najde nieco lepsie platene s HO. Tuto je problem lenivost

beata_k
4. sep 2025

@anonym_autor Hovorila si s dcerou?

veronicka88
4. sep 2025

Pre toto učím svoje deti finančnej gramotnosti odkedy si začali uvedomovať na čo sa peniaze používajú....nenechaj sa vydierať. Radšej nech die do podnajmu a prísľub že pomôžeš s veľkými výdavkami na deti ako takto.

brendaa
4. sep 2025

@anonym_autor držím palce , škoda že máš tak nevhodne nastavenú dospelú dcéru....
myslím že je rozmaznaná...to nie sú vaše deti, ale jej deti a tvoje vnúčatá....ty si si svoje už vychovala....čo bývalý zať? hádam má alimenty alebo striedavku ?......
V tomto by som bola asi tiež neoblomná...tvojej dcére tiež život neskončil rozvodom....

spongebob1
4. sep 2025
@veronicka88

Pre toto učím svoje deti finančnej gramotnosti odkedy si začali uvedomovať na čo sa peniaze používajú....nenechaj sa vydierať. Radšej nech die do podnajmu a prísľub že pomôžeš s veľkými výdavkami na deti ako takto.

@veronicka88 Autorka zne, co zasiala. Ako si dceru vychovala tak ma.
Platit velke vydavky na deti...co da matka za podnajom, to je bude chybat na strave a obleceni, tak v konecnom dosledku to autorka zaplati.

66simonka66
4. sep 2025

Na jednej strane ťa úplne chápem, na strane druhej si neviem predstaviť ako sa dostane k bývaniu. Je sama, s deťmi, tabuľkovým platom. Hypotéku nedostane, na podnájom mať nebude. Pravdupovediac, neviem čo by som robila keby som v tvojej koži, ale ani neviem čo by som robila keby som v situácii tvojej dcéry.
Neporadím nijako, len sa nahlas zamýšľam.

barbie2023
4. sep 2025

Tak si si ju vychovala 🤷

anonym_2719fa
4. sep 2025

A možno sa zaťovi otvorili oči🙄

betulinka1
4. sep 2025

@anonym_autor v prvom rade podla mna tvoja dcera na tom nemoze byt az tak financne zle. Plat, vyzivne, danovy bonus, prídavky. Urcite bude niekde na sume 1500€. Nasla by som jej najom, nejaky dvojizbak uplne staci a povedala, ze 200€ mesacne ti naň prispejem. Ze koniec pomoci. Som mama ale otial potiaľ. Citové vydieranie, nech si necha pre seba.

barbie2023
4. sep 2025
@betulinka1

@anonym_autor v prvom rade podla mna tvoja dcera na tom nemoze byt az tak financne zle. Plat, vyzivne, danovy bonus, prídavky. Urcite bude niekde na sume 1500€. Nasla by som jej najom, nejaky dvojizbak uplne staci a povedala, ze 200€ mesacne ti naň prispejem. Ze koniec pomoci. Som mama ale otial potiaľ. Citové vydieranie, nech si necha pre seba.

@betulinka1 ak má niekto 1500€ a platí napr za bývanie cca 600€ max tak podľa mňa na život mu ostane 900€ je to parádna suma. Nech mi nik nehovorí ,že to nestačí.

jana_eyre_2
4. sep 2025
@66simonka66

Na jednej strane ťa úplne chápem, na strane druhej si neviem predstaviť ako sa dostane k bývaniu. Je sama, s deťmi, tabuľkovým platom. Hypotéku nedostane, na podnájom mať nebude. Pravdupovediac, neviem čo by som robila keby som v tvojej koži, ale ani neviem čo by som robila keby som v situácii tvojej dcéry.
Neporadím nijako, len sa nahlas zamýšľam.

@66simonka66 tak hlavne, vyživovaciu povinnosť má jej ex manžel, takže síce sama je, ale na deti jej muž musí stále prispievať, pokiaľ nemá striedavu, čo zrejme nemá..

anonym_49f6e0
4. sep 2025

Možno budem za zlú, ale ja by som chcela poznať aj verziu druhej strany, keďže už sa mi stalo v okruhu známych, že to bolo celkom inak.
Opíšem, čo sa stalo sme so známou. Teta 65+, sa vkuse sťažovala mame, že dcéra u nej býva, nepomáha jej atď..
Potom nám 1 známa vraví, že je to kus iná rozprávka, teta predala dom po smrti manžela, čo ho mala na mene, ale keďže mala exekúciu, najprv to vyplatila dcéra. Peniaze z domu predrbala, dcéra platí byt, platí výdavky za auto a teta z dôchodku vracia, čo sa zadĺžila, plus kopec jej uhradila dcéra.
Dcéra je na tom zdravotne zle, manžel pracuje v zahraničí a keďže neznáša vnuka, ten chodí tam do ZŠ, chodia často domov, aby bol s mamou.
Nevravím, že aj tu je to tak, ale aj táto teta sa posťažovala, sťažuje sa a jačí doteraz.

gribka1
4. sep 2025
@anonym_49f6e0

Možno budem za zlú, ale ja by som chcela poznať aj verziu druhej strany, keďže už sa mi stalo v okruhu známych, že to bolo celkom inak.
Opíšem, čo sa stalo sme so známou. Teta 65+, sa vkuse sťažovala mame, že dcéra u nej býva, nepomáha jej atď..
Potom nám 1 známa vraví, že je to kus iná rozprávka, teta predala dom po smrti manžela, čo ho mala na mene, ale keďže mala exekúciu, najprv to vyplatila dcéra. Peniaze z domu predrbala, dcéra platí byt, platí výdavky za auto a teta z dôchodku vracia, čo sa zadĺžila, plus kopec jej uhradila dcéra.
Dcéra je na tom zdravotne zle, manžel pracuje v zahraničí a keďže neznáša vnuka, ten chodí tam do ZŠ, chodia často domov, aby bol s mamou.
Nevravím, že aj tu je to tak, ale aj táto teta sa posťažovala, sťažuje sa a jačí doteraz.

@anonym_49f6e0 Ja si zas myslím, že bude mať asi dcéra podiel z bytu a vlastne je tam doma.

ivik4
4. sep 2025

Cooooo ? 😱
Ano na CHVILU by som dcere ci synovi pomohla tak ako si to urobila ty , vsak ma aj male deti tak to chapem. Ale aby sa mi smiala do ksichtu ze ma opustil priatel a spravala sa ako arogantna krava ? By svinskym krokom do mesiaca letela jak vecheť. To co je za nevdacnicu. Mas aj svoj zivot. Nech si panicka preda auto a hlada byvanie.
Uz si sa s nou o tom porozpravala a dala jej termin odchodu teraz odkedy si napisala diskusiu ?

maminkadeticiek
4. sep 2025

Vnucence by som nikdy z domu nevyhodila.Nemozu za to aku maju mamu.Kde pojdu.Dceru si vychovala ty tak,ze nema resoekt,nema zodpovednost,nie je samostatna.Podla mna to budes musiet strpiet.

anonym_fef971
4. sep 2025

@anonym_autor ja žijem po rozvode sama vo svojom dome, mám auto, prácu, jedno dieťa. Naši chceli aby som po rozvode ostala u nich. O Tom som nechcela ani počuť. Boli sme u nich rok, kým som postavila dom. Odvtedy žijeme samé. Rodičov mám blízko. Strážili vnučku, aby som nechýbala z práce. Často mi pomohli aj finančne, ale nikdy som od nich nepýtala. Vedia, že jeden plát, nie sú dva. Vždy mi to dobre padlo, ale nikdy by som nepýtala... Ja by som jej možno pomohla tým spôsobom, že by som ju nechala v tom byte a odsťahovala sa k priateľovi, s tým, že byť by som jej neprepisala. Osobne si neviem predstaviť platiť podnájom nejakých 700€ a živiť a satit dve deti... Ty si poznáš dcéru, ty vieš či je lenivá, vypočítava... Neviem či sa vieš vžiť do jej kože.

anonym_1d5cef
4. sep 2025

Po tej poslednej vete a ako sa partner odsťahoval by letela z bytu rovnou čiarou. Zbaliť veci do igelitky a vymeniť zámky. Nech sa dievča stará.

darina77
4. sep 2025
@anonym_1d5cef

Po tej poslednej vete a ako sa partner odsťahoval by letela z bytu rovnou čiarou. Zbaliť veci do igelitky a vymeniť zámky. Nech sa dievča stará.

@anonym_1d5cef normálne by si kvôli chlapovi vyhodila vlastnú dcéru s vlastné vnúčatá.? Ten chlap je manipulativny sebec. Po 15 spoločných rokoch by mal stáť pri priateľke a pomôcť jej

ivik4
4. sep 2025

Citam si spätne komenty a som v nemom uzase ako by ste niektore najradsej kojkali svoje deti az do hrobu. Autorka ma pravo zit so svojim partnerom v klude a bodka. Jej psia povinnost starat sa o svoje dieta skoncila velmi davno. Uz jej pomohla a VELMI, dcera sa jej smeje do ksichtu ,este ju chce z bytu vysackovat a ona ma len tisko nohami suchat ze? 😀
By pratala a vratil by sa spät partner
Nevdacnica arogantna

cacianka
4. sep 2025
@darina77

@anonym_1d5cef normálne by si kvôli chlapovi vyhodila vlastnú dcéru s vlastné vnúčatá.? Ten chlap je manipulativny sebec. Po 15 spoločných rokoch by mal stáť pri priateľke a pomôcť jej

@darina77 to čo trepeš ?! že odišiel aby uvoľnil izbu a doprial súkromie dcére s deťmi , je manipulátor a sebec ?! Odišiel do SVOJHO domu, nevisí nikomu na krku a neprilieva olej do ohňa. No asi súdiš podľa seba ...

betulinka1
4. sep 2025
@barbie2023

@betulinka1 ak má niekto 1500€ a platí napr za bývanie cca 600€ max tak podľa mňa na život mu ostane 900€ je to parádna suma. Nech mi nik nehovorí ,že to nestačí.

@barbie2023 tak ale ona evidentne nevie hospodarit. Minut peniaze na auto a potom byvat u mami, je velmi rozumne.

mira0611
4. sep 2025

@anonym_autor vau, tak tvoja dcera je typicky priklad narcistickej p.ce.
Ja som sa rozviedla, v 33 rokov, syn mal 12 rokov, a vies co, postavila som si dom, z bytu som dostala 15.000euro, zobrala som so hypo, zmenila som si pracu, na tazsiu ale lepsiu platenu, aby som nas uzivila.
Vies preco? Lebo som nechcela ist k mamicke /vtedy este pila/ byvat!
Otazku by si asi mala smerovat na psychologicku, ako komunikovat s dcerou, aby sa postavila na nohy.
Najviac je mi luto, tvojho vztahu.
Mozno budem kruta, ale mala by si vyhodit dceru, tak sa aspon postavi na vlastne nohy.
Este by som doplnila mam 38 rokov.