icon

Doma som za slúžku

basula30
9. nov 2016

Neda mi to nenapisat..sedim pred telkou so slzami v očiach..v dome bordel a je mi z toho zle..pohadala som sa s mm podla ktoreho nic nikdy netreba robit a mne drbe...rano vstavam o 4.. vychystam sa do roboty malu do škôlky..poobede ked o 5 prideme ma caka doma kolobeh ( prat..upratat..atd) muz si sedi na riti a len do nna drbe..pomoc ziadna. A ked nieco tak sa to všetko proti mne tak zvrtne ze ta sprosta som ja..

sense
10. nov 2016

@basula30 neviem ci byvate na dome alebo byte ale ak na byte ste traja z toho takmer cely den nic doma tak co treba kazdy den upratovat a prat atd?

moj uz teraz muz len razv ramci krizy mi vytkol v zivote ze nic nerobim , tak som to zacala aj tak robit behom par dni pochopil ze to nic nerobenie znamena neozehlene kosele , tricka, prach ze mozes do neho pisat atd...a viac to nepovedal a velmi rychlo sa rozpamatal co znamena slovo spolocny...

libawet
10. nov 2016

@basula30 záleží od muža, aký je to typ, aby sa zbadal a tiež začal čosi robiť a pomáhať Ti. Ak je to typ - " dajte mi slamu, ľahnem si na ňu " - tak sám od seba nezbadá nič. Koľko máte obaja rokov? Počítam, že už cca okolo 30 +-...to je už dosť ťažké v tomto veku niekoho meniť, ak má čosi zaužívané a tak pred tým žil. Ak mal toto od mamičky, full servis doma, tak to čaká aj od Teba, a ak si si ho včas nepritiahla, aby aj on pomáhal a znovu tu apelujem na vek cca 30 rokov, kedy je to ťažké, a už skôr aj nemožné, jedine, že by bol iný typ a nie ten, čo som vyššie písala...tak sa nezmení. Ono vôbec - ľudia sa nemenia, len sa časom vyfarbia.

libawet
10. nov 2016

@pragmaticka mať upratovačku v dome chce aj financie. Ty asi žiješ v inom svete, kde Ty asi veľa nerobíš a manžel sa postará. Sú ženy, ktoré, aj keby mali navyše financie pre upratovačku, tak doma cudziu ženskú neznesú, čo Ty asi neriešiš. Daj pozor, aby Ťa manžel za tú upratovačku potom nevymenil, lebo aj to sa stáva...

ajana1
10. nov 2016

@basula30 inak super vecicka je aj robotovy vysavac a Vianoce sa blizia tak nech manzelik kupi uzitocny darcek. Daju sa kupit uz okolo 200 Eur a je to super vecicka. Vsetko pekne povysava kym si v praci takze je o starost menej 😉 Ak nemas este umyvacku tak ju tiez priloz na list jeziskovi a pripadne aj susicku pradla (aspon nebudes musiet vesat iba skladat pradlo) a tak operies vsetko naraz za jeden den a ak mate plne skrine oblecenia raz za dva tyzdne bude uplne stacit 😉 Nakupy Sa daju riesit online cize zadas objednavku pocas prestavky v praci a vecer ti to donesu az k dveram 😉

ajana1
10. nov 2016

@libawet @pragmaticka neboj to Sa nestane lebo ma cas sa o seba starat, ist s manzelom Na vylet a aj energiu na tutu mutu 😉

dai
10. nov 2016

@basula30 ahoj, necitala som dalsie prispevky... v kazdom pripade ak sa muz nemieni podielat na pracach doma tak sa nepodielaj ani ty... mas tiez pracu tak isto ako on, preco ty by si mala robit a on nie?
ak zaraba vyrazne lepsie ako ty nech zabezpeci pani na upratovanie aby teba odbremenil... dalsia rada - neviem ake stare dieta mas, ale zacni zapajat aj to - u nas mame bodovy system - hracky, knizky len za body - body dostavaju deti podla urcitych domacich prac ktore zodpovedaju ich veku ( 5rocny napr. si ma postielat postel, upratat veci po prezleceni, umyt zuby a prezliekat sa rano a vecer bez vyzvy a pod. ... )

pragmaticka
10. nov 2016

@libawet nooo zeby ma manzel vymenil za 50r pani kt. doteraz este ani raz nevidel? chodi ku nam, ked nie sme doma, ma medzicasom klucik od domu. A tych par eur co to stoji, sa nam za to oplati. Weekend mame iba jeden. Cez tyzden dieta v skolke, my obaja v praci, takto si aspon weekend spolu uzijeme bez toho, aby sme stresovali s upratovanim a zabili tym pol dna. Cudzia zena mi v dome nevadi..neprechovavam city k hmotnym veciam v domacnosti! Co mi vadi je, ked platime a nevyluxuje tak ako ma. Ale to uz je o inom... 😉

dai
10. nov 2016

@imaf dovolim si tiez s tebou polemizovat... ak chodi do prace rovnako zena aj muz a maju podobne narocnu pracu - ano, na slovensku zena zarobi menej aj keby robila to iste - zial nasa spolocnost este nedozrela... miera unavy je ale u oboch rovnaka a preto nie je dovod aby zene doma zacala druha sichta a muzovi pohoda - kedy potom oddychuje zena?
pre mna ked sa uz muzi tak biju do prs ze oni su ti zarabajuci - ja som s tym v pohode, ale potom nech zarobia dost aby zabezpecili upratovanie... na zene aj tak vaecsinou zostanu deti v miere ucit sa s nimi, pripravovat ich rano vecer etc. ... cize ta starostlivost o rodinny krb tam stale je, ale nie je za sluzku v domacnosti...

jankalukasova
10. nov 2016

@basula30 neviem do akej miery sa teda u Vás upratuje a rozhodne sa nechcem zastávať Tvojho muža... ale moja mama celý život nadáva na to, že ona je obyčajný domáci otrok.. lenže ona ho zo seba robí sama... aby ona bola spokojná, tak v dome musia byť laboratórne podmienky a proste nechápe, že zbytok rodiny s ňou túto úchylku nezdieľa... ja teda už u rodičov nebývam, takže sa ma to už veľmi netýka... ale keď som ešte bývala, tak som si na linku vytiahla čistý hrnček, kávu a lyžičku + mlieko. Dala som zovreť vodu, išla som do izby lebo mi zvonil telefón alebo odbehla na WC, tak už bol krik, že kto to tam za nechal... Prípadne som priniesla nový leták z potravín a nechala ho ležať v obývačke na stolíku, lebo viem, že príde aj otec a keď ho zbadá, tak si ho rád pozrie a potom ho dá na miesto... detto.. hneď prúser. Weekendy boli hororové, lebo weekend znamená upratovať do rotrhania tela a to čo sme urobili nikdy nebolo dosť dobre. Tak sme sa jej na to vykašlali a ona je teda domáci otrok... keď ju baví takto žiť, jej vec... nás nie. Dnes mám svoju domácnosť a dovolím si tvrdiť, že bordel v nej nie je. Myčka, práčka, poodkladať veci samozrejme áno.. ale aby ma šlak trifal z toho, že nájdem na linke neumytý hrnček, lebo myčku som v medzičase už zapla, tak to nie...
Ako píšem... neviem ako je to u Vás, len Ti ukazujem aj opačnú stránku veci.

dai
10. nov 2016

@libawet ty zijes v akom svete?🙂 tiez mame agenturu na upratovanie - upratuju ked som ja a muz v praci... presne ako pise pragmaticka - ak si muz svoju zenu vazi a vie ze tiez pracuje tak jej tu pomoc v domacnosti zabezpeci - vazi si totiz hlavne CAS ktory spolu ako rodina stravia... u nas zarabame obaja dobre, nevidim dovod preco ja by som mala preberat upratovanie na svoje plecia - len preto ze som zena? keby som sedela samozrejme cely den doma na rit.e tak mi to nevadi a kludne si poupratujem... ked vecer prideme s detmi tak sa vaecsinou venujem im, ucime sa, hrame, ukladame do postele - tento cas za upratovanie nevymenim... a to by znamenalo ze by som mala zacat upratovat ked ich ulozim spat - to ale chce moj muz aby sme mali spolocny program - cize by to nevyhovovalo ani jemu ani mne... vikendy tiez travime spolocne - niekedy aj upratovanim - ale nie tym klasickym luxovanim kde ineho ani neuvidis - vaecsinou ide napr o upratovanie detskej kniznice - co robime s detmi spolu, alebo ich skrine s vecami etc . ... denne upratovanie ako odpratat po sebe od stola, vyberat umyvacku ci susicku samozrejme ze robia - cize lenivcov nevychovavam - robi rovnako dcera ako aj syn - nerada by som vychovala hnupa zo syna o ktorych tu casto citam...

77nelinka
10. nov 2016

@libawet Tiež som si brala chlapa čo mal doma full-servis, ešte aj večere mu nosili do postele. Keď sme spolu zažali bývať, mal 40 ale ešte pred tým som mu povedala, že ja mu taký servis robiť nebudem. Teraz porobí doma čo treba, aj povysáva, poumýva, ožehlí. Asi všetko okrem varenia zvládne. A nerobí to preto, že musí ale preto že vie, že potom budeme mať viacej času na seba

0silvia0
10. nov 2016

@jankalukasova veru, aj takéto upratovacie hysterky existujú a veru žiť s nimi nie je ľahké

libawet
10. nov 2016

@pragmaticka jasné, aj to je názor, je to o prioritách. Tvoj dom proste nie je Tvoj hrad. City k hmotným veciam? Ani ja také city nemám, ale mne by vadilo, ako mi to uprace a urobí iná žena, pre mňa by to nikdy dobre nebolo a ešte za to platiť potom?

hoffmanka
10. nov 2016

@basula30 vie o čom hovoríš, keďže tiež neznášam bordel ale aby som ho stále len ja upratovala tak to nie. Pekne som si svojho muža vycvičila že keď príde z roboty aspoň umyje riad a nejaké veci a vyslovene sme zaviedli že v sobotu spoločne upratuje. Kašli sa nato, maj tiež vyložené nohy nech si uvedomí a hlavne sa o tom porozprávajte s kľudom, že sa ti nepáči že ti nepomáha

pragmaticka
10. nov 2016

@libawet aj to sa da vsetko odkomunikovat. preto uz mam druhu upratovacku.. 😀 ta prva ani na 3. krat nepochopila, tato druha je super. dva-trikrat som musela upozornit, ako chcem veci mat a uz je to veeelmi dobre. Aj muz velakrat pochvali ako krasne sa leskne cela kupelna..kde by som ja mala cas lestit este aj dlazdicky v celej kupelni a pod..

libawet
10. nov 2016

@dai no ja žijem na Slovensku, v prvom rade a aj keď zarábam a aj muž na slov. pomery celkom slušne, upratovaciu agentúru si dovoliť nemôžem. Aj keby som si mohla, neurobím to, ako som písala aj @pragmaticke - mne by vadilo, keby mi tam upratoval cudzí človek a proste bol v mojom dome, vnímam to ako narušenie svojho súkromia...a hlavne - mňa upratovanie baví, aj varenie a pečenie, na nič sa nevyhováram, proste nie som lenivá gazdiná 🙂

libawet
10. nov 2016

@pragmaticka práve preto mám taký obklad v kúpeľni, ktorý sa neleskne, je praktický a nemusím po každé leštiť...je to aj o zariadení domu. Muž pochváli vlastne upratovačku, super....

zuzikboc
10. nov 2016

@libawet U nás tiež funguje pani na upratovanie a predstav si, nie je to taká strašná položka, ktorá by bežnú domácnosť zruinovala. Chodí 2x do týždňa a porobí také tie väčšie práce, ako vysávanie, prach, keď treba okná, kúpelka, WC, schody... Máme rodinný dom, takže to hodne pomôže a keď prídeme z práce, máme ako rodina čas na seba. A čo sa týka menších prác, ako je varenie, pranie atď, s týmto nemám problém. Keď práčka operie, manžel, ani dcéra nikdy nemali problém sami od seba prádlo zavesiť. Neprikazovala som to, ani nežiadala, ale vždy im za to poďakujem a pochválim a čuduj sa svete, robia to sami od seba naďalej. Varím ja a dcéra má od 13tich rokov na starosti umývanie riadov. A manžel pomáha, kde ho treba. Možno nieje ten typ, ktorý by sám od seba pulíroval každú smietku, ale keď vidí, že niečo robím, príde sa spýtať, s čím má pomôcť, aby to bolo rýchlejšie hotové.

lubkavargova1
10. nov 2016

@libawet no, to je fajn. Ked teba to bavi tak super. Nie kazdeho to bavi. Ja osobne tiez popratam rada, ale nepretrhnem sa.
Ked raz v sobotu neutrem prach tak sa nezruti svet. Mala som taku znamu a ta luxovala cely byt kazdu bozu sobotu....
Aj susedu mam taku pridrbanu.

moonlight1210
10. nov 2016

@basula30 nabudúce prines prachovku a povedz mu: mohol by si prosim, kym navarim, utriet prach v obyvacke?
daj mu MALU ulohu (jedna miestnost) a nezabudni na "prosim" a mily hlas.

priprav sa dopredu na klud a slusne argumentovanie, ak sa vzoprie (nechcem po tebe, aby si robil vsetko za mna. len malu pomoc, len prach v obyvacke. fakt by mi to pomohlo, lebo mam este dnes zehlenie. atd.).

co sa da poradit inym zenam, hlavne buducim manzelkam ohladom vedenia domacnosti:
- nauc sa poziadat o pomoc. nemusis urobit kazdu jednu drobnu pracu SAMA. niektore deleguj. bordel predsa robi cela rodina. preco by to mal upratovat iba jeden clovek za vsetkych?
(nakoniec, obycajne ani muz nie je jediny, co nosi peniaze do rodiny, takze nemoze povedat, preco by vsetci mali minat, ked iba on zaraba. a to ani ked je zena MD. lebo starostlivost o dieta je neplatena praca. a to neznamena, ze to nie je praca, ale hracka, ktoru kazdy da lavou zadnou a este stiha mat nohy na stole.)
- NIKDY nepodlahni tomu, ze ked robis jednu pracu a muz pride s vycitkou, ze inde je neporiadok, tak nechas vsetko tak a pobezis ihned upratat to, co jemu prave zacalo vadit, lebo mu oko na tom nahodne spocinulo.
musi pochopit tri veci: 1. ze sa nevies rozkrojit. 2. ze si si (ak si mudra zena) zadelila prace podla dolezitosti a casu (napr. najprv navaris veceru, a az potom pojdes utierat prach. najprv nalozis pracku, a kym bude prat, pojdes varit veceru, atd.), takze drbkanie, ze kym robis jedno, druhe ti stoji, je od neho prejav diletanta, co kibicuje do stavby mrakodrapu, ale sam ma skusenost iba s babovkami z piesku. 3. ze ak mu to naozaj tak strasne vadi hned tu a teraz, moze to urobit aj sam. a ak zrazu nevidi potrebu to ist ihned urobit, tak to asi tak naliehave nie je. len on to zbytocne dolezito nafukuje a nechape, ze sposobuje jednak stres zene a jednak zbytocne dusnu atmosferu v rodine. neprospeje to na konci nikomu.
- NIKDY nepodlahni tomu, ze ked nieco robis a muz sa vyberie tiez nieco v domacnosti porobit a ziada si k tomu okamzite tvoju asistenciu, tak nechas vsetko tak a pobezis mu byt k dispozicii. zvaz dolezitost toho, co prave robis a zariad sa podla toho.

Ktora zena toto nedodrziava a podlahne vychove "Spravna gazdinka...", a preto sa necha deptat muzom aj vlastnym pocitom, ze nedokazala tomuto predobrazu dostat - ta si kope manzelstvu hrob.
ona na nervy (ze je sluzka), muz na nervy (ze je neschopna), hadky, (obcas dovod nevery) a rozvod pre "neprekonatelne rozdiely".

pragmaticka
10. nov 2016

@libawet nooo je pravda ze mna muz vacsinou chvali za ine veci a nie za to ako som poupratovala.... 😉 😀 Myslim ze keby mu zalezalo na tomto viac, tak by si za zenu vybral inu zenu (co pravdepodobne vacsinu casu travi pri spominanom upratovani, ci v kuchyni pre peceni a vareni) a nie mna.. 😀 😀

A k tym obkladom v kupelni, radsej lesky cisty, ako taky na kt. sa usadza prach a spina ale hlavne ze to neni vediet.. 😉

libawet
10. nov 2016

@lubkavargova1 hej, ja každý víkend aj okná umývam, je to pre mňa relax, pretože celý týždeň sedím v práci pred PC, takže sa na tú upratovaciu sobotu veľmi teším.

leeenka26
10. nov 2016

@mom311 a ostalo mu to? Pomaha nadalej?

libawet
10. nov 2016

@pragmaticka mňa chváli aj za to a aj za " to " , predstav si 🙂, stíham všetko, aj navarené máme doma a aj napečené, upratané tip-top, viem si práce rozdeliť, som proste šikovná žienka. Obklady mám doma veľmi čisté, napriek tomu, že nie sú lesklé.

lubkavargova1
10. nov 2016

Do prdele....ako vas citam tak v sobotu cucham kachlicky v kuchyni a kupelnu...mne sa nelesknu :(

sense
10. nov 2016

@lubkavargova1 moj otec bol taky kazda bozia sobota upratovaci den ale kazda bozia, a ked nahodou sme sli opekat do lesa tak az potom co sa minimalne obyvacka a kuchyna povysaval poutieral prach, a pralo sa vecer ale kazdu boziu sobotu doobeda

lubkavargova1
10. nov 2016

Dakto tu spominal aj roboticky vysavac. Ja odobne mam. No vacsiu hovadinu som nevedela kupit :(

ajana1
10. nov 2016

@lubkavargova1 ja ho mam a je super. Je nastaveny tak ze povysava kym sme prec a pekne sa vrati Na svoje miesto. Jedine co je potrebne je poukladat hracky Na miesto ale tie su u nas odlozene vzdy ked sa s nimi maly nehra 😉

sense
10. nov 2016

@ajana1 aj u nas bol super kym sa metly neznicili ale dalsi sme uz nekupovali, ale mali sme len taky lacny

nikitavb
10. nov 2016

Moj otec je presne taky deptak kvoli poriadku, pritom on si ani polievku nenalozi sam. Musi mu mama pricom on lezi s vylozenymi nohami. Pracuju obaja, ale mama je este aj sluzka. Neviem cia je go chyba, ci ho ona takto naucila, alebo on ju k tomu prinutil svojim spravanim. Vzdy vyzadoval od druhych to co sam nikdy nerobil...bol to des, ale uz tam nebyvam