Doma som za slúžku
Neda mi to nenapisat..sedim pred telkou so slzami v očiach..v dome bordel a je mi z toho zle..pohadala som sa s mm podla ktoreho nic nikdy netreba robit a mne drbe...rano vstavam o 4.. vychystam sa do roboty malu do škôlky..poobede ked o 5 prideme ma caka doma kolobeh ( prat..upratat..atd) muz si sedi na riti a len do nna drbe..pomoc ziadna. A ked nieco tak sa to všetko proti mne tak zvrtne ze ta sprosta som ja..
by som povedala, že problémy s bordelom alebo, že žena má pocit, že nestíha upratovať súvisia aj s tým, že sme veľmi zahltení vecami. Upratovanie spočíva aj v tom, že odložiť tých xy vecí, utrieť prach a zas to nejako poukladať. A to otravuje. Takže čím menej vecí, tým jednoduchšie upratovanie. Výborná kniha na túto tému je Kúzelné upratovanie od jednej veľmi milej Japonky Marie Kondo. Sú aj rôzne videá na youtube ako ľudia podľa tej knihy zmenili svoje príbytky. Na vzdušnejšie, nie tak zapratané a kde sa omnoho ľahšie upratuje. Z vlastnej skúsenosti vrelo odporúčam.
presne ako pisu niektore baby, urcite nemusi byt vsetko upratane kazdy den. je ine udrzat v chode domacnost = uvarit, umyt riad (vie aj muz), ocistit stol v kuchyni, hodit veci do kosa na pradlo. ale vari nie je nevyhnutne kazdy den vysavat, umyvat dlazky, prat a pod, ani tricko 2x nosene nie je snad tragedia. a ked ste len 2 dospeli a jedno dieta, s beznymi aktivitami, nie aktivni sportovci, so psom, ktory pride zvonku spinavy... alebo tak.
jedna znama bola tiez ten typ aktivnej a dokonalej mamy a manzelky - deti kazdy den po skole zhodit saty do pradla, uvarene, upratane... akurat, ze prisla vaznejsia choroba a dost zle to niesli - deti naucene na standardy a mama, ze nemoze mat vsetko tip-top 😒 ale ved nie o tom by mal byt zivot, vsetkeho s mierou, aj poriadku 😉
@ajana1 mňa hlavne konfrontovala so svojimi nie dobrými voľbami v minulosti 🙂 pre mňa najviac transformačná kniha akú som čítala. Zmenila môj život aj v oblastiach, v ktorých som ani netušila, že by to bolo možné 🙂 Ona v konečnom dôsledku mení niečo v človeku. A ako píšeš, veľmi zjednoduší život. A človek sa vie aj omnoho ľahšie rozhodovať.
@libawet keby si nevedela kde ti hlava stoji, tak by si taketo veci vobec neriesila.. my na to nemame cas. Upratovacku nemam, mam 200m2 dom a hadam 25 okien.. chrbat len jeden... mam pani co mi pride vyumyvat okna, upratat par krat za rok a aj tak sa naupratujem dost :D ak by mal moj chlap slabosti pre upratovacky, tak by si ten dom nemohol dovolit a teda by nebolo treba tolko riadit :D mne za to tych napr 40 eur raz za par mesiacov stoji :D
@libawet a prosim ta v akom velkom dome byvas a kolko mas okien? Lebo ja tiez velmi rada upratujem, neznasam neporiadok, ale umyvat 15 okien + 4 balkonove dvere s dvojmetrovou sirkou co mame my by sa mi veru kazdy vikend nechcelo.
Inak roboticky vysavac mame: iRobot Roomba neviem kolko... ak niekto zvazuje tak:
1. vysava dlho, cize iba ked nie ste doma
2. Treba vsetko pozbierat, ak sa tam azsekne napr. najdena ponozka a pod. tak je po vysavani... najlepsie je to na velke plochy, kde nie je nic na zemi. Nam ale posluzil aj v 2i byte 55m2, ked osm nechala otvorene dvere (ak si ich chuderka sama nezavrela, povysavala vsetko)
3. Treba ratat zakaznim s riadnym vycistenim, aj kefky aj nadoba.. potom sa tie kefy neznicia.. ani dlhe vlasy nie s problem, ak roomba vysava kazdy den tolko sa toho nepozbiera.
4. ak nepojde pravidelne, tak sa na kupu takeho pristroja treba vykasla, ked sa odlozi, bateria to uz nerozchodi a treba kupit novu... ja som to cez MD mala odlozene pol roka, potom som kupila novu a teraz cca rok bola zase odlozena a zase nepojde.. :D A nie vzdy zlaticko trafi na nabijaciu stanicu, ked si ju "posunie" 🙂))
@kindervajicko no ved, v dome bezna udrzba, varenie, pranie+zehlenie.. a cely volny cas je zabraty.. a ked treba robit intenzivne upratovanie a este aj okolo domu tak to jedna zena nezvladne ak nie je cele dni doma...
@simca06022011 @kindervajicko no ja už mám syna veľkého, študuje v ČR, takže čo si tak začať po večeroch ?🙂🙂 Dom máme cca 120 m2 bez garáže ( tá je samostatne stojaca ) a 14 veľkých okien a 3 malé ( špajza, kúpeľňa, kotoľňa ). Okná si v podstate len udržujem, takže to ich umývanie je veľmi rýchle, lebo sú vlastne čisté, keď to robím každú sobotu. Parapety umývam zvonka, to je tiež za chvíľu, cca 10 minút, a to ešte aj zametám vonku chodníky, no je to relax pre mňa, ja to rada robím, mám pohyb a som vonku, plus robím užitočnú prácu, ktorá ma teší, že mám čisto a upratané. Slov. spojenie " nemám čas " = nechce sa mi, som lenivá....pretože, kto chce, tak ten čas má.
@simca06022011 ja som na rodicovskej, takze maleho dam k babke a idem na vec. Lenze vo velkom dome to neni tak, ze "rychlo upracem", lebo len spominane umyvanie okien a zaluzii mi trva jeden cely den 🙈 tazke trosku zavidim (samozrejme v dobrom) tym zenam, ktore znesu upratovacku v dome, no ja nedokazem. Mama a svokra vzdy tvrdia, ze moj nazor sa vekom aj tak zmeni 😄
Mám skvelého muža, ale jeho jediný problém je presne toto, že mi takmer vôbec nepomôže v domácnosti. Bežne sa stáva, že idem trebárs do roboty, on ide s kamošmi von keď má voľno a potom sa obaja stretneme a ideme domov. Tam si ľahne pred telku a ja musím upratať aj variť. Ak ho náhodou poprosím aby mi trochu pomohol tak na mňa vyletí, že ho obmedzujem, obťažujem a jeho niečo bolí, chce si oddýchnúť a on nanosil drevo (jednu bedničku dreva preniesol 5 metrov) atď atď... veľakrát sa pristihnem pri tom, že sa už bojím ho o niečo poprosiť pretože nemám rada hádky a krik. Ale potom to zase dusím v sebe...
Neviem či by v mojom prípade pomohlo nič nerobiť. Predtým keď býval sám tak si neupratoval aj rok a špinavé riady proste používal aj viackrát, možno raz za pár mesiacov to opláchol...
Už sme sa o tom bavili viackrát, vždy sa jemne snažím mu o tom povedať, ale reaguje na to prehnane prudko, prípadne mi aj povie, že si to uvedomuje a že je aj jemu lepšie keď je upratané, ale potom keď ho zase poprosím aby si upratal niečo čo rozhádzal po zemi tak ho len obmedzujem, obťažujem a pod... ach jaj.
Skúšam ho tak nenápadne "odmeňovať" poďakovaním ako psíka keď si náhodou niečo uprace alebo mi pomôže, ale neviem zatiaľ nejak odhadnúť či ho to niekam posúva.
Neviem sa z toho vymotať.
@kindervajicko presne tak, zmeni ;) nejde totiz o "znesenie" upratovacky.. ja som tiez z toho na nervy bola, co by u nas robila, bude kadeco vidiet, najde, bude sa hrabat.. ver ze na to vobec nemaju cas, tiez si chcu urobit svoje a ist prec... ale ked vidim, ze ona tie okna umyje hned na prvy sup a ja sa s tym mordujem kolko (a na figu lebo pri malych detoch vsetky tie okna vyzeraju hned ucapkane dookola, cize ich dolestujem tiez pravidelne), tak som spokojna... a kenze ked ona umyje okna ja musim este dobehnut a vsetky tie 50cm drevene okenice a ramy ponatierat ochrannym mliekom... cize u nas nie je upratovacka ked ja nie som doma a sedim s vylozenymi nohami v praci, ale riadi sa subezne :D
@libawet Prid aj k nam,kolko beries na hodinu? 🙂)
@basula30 nuz..ak ti to vadi,bud spravit tak, ako ti pisali alebo skusit este jeden vazny pohovor a dohodnut sa s nim na urcitych pravidlach,nech si prip.vyberie tie domace prace,na ktorych sa zucastni.
Ja sice nie som taky fanatik,len ma stve,ze nestiham tak ako som stihala,ked som bola doma.
Terae po uraze,mi aspon trochu pomaha mama,hlavne tym,ze chodi po deti nechcem ju prilis zatazovat,ale teraz musim.. Drahy chodi neskoro,on skor nalozi/vylozi umyvacku. Obcas pracku nalozi a vyvesi. Teraz musi vodit deti do skolky sam a aj nakupy robit. Na prkotiny mm mamu,on to vacsie.
U nas sa toho za posledny rok vela zbehlo,este stale trva blba situacia vo vsetkom,takze musim este zopar mesiacov vydrzat. Hlavne ja sa musim dat do poriadku. Na upratovacku nemame,tazko som znasala,ked nam chodila pani umyvat okna,ked boli deti male a ja tehotna ci par mesiacov po sekcii ci operacii..
Ale minule-dlho som nepretrela sklenenu policku,co inokedy takmer fanaticky som drhla,zrazu ju on sam.siel cistit. Ved to netrva dlho,len treba dat veci dole. 🙂
Takze asi ta metoda vydrzat a cakat,sa oplati. Ak naozaj nie je od rana do vecera prec kvoli praci a ty tiez pracujes,nevidim dovod,preco by sa nemal zapajat. Prip.aspon "vyvencenim" dietata.
Zeny si problém s upratovaním robia aj samé...mnohé chcu mat všetko tip top a nikto iny to zaručene lepšie neurobí 😝 😝 😝 ako ony samé.
Domacnost treba udržiavat ideálne priebezne v prevadzkovom poriadku. Odlozit veci do skrine, špinave prádlo dat do ,,špiny,, riady do umyvačky...a poodkladat nejake veci to zaberie max. nech hodinku ani to nie...vylozit umyvačku, umyt umyvadla, postlať si postel a vytriedit pradlo ,,do špiny,, dokazu aj deti okolo 10 rokov. Len im treba dat možnost.
Muz ,,mi,, kupil vysavač irobot Roomba...je to skvely pomocnik, odporučam. Prach treba utriet na ,,zásadných,, miestach a to stači. A pregruntovat soboty tak to u nas davno nebolo...od jari do jesene chodime takmer kazdu sobotu von na cely den. Snazím sa spravit veci skor v týždni po troche ako potom ,,zabit,, cely vikend upratovanim.
@sardinka336 áno, takto to robí väčšina žien ešte kým sú deti malé alebo menšie, aj som takto robila...lenže - syn odišiel z domu, je na VŠ v ČR tretím rokom a jednoducho mne tá práca pomáha ako v tej piesni " dělání, dělání, všechny smutky zahání " , to každá zistí, čo to je, keď jej deti odídu....
@libawet no si proste dokonala...mali by sme sa o tebe ucit uz v skolke..ze
Ja zakladam spolok dobrovolne "lenivych" gazdiniek ako tu boli poniektore titulovane..lebo si nemyslim ze sme preto horsi ludia ak kazdy tyzden nepulirujeme domacnost do krystalovej dokonalosti...
Mam narocnu pracu, poobede robim detom taxikara a ucitela a vikendy travime takmer vzdy na sutaziach,turnajoch,vyletoch a spolocnych aktivitach..
Raz do tyzdna mi pride mlada baba upratat tak generalne..bezny vecerny brajgel upratujeme vsetci zucastneny priebezne..netreba sa bicovat,staci bezny prevadzkovy poriadok...
Ja si z detstva pamatam moju mamu ako furt upratova,lestila okna a vypekala...ale nepamatam sa ze by isla so mnou na jedny preteky,na jedine vystupenie suboru alebo na turu do tatier..a nebolo to o tom ze by ju oco nevolal, alebo nepomohol...
Kazdy ma svoje priority a ja si nemyslim ze ten druhy je horsy clovek len preto lebo ich ma ine ako ja...
@puklica13 zaujímavé je, že tie naše mamy stíhali a robili všetko a to v dobe, keď nemali papierové plienky, roboty, umývačky riadov, pračky, mikrovlnky sušičky a čo ja viem, čo ešte! Narobili sa teda oveľa viac ako dnešné ženy, ktoré vedia len " plakať " ako sa to nedá, ako nestíhajú, ako nemajú čas! Všetko len výhovorky! Čo tak sa zamyslieť ako sa to dá?!
@kindervajicko ja ti uplne rozumiem. Ja zarabam vysoko nadpriemerne,takze ani nepotrebujem,aby mi manzel platil upratovacku. Zvladla by som v pohode sama,ale nedokazem to. Proste sa stym neviem stotoznit. A aj mne mama svokra stale hovoria,ze ma to raz prejde. 😄 Bodaj by mali pravdu.
@libawet ono to nie je len o stíhaní a nestíhaní, ale aj o tom, že dnešné ženy majú často dlhší pracovný čas ako za socializmu, poprípade majú aj iné záujmy ako pulírovanie domácnosti. Napr. si dovolia ísť cvičiť, s kamarátkou na kávu, alebo do kina... už dobrovoľne nechcú byť otrokyne blýskajúcej sa domácnosti. Radšej idú s deckami do kina a urobia si pekný deň, jednoducho niektoré zažité záležitosti sa posunuli do iných dimenzií, čo samozrejme naše babky a tetky nechápu a nedáva im to logiku a hlava im to neberie - napr. načo chodiť do fitka keď môžeš chytiť motyku a kopať a kopať... alebo načo pôjdeš na kávu, keď si ju uvaríš aj doma, načo ísť do kina, keď si môžeš kuknúť telku atď. atď.
@libawet milá nelenivá a šikovná gazdinka (ako si sa tu titulovala). Je super, že Ťa upratovanie a varenie a pečenie tak straaaaaaaaaašne baví... lenže nie každý je taký ako Ty... a nie každého to baví, ja chcem aby bol doma poriadok, ale umývať každú sobotu je pre mňa jednoducho normálne choré.. sorry za názor... áno, naše mamky a babky to mali ťažšie lebo veľa vecí bolo inak a zvládli to... a pravda je taká, že napr. moja babička je klasická dôchodkyňa unavená životom a tým ako v ňom musela nonstop makať.
Ja sa nemusím vyhovárať, že nemám čas... ja ho len nehodlám celý investovať do upratovania a potom chytať záchvat z toho, že niekde niečo leží... ja ani nie som gazdinka, keď mi tak niekto povie dosť ma naserie... aj svokor už to zistil. Takže asi tak... užívaj si svoje upratovanie... možno Ti ostatné môžeme závidieť, že sa ideš celá zblázniť, aby si mohla umývať okná...
@libawet ja ťa ja celkom chápem v zmysle, že zamestnať sa, pracovať, je proste dobré. Nie nadarmo sa hovorí, že práca šľachtí 🙂 Dnes je síce moderné vyhlasovať ako nie sme otrokmi domácnosti a aké je pohodlné mať "pani" na upratovanie a ako hodnotne trávime čas ako rodina. No, neviem...sme rodina a každá činnosť sa dá využiť k tomu, aby sme ten čas premenili na hodnotný. Či je to návšteva divadla, alebo spoločné upratovanie. Je to aj o tom, ako sa k tomu človek postaví. To upratovanie na Slovensku je naozaj lacné a sporadicky si zaplatíme výpomoc, ak nestíham, ale ozaj veľký dom a záhradu. Pravidelne nie. Prácu v spoločnej domácnosti pokladám za výchovnú pre deti a disciplínu pre dospelých. Ale tak ja nepodlieham súčasnému trendu hedonizmu a pestovaniu svojho pohodlia.
@0silvia0 ale veď to je v poriadku predsa....ja len proste neznášam urevané ženské, ako nevedia nič s ničím skĺbiť, ako nemajú čas na nič....všetko sa dá, hovorím ja, je to o zadelení času, a o chcení, a to hlavne. Tak ja zasa robím do 15.00 - 15.30, chodím na 7.00 do práce, a to dochádzam TT - BA a späť. No, áno, nemám už malé alebo školopovinné deti, ale aj keď bol syn malý, mala som prácu na pol úväzku, lebo som to tak chcela, aby som stíhala byť s ním, ale mať aj doma všetko urobené, no je pravda, že sme vtedy mali jednoizbový byt, čo bolo fajn, pretože som mala všetko hneď urobené....dnes mám dojem, že dnešné ženy chcú všetko a hneď, aj veľký dom, aj prácu,aj deti, a potom jasné že nestíhajú nič a všetko im padá na hlavu...

@sense ved sa daju len tie metlicky kupit 😉 Veru usetri kopec casu a hlavne nie su vsade omrvinky co mna vzdy vytacalo