Domáce práce - pracujúci muž a žena na materskej
Ahojte, bola by som zvedava na vas nazor na nasledovnu vec: rodina s dvoma detmi (3 roky a pol roka), muz pracuje, zaraba dobre, zena na materskej. dom vlastni muz, on plati vsetko co sa tyka domu, vydavky spojene s autom, vacsie nakupy potravin, oblecenia a drogerii. zena doma s detmi, vsetky domace prace robi ona, vsetko co sa tyka deti robi ona. muz pride z prace a uz len oddychuje, lebo ved on pracuje cely den. zena chysta ranajky, obed, veceru pre kazdeho, stara sa o domacnost, komplet + matersku minie do posledneho centu na mensie nakupy potravin a na oblecenie detom. je toto normalne? ked muz pracuje a rodina zije z jeho zarobenych penazi tak zena ma byt ticho a 0-24 sa starat o kazdeho, vratane muza? ci ako to funguje u vas? pomaha muz, aj ked ste na materskej a zijete z jeho penazi? dakujem za nazory.
@kindervajicko zijeme v dome. Ved som aj pisala, ze v lete robi viac v zahrade. Ale aj vtedy robi aj domace prace. O vsetky prace sa delime - kosim aj ja, okna umyva aj on - ako kedy. O zahradu sa viac stara on, to ano. Ale je to tak preto, lebo je to jeho hobby. Mne na zahrade okrem ovocnych krikov, byliniek, kvetov a travy nic netreba, manzel sa vytesuje 10 odrodam paradajok a podobne. Mna tam nevola, tak, ako ho nevolam ja na jogu 😉 Zeleninova zahrada je jeho hobby. Ano, ked vidim, ze tam ma viac prace, tak viac potiahnem v dome...
Vies, ja ani na tvojom deleni prac nevidim nic zle. Problemom ale je, ak sa delia na muzske a zenske, hoci zanikom polnohospodarskeho sposobu zivota tych muzskych odbudlo, no zenske ostali. Nie je v poriadku, ak zenu doma po prichode z prace caka dalsia sichta - varenie, pranie, odkladanie, ulohy s detmi..., zatialco muzova praca spociva v stlaceni gombika automatickeho zavlazovania. V tom je kamen svaru mnohych rodin.
su manzelia? lebo v prvom rade, v manzelstve pokial nemaju oddelene bsm neexistuje taky pojem, ze "jeho peniaze". Ak nie su manzelia, no, tak to je pre nu blbe. Presne toto je jedna zo situacii, kde nevydata zena taha za kratsi koniec. Pokial nebola dostatocne mudra a nezariadila sa inak skor ako prisli deti a materska. Spominam len preto, lebo toto delenie na JEHO a MOJE peniaze mi vzdy ide oci vyklat. To aj deti nech si podelia na jeho a jej, vsak su dve, pojde to pekne 😅
Co sa tyka domacich prac. Zavisi od mnohych faktorov. Pokial zena naozaj potrebuje pomoct a nie len ze je tlacena masazou o rovnostarstve vo vsetkom, tak by to v prvom rade mala prebrat s partnerom. Mozno pomoze. Ak nie, tak maju problem. Pokial ma muz prilis vytazujucu pracu tak jednoducho mu uz naozaj nemusi zostat energia na domacnost. Aj s tym treba ratat. Alebo je to len lenivy blbec. To uz vedia len oni dvaja.
Ja som to mala podobne. Manzel doma neurobil absolutne nic, lebo jednoducho ho praca velmi pohlcovala. Ale vedeli sme, ze jeho zanietenie sa vyplati, tak sme vydrzali. Ale SPOLU. Lebo aj to je dolezite, na veciach sa dohodnut, nielen si dupnut nohou. Z penazi ktore zarobil sme sa zariadili tak, aby sme si veci ulahcili navzajom. Cize automaticky vysavac a mop, nech nemusim ja robit, umyvacka a susicka su samozrejmost. Platil tetu na umyvanie okien a raz za cas na generalnu udrzbu domu (ked uz som pracovala), caste obedy mimo dom a teda menej varenia atd atd. Jednoducho nejaky komromis sa najst musel.
@kindervajicko nuz predpokladam ze cez vikend muz nie je v praci...takze pekne delba prace alebo by som mu nechala obe deti sla na cely den do wellnes a vratila sa oddychnut....
u nas to takto nefunguje ani pocas materskej nefungovalo....kazdy ma tak ako si zariadi...
@kindervajicko vies co, ja nechapem tu situaciu, ze muz "vyzaduje rañajky" alebo "aby mu nalozila na tanier". Co sa stane, ak to neurobi? Zbije ju? Treskne dverami? Alebo teda co? Max.zostane hladny a nabuduce si spravi sam....
Asi hodně záleží, jak těžkou má muž práci a v kolik chodí domu.Muj muž je mechanik,chodí z práce kolem páté někdy i dýl.Kazdopadne přijde domů, jde se většinou věnovat malé (protože s ní chce být), pokud je nějaká prace na zahradě, jde pracovat na zahradu nebo dělá,co je potřeba (momentálně rekonstruuje garáž). V koupání malé se vecer střídáme, já pak uspávám, manžel třeba naloží myčku nebo pofackuje koupelnu po koupání, pokud jsem to nestihla.O víkendu uklizime oba, každý máme práce,které ten druhý nedělá (já neobstaravam kotel, nesekam travu atd. on nepere,nežehli,nevaří),ale jinak jsme v tomhle rovnocenymi partnery a to jak ve starání se o domácnost,tak i ve starání se o dceru.Penize máme společné..
No, môj muž keby nosil veľkééé peniaze, tak mi to stačí. Zaplatím si upratovaciu službu....Lenže ja chodím aj do práce, aj sa starám o domácnosť a všetko ostatné.
@kindervajicko ahoj. Asi zalezi co im vyhovuje nie co sa nam zda normalne ci ako to u nas funguje. Situacie tak isto ako aj ludia sa vyvijaju. Je kopu faktorov ktore ovplyvnuju vztah muza a zeny, detto ich ocakavania.
Ja som napr. Doma s 3tim dietatom, muz pracuje najmenej do 7mej, pride domov - aktualne ma projekt cize mnohokrat sa len naje , chvilu pobavi s detmi a robi dalej aj do polnoci... jasne ze poobede mam deti na starosti ja, vacsinou aj nakupy ( vramci vychadzky s detmi - castokrat deti aj vyzdvihnem vramcu vychadzky ) - uprimne - ja si matersku totalne uzivam... konecne mam na vsetko cas - varit, upratovat , robit s detmi domace, chodit na kruzky... vsetko to sme nejak s muzom lepili ked som pracovala, teraz totalna pohodka... u nas vsetko plati muz, moja materska su moje peniaze, muz mi tankuje auto, dava menit pneumatiky, umyva ho, vodi deti do skoly a po tolkych rokoch ma prekvapuje tym ze vnima moju unavu, objedna ma na masaz, zoberie vsetky deti von etc. ... vuem ze tuto temu sme mali ked sme mali prve dietatko a ja som nic nestihala - muz vtedy objednal upratovacku - odvtedy chodi 1x do tyzdna k nam... cez vikend robime program spolu detto vsetko co treba spravit, ked sa mi nechce varit ideme jest von , moj muz nevari...
Nejak mi na tejto materskej ani nenapadlo pytat od neho aby nieco robil ked vecer pride... mne to pride ze mam krasnu dovolenku, on tazko pracuje aby sme si mi mohli uzivat pohodku... ale ako pisem - ja po mojej naozaj narocnej a hektickej poslednej pracovnej skusenosti si matersku velmi uzivam a som vdacna muzovi ze mozem...
@kindervajicko ono vždy platí že v domacnosti to funguje len tak ako si to partneri nastavia. Keď to tvojej sestre nevyhovuje nech zvoli iný systém iné nastavenie. Ak jej toto vyhovuje tak je potom všetko v uplnom poriadku 😊 ps:zbytočne ti bude kazda jedna opisovať ako to funguje u nich doma...lebo milión ľudí,milión sposobov a každému z toho davu vyhovuje niečo iné.
Podla mna to vobec nie je ok podla toho vzorca. Rovnopravnost vo vztahu by sa prichodom dietata nemala zrusit. Je to spolocny "projekt" a mali by ste tahat za jeden povraz. Partneri by mali byt voci sebe ohladuplni, neviem si predstavit zit s niekym koho nezaujima ako sa citim a nebola by tam vzajomna snaha si pomahat.
Starostlivost o dieta je sakra tazka praca. Zvladat k tomu aj domacnost je pomaly nadludsky vykon.
Je maximalne chrapunske ked muz zneuziva taketo citlive obdobie v zivote zeny. Kedy je mu ekonomicky vydana napospas lebo sa stara o jeho dieta. Je velka skoda, ze si to trpela doteraz. Teraz si mysli, ze toto je norma.
U nas vari manzel, bavi ho to a ked obcas aj nie, tak vymysli na veceru nieco menej narocne. Ale robi to on a mam kolkokrat vecere ako z prvotriednej restauracie a hlavne je to velke odbremenenie.
Mame 2 mesacne dieta a obcas je to narocnejsie a mam bolesti chrbta od porodu, to mi tiez nepomaha. Nie vzdy stiham domace prace. Manzel ked pride domov nema problem nalozit mycku/upratat kuchynu atd. ci syna obriadit aby som mohla ist do vane alebo spravit si co treba v domacnosti ci mimo nej. Cez vikend prebera starostlivost aby som sa mohla ucit, lebo sa chcem posuvat karierne a mam jeho plnu podporu.
A takto by to malo byt, ze si pomahate. Lebo ste jeden team. A ten jeden team by mal byt jednotny aj pri peniazoch.
Po materskej sice nastupujem do prace, budem robit z domu, ale boli casy, ked som este nezarabala a tahal to vsetko on. A ani raz mi nevyhadzoval na oci nic. A to sme spolu len chodili.
Takze su aj dobri, slusni muzi a snad sa ti otvoria oci a tvoj muz bude musiet uznat, ze sa nechova ako spravny muz a zlepsi sa vam zivot. Lebo takto sa ti skor ci neskor zhnusi a to nebude dobre ani prenho.
@kindervajicko Ako je to v takych rodinách?! No normálne je,ze tak isto ako keby aj zena pracovala. Stále je všetko spolocne. Aj deti aj domacnost. Ked nenavarim ja,navari muz, alebo väčšinou spolu, domace práce tiez, starostlivosť o deti tiez. To akoze ak cely deň pracuje tak uz doma nemusí nic? Zena sedí cely den na riti?! Takychto kretenov si vychovali ich mamicky... bohuzial.
Ja neviem teda ale takto veru nefungujeme aj ked som doma uz 10rokov.A financie mame tak isto spolocne teda o vsetkom rozhodujeme spolu na nakupi chodime spolu.Muz je otec 4 deti nie je moje 5te dieta.Na vari umyje riad umyje podlahu deti mi okupe a aj sa uci s prvakom ked ja uz nevladzem.Do skoly skolky ich zavede teda opet spolu chodime len teraz uz soferujem ja aby som sa to riadne naucila.Po doktoroch chodime spolu s detmi len ja to musim ako sekretarka tak zmenezovat aby mal volno a dalo sa mu.Inak si to neviem predstavit byt na vsetko sama a este aj muza za dalsie dieta.Muz je proste otec a dokaze sa o deti super postarat.A este aby som rozmyslala ci mozem nieco dietatu kupit tak to proste nehrozi.Opet ideme spolu a detom sa kupi co treba a co poviem.Ako tento tyzden sadneme do auta aj s malym a ide sa na nakupi do skoly v prirode proste to treba a neriesi to ani jeden.
Vacsinou sa o domacnost staram ja, upratujem, varim ale o decka sa starame spolocne, ked mi maly 4 mesacny v noci nechce spat tak mu ho v noci odnesiem a ani raz nepovedal nie. Tak isto starsieho 3r sprchuje, venuje sa mu, nakrmi ho, vezme decka von a ide sa prejst s nimi aj sam aby som si oddychla. On na domacnost velmi nie je ale zase respektujem aj ja jeho a necham ho nech di oddychne.
@evittam ale su aj take zenu,kt.si take vykvety same vychovali,lebo im.nic nedovolili,vsetko vysmiali,skomentovali,ze to robia lepsie a hraju sa na silne zeny,kt."to daju bez muza"'..a potom placu v tichosti na MK,lebo v realnom zivote gra na silnu zenu pokracuje.
Dieta ma otca a mamu,manzelia su tiez dvaja....aby to spolu zvladli,raz zatiahne viac jeden,raz druhy....v tom je a ma byt ich sila
Odkedy sme manželia a mame spoločne bývanie, mame spoločný účet a všetky poplatky a nákupy idú z neho. O malých výdavkoch sa nebavíme...napr keď on si kúpi tričko za 30€ alebo ja parfém...
Ale veci nad 200-300€ si povieme predtým ako to chceme kúpiť.
V živote by som neprístupila na vzťah, kde mi bude manžel zadelovat peniaze alebo sa ho budem musieť prosiť ci si môžem kúpiť topánky...
Zároveň ale spoločným účtom mame obaja prehľad ako na tom sme...A ci náhodou neminame tento mesiac priveľa. A samozrejme mame nastavene sporenia a podobne.
Čiže tým pádom odpadá zamyslanie sa nad tým ako to bude počas materskej. Takto.
Aj keď som bola na materskej ja....aj keď bol na materskej on.
Nedokončilo mi text...
A domáce prace robíme kto ako ma na ne čas. A keď nemáme...hold dva trikrát do roka príde upratovačka
Sama píšeš že chodí do roboty stará sa o dom opravuje auta všetko platí. Tak čo do p#€e ešte po ňom chces. Píšeš že sa nevyvali ku telke a cumi na football. Vola tá on ku prácam na vonku? Pomáhas mu meniť olej v aute, prezuvat zimné gumy na aute??? Hovoríš že pomáha s večerou. Ženské zobuďte sa. Chlapi už začínajú mať dosť týchto typov žien ktoré sa permanentne na niečo sťažujú. A garantujem ti že ho dostaneš to takého stavu že ti raz povie že už má toho dosť a končíte....

@lubina dakujem, tvoj prispevok urcite ukazem sestre. u nich je problem, aby sa cela rodinka spolu zabavala, porozpravala, boli spolu. ona napr. kazdy vecer este upratuje, umyva atd, takze nema sancu si sadnut napr. film si pozriet, citat, oddychovat. keby muz postrazil na hodinku deti, tak by stihla v rozumnom case poupratat a vecer by mala sancu si oddychnut.