Domáce práce - pracujúci muž a žena na materskej

kindervajicko
29. máj 2018

Ahojte, bola by som zvedava na vas nazor na nasledovnu vec: rodina s dvoma detmi (3 roky a pol roka), muz pracuje, zaraba dobre, zena na materskej. dom vlastni muz, on plati vsetko co sa tyka domu, vydavky spojene s autom, vacsie nakupy potravin, oblecenia a drogerii. zena doma s detmi, vsetky domace prace robi ona, vsetko co sa tyka deti robi ona. muz pride z prace a uz len oddychuje, lebo ved on pracuje cely den. zena chysta ranajky, obed, veceru pre kazdeho, stara sa o domacnost, komplet + matersku minie do posledneho centu na mensie nakupy potravin a na oblecenie detom. je toto normalne? ked muz pracuje a rodina zije z jeho zarobenych penazi tak zena ma byt ticho a 0-24 sa starat o kazdeho, vratane muza? ci ako to funguje u vas? pomaha muz, aj ked ste na materskej a zijete z jeho penazi? dakujem za nazory.

dominika6
29. máj 2018

@kindervajicko ako si zariadiš tak máš...ak to tak budeš robiť roky,potom nemôžeš od muža čakať spasenie,alebo zmenu..
zapájaj ho do všetkého,ale nie nasilu..zohreje si jedlo sám,veci si po sebe odloží sám,kávu urobí aj tebe,cez víkend ťa nechá vyspať sa,vezme deti vonku sám,nakúpi sám...to sú maličkosti,ktroé ti ulahčia život..
ak mu ukážeš,že zvládaš robiť fullservis 24/7 je to len tvoja chyba...

julajlatvar
29. máj 2018

no ja neviem a ako to ma inak fungovat? nevravim, ze sa manzel vyvali vecer pred telku.. samozrejme prilezitostne pomoze navarit veceru, ci cez vikend obed. ked pride z prace, venuje sa detom.. sem tam zoberie vysavac, niekedy umyje riad.. nakupuje-ma to po ceste z prace.. jeho mzda rovna sa nakup, ucty, uver, auto.. ..

terezka1947
29. máj 2018

@kindervajicko sme manzelia,mame spolocne peniaze,spolocnu domacnost,spolocne deti...cize?vsetko spolocne,aj pracu takto riesime-starame sa jeden o druheho,pomahame si

maela1985
29. máj 2018

Samozrejme, že pomáha. Byť mamou je predsa práca ako každá iná, akurát že mizerne platená. Aj my mamy si predsa potrebujeme oddychnut. My to máme pekné podelené, napr. Manžel povysava a ja umývam zem, takisto mi pomáha s umývaním riadu a žehlenie, atd

kindervajicko
autor
29. máj 2018

@dominika6 dakujem za nazor 🙂 jedna sa o moju sestru, ktorej muz si mysli, ze ked on zaraba tak doma uz nemusi nic robit, lebo ved on zabezpecuje rodinu z financnej stranky. on to vnima tak, ze nosi domov peniaze, tym padom prenho rodina vybavena a sestra ma robit vsetko, ved je doma.

fokuska
29. máj 2018

@kindervajicko Pre mna osobne je rozdiel ci su ti dvaja manzelia alebo nie. My sme manzelia, takze byvanie je spolocne, peniaze su spolocne, problemy su spolocne, deti su spolocne... jednoducho vsetko 😉
Casto tu pisem vetu: Manzel mi nepomaha a ja nepomaham jemu - pretoze stale robime vsetko obaja - ci ide o upratovanie, varenie, pranie - kazdy z nas vie a aj robi co treba.

Ale... manzel pracuje vacsinou dlhsie ako ja, takze ja som doma skor a okrem toho ja mam aj niektore dni home office. Takze niekedy to vyjde tak, ze ja urobim viac domacich prac, pretoze na to mam cas. Ale ked je doma skor, cez vikend a podobne, vzdy urobi co treba.
Bol ale takto aj vychovany - kazdy doma robil, upratal po sebe, vedel sa o seba postarat 😉

Nie je ale podla mna v poriadku ak tvoj muz pride z prace a neurobi uz vobec nic nikdy a vzdy je cela domacnost a starostlivost o deti cisto na tebe.

pininka
29. máj 2018

Moj muz pracuje mimo nasho bydliska cize aj tak je vsetko na mne a da sa to zvladnut. Ale ked pride domov, tak sa nam venuje, hlavne detom. No ako pisu baby, toto su veci na ktorych ste sa uz mali davno dohodnut. Moj muz nikdy neumyval okna a ked som cakala tretie dieta a mala to byt tretia sekcia, tak som mu povedala,ze bud ich umyje on, alebo si volam upratovacku a zaplati to. Rychlo isiel umyvat sam. Co sa tyka penazi, ja som zasa zastancom toho,aby kazdy z partnerov mal urcitu financnu slobodu. Ja nechcem aby moj muz za mna vsetko platil, aby si aj darceky vlastne kupoval sam. Dost ze plati dom, auto, nakupy. Ja platim detom skolu, a kupujem co treba pre nich, lebo muz si nevsimne ze malej treba vacsie pyzamo a pod. Ale nikdy sme si nevykrikovali kto kolko robi a kto kolko doniesie do rodiny.

fokuska
29. máj 2018

@kindervajicko Ale za seba poviem - keby mal manzel taku pracu, ze by sam zarobil tolko alebo viac ako mame dokopy a ja by som pracovat nemusela vobec, tak by som pokojne ostala doma, venovala sa detom a starala sa o komplet domacnost, zabezpecovala "teplo domova" a realizovala sa popritom v dobrocinnosti a podobne. S tym, ze manzel by sa venoval detom a mozno obcas navaril (kedze ho to bavi), ale uz by som ho "nazatazovala" domacimi pracami.

Pre niekoho je ale toto neakceptovatelne a nepredstavitelne.

kindervajicko
autor
29. máj 2018

@fokuska ked pracujete a zarabate obaja, tak neni o com. jasne, ze vsetko spolocne a vsetko spolocne aj robite. ja som zvedava skor na skusenosti, ked muz zaraba a zena nie (nie preto lebo nechce, ale preto ze od polrocneho do prace nemoze), ako je v takych rodinach s domacimi pracami.

terezka1947
29. máj 2018

@kindervajicko ja som bola cca 6r doma....az teraz pracujem....aj tak som nikdy nic take neriesila,mali sme spolocne peniaze,manzel pomahal,....ja prevda,ze ja nie som rozhadzovacny typ,no nikdy,ked som nieco povedala,ze potrebujem,ci deti,ci cokolvek...nidky som nepocula,ze ty si doma,nezarabas....ci napr.si doma,ja pracujem....nebudem predsa aj doma...

stvura
29. máj 2018

@kindervajicko zalezi na tom ako to zene vyhovuje. Ja chapem (mam tri deti, bola som 6r doma na materskej) ze muz ked rano odide o piatej z domu a vrati sa vecer o siestej sa mu nechce vysavat, varit a prat....cez vikend je to ina vec, je odpocinuty, urcite rad pomoze ak sa so zenou dohodne a aj ona si moze odskocit ku kadernikovy, na kavicku s kamoskou a pod. Mi sme tak fungovali...cez tyzden som si zadelila veci tak aby som muza nezatazovala a cez vikend mi pomohol s detmi, nakupmi, vysavanim...je to cele o dohode. Dve male deti mozu byt problem a nemusia, zalezi tiez ako to ma zena zorganizovane. Kedze mam tri viem ze sa to da zorganizovat (mam rozdiel dva roky a rok a pol) s tym ze nemusi mat vyplazeny jazyk a zvladne to.

zara0201
29. máj 2018

@kindervajicko
A ked uz pracuju obaja a zarabaju, vtedy kto upratuje, bari, servisuje?

tykat
29. máj 2018

@kindervajicko ...no tak nech sestra navrhne ze ide do prace a k detom zoberu opatrovatelku. Po prichode z prace a odchode opatrovatelky si prace s muzom rozdelia. Pripadne si mozu najat aj gazdinu, lebo sak z prace pridu obaja unaveni. Hned by sa muzovi rozjasnilo kolko stoji "materska dovolenka" a "domace prace"😀

bubinko1506
29. máj 2018

Ja som doma s 2rocnymi dvojcatami, popritom pracujem z domu 8hodin tyzdenne. Muz chodieva domov podvecer, ale potom sa hra s malymi, ktm nejdu spat. Cez tyzden pomoc s domacimi pracami nepotrebujem, cez vikend povysava, zotrie podlahy, nieco uvari a je viac s malymi. Je to nasa spolocna domacnost, nase spolocne deti, tak sa vzdy dohodneme, kto kedy, co spravi

kindervajicko
autor
29. máj 2018

@zara0201 neviem ako u inych, my pracujeme obaja, od muza neocakavam aby umyl okna, vyupratal kupelku atd, ale aspon po praci pomaha uvarit veceru, obcas povysava, cez vikend robi on ranajky. mne to takto vyhovuje.

simsalabim
29. máj 2018

@kindervajicko hm tak my tiez pracujeme obaja, ale aj ked som bola doma, sme sa delili o domace prace. Moj manzel aj kupelnu umyje, aj okna, aj navari....preco by to malo byt iba na mne? Ja som od zaciatku manzelstva fungovala stylom - mohol by su urobit xx, ja zatial urobim xxx? Chodievam domov skor, nakupy vacsinou robim ja, aj varim, ale su dni, ked to urobi manzel. Vzdy sa dohodneme. Viac doma robi v zimnom obdobi, ked je teplejsie, skor v zahrade robi. Niekedy ho o pomoc poziadam, niekedy pride za mnou sam - ja to uz dozehlim, urobil som ti kavu... Som pevne presvedcena, ze v tomto storoci by sa domace prace mali delit medzi oboch a aj deti, hned, ako to je mozne. Ak toto manzelov nenauci zena hned, tazko sa potom cokolvek meni. Tvoja sestra je doma, asi by mala potiahnut vacsiu cast domacich prac, ALE v ziadnom pripade nerobit sluzku a uz vonkoncom nie cez vikendy, vecery a v noci.

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
titla
29. máj 2018

My ešte nemáme deti a obaja pracujeme. Cez týždeň sa manžel na domácich prácach nepodieľa (akurát vynáša smeti). Chodí domov z práce neskôr ako ja a má aj náročnejšiu prácu (fyzicky aj psychicky). Cez víkend sa na chode domácnosti podieľame spoločne, každý robí čo treba. Tak keď treba tak navarí, uprace, operie, žehlí, okná umyje... Ja sa snažím čo najviac postíhať aj v priebehu týždňa, nech máme cez víkendy viac času jeden pre druhého, ale môj muž to aj vidí a ocení. A keď to mám náročnejšie v práci ja (u mňa je to nárazovo), tak nečaká, že bude doma navarené. Postará sa on.

wieruska1
29. máj 2018

@kindervajicko tak ja ked som bola doma bolo pre mna samozrejme ze upracem navarim pochystam. A pride mi divne, ze to ma robit chlap ktory je v praci. Ako zena by som sa hanbila, ze po celom dni ho necaka trpla vecera. Nie nie som ziadna upipnuta trubka stojaca ri plotni, ale bola som doma. Na druhej strane aj kedsim bola doma muz mal na starosti zahradu.

eru331
29. máj 2018

Možno by stačil obyčajný rozhovor a veci by sa zmenili 🙂

rucka77
29. máj 2018

Podľa mňa je normálna vec, že teda žena keď je doma tak sa postará o deti a keď príde domov muž tak má nachystanú večeru alebo je napríklad navarené, už keď si naberie na tanier mu ruky neodpadnú. Ale neuznávam to, že príde domov a má sa k nemu správať žena ako k nejakému bohovi lebo on pracuje, byť doma s deťmi je tak isto náročné a jemu raz padne a ide domov, matke nie. Takže keď príde domov áno mal by sa najesť trochu oddýchnuť ale tak isto sa aj venovať deťom, tiež je rodič a cez víkend tak isto a to z neho tiež neubudne keď trochu pomôže napríklad pri príprave raňajok aj pre deti alebo poumýva poobede riad 🙂

marseillefan
29. máj 2018

K tej deľbe práce sa radšej nevyjadrujem, lebo väčšieho lenivca ako ja asi nenájdete 🙂 Ale čo sa výdavkov týka, my napríklad vôbec neriešime, že toto ide z môjho účtu, tamto z jej účtu.. proste peniaze sú spoločné. Aj keď teraz manželka nezarába, nikdy v živote by som si nedovolil povedať jej, že to sú moje peniaze. Sme v tom spolu a vnímam to tak, že tie peniaze zarábam len vďaka tomu, že je úplne úžasná a podporuje ma vo všetkom, čo robím. Takže peniaze, čo zarobím, sú rovnako aj jej.

evitka83
30. máj 2018

@kindervajicko u nas tiez bezproblemov. Ako vyssie niekto spomenul..jaky si to udelas, takovy to mas 😊s muzom nie sme zobrati, zijeme spolu 10 r, mame 4 r dieta. Ja som na RD. Nikdy sme neriesili, ze jeho peniaze. Ja som doma, lebo musim. Je to moja praca, rovnako ako ma on svoju. Za praci dostava peniaze, ma pravo na oddych a pod. Rovnake pravidla mame doma. A hlavne ja id neho nepytam peniaze. Stanovili sme si fixnu sumu, posle kazdy mesiac na ucet bez diskusie. Ja mu nebudem dokladovat, co som kupila do domacnosti, pre dceru, pre neho, alebo pre seba. S domacnostou mi pomaha pani raz do tyzdna. Ale byvam vo velkom dome, popolusku odmietam robit, to by som upratovala dookola. Inak denne sa staram o domacnost sama. Neviem, ci by som mala pani aj na byt. Muz sa stara o veci, okolo domu, ale to ma skor ako psychohygienu. Ked pride z prace, venuje sa malej. Ked bola babo a zle spala, striedali sme sa. Ja som sla spat skoro vecer aspon na 5 hodin, on bol hore, ked bolo treba dat mlieko, postaral sa, ked je mala chora v noci a treba ju nosit, striedame sa. Ale moj muz ma zas posunuty spankovy rezim so mnou o 3 hodiny 😊nikdy som nepocula, ze on ide do prace, obcas frflal, ale to sme si vydiskutovali. Vynimka bola, ked ho cakal marocmy den, stretko, sluzobka a pod. My sme si vydiskutovali pravidla na zaciatku, niektore povinnosti su moje, niektore jeho, niektore su spolocne, tak ako dieta.a kazdy ma pravo na svoj oddych a volnost bez ukoru toho druheho. Musela som si na zaciatku, trochu “obcurat uzemie” ale v principe fungujeme v pohode. 😊

komplikovana
30. máj 2018

Pokial viem, tak deti su aj chlapove. Takze ak by sa po praci venoval im, a aj cez vikendy, domace prace by mu boli odpustene. Tu ma skor napada otazka, ako to bude, ked sestra nastupi do prace? Obavam sa, ze chlapovi bude velmi zatazko pridat ruku k dielu, kedze pocas jej RD bol zvyknuty na nicrobenie.

minttu
30. máj 2018

@kindervajicko Nie, muz mi "nepomaha". O dieta a domacnost sa starame obaja.

lujza123
30. máj 2018

@kindervajicko taka situacia musi byt velmi ponizujuca pre zenu, ja osobne by som takto zit nevedela. Mne to pride ako trest za to ze ma deti, nemoze zarabat, tak musi sluzit muzovi a doprosovat sa kazdej mince ci pomoci. Je jasne ze ten co je doma sa stara o domacnost viac, ale je uplne normalne ze po praci sa aj muz venuje svojim detom a cez vikend pomoze svojej zene aby si oddychla.

kindervajicko
autor
30. máj 2018

@rucka77 presne si to vystihla, sestra ocakava presne tie malickosti, ktore si vymenovala, aby si spravil ranajky alebo aby si sam nalozil jedlo ak ona napr. koji, prebaluje atd. ona nechce po nom samozrejme, aby dosiel z roboty a zacal upratovat(ako tu niektore pisete), len proste cez den niekedy nestiha navarit, tak by potrebovala, aby aspon deti postrazil na pol hodku, alebo zeleninu osupal, maso nakrajal, take drobnosti.

kindervajicko
autor
30. máj 2018

@simsalabim chapem, asi zijete v byte, ci? my vsak v dome, takze tak isto ako ja nechcem travu kosit, o stromy a okrasnu zelen sa starat, ani on nechce okna umyvat a ani ja to od neho neocakavam.

misinka0611
30. máj 2018

Muž v práci ja na rodičovskej. To, čo kto kupi neriešime raz platí on, raz platím ja. Samozrejme vzhľadom k momentálnym príjom platí toho on viac. Čo sa týka starostlivosti o dieta, ked je v práci samozrejme starostlivosť je na mne na 100 % nikto mi nepomáha ked je doma starostlivosť je 50 na 50 a aj všetko ostatné. Sme zvyknutý robiť veci spoločne a nedeliť si ich že ty robíš toto ja toto. Ako on umyje riad, tak ja napr. pokosím trávnik 🙂 Vyhovuje nám to takto.

lubina
30. máj 2018

@kindervajicko ja uz sice davno nie som na materskej, ale moj muz aj vtedy a aj teraz pomahal. Bolo to normalne, ze pomahal, pretoze sme byvali daleko aj od mojich a aj od jeho rodicov, cize fakt som bola na vsetko sama, domacnost aj starostlivost o dieta. On bol v praci a zarabal, ale nepouzival to ako argument, ze preto ze on robi a zaraba tak uz nepomaha. Niekedy stacilo ak aj zobral malu a isiel s nou vonku sa prejst, aj on si oddychol a ja som mohla aj dokoncit, co som robila pripadne aj ja oddychnut, vacsinou spat lebo mala bola velmi narocne dietatko, ktore vobec nespavalo cez den, skoro nikdy. A inokedy aj okna pomohol umyt, alebo vyvesil pradlo, ak som prala vecer veci po kupani od malej. Normalne pomahal, nehundral, nic podobne nepoznam....ale mozno to bude aj tym, ze je cudzinec a je vychovany, ze zena je rovnocenny partner a kazdy v domacnosti prilozi ruku k dielu a potom sa este aj cela rodinka spolu mozu zabavit, porozpravat, by spolu....