icon

Domáce práce - žena verzus muž

23. nov 2020

Ahojte, nejak sa v tom stracam a stracam aj triezvy usudok. V poslednom case si s muzom vyhadzujeme na oci, kto co doma robi a muz ma stale svoju pravdu a uznanie sa mi nikdy nedostane. Chcem od neho väcsiu spoluucast na domacnosti, no on ma stale argumenty, ze ma toho "svojho" dost. Ja rano vstanem vychystam starsieho do skoly, obriadim mladsie (som na materskej). Muz odchadza autom, cca 1 hod.cesty do roboty. Ja doma klasika uvarit, upratat, oprat, ozehlit, drobny nakup, malej sa povenovat, ist von, so synom sa ucit. Muz pride cca o piatej. S detmi netravi aktivne vela casu, dost pozera TV alebo je na mobile (pracu nema fyzicky ale skor psychicky narocnu, plus ho unavuje cestovanie), z vacsej casti pripravuje veceru on, ale spratavam vsetko ja, nikdy nenalozi do mycky, ani neumyje. (Varieva z vacsej casti aj cez vikend.) Potom ja sprchujem obe deti alebo manzel iba starsieho, resp.na neho dohliadne, ja ukladam deti. S klasickymi pracami v domacosti ako vysavanie, utieranie prachu nepomaha nikdy. Ked mu to vycitam, tak ma argumenty, ze dobre zarobi, musi kvoli tomu dochadzat, co je unavne, spravi nakup, lebo ja nesoferujem, odvezie ma kam potrebujem, vybavuje a zabezpecuje vsetko ohladne stavby domu, sem-tam manualne nieco porobi. Som narocna a rozmaznana, ked chcem aby bol viac ucastny v domacnosti?

nyusika
24. nov 2020

A muž nemá POMÁHAŤ.
Ma sa podieľať na chode domácnosti. Keď sa mu nechce (príklad) robiť domáce práce, môže si za seba zaplatiť pani na upratovanie.

trema
24. nov 2020

neviem, ci si narocna, ale mal by sa aj on zapajat, nebudes doma vecne a co potom? ty sa budes starta o deti aj o domacnost a chodit do prace a on bude "len" chodit do prace?

nikiki29
24. nov 2020

@nyusika ja nehovorím, že je to super, ale zas nie je snáď úplný ignorant. Ty vo svojom komentári píšeš, že ho obťažuje vziať dieťa na prechádzku, ale to som sa ja nikde nedočítala 😳 ja si myslím, že ak príde o 17.tej z roboty, navarit deťom večeru a chvíľu sa im povenovať je adekvátne. Samozrejme aj ich cez víkend vezme von alebo pomôže s upratovaním. Môj tiež neupratuje sám od seba, jeho ani nenapadne, že to treba... Ja si myslím, že je veľa o tej komunikácii... chlapi sú proste iní.

nikiki29
24. nov 2020

@nyusika a teda hovorím o prípade, že je žena doma na materskej. Keď už bude pracovať (aj ja keď budem) tak by som presadila domáce práce pol na pol

nyusika
24. nov 2020

@nikiki29 jasné, ja s skôr reagovala všeobecne na názory "muž chodí do práce a zarába, to predsa musí stačiť"
Autorke situácia, aká u nich je vadí, preto predpokladám, že jej manžel trávi príliš veľa času osamote pred tv s vyloženými nohami

jana_eyre_2
24. nov 2020

Neviem, každý to ma inak a inak na to aj pozera.. z môjho pohľadu robí dosť keďže aj pracuje.. môj plne pracuje (tiež psychicky a podľa mňa dost, ja by som jeho pracu nedala ani za nič), doma urobi to ak je nutné čosi opraviť, raz do roka uvarí, dva krát do roka povysava a 3x do roka naloží mycku.. na nákup ide tiez len výnimočne.. nemá problém s ničím ak ho upozornim/poprosim (ak je niečo čo ja nedokážem, ale zase treba mu to zopakovať, lebo nikdy nemá čas a zabuda) deťom sa ale po práci venuje a niekedy ich aj osprchuje.. väčšinu veci okolo detí cez deň, (z pracovne môj muž vylieza okolo 6) vybavovania, školy, lekarov, nakupu a domácnosti robím ja.. preto som ostala doma aby sa on mohol plne venovať svojej práci..

ledgerka
24. nov 2020

skus znizit svoje standardy, nemusi byt vsetko dokonale a spravene. U nas je kolko krat kuchyna vybuchnuta az do rana. A to doslova ze vybuch. Ked sme nemali cas/chut vylozit umyte z mycky pocas dna, tak vsetko spinave ostava na linke :D A ver ze ani jednemu z nas to netrha zily. Sprata jeden z nas rano. A kludne si obaja vecer k tej telke sadneme a neriesime ziadny bordel. Prach alebo zehlit??? :D U nas zehli kosela raz za mesiac, aj to si muz vyzehli sam. A teraz uz vobec nie. Ja osobne teda ked muz sedi pri TV, nepohnem ani prstom. Preco by som sa mala pretrhnut a spravit vsetko sama ked on oddychuje? Idem oddychovat aj ja. Tiez mam na to narok, tak ako on.

stanislavicenka
24. nov 2020

Mne sa vidi, ze si vycerpana a hlavne nedocenena, a manzel mozno tiez. Mojo muz ma tiez dusevne narocny pracu, kazdy den cestuje hodinu vlakom. Doma nikdy nevari, nikdy, nikdy, tvrdi, ze nevie. Povysava, nakupi, ked treba, vyklada pracku, zbera a uklada ususene pradlo, obriadi deti, ked treba. Tiez ho musim dokopat niekedy, aby sa im venoval. Umyje riady. Asi by ste si mali venovat viac uznania

zuzka38
24. nov 2020

@nyusika tiez som alergicka na slovo POMAHAT ..snad sa vsetci spolu aj s detmi podielame na chode domacnosti, aby sa nam dobre zilo...

hederamonstera
24. nov 2020

Deti nemame, moj z domacich prac nerobi nic - tak raz za pol roka nieco uvari (gulas) a vynesie smeti, ked mu ich dam vo dverach do ruk. Ale za to sa namaka este na stavbe a dvore, takze to neriesim, aj ked niekedy som uz z toho na nervy (napr. je konecne cisty drez a za pol minuty tam uz nieco je :D)
Ale ak budu deti a ja uz po materskej budem v praci, tak urcite mi bude musiet pomahat aj v domacnosti, mne to uz teraz zaplna kopec casu popri praci.

darka2001
24. nov 2020

Oooo,tak to ti závidím,ešte aj navarí, vozi ťa a robí nákup😁👌, tak ja som potom radšej ticho..môj nič, na mne je všetko+ nákupy, pošta, krúžky, vybavovačky, máme dom a záhradu,takže kosím, sadim...ak je viac doma a treba niečo väčšie samozrejme pomôže no okolo detí a domácnosti je všetok na mne

hedan
24. nov 2020

Len si všetko lepšie zorganizuj! Muža nerieš, bo dostane z toho menzes 😉😀
Var na 2 dni, upratovať tiež nemusíš každý deň, urobí si vodičak, kedy keď nie teraz a dôvod na chvíľu vypadnúť z domu, máš jazdu 😉
Začni cvičiť, deti sa pridajú, prejde vám čas a ty máš zo seba lepší pocit. Nemusí byť stále len otrokom, uvoľní sa, vyprdni na neporiadok, ten neujde 😉
Raz som sa pýtala mojej mamky na najkrajšie životné obdobie. Tiež som sa cítila, asi ako ty. Večný kolotoč 🙄 Jej odpoveď bola, ked sme boli malé ako sú tvoji chalani teraz (2, 6). Uvedomila som si, že je to tak....krajsie obdobie už nezazijeme 😀❤️👍🥰

hederamonstera
24. nov 2020

Ale myslim si, ze obidvaja mate toho dost...cestovat do prace 2 hodiny denne je dost zaberak, tiez som tak robila (teraz mam nastastie HO) + praca + nakupit + navarit veceru + nieco sa povenovat detom je podla mna super.
Podla mna len ty potrebujes nejaky cas na vypnutie. Ono je to narocne pre vas oboch

ruzovakrava
24. nov 2020

Píšeš že s deťmi netrávi aktívne veľa času, tak na to že má prácu skôr psychicky náročnejšiu, sa čudujem že pri deťoch nevypne a nevyblázni sa s nimi aspoň chvíľu keď si po robote oddýchne 🤷‍♀️
Môj vstáva o 4, prichádza o pol 6 večer. Denne cestuje vyše 2 hodín dokopy. Robí manuálne, k tomu máme rodinný dom ktorý už z väčšej časti prerobil vo voľnom čase. A aj napriek tomu si vždy nájde na deti čas. Nevarí, ale poupratuje, povysáva atď. (všetko to ale väčšinou robím ja lebo som na materskej a mám čas, a hlavne som blbá lebo všetko musí byť dokonale a on to tak nevie tak ako ja 😂) to že tvoj muž zarába je síce pekné ale keď budeš pracovať už aj ty, tak ako k deľbe práce pristúpi potom?

ivik4
24. nov 2020

Tak ja si myslim ze ma toho dost ak aj prace na dome,vecere robi po praci,cesty su unavne. Mozes mu pomoct aj tym ze budes viac mobilna a spravit si vodicak a kupit male auto pre seba

17alexis
24. nov 2020

Ak vybavuje nieco okolo stavby, tak aj to je praca. My este deti nemame, planujeme stavat dom. Manzel vybavuje vsetko okolo stavby, obcas mi zadeleguje nejaku ulohu. Veci okolo domu, kde byvame teraz, robi sam alebo s bratom. Co sa tyka prace dnu, je to ako kedy. Riadov sa sice nedotkne, ale pomaha mi zavesit zaclony a zavesy po oprati, prezlecie periny, casto a rad vari, cize sa nemozem stazovat. Tiez travi vela casu pri PC, bud sa hra alebo sa uci, on je totiz programator a teraz sa uci jeden programovaci jazyk. Niekedy, ked sa mu vyslovene nic nechce, tak lezi na gauci, kym ja robim vsetko v domacnosti, ale zas aj ja obcas lenosim a on robi vsetko aj za mna. Takze sa nestazujem. Avsak keby som bola na MD, tak je normalne, ze by som sa o domacnost starala viac nez on. Na nom by boli skor vybavovacky, nakupy a tak. Aj ked je PN, tak robi vsetko a ja pridem na hotove. Ked som ja PN, tak zas ja urobim vsetko, vramci moznosti, samozrejme.

snehulienka0905
24. nov 2020

@alby2014 presne tak! Pises mi uplne z duse.

simca06022011
24. nov 2020

No ked to suma sumarum poratam, tak to mate doma este vyborne0... co vidim ako problem je to, ze sa nevenuje detom aktivne. Lebo keby sa venoval, ty by si zatial vedela urobit hocico ine. A ak robi denne vecere a cez vikendy vari vacsinou on, tak ako co robis ine? Ved 80% casu v domacnosti zena stravi v kuchyni, umyvacku nalozis a vylozis za 5minut. Denne urcite nepotrebujes prat, utierat prach a predpokladam ze ani vysavat (ja vysavam denno denne 180m2 a polovicu aj dost casto umyvam, preto predpokladaaam iba... ) a nemusis denne ani varit, ani to male nieco na obed, lebo to vies urbot aj na dva dni, alebo mu das na veceru vacsi hrniec a ostane vam... tie deti zaberu najviac energie, ucenie do skoly, to je jasne... ... ale to by si robila aj keby utrel prach a povysaval. Skus si predstavit ze este varis a riesis nakupy.. ;) autobusom/pesi...
Podla mna tieto veci sa vam viac utrasu a realne to uvidis, ked pojdes do prace... lebo toho nie je zase tak vela, ale ten stereotyp je narocny a ak clvoek robi dacoo stale dookola ide mu to na nervy a ma pocit ze to trva celu vacsnost. A treba si cas efektivnejsie zariadit a nebudes mat pocit ze si cely den v jednom kole. AJ ked pri drobcovi na MD sa to lahko povie :DD

mrchana
24. nov 2020

podla mna nemas skreslenu predstavu. Ja to mam rovnake len nemam skolaka ale skolkarku a druhu mesacnu. Hadame sa za vsetko o com pises,okrem toho ze ja robim aj veceru. Aj kupem on nedohliada. a potom nocna s malou. To ze tu niekto pise o kruzkoch je nieco navyse co si vymyslel ale to o com pises ty je praca v spolocnej domacnosti. Ja ta chapem a tiez to je u nas v poslednej dobe za zo veselo. A to ma chlap nezivi ale platim sa sama sama z materskej a nasporenych peňazí. Stacilo by mi odložiť si po sebe veci, raz za cas vylozit mycku, vylozit pracku. Ale u na je na toto odpoved ze co budem robit ja...

hederamonstera
24. nov 2020

@mrchana ano, to aj ja poznam taku odpoved, ked ho o nieco poprosim, ze on tu uz bude robit vsetko a pod :D a ze kto zvelicuje, ze?

oliali
24. nov 2020

My sme tieto neustale dohadovacky poriesili tak ze raz tyzdenne k nam nabehne pani a poprace cely dom... ostatne si priebezne pracem ja az do dalsieho upratania...muz pracuje, ja robim 6 hodin denne a mame skolkara a skolaka... vacsina veci je aj tak na mne, manzel ale zase rad vari, nahadze riady do umyvacky, sprchuje psov, porobi chlapske veci okolo domu... akoze hej, mohol by aj viac, aj sa s detmi viaz zahrat aj sem tam povysavat.. ale pre klud v rodine to neriesim ... kazdy ma to svoje

tinkerbell
24. nov 2020

@miadi ty máš takého istého manžela ako ja, hlavne s tým varením a jedením 🙈

tinkerbell
24. nov 2020

@oliali prosím ťa, koľko stojí taká pani, ktorá príde raz za týždeň upratať dom? Celkom sa mi to riešenie pozdáva.

princeznasevera
24. nov 2020

A to som si myslela,ze tento problém mam len ja. Chlap je doma na pnnke doma narobi bordel v kuchyni akoby tam bolo 5 ludi neuprace po sebe ale po mne chce aby som udržiavala poriadok. Ja prídem z 12tky a on mi povie ze je doma bordel. Bordel doma nebol dokiaľ neprišiel. Nebaví ma vkuse upratovať. Mne on výprava ako neznáša ked niekto po sebe niečo neupravené a necha mi tanier s ryžou na zemi a odíde preč. Lebo ja som zena ja sa mam starať upratať,navariť,oprat,ozehlitmatd. A ked sa opýtam,ze a co on tak povie ja sa starám o opravy. 🙄

magduska2
24. nov 2020

Neviem či chceš moc či málo..Ale bud rada za to čo máš, lebo ešte vzdy mozes dostat'menej.Myslim,že na to čo tu denne čítam ako chlapi (ne)pomáhajú tak to más celkom dobré.Samozrejme chápem aj tvoje pocity,že by si chcela viac.Predsa len ..tiež som bola na materskej a často pocit zbytočnosti a robenia toho istého dokola na nálade nepridá.Neber to tak globalne...skôr skus tak,že ked ty máš pocit že on už je vyvalený s mobilom v ruke a ty nevies kde ti hlava stojí,skôr vtedy ho oslov..že treba ešte toto a toto .Na Mobil som aj ja alergická...to neni podla mna ani druh relaxu ale hlúpa závislost.
No ja som fungovala odjakživa sama..jedna materská,druhá materská,deti,domácnosť,vybavovačky,lekári...skrátka všetko..manžel pracuje 10 dni preč- 4dni je doma....a aj tak som sa snažila nie 4dni hodit starostlivost na neho ale skor zamakat viac aby sme si čas ked bude doma užili.Nemozem ale povedat,že ked je doma nerobí nič..pomáha ,stará sa..ale predsa len to čo robím ja- on skráka nevyrovná aj keby neviem ako chcel.to je proste hrozný nepomer.
Momentálne fungujem uz 3 týžden sama(lebo korona)
Jedno dieta v škole druhé doma,práca ,domácnosť..skrátka všetko.Neviem kde mi hlava stojí,riešim školu,prichádzajúce sviatky- darčeky ,nákupy,úlohy všetko úplne sama..bez nejakej babky alebo hocikoho iného.
Takže užívaj materskú,čo nehorí odlož a klud 😉 Toto je obdobie kedy ťa nikto nesúri...si sama sebe pani..takže čo môžeš si ulahči a naozaj si toto obdobie uži..lebo ked pojdeš do práce bude to len horšie.

nevludna
24. nov 2020

@princeznasevera a to fakt chces? Vsak to je viac nez zle..

kassandra25
24. nov 2020

No kludne by ti mohol pmoct o cosi viac. Nieco, co bude iba jeho revir v praci doma. Vysavanie

simca06022011
24. nov 2020

@princeznasevera vies co, kazdy den daco rozbi a pokaz... a nech opravuje :D

lujza123
24. nov 2020

My robievam vacsinou spoločne, každý to co mu je blizsie ale strávime pri tom + - rovnako casu.

Keď máš toho dosť, skus trochu ubrať, sadni si k TV aj ty, neupratana kuchyňa to do rána prezije. Žehlenie je zlozvyk minulého storočia, nechápem načo to ľudia robia.

Nenápadne zapájaj všetkých členov rodiny do upratovania, vrátane detí. 6 ročne by už malo vedieť vyniesť smeti, vyložiť umývačku, pretriediť prádlo podľa farby a ako tak si povysavat izbu. Nebude to dokonale aké vytvorí si návyk a to je dôležité.

kulumulu123
24. nov 2020

Ja neviem ale tiež mam skolacku a takmer 1r drobca. Ráno vstane urobí nám všetkým raňajky dcére desiatu, keď treba v zime mi osrabe auto ráno a uteká do prace. Ja vozím dcéru do a zo školy cca hodina každým smerom, uvarím jedlo, bežné upracem, večer muzik naloží umývačku, po venuje sa deckam, ja vychystam malú do postele. Cez víkend v pohode povysáva, umyje zem, keď treba navarí a venuje sa deťom. Žehlenie, prach, kúpeľňa, pranie robím ja... Ani jeden z nás nie je otrokom toho druhého takto mame čas aj na seba aj spoločný co je super... Milujem toho chlapa môjho najviac na svete ❤️❤️❤️