Domáce práce - žena verzus muž
Ahojte, nejak sa v tom stracam a stracam aj triezvy usudok. V poslednom case si s muzom vyhadzujeme na oci, kto co doma robi a muz ma stale svoju pravdu a uznanie sa mi nikdy nedostane. Chcem od neho väcsiu spoluucast na domacnosti, no on ma stale argumenty, ze ma toho "svojho" dost. Ja rano vstanem vychystam starsieho do skoly, obriadim mladsie (som na materskej). Muz odchadza autom, cca 1 hod.cesty do roboty. Ja doma klasika uvarit, upratat, oprat, ozehlit, drobny nakup, malej sa povenovat, ist von, so synom sa ucit. Muz pride cca o piatej. S detmi netravi aktivne vela casu, dost pozera TV alebo je na mobile (pracu nema fyzicky ale skor psychicky narocnu, plus ho unavuje cestovanie), z vacsej casti pripravuje veceru on, ale spratavam vsetko ja, nikdy nenalozi do mycky, ani neumyje. (Varieva z vacsej casti aj cez vikend.) Potom ja sprchujem obe deti alebo manzel iba starsieho, resp.na neho dohliadne, ja ukladam deti. S klasickymi pracami v domacosti ako vysavanie, utieranie prachu nepomaha nikdy. Ked mu to vycitam, tak ma argumenty, ze dobre zarobi, musi kvoli tomu dochadzat, co je unavne, spravi nakup, lebo ja nesoferujem, odvezie ma kam potrebujem, vybavuje a zabezpecuje vsetko ohladne stavby domu, sem-tam manualne nieco porobi. Som narocna a rozmaznana, ked chcem aby bol viac ucastny v domacnosti?
Ja som dnes vydrhla domacnost, navarila, napiekla a cakam kedy sa muzik vrati z vozenia dreva, aby nam bolo teplucko, a dame si obedik, ktory mu zohrejem....nalozi si sam 🙂 a budeme obidvaja spokojni a uzijeme si spolu krasny vikend. Tot zenske a muzske prace, aby vas aj roztrhlo😄
A nie, nevymenila by som si to s nim, a ani auto by som si nechcela opravit a ani sa natahovat s tvarnicami na plot, ktory robi.
@alby2014 Predavačky a upratovačky v prvom rade nemajú dostatočné vzdelanie a ambície, čiže sotva môžu očakávať riadiacu pozíciu.
A z pracovného cyklu vypadávajú rady, dobrovoľne a opakovane. To je o mentálnom nastavení, osobných schopnostiach a výchove, ktorú týmto ženám odovzdali prevažne ich vlastné matky. A práve toto je pre Slovenky typické - to opakované rodenie, následne roky doma, vzdychanie, aké je to náročné a poukazovanie na toho, kto to tak nerobí.
Ženy s VŠ, ktoré poznám, (a je ich zopár) materstvo vôbec neznevýhodnilo a ani ho nevnímajú ako obetu. O deti sa normálne postarali aj starajú a popritom pracujú a budujú si kariéru - pr. lekárka, riaditeľka ZŠ, právnička, účtovníčka...
Prešla som si kadečím a momentálne vediem firmu, ktorú založil muž (čisto chlapský svet) a dá sa povedať, že to zvládam rovnako dobre ako on. Popritom robím aj to, čo ma baví (za peniaze) a s deťmi sa učím a vychovávam ich najmä ja - práve preto, že ich chcem vychovať podľa svojich hodnôt. Ale zas deti financuje hlavne muž, všetko, čo sa ich týka. Ja sa aj viac venujem domácnosti a on tú domácnosť viac sponzoruje.
Naozaj to máme podelené ako v roku 1950.
@nevludna v poho, ak si tak stastna a asi zijete v dome, kde chapem, ze muz robi viac manualne..ja ti to prajem. Ja som spala do 11, muz bol s detmi a isiel na nakup, navarila som detom obed, idu spat, dojde s nakupu a ideme na navstevu a tiez si uzijeme pekny vikend. A ja nie som horsia a ty lepsia a o tom by to malo byt.
@alby2014 To ale nie je diskriminacia, ale realna skusenost zamestnavatela. Lebo vedia, ze ta zena odide a uz sa s velkou pravdepodobnostou ani nikdy nevrati, lebo jej bude doma s detmi lepsie.
Toto je o diskusii, co bolo skor. Vajce, alebo sliepka? Zacali skor zeny odchadzat z prace a zostavat doma, aj napriek tomu, ze im zamestnavatel drzal miesto, alebo sa zamestnavatelia zacali chranit pred tymto spravanim. Ty si iba doplatila na inych. Tam by stacilo presvedcit, ze mas nejaky plan, priority a ze to nechces urobit, alebo si proste najst nieoc, kde nemaju take stupidne poziadavky.
@alby2014 Asi tak. A isto je rozdiel v tom, koľko má rodina detí a kde býva.
Ale chlapa už nezmením ...
@heleninamama Ale ved v pohode, ja tu hovorim o tom, ze ak to tak mas je to OK. Ved hovorim, ze to ma byt o volbe a ako to ktorej rodine vyhovuje. A ze by sa nemalo byt nastavene, ze on pracuje a ty domacnost, aj ked si na materskej, lebo potom sa to tazko prenastavuje. Ze standart ma byt, ekd sme spolu doma domacnost ( ano, aj okolo domu ak je to dom je domace prace, tipu drevo, odkvapy, zahrada| a deti na pol....to by mali byt ocakavania a nasledne ako si to ktora rodina upravi individualne, ale tu ani ten zlaty standart nemame tak upraveny.
Rano to je asi ok, kedze ide skor do prace. Domace prace su ok, si doma. Vecer sa skus dohodnut, ze ty pripravis deti do postele a on ich ulozi, ty das kuchynu do poriadku. Neviem ci im citas alebo ako ich ukladas. A este jeden typ co mi dala raz moja neboha mama. Nerob veci okolo domacnosti ked je muz prec, lebo to nevidi co robis. Takze ked pride z roboty, vtedy vesiam pradlo, vysavam aj ked iba obcas lebo mam pani na upratovanie. Ale proste kym je mimo domacnosti tak sa hram s detmi alebo co chcem. Potom mi aj on hovori kolko toho mam. Ja som ale neni doma uz pracujem. Ale na toto vsetko musis prist sama. Bud zena trosku presibana. Vycitkami nic nedocielis iba zlu atmosferu. Este ma napadlo, ze mu zvyknem navarit kym pride z prace. Lebo to je rychlo a netreba pri tom stat, za co je velmi vdacny a tesi sa. Pravidlo je obaja si lihame do postele rovnako.
@zuzana1404 Počet detí prispôsobím zárobkom a dá sa slušne žiť aj pri priemernom plate. A chlap by mal vedieť zabezpečiť rodinu (ženu a deti), toto je stereotyp, ktorý zas uznávam ja.
Ale poznám aj ženy, pre ktoré sú dôležité u chlapov iné hodnoty a žijú tak, ako si vybrali a sú spokojné.
@zuzana1404 ja som sedela v prijmacie komisii a bola som prehlasovana. ale uznavam bol to rok 2010, tak je mozne, ze sa to zmenilo. A je to ukazka, ze sa ani neuvazuje, ze aj muz moze ist na rodicovsku, alebo, ze si to ta zena moze zariadit, ani sa nepytali, rposte s tym ratali.
@alby2014 Inak, vieš aký je problém nájsť z pozície zamastnavateľa ženu, ktorá Ti hneď po skúšobnej dobe neodíde na rizikové tehotenstvo a následne na MD, ženu, ktorá nebude v kuse na OČR, nebude už na pracovnom pohovore opakovane zdôrazňovať, že ona je predovšetkým matka a preto ráno nepríde vždy včas, poobede občas odíde skôr... A ešte aby aj niečo vedela!
Muž takto hľadal asi polroka obyčajnú kancelársku silu, pôvodne chcel mladú kočku (a nerobila by za minimálnu mzdu) a napokon si našiel patdesiatničku 😂.
@betulinka1 super rada s tým upratovaním až keď je muž doma. Prosím ťa, mohla by si sem hodiť zopár tipov na jedlá, čo varíš mužovi. Lebo si písala, že je to rýchlo a netreba pri tom stáť, tak ma to zaujalo.
@heleninamama Z jedného dňa na druhý môže muž prísť o robotu a príjem. A to finančné zabezpečenie v zmysle zaplatím inkaso/ nájom a 2x v mesiaci ( na podnet manželky ) idem do potravín nepokladám za finančné zabezpečenie. Kde je všetko ostatné ? To má ísť z manželkynej výplaty ( teda ona tiež pracuje ) a ona má k tomu ešte domácnosť, deti.
@zuzana1404 financne zabezpecenie je, ze sa dokaze vsetko uhradit z muzovej vyplaty. Ak to nedokaze pokryt a musi ist aj zena do prace, tak samozrejme prebera aj zenske prace, tak ako zena jeho pracu ;)
@tinkerbell no masove gulky v trube, spagety, chleba vo vajci, ryby, tarhonove rizoto, huste polievky. Vsetko je to jedlo, ktore za 10 min mam v trube alebo hrnci alebo parnom hrnci ( ryba +zemiaky naraz) a do hodky hotove. Stat pri tom nemusis. A je kopec dalsich, to len co ma rychlo napadlo.
@zuzana1404 Kto príde o prácu, má nárok na podporu a počas toho obdobia si nájde inú prácu. Zatiaľ určite nezomrú hladom (a každý rozumný človek má aj rezervu pre takéto situácie).
A zakladateľka píše, že muž zarobí dobre a výdavky platí, ak teda aj nakúpi ona, tak peniaze jej na ten nákup dá, tak nedramatizuj. Ona len nešoféruje, tak muž urobí zrejme 2 veľké nákupy a ona dokupuje, čo treba - ako tisíce iných žien na RD.
@nevludna učiteľstvo je práve najjasnejsi a nespochybniteľny dôkaz platovej nerovnosti. V minulosti (ale už v dobe povinnej školskej dochádzky) mal učiteľ rovnaký plat ako doktor, platy šli dole s feminizaciou školstva.
Aj taky mestský poslanec je štátny zamestnanec a plat nemá minimálny, takže to vôbec nieje o nejakej štátnej správe.
Alebo tzv. "ružová daň", to je ďalší dokázateľny fakt. Všetok spotrebný tovar určený pre ženy je o niečo drahší ako taky istý produkt pre mužov. Rovnako nelogicky ako keď v rakusku kúpiš o triedu kvalitnejšie potraviny tej istej značky ako na Slovensku. Tak isto sú o pár centov drahšie ženské sprchové gély, šampóny, predražené hygienické potreby, oblečenie...
Za najväčšiu "diskrimináciu" z tohto pohľadu ja považujem práve parlament, kde si myslím by malo byť povinne 50:50 pomer mužov a žien. Práve koli ich rozdielnosti, koli tomu ze zeny sú citovejsie, sociálne viac orientované a to by sa určite prejavilo na fungovaní štátu, minimálne v tom ze by sa väčšia pozornosť venovala práce rodinným témam. Napriklad takým školkam, roky rokuce je miest v škôlkach malo a nič sa s tým nerobí.
@lujza123 presne tak som to zo skolstvom myslela, je dokazane, ze v momente, ak v nejakom odbore zacnu prevladat zeny, plat aj prestiz povolania ide dole. Nie, hned, ale postupne. Kolko ludi by ucitelovi, povedala, ze jeho job je diagnoza, ze je hystericky, abo svojim detom, ze pan ucitel trepe...a o zene ucitelke sa to povie bezne. A je x takych prikladov, ktore dokazuju to nastavenie v nasej hlave...
@lujza123 :D to su pekne hoaxy.
O com je ruzova dan? Zena nepozera na peniaze, ked nieco chce. Zoberie muzove peniaze, kupi si to a doma povie, ze to stalo polovicu ;). Chlap racionalne zhodnoti cena/vykon, vys.rie sa im na ten vyrobok a firma nepreda. Firmy maju premakany marketing, vedia kde, ake ceny mozu nasadit. Ale hned sa to poklada za diskriminaciu a sprisahanie. 🙂 Prestante im to kupovat a pojdu s cenami dole.
Ucitel je statny zamestnanec. Stat prestal mat prioritu vo vzdelani. Preto je to nizko platene a nie preto, ze tam zacali prevladat zeny. Chlap zase racionalne zhodnoti, ze ucitelstvo ho neuzivi, ide do sukromneho sektoru. Zeny pojdu za ucitelky, lebo je to iste zamestnanie, vela volneho casu, plus skolske prazdniny a miesto toho, aby volili strany, ktore podporuju skolstvo, zacnu hovorit, ze ich muzi diskriminuju ... ;)
@lujza123 nikto ti nebrani kupovat muzske produkty ;) holiace pomocky a pod, ze?;)
A to mas odkial, ze platy sli v skolstve dole kvoli feminizacii? Vsak odjakziva boli v skolach vacsinou zeny.
Skor ide o konkurenciu v danom odvetvi - kde je konkurencia, tam sa pohybuju aj vyssie platy...zober si sukromne doucovatelky alebo sukromne ambulancie (myslim realne sukromne)....to nema nic so zenami, to len feministky uz nevedia co vytahovat proti muzom
Moja toto ťa fakt trápi ???? Ako skús bývať na dedine a Rúbaň drevo na zimu zober motorovú pílu do ruky .rob te ťažké roboty chlapské len preto že on chodí zarábať mimo sk aby sme sa mali dobré a ha toto všetko robím a nejdem písať čo ešte iné a vieš čo môj sa somnou vadí že mi to všetko zamkne a to mám doma 3 deti stoho jedno bolo malinké cez leto 3 mesiace cca a som tu bez toho aby som sa sťažovala ... Ak je problém to si treba vydiskutovať s ním radiť ti tu môžu všetko možné ale toto si musíš poriešiť ty .poprípade si nájdi prácu ty a on doma pri deťoch
@nevludna Je to blbost na entu, uz len preto, ze nikto nikoho nenuti, aby siel robit nejake zamestnanie - ucitelku, sestru, statny uradnik,... Akoze ist robit dobrovolne za malo prachov, lebo je to pohodicka praca, cez pracovnu dobu si odskocit nakupit, vybavit a hovorit, ze ho diskriminuju s malym platom,... To clovek nevie, ci sa ma smiat, alebo plakat.
@nevludna No. Mohli by povedat, ze ucitelky diskriminuju platovo, lebo su zeny, ale pozor, v statnom skolstve su tabulkove platy. Tak povedia, ze muzi diskriminuju vlastne cely odbor, lebo tam prevladaju zeny aj za cenu, ze pohorsia niekolkym muzom. 🙂
Ked povies, vyberte si lepsie platene a na vykon narocne veci, obchodnik, programator, manazer, team leader,.. tak povedia, ze na to nemaju hlavu, ani cas. 🙂
Niekomu mozes povedat cokolvek, proste im aj tak niekto nejako neustale krivdi.

@zuzana1404 no potom mas normalne chodit do roboty, mat na starosti komplet deti a este domacnost a zodrat sa, lebo muz nepochopi, ze zrazu ma pomahat a preco, ved to tak super fungovalo. presne to sa stane, ked na materskej si postavit ego, ako to super zvladas a ako to je dovolenka...lebo ta dovolenka netrva vecne.