Domáce práce - žena verzus muž
Ahojte, nejak sa v tom stracam a stracam aj triezvy usudok. V poslednom case si s muzom vyhadzujeme na oci, kto co doma robi a muz ma stale svoju pravdu a uznanie sa mi nikdy nedostane. Chcem od neho väcsiu spoluucast na domacnosti, no on ma stale argumenty, ze ma toho "svojho" dost. Ja rano vstanem vychystam starsieho do skoly, obriadim mladsie (som na materskej). Muz odchadza autom, cca 1 hod.cesty do roboty. Ja doma klasika uvarit, upratat, oprat, ozehlit, drobny nakup, malej sa povenovat, ist von, so synom sa ucit. Muz pride cca o piatej. S detmi netravi aktivne vela casu, dost pozera TV alebo je na mobile (pracu nema fyzicky ale skor psychicky narocnu, plus ho unavuje cestovanie), z vacsej casti pripravuje veceru on, ale spratavam vsetko ja, nikdy nenalozi do mycky, ani neumyje. (Varieva z vacsej casti aj cez vikend.) Potom ja sprchujem obe deti alebo manzel iba starsieho, resp.na neho dohliadne, ja ukladam deti. S klasickymi pracami v domacosti ako vysavanie, utieranie prachu nepomaha nikdy. Ked mu to vycitam, tak ma argumenty, ze dobre zarobi, musi kvoli tomu dochadzat, co je unavne, spravi nakup, lebo ja nesoferujem, odvezie ma kam potrebujem, vybavuje a zabezpecuje vsetko ohladne stavby domu, sem-tam manualne nieco porobi. Som narocna a rozmaznana, ked chcem aby bol viac ucastny v domacnosti?
máte to podľa mňa spravodlivo podelené, ty si však frustrovaná, že nemáš čas pre seba.. a na tom by som popracovala, vyhraď si nejaký čas do týždňa iba pre seba..budeš sa cítiť oveľa lepšie.. navyše manžel bude venovať vtedy čas deťom a nie mobilu..
@majkeel :D to su trapne šovinistické kecy akurat, všetky tvoje príspevky k tejto teme. Žena nepozerá na ceny lebo mina mužove peniaze takže je úplne v pohode že balenie ružových ziletiek je o 10 centov drahšie ako balenie modrých.
K tomu ako na lepšie pozície netreba prijímať ženy lebo však každej ide iba o tehotenstvo sa vyjadrovať nebudem. Ešte ti tam chýba zmienka o tom ako majú ísť baby makať do bane keď chcú tu rovnoprávnosť, tym sa tiež radi niektorí ohanaju
Presne toto su názory ktoré sa snazia všetky
snahy o rovnoprávnosť zosmiesnit. Presne toto sú názory pre ktoré stále existuje diskriminácia.
@lujza123 O com hovoris? 🙂 Ak sa ti nepaci to, ze ruzove ziletky stoja o 10 centov viac, tak ich nekupuj. Ja s prepacenim ani neviem, kolko stoja ziletky, idem a kupim. Taku pips neriesim. Ides zazalovat firmu, ze si dala cenu aku si dala? Co ti odpadne z nosa, ze si kupis modru ziletku miesto ruzovej, ak je lacnejsia? ;) Zaloz si firmu, co bude dotovat a vyrabat ruzove ziletky za polovicnu cenu a pomoz tak zenam. 🙂
Ja som za to prijimat zeny na vyssie pozicie, ale ziadna tam nejde, lebo na veducich miestach sa robi od nevidim do nevidim a vacsina zien chce byt radsej doma s detmi. Cize tu bojujes za nieco, co vacsina zien ani nechce. Viac prace za vyssi plat. 🙂
Este je tu diskriminacia romov, cernochov, muslimov, telesne postihnutych, starsich ludi,... Tym ze cely cas hovoris IBA o zenskej diskriminacii a neriesis tychto ostatnych diskriminovanych, tak ich tym diskriminujes. 🙂
@nevludna si na velkom omyle. Platova nerovnost existuje, nie je to vymysel, existuju na to vyzkuny a statistiky. Za rovnaku pracu, s rovnakou kvalifikaciou dostavaju zeny bezne aj o 30% menej. Statna sfera ma tabulky, ale existuje nieco ako fixna a pohybliva zlozka mzdy - este si o tom nepocula? Prave pomocou pohyblivej zlozky je mozne urobit rozdiel.
@majkeel toto je inak velka pravda, ze casto sa zeny, co sa predrali za cenu odriekania a menenia zauzivanych struktur vyssie snazia zenam, ktore su spokojne a stastne tak ako to je - spravit zle svedomie, ponizit ich, ukazat, ze ta ich cesta je proste "doma pri hrncoch" a to s takym podtonom a pohrdanim, ze je to az fakt smutne. Pritom kazda jedna s nas si nastavuje svoj zivot podla svojich predstav a rovnako ma sancu kazde jedno rano to cele zmenit od zakladov. A to pisem ako "karieristka na manazerskom poste vo velkej firme".
@heleninamama u mna bola materska uzasny oddych....rada na to spominam;))))) samozrejme ze boli horsie a lepsie dni....aj unava...ale uz ked sme si nasli system....paraaaaada....este chceeeeem...ale uz som.staraaaa;))))
@lujza123 anoooo.....lenze zeny same vnimaju feminizmus ako zbrojenie proti muzom;))) dvojsecna zbrat...a v neprospech samotnych zien
Podla mna robi dost. Viem to podla seba. Dochadzam hodinu do prace,mam psychicky narocnu pracu a ked pridem domov,mam fakt dost. Ked som doma,robim,nezastavim sa,ale je to ina robota,uz len ta pohoda doma,ze sa nemusis nikam hnat. Tvoj navari obcas,robi nakupy,postrazi deti ako fakt bud vdacna. Moj nepomoze doma nic,pokial mu nepoviem,ale zato okolo domu robi dost. Velakrat by som chcela,keby aspon obcas nieco uvaril,ale nevycitam nic. Treba si vazit to,co robi a nie stale chciet viac a viac. Mas muza a nie stroj. Boze co by som dala za to,keby cez vikendy varil. Okolo stavby sme tiez spolocne riesili vsetko ani od toho ma neodbremenil. Vidis a som vdacna a spokojna.
Inka prečo by mala byť autorka vďačná za to, čo jje muž robí.. Véd on sa normálne podieľa na výchove detí co sú aj jeho a domácnosti, kde tiež žije. Nechápem prečo by mala byť ako vďačná.. On je vďačný za to co robí ona, či sa to berte automaticky? Ja mužovi za to, že spolu fungujeme vďačná nie som, ja to beriem ako štandard.
@alby2014 ja som asi stara skola...konzerva...ale ja rada robim to co zena robit ma...to co su uz generacne dane prace pre zenu...rada varim.peciem..upracem...vyzehlim...moj muz robi muzske veci a zopar zenskych...viem ze niekto bude namietat ze delba prace..ze uz to davno tak ako to vnimam nie je....no u mna je.ako ok...len toto som napisala moje vnimanie..a inak by som to u mna v domacnosti nechcela;)))) a funguje nam to uz 20 rokov...som.zena...citim sa ako zena a ceru netrpim pre to;)))
@cucoriedkacucoriedka ale keď ta to baví a si spokojná to je ôk. Problém je, keď je spoločnosť nastavená, že všetky ženy by s tým mali byť spokojne a nájsť sa v tom.
@nevludna ja som mužovi vdacna za iné veci aj on mne, ale nie za to, že sa podieľa na udržiavaní priestoru, kde žijeme a stará sa so mnou o naše deti. To je fakt minimum. On to totiž nerobi pre nas, ale aj pre seba. Nebudem mu za to tlieskať a ani on mne. Za to, že sa spolupodielame.
@alby2014 presne tak ako pises.uplne s tebou suhlasim;)
@nevludna mna sa nepytaj preco, bolo to rozhodnutie vedenia. Ale napr. v pripade zdravotnych sestier boli vzdy platovo vo vyhode muzi (ano viem, znie to smiesne, ked je muz vedeny ako zdravotna sestra, no je to tak), pretoze ich bolo malo a tymto ich chceli motivovat. Sanitari chlapi detto. Pritom v dlzke praxe a kvalifikacii rozdiel nebol.
Na statnu spravu mozme mat nazor aky chceme, realita vsak je, ze zamestnava velke mnozstvo ludi, a tieto praktiky tam bohuzial pretrvavaju.
@vivaa12 Mňa chlap neživí, ja zarábam....a deti mám už dospelé, tak nechápem....
@mandarinka555 uz ma neoznacuj ja sa uz radsej nejdem zapajat do tejto diskusie bo ty mas svoju pravdu a dospele deti ocividne si na materskej skakala chlapovi kolo riti aby si naaahodou milenku nenasiel lebo preco by mal on nieco robit su to tvoje nazory ja ti ich neberiem a skus citat s porozumenim lebo ty si ides stale svoje aj ked som nepisala ze konkretne teba zivi chlap ale nevadi vidim ze skoro ziaden prispevok si nepochopila
@majkeel no teda, od dnes kupujem len pánske žiletky 😉
On ma toho jednoznacne viac, takže Áno si náročná a rozmaznana.
Môj manžel je kamionista. Je preč 4-6 týždňov. Kedy ako. Za ten čas je všetko na mne. Ale keď je doma pomáha so všetkým. Odnesie syna do školy, berie ho po vyučovaní domov, naučí sa s ním. Chodí na nákup. Navarí obed, večeru. Povysáva. Obriadi okolo psa. Umyje kúpeľňu. Jediné, čo neznášam je, keď zapína práčku a vyvesí prádlo.😂Toto je také to moje, čo u nás robím len ja.😂
@majkeel ako ja osobne ak mám moznost si naozaj kúpim radšej modre žiletky a avivaz na pranie v rakusku pretože mám viac muziky za menej penazi, ale štve na to, pretože je to proste hlúpy obchodný ťah.
Tiež si nemyslím ze je nutné aby sa drali všetky ženy na vedúce postavenie. Tu ide skôr o celkové nastavenie spoločnosti aby si začala vážiť a ocenovat aj tu neviditelnu ženskú pracu.
Dobre, biznis je biznis je logické že podnikateľ rozmýšľa nad tým ze keď zamestná mladú ženu môže ísť na matersku, tu je ale úloha štátu aby takúto zdanlivu nevýhodu žien na pracovnom trhu nejako kompenzoval. Napríklad možnosťou zamestnat 2 ženy na 1 pracovné miesto, podporou home office, dostupnými školkami a jaslami (aby naozaj nemusela zena končiť o 15.00 lebo ma dieťa v škôlke na druhej strane mesta ktorá sa zatvára o 15.30). Triedami s menej deťmi aby sa toľko nesirili choroby a nemusel byť stále niekto na OCR.

@majkeel a pritomto plati, ze nezalezi na pohlavi - su proste ti, co nieco dosiahnut chcu a ti co nie. Nikto nie je ale diskriminovany karierne rast.