Domáhali by ste sa dedičstva súdnou cestou?
Predstavte si, že ste traja súrodenci. Dvaja majú vlastné životy, deti, rodiny, vnúčatá. Jeden sa staral o rodičov najviac. Ostatným dvom deťom rodičia pomohli finančne, bytom.
Po smrti zo závetu dostane on všetko (byt). Napadli by ste závet súdnou cestou? Alebo by ste prerušili kontakt s týmto súrodencom?
@muchotrafka298 asi je najlepšie, ak rodičia venujú celý svoj majetok nejakej charitatívnej organizácii a je pokoj, toto je hnus len čítať.
@anonym_597278 Kamosova babka spravila take, ze majetok co mala /tam bolo viacero nehnutelnosti, byty, chata, zahrada/ predala. Urcitu sumu si nechala pre pripad, ze by sa jej nieco stalo a musela by byt umiestnena do zariadenia a byt v ktorom byvala. To, co sa predalo bolo rozdelene rovnym dielom medzi vsetky deti. A hotovo. Nikto nebol ukrivdeny, lebo kazdy dostal rovnaku sumu penazi.
@anonym_597278 Kamosova babka spravila take, ze majetok co mala /tam bolo viacero nehnutelnosti, byty, chata, zahrada/ predala. Urcitu sumu si nechala pre pripad, ze by sa jej nieco stalo a musela by byt umiestnena do zariadenia a byt v ktorom byvala. To, co sa predalo bolo rozdelene rovnym dielom medzi vsetky deti. A hotovo. Nikto nebol ukrivdeny, lebo kazdy dostal rovnaku sumu penazi.
@muchotrafka298 len asi nepotrebovala pomoc od jedného z nich. Ale ja osobne by som volila to zariadenie, súkromné
@muchotrafka298 len asi nepotrebovala pomoc od jedného z nich. Ale ja osobne by som volila to zariadenie, súkromné
@anonym_597278 oni pomahali vsetci, kazdy kedy mohol a vedel. Nebola to leziaca invalidna osoba, len bola uz starsia a niektore veci dobre nezvladala. Autorka prispevku ale nepisala nic o tom, ze svokrovci by boli chori a odkazani na pomoc 24/7.
Ja sa len pýtam, že keď takú nenávisť ma voči svojej sestre, ako by to vyzeralo, keby sme sa rozvádzali my? Pre mňa je to varovný signál.
@anonym_autor čiže dvom súrodencom dali rodičia byť?
A ten,čo sa o nich staral dostal ich byt po smrti?
Veď je to fér,vlastne všetci dostali rovnako.
Vieš,ono to "staranie sa" bolo predpokladám bráne tak,že nech sa stane čokoľvek....čiže to,že rodičia neskončili ležiaci bol len "bonus" pre toho,čo sa staral. Nie je také jednoduché podriadiť prácu,živiť rodičom,ich lekárom, starostlivosti.
S odstupom času a vedomím,že vlastne neboli ležiaci a prišiel niekto k dedičstvu "zdarma" je minimálne zvláštne. Veď sa toho mohli ujať aj tí prví dvaja🤷prečo to neurobili?prečo si žili vlastné životy?
@anonym_autor
Nie neodvolala vy som sa. Je to narocne aj pomahat aj ked nemala rodinu. A pomial viem ked nema ziadne deti ani manzela tak dedit budu surodenci aj po nej. Ptipadne nech ona spise zavet ze zdedia vy resp vase deti. Skus mu to podat tak.
@anonym_autor čiže dvom súrodencom dali rodičia byť?
A ten,čo sa o nich staral dostal ich byt po smrti?
Veď je to fér,vlastne všetci dostali rovnako.
Vieš,ono to "staranie sa" bolo predpokladám bráne tak,že nech sa stane čokoľvek....čiže to,že rodičia neskončili ležiaci bol len "bonus" pre toho,čo sa staral. Nie je také jednoduché podriadiť prácu,živiť rodičom,ich lekárom, starostlivosti.
S odstupom času a vedomím,že vlastne neboli ležiaci a prišiel niekto k dedičstvu "zdarma" je minimálne zvláštne. Veď sa toho mohli ujať aj tí prví dvaja🤷prečo to neurobili?prečo si žili vlastné životy?
@terezka1947 nie nedostali byt. Jeden súrodenec dostal peniaze a za ten si kúpil byt. Druhý - môj manžel - dostal peniaze, v tom čase vysokú sumu 100 000 SKK a on to investoval do podnikania, keďže bol v rozbehu. Sestra vlastnú nehnuteľnosť nemala, žila v prenájme pri rodičoch, ona zdedila byt po rodičoch a niečo na účte.
Na môj vkus máš divné zmýšľania
@anonym_autor
Nie neodvolala vy som sa. Je to narocne aj pomahat aj ked nemala rodinu. A pomial viem ked nema ziadne deti ani manzela tak dedit budu surodenci aj po nej. Ptipadne nech ona spise zavet ze zdedia vy resp vase deti. Skus mu to podat tak.
@anonym_45e8a6 po tom, čo sa stalo toto, ona spísala závet ( tak nám to komunikovala ) a dediť bude už jej terajší partner. Ani jeden zo súrodencov.
@terezka1947 nie nedostali byt. Jeden súrodenec dostal peniaze a za ten si kúpil byt. Druhý - môj manžel - dostal peniaze, v tom čase vysokú sumu 100 000 SKK a on to investoval do podnikania, keďže bol v rozbehu. Sestra vlastnú nehnuteľnosť nemala, žila v prenájme pri rodičoch, ona zdedila byt po rodičoch a niečo na účte.
@anonym_autor takže to bolo rozdelené spravodlivo podľa mňa
@luteam ja nie som opomenutý súrodenec. Som rodina.
@anonym_autor nie si náhodou nevesta?
@anonym_autor nie si náhodou nevesta?
@bielasovicka áno, veď to tu otvorene píšem, že som manželka jedného z opomenutých dedičov.
Neviem, asi by ste sa cítili dotknutý, opomenutý, nemilovaný, neviem, netuším...
@anonym_autor nemilovany preto, ze kym zili a vladali, mali z coho pomohli financiami a tomu surodencovi, ktory sa o nich postaral ked uz nevladali a ti dvaja nechceli alebo nemohli dal byt? To naozaj?
@anonym_autor nemilovany preto, ze kym zili a vladali, mali z coho pomohli financiami a tomu surodencovi, ktory sa o nich postaral ked uz nevladali a ti dvaja nechceli alebo nemohli dal byt? To naozaj?
@viestta takto, oni sa zaujimali vsetci traja, aj ich navstevovali, aj doniesli nieco, kupili apd. Svokrovci k nam chodili casto na dom, davali sme im ovocie, zeleninu, travili to s nami cas, chodili sme na vylety. Svokre sme vyhradili zo zahrady malu parcelku, o ktoru sa starala a pestovala si tam neskor svoje. Ale ano z pohladu podielu na starostlivosti sa ich dcera starala o nich najviac. Skor islo o ten kontakt s instituciami, uradmi, lekarmi, nakupy domov apd. I ked aj moj muz platil jeden zakrok a celu starostlivost o to. Neviem, som tak na pomedzi medzi vsetkymi stranami.
@katica06 v čom mám ja divné zmýšľanie?
@anonym_autor ak sa o rodičov niekto namiesto mňa v starobe kompletne.postaral, obetoval pre nich veľa (voľný čas, založenie vlastnej rodiny, atď)ja by som mu ešte pomohla ak treba aj finančne nie na neho ešte útočila a prerušila kontakt .
@viestta takto, oni sa zaujimali vsetci traja, aj ich navstevovali, aj doniesli nieco, kupili apd. Svokrovci k nam chodili casto na dom, davali sme im ovocie, zeleninu, travili to s nami cas, chodili sme na vylety. Svokre sme vyhradili zo zahrady malu parcelku, o ktoru sa starala a pestovala si tam neskor svoje. Ale ano z pohladu podielu na starostlivosti sa ich dcera starala o nich najviac. Skor islo o ten kontakt s instituciami, uradmi, lekarmi, nakupy domov apd. I ked aj moj muz platil jeden zakrok a celu starostlivost o to. Neviem, som tak na pomedzi medzi vsetkymi stranami.
@anonym_autor treba si uvedomiť jednu dosť podstatnú vec, majetok delili rodičia a nie sestra tvojho muža. Bol to ich najetok a mohli si s ním robiť, čo chceli. Bolo to treba prijať a nie súdiť sa a trhať rodinu, Mimochodom, je si tvoj manžel vedomí toho, koľko môže presúdiť? A s neistým výsledkom?
@anonym_autor myslim si, ze toto by si mali vyriesit surodenci medzi sebou. Ty si len divak, ty sa do toho miesat nemas a musi prijat to ako sa oni dohodnu. Ci sa ti ich dohoda bude alebo nebude pacit, treba ju prijat a nerypat do muza. A uz vobec ho netreba odstrihnut od surodenca len preto, ze vam necinknu peniaze na ucte.
@anonym_autor nenapadla by som závet ani by som neprerušila kontakt. Je to posledná vôľa rodičov a treba to rešpektovať❤️
@bielasovicka áno, veď to tu otvorene píšem, že som manželka jedného z opomenutých dedičov.
@anonym_autor aha, už vidím, to mi nejak ušlo.
@anonym_autor Aj v starej teme si v jednej odpovedi pouzival diakritiku, a v druhej odpovedi si ju nepouzival. Si to ty. A ziadna manzelka dedica. Preco klames, ze si manzelka dedica? Aspon sa priznaj, ze si tu uz temu zalozil minule.
@anonym_autor Aj v starej teme si v jednej odpovedi pouzival diakritiku, a v druhej odpovedi si ju nepouzival. Si to ty. A ziadna manzelka dedica. Preco klames, ze si manzelka dedica? Aspon sa priznaj, ze si tu uz temu zalozil minule.
@anonym_76408d takze dalsi co natahuje paprcu a pochovava zijucich? fuj hanba mu ci jej
A pridám svoju skúsenosť. Najstaršia sestra si našla priateľa, bedakala, že s novým a tzv.s vážnym vzťahom nemajú peniaze na podnájom....tak som jej navrhla, že ju vyplatim z časti bytu, kt.zdelila po ockovej smrti. Zobrala som si úver vyplatila som ju. Že dosetria, zoberú aj oni úver kúpia si byt. Za 6 rokov v podnájme čo to dosetrili, ale byt nekúpili. Rozisli sa a sestra nemala kde ísť, teda v podnájme sama nechcela ostať. Tak sa vrátila ku nám do bytu. Žijem s mamkou a ja manžela ani deti nemám. To ma len napadlo, keď som ju teraz videla sedieť v kuchyni, že aj také veci sa stávajú 😉
@anonym_76408d takze dalsi co natahuje paprcu a pochovava zijucich? fuj hanba mu ci jej
@anonym_cad418 Nie tu ide o to, ze sa s nim nebavia surodenci (pohlavie surodencov stale meni). A uz minule sa mu vysvetlovalo, ze je divny clovek a ze preto sa s nim nebavia.
@anonym_autor myslim si, ze toto by si mali vyriesit surodenci medzi sebou. Ty si len divak, ty sa do toho miesat nemas a musi prijat to ako sa oni dohodnu. Ci sa ti ich dohoda bude alebo nebude pacit, treba ju prijat a nerypat do muza. A uz vobec ho netreba odstrihnut od surodenca len preto, ze vam necinknu peniaze na ucte.
@viestta si nepochopila... Jej muž sestru odstrihol. Autorka so svagrinou problém nemá
@anonym_cad418 Nie tu ide o to, ze sa s nim nebavia surodenci (pohlavie surodencov stale meni). A uz minule sa mu vysvetlovalo, ze je divny clovek a ze preto sa s nim nebavia.
@anonym_76408d riadna telenovela. fu.
Tvoj muž je chamtivý a hlúpy keď kvôli nejakému bytu kazí vzťahy. Sestra má teraz byt predať aby bol spokojný? Áno niečo rovnaké môžeš čakať aj pri rozvode, len dúfaj, že je majetok aj na teba písaný.
tejto téme vôbec nerozumiem…
@anonym_76408d ja pouzivam diaktritiku a niekedy nepouzivam. Kedze v praci pisem prevazne anglicky, tak jednoducho uz mi to tak ide. Nechapem vobec o co ti ide, ale ok. Necham ta zit svoj pribeh.

@anonym_a1d152 takto, toto objektívne nebolo tak.
@hedviga2 to mu hovorím aj ja. Ale vraj mám stáť na jeho strane, že ide o peniaze pre rodinu, našu. Ja s tým nesúhlasím, ale čo ja zmôžem. Mám naozaj byť ticho a stáť pri ňom?
@anonym_autor nie, tebe nemôže určovať ani vlastný manžel, s kým sa máš a s kým sa nemáš stýkať.