Dospelé deti alkoholikov
Ahojte, mám síce 40 rokov, ale som študentkou štvrtého ročníka psychológie a robím diplomovú prácu
na tému Reziliencia u dospelých detí alkoholikov. Rada by som Vás požiadala o pomoc pri výskumnej časti mojej práce,
v ktorej by som sa potrebovala stretnúť s niekoľkými ľuďmi vo veku asi od 20 do 45 rokov, ktorí prežili detstvo
v domácnosti poznačenej alkoholovou závislosťou rodiča, či rodičov. Podstata moje práce spočíva v rozhovore s takýmito ľuďmi
a zaujíma ma predovšetkým ich životný príbeh, ako zvládali detstvo a celkovo život s rodičom alkoholikom, čo prežívali, čo pociťovali,
čo im pomohlo zvládať túto nepriaznivú situáciu. Viem, že je to veľmi chúlostivá téma, už v bakalárskej práci som sa venovala deťom
žijúcim v rodine alkoholikov. Sama poznám niekoľko ľudí, ktorí takto vyrastali, ale pre účely mojej
diplomovej práce je najvhodnejšie pracovať s cudzími ľuďmi. Pri výskume je samozrejme zachovaná anonymita človeka, a v hociktorom
čase sa môže rozhodnúť ukončiť rozhovor. Som z okolia Ružomberka, ale nie je problém vycestovať aj do iného mesta.
Viete mi prosím poradiť, prípadne mi pomôcť pri oslovení ľudí, ktorí majú takúto skúsenosť so životom s rodičom alkoholikom?
Ďakujem Vám veľmi pekne za prípadnú pomoc.
@mandala77 tému som si nevybrala z daných tém, bola len všeobecná téma daná reziliencia - a ja som si ju upresnila na rezilienciu u dospelých detí alkoholikov a ako z toho vyplýva - dda v mojej práci je v súčasnosti dospelý človek, ktorý prežil svoje detstvo s jedným alebo aj oboma rodičmi alkoholikmi - to bolo kritérium na výber respondentov
a keď bude práca hotová, tak bude možnosť prečítať si ju - potom Vám pošlem odkaz, na ktorom to bude možné, ďakujem za záujem a som rada, že táto téma zaujala a prestáva byť akýmsi tabu aj v našej spoločnosti, pretože alkoholizmus má dopad nielen na samotného alkoholika, ale na všetkých členov rodiny
už bakalársku prácu som písala na tému: Rozvoj emocionálnej inteligencie dieťaťa v predškolskom veku v rodine s alkoholovou závislosťou
Dá sa pozrieť tiež na CRZP:
@katarinapol neviem ako to je v psychológii a či sa vôbec v nej termín dospelé dieťa alkoholikov používa, ale termín dospelé dieťa z toho, čo mne je známe znamená, že pri konfrontácii tento človek jedná nedospelo, detsky. Preto pojem dospelé dieťa.
@katarinapol nas otec pil,a vela susedov tiez pilo,niektori sa prepili k smrti.Kludne mi napis spravu ak chces nieco bediet.
@mandala77 asi sa to viaze na termin "dieta alkoholikov" pretoze dieta v zmysle potomok alkoholikov som stale, aj ked budem mat 50 rokov ..ked to vnimame len ako dospele dieta, tak sa meni zmysel, ale dospele dieta alkoholikov uz vyznieva inak...aspon si myslim, ze to proste musi stat spolu....
@mandala77 Termín dospelé deti alkoholikov sa snaží zachytiť spoločné charakteristiky, ktoré sa typicky vyskytujú u dospelých ľudí, ktorí vyrastali s jedným alebo dvoma alkoholickými rodičmi a predstavuje samotné správanie ako výsledok spoločnej skúsenosti. Čiže tak ako to napísala jankapo v predchádzajúcom príspevku
@katarinapol koncept dospelé dieťa pochádza z Alateens a za definíciu dospelého dieťaťa sa pokladá nieto, kto reaguje v dospelosti ako som písala vyššie. Áno, charakteristické znaky spoločné sú, ale termín dospelé dieťa vychádza z toho, čo som spomínala.
Ahojte dočítala som sa že máte PDF verziu knižky Dospelé deti alkoholikov. Veľmi mi pomôže tam kto mi ju pošle. Vopred ďakujem.
@mandala77 prosime ak by si bola taká zlatá, ja by som ai tiež rada prečítala.
@katarinapol ahoj ja spadam do spominanej kategórie, ale sim ďaleko od ružomberka 🙂 .
@emerencia1963 pošlite mi Vás mail a poslem Vám ju
Alebo mi prosím napíšte na mail: poliakovakatarina@azet.sk - kto má záujem o knihu Dospelé deti alkoholikov
ahojte, máte niekto prosím tú knihu v pdf verzii ? Dospelé deti alkoholikov
@kikini áno ja mám
knihu Dospelé deti alkoholikov nájdete na tomto odkaze: https://drive.google.com/drive/folders/1TFeX25O...
@mandala77 Ahoj! Téma je už síce niekoľko rokov stará, ale už takmer rok márne hľadám knihu Dospelé deti alkoholikov. Ak ju ešte máš v pdf verzí, mohla by som Ťa poprosiť?🙏 Vopred veľmi pekne ďakujem!
Ahojte, až teraz som našla diskusiu na túto tému, prosím, je niekto z Vás ochotný poslať mi knihu Dospelé deti alkoholikov v pdf? Veľmi pekne Vám vopred ďakujem.
Funguje odkaz vyššie, knihu som si stiahla, minulý týždeň mi to nešlo cez ten odkaz od mandala77, už to je všetk ok, mám to, dakujem. 🙂
@mandala77 ahoj. Písala som ti spravu. Ďakujem moc

@katarinapol ešte by ma zaujímala jedna vec, ako v práci charakterizuješ výraz dospelé deti, alebo čo v práci znamená pojem dospelé deti. Predpokladám, že tému si si vybrala z nejakých daných tém.