icon

Dôvody anulácie církevného sobáša

weiky
31. jan 2013

Dobry den
Prosim Vas, na zaklade akych konkretnych skutocnosti je mozne anulovat cirkevny sobas?
Dakujem

asfodelka
4. feb 2013

@suem tak ako su uplatitelny ludia na inych poziciach aj knazi su ludia a najde sa veru zopar ciernych oviec v kazdom kosiari. preto sa to da.
ja sa skor cudujem ze napr. reholne sestry skladaju sluby cistoty, tak ako pri svadbe ludia slubuju vernost. ale ked sa rozpadne manzelstvo clovek bud zije v konkubinate a je vyluceny od cirkevnych sviatosti alebo zije sam. ale - reholna sestra opusti svoj stav a moze mat pekne krasne cirkevny sobas. toto nie je spravodlive.

@weiky to co knaz zviaze na zemi bude zviazane aj v nebi a plati to aj opacne. ak teda anuluju manzelstvo uz ako by nebolo. ak ste spolu uz dost dlho myslim ze si informovany ze ak zijes v konkubinate nesmies prijmat sviatosti ako napr. sv.prijimanie a neplatia Ti ani spovede kym sa neodstahujes. a aj ked budete chciet mat svadbu v kostole na urcity cas by ste nemali zit v jednom byte a ist na spoved. a byvat spolu az po svadbe. osobne si ale myslim ze Boh je milostivy a koniec koncov v nebi uz neexistuju puta ako manzestva a tam dusa Tvojej zeny nebude patrit ani jej prvemu muzovi ani Teba a tak je uplne fuk ci bude sobas civilny alebo v kostole. civilnym sobasom ziskas to, ze ludia Vas budu brat ako rodinu a nie ako dvoch ludi co spolu na divoko ziju.

suem
4. feb 2013

@asfodelka To nie su cierne obce, to je uplatkarska mafia. O anulovani nerozhoduje 1 knaz, ani 2. Ked sa ohladom rozvodu pride na farsky urad opytat zena, ktoru muz tyra fyzicky, psychicky, gambler, suknickar, tak jej povedia, ze ma vydrzat, slubovala v dobrom aj zlom. Ked tu raz zabije, vystroja jej pohreb a spomenu aky cisty a statocny zivot zila. Ked pride papalas s tucnou obalkou, zrazu sa da aj 2érocne manzelstvo anulovat. Som veriaca, ale z cirkvi ako takej mi je zle a za niektorych vrchnych sa doslova hanbim. 😖 😢

zabka88
4. feb 2013

@suem iste, ale to je už ich svedomie, za svoje konanie sa tiež raz budú zodpovedať.. rovnako ako všetci ostatní smrteľníci.. tam hore už nebude žiadna "protekcia" 😉
tiež nemám iba dobré skúsenosti, ale nevezmem si na svedomie odsúdiť celú cirkev ako takú..

jaja018
4. feb 2013

@nrvipka preco ti nepokrstili dieta? To by mali, ci? Pokrstia deti aj nezabrach parov a aj slobodnych mamiciek

hestiakrona
4. feb 2013

@asfodelka
Teda, reholnici (ci muzi, ci zeny), mozu zlozit tzv.vecne sluby - alebo len docasne sluby, ktore si pravidelne v nejakom casovom intervale obnovuju a ak nie, mozu vystupit z radu.
Su aj dokonca katolicke reholne rady, kde mozu byt reholnikmi manzelia.

zabka88
4. feb 2013

@asfodelka nie všade je to brané tak striktne.. iste, keď žijú "v hriechu" mali by sa zdržať sviatostí, inak ide o svätokrádež.. spovedať sa môžu, ale či dostanú rozhrešenie je na posúdení toho kňaza.. i keď ťažko uznať oľutovanie hriechov keď je ľutuješ s vedomím že opäť čoskoro zhrešíš.. a tiež je veľmi ťažké ľutovať že spíš s niekým koho miluješ, že?
my sme napríklad pred svadbou nedostali podmienku, že sa musíme odsťahovať, alebo nežiť spolu .. ale pristúpili sme k niekoľkomesačnému dobrovoľnému "celibátu" z vlastnej vôľe, dobrovoľne.. musím povedať, že náš oddávajúci bol mimoriadne skvelý človek -kňaz s úžastným prístupom k ľuďom..
ale stretla som v živote aj iných, na koniec je to vždy iba o ľuďoch.. jediný kto skutočne vie, kedy je to hriech a kedy nie je Boh, on jediný má právo nás súdiť..

zabka88
4. feb 2013

@hestiakrona
@asfodelka neviete, ako je to s kňažskou vysviackou? kdesi som čítala že je to naroveň manželského sľubu.. dá sa kňazký sľub nejako zrušiť?

asfodelka
4. feb 2013

@suem ideme trochu od temy ale nevidela by som to tak cierno. pochadzam z malej dediny a mali sme tam niekolko cirkevnych rozvodov. verejne sa o nich nehovorilo ale boli. zalezi na tom v akom spolocenstve zijes. mne osobne cirkev nijako neublizila. dokonca moj manzel bol neveriaci a nepokrsteny a v pohode sme bez akehokolvek uplatku po roku nauk na krst vybavili krst, prve svate a birmovku. vies, odsudit podla jednej komunity vsetkych je ako ked by si videla na ulici matku ktora bije svoje dieta a povedala ze vsetky matky biju deti 🙂

asfodelka
4. feb 2013

@zabka88 knazsky slub sa asi neda zrusit a myslim ze potom je to ako s rozvodom. poznam pripad knaza co odisiel z cirkvi ale pred Bohom je dalej knazom a preto nesmie mat sobas. neviem ci to viem spravne ale myslim ze tym padom tiez nemoze prijmat sviatosti. ak to niekto vie presnejsie mozno ma opravia.
ale ak knaz odide pred vysvatenim tak moze mat v pohode rodinu. potom uz je to tazsie.

asfodelka
4. feb 2013

@hestiakrona no vidis a to je voci manzelstvu nespravodlive 🙂 myslim to teraz skor zo zartu. manzelstvo je na vzdy a ich sluby su docasne. cudo ze este nevymysleli docasny slub manzelstva.. aj ked pri dnesnom trvani manzestiev to coskoro aj zavedu :D ale o tych docasnych sluboch pocujem prvykrat.

zabka88
4. feb 2013

@asfodelka ja tiež takto viem, len som sa chcela uistiť, ste ma zmiatli tými rehoľami 🙂

baby a tie dišpenzy, to sa dáva na čo? aby mohli chodiť rozvedení-é na sväté prijímanie?

vladulik2
4. feb 2013

@asfodelka sa troška zamiešam 🙂 tie dočasné sľuby sa skladajú iba raz, po nich je ďalšia formácia a potom buď večné sľuby alebo "odchod" 🙂 🙂 🙂

asfodelka
4. feb 2013

@vladulik2 dobre vediet, dakujem. 🙂

rusalinka
4. feb 2013

Kňazi sú kňazmi nafurt. To, že "odídu z kňazstva" neznamená, že prestanú byť s kňazmi. Ak sa takýto muž ožení, môže dokonca, v špeciálnych prípadoch (napr. riziko smrti) aj spovedať. Sobáš ale určite nemá cirkevný...

rheia27
4. feb 2013

ja som ti uz odpisala, nahodou som studovala pravo a mam zaroven skusky aj z kanonickeho...
obrat sa na prislusny farsky urad

na slovensku nieco ako cirkevny pravnik nejestvuje 🙂

rheia27
4. feb 2013

@suem mohli mat v zavislosti ake manzelstvo predtym uzavreli, podla toho bolo mozne aplikovat niektori druh privilegia alebo poziadat o dispenz

vzdy vsetko zavisi od typu manzelstva

rheia27
4. feb 2013

@weiky tvoja partnerka je pokrstena, mala 1vu svadbu v kostole ? jej byvaly manzel bol pokrsteny ? su rovnakej viery ?

hestiakrona
4. feb 2013

@vladulik2
@asfodelka
@zabka88
To je asi mozno rozne pri tom ktorom rade. Ja viem napr.o rade sestier Tesiteliek, tam je noviciat 2 roky, potom prve docasne reholne sluby, tie sa obnovia 3x na 1 rok a raz na 3 roky. Tie docasne sluby trvaju 6 rokov a az potom sa skladaju dozivotne sluby alebo moze dotycna odist ( odist moze aj pred tymi docasnymi slubmi, ak ich nechce obnovit). Ale to len tak mimochodom. 🙂

hestiakrona
4. feb 2013

"na slovensku nieco ako cirkevny pravnik nejestvuje"
S tymto nazvom mozno nie, ale pravnici, ktory maju prehlad o cirkevnom prave (v KC uzsie kanonicke pravo) snad aj ano, aspon ja som sa stretla.

@weiky, ak chces uspiet, kedze ti na tom tak zalezi, mal by si sa informovat na viacerych miestach popr.hladat niekoho,
kto by sa ti snazil pomoct v pozitivnom zmysle. A s tymto by som urcite nezatazovala tehotnu priatelku.
(Poznam manzelov, katolikov - pokrstenych, birmovanych, sobasenych v kostole, nikdy predtym nerozvedenych, s dietatom, o ktorych sme cele okolie tvrdili, ze im nikto sobas neanuluje - a anuloval. Dovodom vraj bola nie pevna viera zeny - ziadost o anulaciu daval muz. Inak ale, som zvedava ako to raz vysvetli tomu svojmu decku.)

dedikatessa
4. feb 2013

@weiky preco to neriesis s Pánom, ale s ludmi, ked ti tak zalezi na tom ze ide o cirkevny sobas. Precitaj si v Biblii co Boh hovori o manzelstve, rozvde a zivote. Neurcuj svoj zivot podla ludi, ktory si vymysleli nejake nezmyselne zakony. Chod s tym k panovi.

weiky
autor
4. feb 2013

@hestiakrona velmi sa mi paci tvoj prispevok,ja som davno rozhodnuty budovat svoju rodinu a urobit vsetko na svete aby sme boli vsetci stastni,aj ked si myslim ze rodina nie len o svadbe,ale o tych hodnotach,ktore predstavuje.

weiky
autor
4. feb 2013

Ja nechapem jednu vec,preco ked manzel odide od manzelky alebo manzelka od manzela koli druhemu cloveku,rozvedu sa, preco by ten druhy,ktory sa snazi manzelstvo budovat ma trpet a nemoze prijat sviatost manzelstva opat len koli niekomu,kto svoj manzelsky slub porusi a odide.ten druhy je potom odpisany.

rheia27
4. feb 2013

kanonicke pravo sa studuje len v TT a nie ako povinny predmet a ano neexistuje, lebo co je definicia pravnika

rheia27
4. feb 2013

zbytocna diskusia, nepotrebujes pravnu radu zadarmo, tak si pokecajte

malinkaaninka
4. feb 2013

@weiky lebo slubil až kým nás smrť nerozdelí.ak to v tú chvilu myslel vážne,tak do jeho smrti nemá čo premýšlať nad iným partnerom.. aj tak to dodržiava mizivé percento 😵

weiky
autor
4. feb 2013

@malinkaaninka a ak nemyslel,co ten druhy?

palomka
4. feb 2013

nam raz farar hovoril, ze ked pri sobasi davas slub a v myslienkach to neberies vazne, ze to vlastne nechces, tak je sobas neplatny pred bohom...neviem to tak napisat ako som to od neho pocula, tak vlastnymi slovami som to tu dala 😀 ale chapete ako to myslim, nie :D ?

malinkaaninka
4. feb 2013

ak to nemyslel vážne,tak by som sa pokusila manželstvo anulovať.i keď neviem,či by to prešlo.s anulovaním robia drahoty a uznávajú vážne dôvody,aby si ludia nerobili s anulácie rozvod..manželstvo pred Bohom je navždy.anulovaných je mizivé percento..

malinkaaninka
4. feb 2013

@palomka hej hej,dačo sa aj mne marí.že tam sú nejaké podmienky pre platnosť slubu.

weiky
autor
4. feb 2013

@rheia27
@rheia27 ja trosku nechapem otazke,ze zalezi ake manzelstvo uzavreli,myslim si ze jediny dovod by mohol byt tak ako som dnes cital "kaz manzelskeho slubu"teda ze jeden z partnerov nesiel do manzelstva s umyslo az pokial nas smrt nerozdeli,ale neviem ci by toto stacilo