icon

Dovolili by ste dcére cestovať a míňať?

14. máj 2024

Má 22, študuje a pritom pracuje. Býva ešte doma ale má priateľa, priateľ tiež študuje a býva s rodičmi.
Ide o to, že dcéra má malý plat, no aj ten malý plat odcestuje. Ak majú voľno bežne chodia na jednodňové výlety a tento rok už 2.krat idú niekam na týždeň, a to majú ešte na tento rok 2 dovolenky naplánované.
Veľa doma nie je, buď je v práci, v škole alebo u priateľa (niekde na výlete, dovolenke). Prispieva nám do domácnosti 150eur, veci si platí sama (mobil, internet, oblečenie, kozmetika). Max ak je doma tak si dá obed a osprchuje sa. V izbe má poriadok veď ledva je doma a keď je tak poutiera prach, dá prať, poumyva dlážku atď o to nejde. Len ak zarába tak málo a všetko minie (vyžitie + výlety), z čoho sa odsťahuje? Kde zoberie peniaze na vlastné bývanie alebo podnájom (kaucie, depozit..)?
Dovolili by ste jej toľko cestovať? Veď nech si peniaze odkladá lebo sa nebude vedieť osamostatniť.

nikayla
14. máj 2024

Ja by som moju dcéru v takejto situácii dokonca podporovala a nie, že jej niečo zakazovala.

blackcat8885
14. máj 2024

Nech cestuje kým môže, keď bude mať rodinu môže samozrejme cestovať s rodinou ale to už bude náročnejšie keďže bude aj pracovať. Nech si užíva. Vždy lepšie ako keby peniaze preflakaka na diskotéke apod. Možno jej len povedz nech si niečo aj odkladá alebo tých 150 jej odlož ty niečo keď ich nutne nepotrebuješ. Ja by som moje deti podporovala keby pracovali študovali a cestovali.

maryetta
14. máj 2024

Nejako nechapem. Tebe vadi ze studuje? Pracuje? Cestuje?
Ci “len” to ze nevie usetrit? Tak jej v tom pomoz a setri za nu. Neviem si aj ty odkazana na to aby ti prispievala na domacnost? Tych 150€?
Lebo na to ze si vsetko financuje sama. Aj na vylet ide tak… je ozaj sikovna. A maka. Skor by som jej ten oddych popri tom všetkom aj dopriala.

sabinaxd
14. máj 2024

Našla si zlo tam kde nie je, ja byť ňou utekám od teba...

monnci2226
14. máj 2024

ak sa bojis len toho ci ti zostane na krku - neboj, nezostane. dceru mas evidentne sikovnu, doma ju to evidentne moc nevbavi, pochybujem ze bude chcet byvat s vami a urcite si to nejak zariadi, aby sa osamostatnila. mozes si vydychnut..

cimage
14. máj 2024

Ved to je uzasne, ze cestuje. Co by mala podla teba robit? Sediet doma na riti a strikovat, okopavat v zahrade, ucit sa obskakovat buduceho muza? V zahranici je to bezne, ze “deti” vela cestuju s spoznavaju svet. Po skole sa zbalia a idu stopovat cez pol sveta. Ja som sa akurat minuly tyzden rozpravala s Holandankou, ktora takto isla az do Indie a tam zila urcity cas. Teraz s pristelom tiez cestuju, akurat sa vratili z rocnej cesty. My s detmi tiez cestujeme kolko to ide. Ja byt zas v tom veku a bez zavazkov, tak balim kufre a dovi.

rorino
14. máj 2024

Môžeš byť rada,že si dokáže zarobiť toľko aby mohla cestovať,veď teba to nijako nezaťažuje,koľko mladých zarába a odkladá a aj tak nezarobia na osamostatnenie,a koľko mladých zarába a odkladá a nevie si užiť život .Píšeš,že riadne ani doma nie je a prispieva 150€,tak jej ich odkladajú a potom daj na štart,keď sa už bude chcieť usadiť.Ved v podstate s ňou nemáš žiadne výdavky,takže nie je na mieste,či jej ty máš niečo zakazovať Bus rada,že máš takú šikovnú dcéru.

nurielka
14. máj 2024

A čo že ešte nerobí v Tom fachu v ktorom studuje, vieš kolko som mala prác popri škole, po obchodoch, rôzne? Po škole som našla to čo som chcela dokonca ešte lepšie. Nechaj ju žiť a keď nie, vystahuj ju, ona si za tú časť čo tebe prispieva nájde zdieľaný byť, bude sama a nepohne v tvojom byte(dome) ani palcom. Veď si jej mama preboha, ja som sa najviac ucestovala do 27 rokov. Ale jednu vec ti poviem, moja mama bola taká istá, nikdy jej nebolo nič dosť dobre čo som urobila alebo nerobila. To by ste si mohli podať ruky. Ona môže zarábať aj 10 rokov a nemusí zarobiť na nejakú hypotéku. To je také slovenské, poďme sa zadlžiť.

kaja0210
14. máj 2024

Moja dcéra má len 7,ale takto by som chcela, aby v 22 rokoch žila. Všetko si platí sama,popri tom študuje a ešte vám dáva 150 eur. Veď ty máš úžasnú dcéru. 👍👏
Buď na ňu hrdá a nechaj ju nech cestuje. Každá dovolenka, výlet jej dá niečo nové. Nápady, myšlienky, nové obzory.... Všetko ju to posúva. Ako matka by som jej tých 150 eur odkladala a po skončení školy jej ich vrátila. S tým, že to má na svoje nové bývanie.

vilma7
14. máj 2024

Je super, ze xhodi do práce, medzitým aj "akože " študuje a ešte dokáže aj aktívne tráviť čas so svojím priateľom. Šikovná baba. Tebe vadí že nič nedá bokom? No z tých 600 sa jej predsa nedá vyskakovať.
Keď dostavuje možno si nájde dobre platenú prácu a bude sa jej ľahšie odkladať. Neboj, raz na to príde ze treba dat aj niečo bokom, ale teraz ju nechaj, nech si užíva. A na ten depozit jej odkladaj tých 150, je to problém?

rakahaka
14. máj 2024

Este sa ti stara aj o dalsie dieta, upratuje, dava prat, v podstate nemina energie ziadne kedze tam nebyva a ty jej za to neplatis ani cent a ona ti dava este na najom? Prosim Ta napis mi aky mate vztah?

petronelag
14. máj 2024

Aj ja si myslím, že je to šikovná 22-ročná študentka a aj ona potrebuje oddych, robiť ešte aj cez víkend to od nej nemôže nikto žiadať.

eva8
14. máj 2024

Studuje dialkovo (len v piatok a v sobotu), alebo ma denne studium a chodi len na cvicenia cez tie 2 dni? Co dokoncila? Strednu? Bakalara? Alebo si robi nejake minimum v inom obore? V studiu ju podpor, ked jej vyjdu v robote v ustrety.Radsej nech sa vzdelava, akoby mala tie 2 dni zarabat v nizkoplatenej praci. Bude si moct najst nieco lepsie. Mnoho deti neprispievaju do rodinneho rozpoctu az dokym neskoncia vysokoskolske studium, t.j. do cca 24- 26 r. A setrit zacnu az ked zacnu normalne zarabat.

tilly
14. máj 2024

@eva8 to sa tak diaľkovo študuje. Chodíš do školy každý druhý piatok a sobotu

miriam11
14. máj 2024

Kedy bude cestovať, keď nie teraz?

caroline_
14. máj 2024

V jej veku jej uz nemáš co dovolovat, a peniaze na odstahovanie môže mať aj z tých 150€ co ti dáva

kikushaa
14. máj 2024

Prosim? Zaraba, je dospela, tak nech cestuje. Kedy inokedy, ak nie teraz ked je este bez zavazkov?

fairyy
14. máj 2024

ak je toto realna tema a ty si jej matka ....no nechcela by som ta za mamu.... povedz jej to, ze uz chces aby sa vystahovala a budete mat klud vsetci ...sharovane izby som teraz pozrela v pohode sa zmesti so svojim platom (vyskakovat teda nebude, ale da to) a moze cestovat a zit podla seba, tebe mozno sem tam posle fotku

mclissa
14. máj 2024

Je dospela, tu ci jej dovolis alebo nie by nemala byt ani rec.

minenkak
14. máj 2024

Musím svojmu decku poslať tento príspevok, minimálne desať rokov mi bude ďakovať

betulinka1
14. máj 2024

Mas velmi sikovnu dceru. Študuje, pracuje a cestuje. Je to primerane jej veku aby presne toto robila. Kedy ma cestovat, ked ma 2 deti na krku a hypo??? Presne tak som zila aj ja. Byt som si kupila 27 rocna.

hiro
14. máj 2024

"Ledva jej ostane a aj to minie lebo neposedi na zadku!" 🙂 V 22 rokoch nech beha kolko moze, neskor s detmi, pracou sa na taketo vyletiky kde bude mat viac starosti ako oddychu uz nedostane...

foxie95
14. máj 2024

Nie nedovolila by som jej cestovať. Pekne by som ju doma zamkla, do práce a naspäť, do školy a domov. Na bývanie by som si pýtala aspoň 300€, doba je zlá... A samozrejme by sedela doma, každý večer by chodila do baru, cez víkendy na diskotéky, nech sa neopováži si upratovať, veď 22 ročná má mať bordel v izbe .. a nech ani priateľa nemá a radšej sa neviete a spáva s kade kým a peniaze ktoré míňa na cestovanie, nech radšej míňa na chľastu a drogy, to bude lepšia investícia. 🤦🏼‍♀️ Preboha, pani.... Buďte na svoju dcéru pyšná. Je jedno, že si nenašla prácu v obore, že robí vo fabrike. Nikto nevraví, že tam bude robiť aj o rok... Ja mám 28, dve deti. Študovala som, rodičia mi platili podnájom (namiesto intraku), dostávala som vreckové (aj keď neskôr som mala štipendium a žila z neho) po škole som sa zamestnala, kúpili sme nehnuteľnosť na hypotéku a prerábali. Mali prvé dieťa a až keď malo rok, dokončili sme dom a presťahovali sme sa do svojho. Keď som študovala, rodičia do mňa nechceli aby som pracovala, ale aby som sa sústredila na školu. Samozrejme keby som chcela cestovať, peniaze by som si musela zohnať sama. Na bývanie som samozrejme nič neplatila. Keď som sa zamestnala po škole, býval u nás už aj priateľ, po pár mesiacoch manžel a začali sme našim prispievať polkou energií. Nájom žiadny nechceli, varili sme si zvlášť, až na nedeľu, to varila mamina. Akonáhle som otehotnela, rodičia hneď povedali, že si máme peniažky odkladať, že ich budeme viac potrebovať. Neskôr nám ešte vypomohli a požičali nám na neurčito, aby sme odkúpili veci do domu... Klobúk dolu pred ňou, že toto všetko zvláda a vy pby ste si s ňou mali sadnúť a povedať jej, ako ste na ňu hrdá a ako ju obdivujete a ľúbite. A napríklad 50€ z tých 150 by ste si mohli nechať a aspoň 100 jej teda odkladať. Ak nie, tak sa jej fakt s prepáčením "neseďte" do života. Pretože to si radšej môže prenajať niekde izbu a vyjde ju to menej.

beloved
14. máj 2024

Cely problem je ten, ze mame vadi to, ze dcera nezije podla jej predstav, smutne..

foxie95
14. máj 2024

@beloved by ma zaujímalo ako žila a žije mama a koľko peňazí zarába, koľko utrácať na čo, či celé dni sedí doma na riti a je s tým spokojná... Pretože toto mi príde ako taká tá klasika, mám sa nahovno, prečo by sa mal niekto mať lepšie ako ja? Noačo že je to dcéra... 🤦🏼‍♀️ Všetko čo napísala iba smerovalo k tomu, "ako sa odsťahuje?" Toto ma úplne dostalo táto téma 😂

kleopatra114
14. máj 2024

Len nech cestuje, veď to sú najlepšie investované peniaze .

beloved
14. máj 2024

@foxie95 Jej mama moze byt kludne 50rocna zena a nemala v mladosti tieto moznosti, zila inak a preto jej toto pride nezodpovedne a zbytocne rozhadzovanie penazi. Ale suhlasim s tym, ze kocka je sikovna a robi tu najlepsiu vec, ak nesedi doma a uziva si zivot 🙂 Zivot treba prezit a nie presnivat doma 🙂

atinkaa
14. máj 2024

@autorka ja chapem, ze si asi podla svojich vykricnikovych reakcii chcela pocut, ze je to des. No mas skvele dite - stara sa, pomaha, sprava sa zodpovedne, chce nieco vidiet, zazit - skus napisat svoju predstavu😳a prosim zvaz vety z minuleho storocia “o perinach”, lebo to uz veky neplati - nie je mozne zarobit si na byt legalne - vlastnou hlavou ako sudruh nacelnik - bud ti niekto pomoze (mas pozemok, postavis svojpomocne), ziskas darom od rodicov peniaze alebo byvanie alebo jednoducho mas hypoteku. Ak by sedela s tebou doma, tak moze aj do 80tky, lebo ceny rastu, neklesaju.

minenkak
14. máj 2024

@beloved 50rocna tiež mala možností v mladosti cestovať a aj študovať

nelka93
14. máj 2024

Prečo mi to príde, že jej závidís, ze je mladá a užíva si život. Preboha ja som od 19.nebyvala doma a cestovala kde sa mi chcelo. Chodila som do školy, brigadovala a mama ma podporovala. Urob to aj ty...