icon

Dovolili by ste dcére cestovať a míňať?

14. máj 2024

Má 22, študuje a pritom pracuje. Býva ešte doma ale má priateľa, priateľ tiež študuje a býva s rodičmi.
Ide o to, že dcéra má malý plat, no aj ten malý plat odcestuje. Ak majú voľno bežne chodia na jednodňové výlety a tento rok už 2.krat idú niekam na týždeň, a to majú ešte na tento rok 2 dovolenky naplánované.
Veľa doma nie je, buď je v práci, v škole alebo u priateľa (niekde na výlete, dovolenke). Prispieva nám do domácnosti 150eur, veci si platí sama (mobil, internet, oblečenie, kozmetika). Max ak je doma tak si dá obed a osprchuje sa. V izbe má poriadok veď ledva je doma a keď je tak poutiera prach, dá prať, poumyva dlážku atď o to nejde. Len ak zarába tak málo a všetko minie (vyžitie + výlety), z čoho sa odsťahuje? Kde zoberie peniaze na vlastné bývanie alebo podnájom (kaucie, depozit..)?
Dovolili by ste jej toľko cestovať? Veď nech si peniaze odkladá lebo sa nebude vedieť osamostatniť.

foxie95
14. máj 2024

@beloved ale to že ona nemala možnosti neznamená, že nedoprajem svojmu dieťaťu... A pohoršená, že dieťa robí vo fabrike? A ona robí kde? A aby verejne písala koľko jej dcéra zarobí a kde koľko minie... A naozaj si nešetrí alebo je to iba jej dojem? Neviem akože byť touto mamou, tak by som sa hanbila zato, že som niečo také napísala

nelka93
14. máj 2024

@beloved moja mama ma 50 rokov a teda cestovanie jej príde ako najlepšia investícia do seba 🙂

viestta
14. máj 2024

Celkom by ma zaujimalo, ci sa autorka este vyjadri

beloved
14. máj 2024

@minenkak 50 rocna je husakove dieta a ktovie, z akych je rodinnych pomerov, ale to su len uvahy, nevieme, co je za tym.

beloved
14. máj 2024

@foxie95 Uplne suhlasim, aj ked si myslim, ze to nemusi byt uplne, ze dcere nedopraje, skor ma asi pocit, ze by mala mat dcera prioritu vlastne byvanie a setrit kazdy cent a nie lietat po svete a vsetko prehajdakat

beloved
14. máj 2024

@nelka93 Nedivim sa, treba cestovat a uzivat si zivot 🙂

nelka93
14. máj 2024

@beloved moja mamina začala cestovať aktívne len pred pár rokmi, čiže rýchlo pochopila aké super to je. Mne aj dedo vraví, že vkuse dakde pendlujeme, ale vravím mu nepijem nefajčím, žiadny hazard ani nič tak všetky volne peniaze investujeme do cestovania.

majlo1234
14. máj 2024

Moja mama tiez povie, ze je to zbytocne vyhadzovanie penazi, lepsie pchat do ponozky na horsie casy, pripadne na byvanie, samozrejme bez hypoteky. Neviem, ci je to vekom, spoluzitiˇ s mojim otcom alebo stareckou demenciou. V kazdom pripade su peniaze vyhodene na cestovanie za mna najlepsie vyhodene peniaze

lucylaw
14. máj 2024

Prosím ťa daj svojej dcére prečítať túto diskusiu a ver tomu,že ti veľmi rýchlo ukáže,z čoho si chce platiť podnájom alebo vlastné bývanie..Ale potom,keď odíde,tak sa nečuduj,že ju možno dlhú dobu neuvidíš..Normálne mi je nevoľno z takýchto matiek,aj keď stále chcem veriť,že je táto téma len fake..

ka_ty2
Autor odpoveď zmazal
zuzanaete
14. máj 2024

Tazko sa mi hladaju slova. Ale aspon strucne. Prosim, dopraj svojej dcere a zacni byt na nu hrda.

carter30
14. máj 2024

Dúfam, že aspoň troška si sa po týchto príspevkoch zamyslela nad sebou. Tie peniaze jej odkladaj, keď ani nie je doma ako hovoríš, minimálne polovicu. My môjmu synovi odkladame ako sa narodil. Lebo chceme aby mal lepší začiatok do života... A Už dávno nie je doba, keď sa dalo vycestovať jedine do Bulharska 🙃 dopraj jej,mas skvelu dcéru....

madielilly
14. máj 2024

A co je na tom.Aj ja som bola taka ista v jej veku.A aj u nas doma to tak isto fungovalo.A vedela som z toho este aj usetrit.To ze cestuje neznamena,ze vsetko minie.Ak je financne gramotna,vie si spocitat co moze a co nemoze.Ja som to mala tak isto.Aj som usetrit vedela.Len jeden markantny rozdiel je medzi nami.Ze ja mam chapavu mamu ktora to vedela pochopit a mala som v nej istotu a podporu,ze ak bude treba pomoze mi.Nastastie som to nemusela nikdy vyuzit...A co mi ten zivot dal??Kopu zazitkov na ktore mozem spominat,kopu skusenosti ktore mi pomohli rozvyjat sa.A dnes som ako na tom?Mam priatela,mame podnájom, 1x rocne si dovolime dovolenku, 2x rocne predlzeny vikend, aj denne vylety cez vikend.Poplatim povinne poplatky a este aj usetrit dokazem z toho dost kvalitne mesacne.A mam mamu o ktorej viem,ze ked bude zle,ze je ochotna mi pomoct. Takze miesto toho co ty robis,sa otoc o 180° a zacni aj ty kato byt radsej oporou svojej dcery nez to sa tu stazovat na to.Dopraj jej,co evidentne nebolo tebe dopriate. Je dospela a vie co robit.Alebo snad ju chces zamknut doma v izbe,obalit do bublinkovej folie a zalepit oci a usi aby bola len doma jak pecival a v zivote nic nevidela a nezazila a nenaucila sa?

lienka.7
14. máj 2024

@klip0 len taky detailik, ona nestuduje denne, ale externé, navyše už pracuje, cize autorka voči nej žiadnu vyzivovaciu povinnosť už nema. To by mala keby študovala denne. Nemá na nu už ani pridavky, ani DB.

minenkak
14. máj 2024

@beloved a to znamená čo

winki13
14. máj 2024

To mas dobry prehlad o jej financiach...ako vieš, že si neodkladá peniaze? Od teba nič nepýta, tak evidentne si vie svoje koníčky a potreby financovať sama.

ja_bb
14. máj 2024

Veľa ľuďom chyba základná finančná gramotnost. Ja som napr.ako prvé myslela na úspory,aby bolo kde bývať atď. Chápem,že teraz sú pre mladých priority inde, ale presne,ako si naspori? Zakázať jej nemôžeš, ale nejaké prognózy do budúcna,možnosti ako sa dostane k bývaniu,úsporám atď,to by som s nou asi prebrala,aký má na to názor. Ak opačný, tak len sa pozerať, ako si vybrala. Bohužiaľ je to jej život a už je dospelá. Ja presne trpnem,ako to bude,keď deti budú dospelé,resp.18rocne a budú tu bývať a chceli by niečo,čo ja nie. Keď nemysli na financie do budúcna teraz, bude to mať ťažké,možno jej ukázať možnosti bývania a hypo,ak by im vôbec vyšla,príp.ze sú aj iné práce a napr. s nejakym kurzom alebo tak,by nemusela chodiť do takejto práce,ale mať voľnejšie cez týždeň. Ak to všetko vie,už len nech si zažije svoju voľbu.

medda_beda
14. máj 2024

Už sa rozhodni či študuje alebo nie.
Študuje externe alebo čo? Ja nechápem o čom píšeš.
Pracuje, študuje, venuje sa sestre a ty robíš čo keď sa ti stará o dieťa?

To akože 22 ročná žena nemá právo užívať si život? Sa preber.V tom veku som už doma nebývala.
A aj keby už neštudovala tak nie je povinná sedieť doma.

beloved
14. máj 2024

@minenkak Co znamena co, na co sa pytas?

libusak
14. máj 2024

Ja si myslim, ze pri jej veku skoncil akykolvek narok jej zakazovat/prikazovat. A kedy ma cestovat a uzivat si mladost? S hypo na krku? Dobre robi dievca

medda_beda
14. máj 2024

@ja_bb A koľko chceš nasporiť a čo?
20 000€ má šetriť do 40tky len aby našetrila na 1 izbovú kuticu?
Aké šetrenie? :D Aj keby 2000 ušetrila tak ju to nespasí pri hypotéke.
Mám hypotéku preto mi tieto veci o šetrení prídu na hlavu postavené v dnešnej dobe.Prečo od nej matka pýta 150€ a neodkladá jej ich?

tiezjedna
14. máj 2024

A ty chceš, aby už vypadla a bojíš sa, že nevyskladá kauciu alebo...???

tiezjedna
14. máj 2024

@ja_bb má 22 a jedinečnú príležitosť užívať si života bez záväzkov. Smutný život každého, kto ju premárnil, a radšej si skontroluje každý deň stav účtu.

lienka.7
14. máj 2024

@ja_bb ja s tebou v podstate z časti aj súhlasím. Tiez som nikdy všetko neminula do posledného centu a myslela aj na "zadné vratka".
Autorka to vo svojej podstate ani nemusela myslieť zle, mozno jej len toto vadi, ze si nič neusetri, ale všetky sa tu do nej pustili ako také osy🤦‍♀️
A pokiaľ už zaraba, nevidím na to nič zle, ze prispieva. Ja by som jej tie peniaze odkladala, nech niečo ma ked pôjde raz z domu. A ano, aj teraz može ísť do podnájmu, co ju však vyjde oveľa viac ako plati doma.

ahhola
14. máj 2024

Mladi v rodine vekovo podobni... 2022 ⛱️ jednym tahom Jesolo, Vysoke Tary, Praha, Berlin, Tomorowland a spat, vzdy sa niekde oprali, zdrzali 2-3 noci, par krat v aute, pokial bolo za co tankovat a papat nikto nemal tu moc pritiahnut ich domov, az po 6 tyzdnoch... Nuly na ucte🤣

simca06022011
14. máj 2024

ale ona sa netvari.. ona CHODI DO skoly, len podla vsekteho externe. Co si ty za obmedzenu zenu? Zavadzia ti doma a to bude cely problem.

minenkak
14. máj 2024

@beloved husakove dieťa

kristinka92
14. máj 2024

@beloved skôr mi to príde že ju potrebuje rýchlo vyhodiť z domu a bolo by to rýchlejšie keby šetrila na hypo…
nepochopím take matky. naco ste si tie deti robili keď vam vlastne dieta zavadzia doma? to dievča vstáva do prace o tretej aby bola na štvrtú v robote. po robote ešte príde domov a porobi doma. a autorke ešte bude vadiť že jej frajer doprial dovolenku! autorka je mi z teba na vracanie! tých 150€ by som jej odkladala a dala keď sa bude chcieť osamostatniť. a nie ešte od študujucej a prqcujucej dcéry pýtať za bývanie! dokym študuje ju majú rodičia živiť mimochodom. mala by si sa spamätať aku úžasnú máš dcéru, koľko rodičov by to mohlo povedať o svojom dieťati?!

beloved
14. máj 2024

@minenkak Nevies, co su Husakove deti? V rokoch 1975 - 1989 bol prezidentom Gustav Husak a generacia deti narodenych v tychto rokoch sa vola Husakove deti 🙂

ka_ty2
Autor odpoveď zmazal