icon

Dvojgeneračné bývanie - dobré skúsenosti

101lucia
20. jan 2016

Prave riesime spolocne byvanie s mojimi rodicmi. Chceme spolocne kupit dvojgeneracny dom. Viem ze vela ludi ma s dvojgeneracnym byvanim zle skusenosti. Ja tiez kedze sa chceme stahovat prec od svokrovcov. Hlavny problem je alkoholizmus svokra a paranoja oboch svokrovcov + neprajni surodenci. Co ale ak su ludia tolerantni a maju spolu dobre vztahy? Moji rodicia su velmi obetavi a chapavi. S muzom vychadzaju velmi dobre a beru ho ako svojho syna a on k nim ma tiez velmi dobry vztah. Sme v takej situacii ze sme prisli na vela pozitiv ktore nam prinesie dvojgeneracne byvanie s mojimi rodicmi. Pomozu nam s detmi a neskor mi im kedze uz aj oni maju svoj vek. Prisli sme na to ze ak chceme slusne byvat v dobrej lokalite tak by sme to sami len tazko zvladli po financnej stranke. Chceme kupovat spolu, takze by tam nikto nemal mat pocit ze je votrelec, Dom bude napisany na vsetkych rovnakym dielom a pravidla si urcime uz vopred. Premyslame aj nad samostatnym vchodom. Moji surodenci nam tiez praju. Nie ze by som mala pochybnosti ale chcela by som vediet ci su aj pripady kedy naozaj funguje taketo spolunazivanie ak si odmyslite male nezhody ktore su v kazdych rodinach. Mate dobre skusenosti?

katrinka8
21. jan 2016

@101lucia - nikto Ťa nepoučuje, len Tvoje názory pôsobia, akoby si mala na očiach ružové okuliare, čo sa týka bývania v dvojgeneračnom dome - navyše starom. Dom, ktorý nemá ani 40 rokov starý je a nikdy nebude ako nový. Pokiaľ teda nemá tak cca do 10 rokov.
Baby Ti tu píšu pohľad z druhej strany, toho, ,čo všetko pri takom bývaní môže hypoteticky nastať, veci, ktoré treba brať do úvahy, nad čím sa bežne ľudia zvyknú zamýšľať, keď riešia takéto veci. Pýtala si sa na pozitívne skúsenosti - to vyznieva proste tak, že len potrebuješ potvrdiť správnosť svojho rozhodnutia a nič iné počuť nechceš. Veď keď sa nad tým len tak zamyslíš, tak Ti musí byť predsa jasné, že naozaj existujú prípady, kedy to funguje. Áno, dá sa tak žiť, mnohý ľuďom to tak funguje. Celé generácie sa tak žilo. Jasné, že sú rodiny, kde to funguje bez väčších problémov. Prečo by to tak nemalo byť? Všetko závisí od ľudí, ktorí spolu žijú. Ale, bohužiaľ, takých príkladov je oveľa menej ako tých opačných. Preto si myslím, že väčšine z nás proste prišli na rozum práve tie negatíva takéhoto bývania, ktoré sa síce dajú v niečom prehliadnuť, prižmúriť oči (závisí od povahy), ale zároveň ich aj mnohí považujeme za kľúčové pri rozhodovaní sa o tom, kde a s kým budeme bývať. Ono netreba ani chodiť ďaleko a stačí sa tu pozrieť na témy, aké problémy majú mladí pri bývaní s rodičmi atď. Nikto netvrdí, že u Vás to tak bude, len sa Ti snažíme povedať, že aj na také veci treba myslieť. Ak si si všetko dobre premyslela Ty aj manžel a si pevne presvedčená o tom, že je to to najlepšie, čo môžete urobiť, nedáva mi potom zmysel založenie tejto témy. Neber ma v zlom, len ozaj sa mi vidí, že v určitom zmysle máš možno trochu pochybnosti, a potrebuješ proste len asi také povzbudenie, že áno, choďte do toho. Ale môžem sa mýliť. Mne to tak z proste z Tvojich príspevkov pripadá (to je ale už, bohužiaľ, tým, že je to len písané slovo). Osobe, keby som ja mala takú istotu, akú tu prezentuješ Ty, tak by som neváhala a šla by som do toho. Ja mám takú možnosť ako Ty, dokonca by som ten dom ani kupovať nemusela, ale nešla by som do toho. A v tom dome som veľmi často, aj dnes sme boli skoro celý deň 😀 Aj vzťahy s rodičmi máme veľmi dobré. Len bývať by som nechcela s nikým v jednom dome 🙂

44janica44
22. jan 2016

ešte jeden príklad. rodičia majú velký dom a doteraz takmer vždy tam žili 4 generácie - momentálne ked sme všetci doma je nas tam až 9 - 2 male deti, sestra s manželom (budú sa sťahovať pomaličky stavajú dom) ja s priatelom, mama a ocino a starka - to nevravím o tom že je tam spoločné všetko - okrem toho že každý má vlastnú velkú izbu - a žijeme tak nikto sa do ničoho nestara lebo vedia že ani im by sa to nepáčilo. ked sa sestra odsťahuje prerobí sa to na dva samostatné byty - podla mna kompromis medzi bytovkou a samost. domom. - nejdem sa hadať že to ma len pozitíva jasné aj negatíva ale ked si človek zohladní priority a čo je pre neho dôležité vie si určiť ktoré bývani eje pre neho fajn. u mna prevažujú tie pozitíva nad negatívami takže do toho idem. - najväčšie pozitívum je nemať strach o čo s deťmi ked budem v práci alebo preč - moji rodičia majú 50 rokov takže so stražením a s pomocou údržby okolia domu pomožu, a ked nebudú vladať naše deti už budú velké tak nam nebude vadiť ked to na seba zoberieme my a bude treba sa starať aj o mojich rodičov tiež to nebude problém kedže deti už budú odrastenejšie. a okrem toho mame super susedov kde ako na typickej dedine to funguje ja napečiem donesiem aj tam oni tiež niečo donesu - priatel to vala dedinska idylka 🙂 - to že ma s tým niekto len zle skúsenosti neznamená že všetci budú mať - ludia sú rôzni aj sa menia prirodzene inteligentní človek vie robiť kompromisy ked treba a vie si zvážiť ako by sa citil v koži toho druhého či by sa mu to pačili keby bol na opačnej strane

cecil36
22. jan 2016

@101lucia vies, mne unika pointa tejto temy, ak vies ze u vas to bude take top top super,naco su ti preboha cudzie dobre skusenosti? Jedine, ze by si potrebovala utvrdit v tom v com mas pochybnosti...

17111976
22. jan 2016

@101lucia o d p o rú č a m ja bývam so svokrou, ona dole a my sme si opravili na poschodí, bývame na dedine v tatrách, svokra je rozumná, tolerantná, dobrá žena, vždy som chcela odísť do mesta bývať sama.....so svojou rodinou, zmenila som názor, vela som sa od nej naučila, pomáha mi, ale nemieša sa kde netreba, mám dve malé deti, neviem kto by mi s nimi pomohol. ja odporúčam, je to velká pomoc z každej strany, ona pomáha nám a my jej.

emilia25
22. jan 2016

Opisem nas.s muzom sme zacinali zit sami o vsetko sme sa starali sami.no ked sme si povedali ze chceme babo a uz bolo na ceste sme sa rozhodovali co dalej lebo uz pre 3 by bol ten podnajom maly a tak sme v tom obdobi dostali ponuku vratit sa spet na sk ku svokre do 3 izboveho bytu bola by tam sama lebo najmladší svagor sa stahoval vtedy sme zili v cr.tak sme tak urobili a vratili sa.no asi po roku sa vratil dalsi svagor co sa rozisiel s priatelku.u nas bol uz na ceste druhy syn.tak sme teda velku obyvacku zobrali mi svagor mal mensiu izbu a tam bola aj obyvacka.mi sme nasu velku izbu prerobili na 2 mensie teda detsku a spalen.no lenze svagrik proste neprispieval na nic este aj jeho sme chovali a to sa na druhych nepozeral.prislo 3 babo.a proste moj muz sa roshodol ze ho uz chovať nebude a ideme do domu.spytali sa svokry ci ide s nami dobre vedela co by ju čakalo keby zostala so švagrom v tom byte.a tak sme hladali dom s 2 spalnami a 2 detskými a obyvacka.nasli sme super dom za super cenu.dole mame obyvacku s kuchynou spojenu wc kupelku a izbu ta izba je pripravena pre svokru ked nebude vladát po schodoch hore mame 2 spalne a 2 detske wc kupelku.bol to dvojgeneracny dom ale mi sme ho proste prerobili na jednogeneracny.byt sa predal a kedze sme aj do bytu vrazili kopu peňazí tak z bytu sme dostali od svokry jej polku a druha sa delila medzi deti po otcovi ako dedictvo.takže surodenci su vyplateny mi mame dom na hypo a medzi nami sme spísali len zmluvu u právnický ze sa o mamu postarame az do konca.mi si velmi rozumieme pomahami velmi a zijeme s nou uz 8 rokov je to úžasná zena.len vy si dajte pozor lebo potom budete musieť tak ci tak súrodencov vyplácať z tej polovicky takze skuste si to poriesit aby vam potom ten dom ostal cely.

malabiba
22. jan 2016

@cecil36 možno autorku zaujíma, že aké problémy, skúsenosti mali tí ktorí bývali spolu s rodičmi a bolo im fajn...pretože každý z nás je iný a každému z nás vyhovuje/vadí niečo iné, ona sama si vyberie a zhodnotí pre seba plusy a mínusy - niekto by nešiel bývať s rodičmi nikdy a niekto má také dobré vzťahy, že veľmi rád...nech si ona vyberie to svoje - to čo potrebuje....ja si podobne pred dovolenkou čítam recenzie na hotel, najradšej tie zlé, lebo viem, že mne osobne polovica z tých vecí, čo iným vadí neprekáža 🙂 (napr. pre mňa hlúposti typu - nemali sme výhľad na more, nemali sme na obed rybie špeciality...a kopu podobných, na ktoré ja osobne kašlem)

cecil36
22. jan 2016

@malabiba ale ona chce len dobre skusenosti, tie negativne pocuvat nechce...Chapala by som ak by chcela pocut aj negativne a z toho vyselektuje, co pre nu je a co nie. Tiez robim to co ty z dovolenkami alebo ak nieco kupujem cez zlavomat a obcas zasnem co ludom dokaze vadit, niekto v recenzii na hotel napise vadilo mi zle pocasie, no konecna 😀

malabiba
22. jan 2016

@cecil36 veď práve pýtala sa na pozitívne skúsenosti a vy to akosi nechápete 🙂

mircalla
22. jan 2016

@101lucia s tymto moze mat niekto aj pozitivne skusenosti?

cecil36
22. jan 2016

@malabiba ale cudzia pozitivna skusenosti ti je nanic, lebo u teba to moze byt inak, naopak negativna skusenost ti pomoze v tom, na co si dat pozor, co pravne osetrit a podobne,lebo obcas ti nenanadne, ze toto moze byt problem.

101lucia
autor
22. jan 2016

@katrinka8 Ja beriem do uvahy aj to ze sa moze stat vselico. Netvrdim ze to vzdy bude idylicke a opakujem ze nemam ruzove okuliare. Ale aj viem ze sme rozumni ludia a vieme sa dohodnut. Temu som zakladala pretoze vsade sa clovek docita len tie negativa. V kazdej teme ktora sa dotyka rodinnych problemov clovek najde negativa dvojgeneracneho byvania...ved aj ja som do takych tem prispievala svojimi negativnymi skusenostami...a prave preto som zalozila temu kde by sa neriesili len tie negativa ale aj pozitiva takeho spolunazivania. Nie je to o tom ze nechcem pocut tie zle skusenosti...ja ich poznam z vlastnych skusenosti a preto ich pocut nepotrebujem. ..chcem pocut aj tu druhu stranku.

malabiba
22. jan 2016

@cecil36 jejda tak ešte raz - chcela vedieť, či je tak niekto spokojní, chápeme 🙂

101lucia
autor
22. jan 2016

@cecil36 prispevok vyssie patri aj tebe. Je tam odpoved na tvoju otazku.

101lucia
autor
22. jan 2016

@cecil36 a este raz pisem ze tie negativa pocut uz nepotrebujem pretoze mam dost vlastnych negativnych skusenosti. Viem coho sa vyvarovat aby nedoslo k problemom a viem co sa musi robit inak. Ak budem chciet tak negativne skusenosti si mozem precitat v inych temach..preco by mi nemali pomoct tie pozitivne skusenosti? Prave tam si mozem zobrat priklad ako to robit aby to fungovalo. Ved ked chces urobit nieco spravne tak si hladas priklad z toho ako sa to ma robit nie z toho ako sa to robit nema. Ked ides varit tak hladas zle recepty?

cecil36
22. jan 2016

@malabiba nerob zo mna laskavo idiota, dobre? Nemam 15 a odziteho toho uz mam vela a predstav si vdaka mojej praci som uz videla vselico a viem citat aj medzi riadkami. Tak sa prosim ta ku mne uz nevyjadruj.

101lucia
autor
22. jan 2016

@cecil36 nikto z teba nerobi idiota. Ale neviem co je na tom nepochopitelne. Nemoze existovat na MK tema v ktorej by sa rozoberali tie svetlejsie stranky zivota? Vzdy to musi byt len zle?

eludka
22. jan 2016

@44janica44 a ked to na niektoru dvojicu pride pocas dna 😉 ? - ked su deti, to samozrejme nie, ale ked je dvojice este bez nich - to sukromie chyba 😉

101lucia
autor
22. jan 2016

@eludka ako nechapem tomuto...co je na tom akoze problem? Ved sa zamknes do izby a mozes si tam robit co chces. Na to potrebujes mat cely dom pre seba? Potrebujes sa vybavovat v kuchyni, obyvacke a presuvat sa po celom dome? 🙂 akoze asi aj taki ludia existuju ale to uz je trosku extrem nie?

44janica44
22. jan 2016

@eludka ako som už povedala každý ma vlastnú velkú izbu teda okrem sestriných detí čiže každá "rodina" má svoju vlastnú velku izbu do ktorej iní nechodia - steny tiež nemame z papiera. čiže každý ma svoje súkromie - nikdy som nemala pocit že by mi chýbalo - teda okrem veku asi 10 rokov ked som mala izbu spoločnú so sestrou.

44janica44
22. jan 2016

@eludka a ešte priatel ma vlastní trojizbový byt - sme na striedačku jeden víkend tam jeden u nas - musím povedať že rovnaký pocit súkromia mam v tom dome akona byte. na tom byte tiež všeličo počuješ- na wc počúvať cez stupačky ako iní ludia tiež cikajú alebo o čom sa bavia v kupelni - či chceš či nechceš cez tie stupačky to počuť, to isté ked niekto ide po schodoch. alebo ked si niekto v sobotu rano zmyslí že ide prerábať - dieťa plačúce v susednej spálni -
nehovoriac o tom že kolko ludí ma možnosť ti kukať do okien - kedže nikdy nenvieš kto tam naokolo býva

potom ako to riešia ludia čo bývajú na byte ked cez tie panelakove steny je všetko počuť????

eludka
22. jan 2016

@101lucia no, bolo by mi krajne neprijemne, keby sme mali chvilku s manzelom a svokra by odhadovala, ze co asi robime ked tolko vrzga postel...

luciferkax
22. jan 2016

My bývame so svokrovcami.. oni dole, my hore, máme samostatný vchod a samostatné počítadla na eletkrinu a vodu.... jedinú nevýhodu u nás vidím na dvore, svokor je strašný bordelár, večne zvláča, opravuje a ja chcem mať dvor pekný a kludný :D :D čiže dvor mi dosť prekáža, ale bývanie neriešim, ak sú samostanté vchody.. do budúcna,.. manžel je jediný, kto ostal na sk zo súrodencov, tak či tak by časom musel rodičom pomáhať a chodiť za nimi, kedže jeho rodičia sú podstatne starší ako moji... velká výhoda, ideme dakde sadnúť, svokra vyjde hore a kuká telku u nás, deti spia, my môžme jesť pizzu.. alebo ideme odbhenúť do tesca, či jeden je chorý a druhého treba odniesť do škôlky, nie je všetko TOP, ale jednoznačke prevažujú pozitíva :D

staronova
22. jan 2016

@eludka preboha, nezachádzajte do takýchto detailov. Veď v bytovečkách úplne bežne vrzgajú postele. Nehovorte, že všetky čo máte negatívny názor na bývanie s rodičmi, bývate v dome. Z popisu zadávateľky diskusie mám pocit, že sú všetci uzrozumení aj s budúcimi problémami, aj s vrzganím postele.

luciferkax
22. jan 2016

@malabiba pekne si to vystihla, každému prekáža niečo iné, hlavne s tými "recenziami na hotel" :D :D si klepla klinec po hlavičke.
NIekomu by možno prekážalo, že svokra počuje, že práve hráme celá rodina nahánačku :D :D alebo si spievame,. nám to neprekáža.. jej tiež nie, tvrdí dokonca, že nič nepočuje :D :D
@101lucia tebe som napísala odpoved vyššie, mne vadí spoločný dvor, ale spoločný dom nie

luciferkax
22. jan 2016

@eludka tak si kupim posteľ, čo nevrzga, nie? Navyše, aj svokra je žena, a kedže má deti, tiež musela sexovať, nemyslíš? :D :D

44janica44
22. jan 2016

@eludka mh je aj taka vec že sa da strop odhlučnit o tom si nepočula ešte? cez sadrokartoovo zníženy strop na prízemí a na poschodí odhlučnenápodlaha a kvalitna nevrzgajúca posteľ nebude počuť nič. apropo ked vrzga postel tak to počujú aj deti vedla v miestnosti to by ti neprekážalo čo si asi deti myslia?

44janica44
22. jan 2016

@luciferkax bordelu na dvore sa nebojím moja mamaje strašne poriadkumilovna kosí min. raz do týždňa a po búrke ešte aj kvetináče umyje aby neboli zacvakané

lalitagopi
22. jan 2016

Ahoj. Bývame 4 roky s rodičmi, kupili sme spoločne dom. a je to super 😵 samozrejme stále je to niečo za niečo - napríklad nemáme tolko sukromia, ako keby sme bývali niekde sami kde nás nikto nepozná, ale! nie sme na deti sami a to je pomoc, ktorá sa nedá vyvážiť. hocikedy idu dole, alebo dohliadaju na nich ked sú na dvore a ja si môžem robiť svoje... často varím viac aj pre nich, alebo opačne. pomáhame si. tajomstvo je vzájomny rešpekt a nesnažiť si kecať navzájom do života.

katarinapekna
Odpoveď bola odstránená
101lucia
autor
22. jan 2016

@katarinapekna daj si odchod, primitivka lebo ta nahlasim!