Dvojročný synovec mi v dome všetko ničí

1. júl 2021

Baby ako by ste riešili toto...mám problém s dvojročným synovcom. Ide o to, že keď k nám príde švagriná s malým na návštevu, všetko v dome mi ničí. Viem a chápem, že je to dieťa, ale upratovať po ňom dve hodiny po ich odchode ma nebaví. Ale to by som ešte prekusla, problém je, že mi v dome ničí veci. Keď mám výzdobu, napríklad na Vianoce stromček, tak nám ho zlikvidoval, sklenené gule rozbil - neboli lacné, výzdobu potrhal..a to ešte neboli Vianoce, takže na Štedrý večer sme mali mŕtvolu namiesto stromčeka. To isté na Veľkú noc. Ja už sa bojím niečo do domu kupovať, lebo všetko zničí alebo si vezme domov. Muž povedal švagrinej, že teda takto nie, ona malého vyhresila , ale o chvíľu to robil zase a švagriná sa ešte smiala, že ako sa "hrá". Mám ich už plné zuby.

pribinak
1. júl 2021

Tak chodievajte vy k ním.

sally001
1. júl 2021

Alebo ich nevolaj a hotovo ked budu chcet prist vyhovor sa...

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
1. júl 2021

@sally001 My ich už nevoláme, ale keď zavolá, že prídu, tak muž nepovie nie. No a ja utekám a rýchlo schovávam veci. Je to trápne, ale čo robiť keď nechcem, aby ich zničil.

autor
1. júl 2021

@bambulienka25 Muž s ňou hovoril, ale to je jedným uchom dnu a druhým von.

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
euie
1. júl 2021

Autorka, mas vlastne deti? Nehovorim ze je to spravne, ale s detmi prichadza aj take posunutie hranic - napriklad pred detmi bezne ludia maju poriadok tak, ze sa prach nenajde ani v bielych rukavickach... po detoch sa uprace neskor a ide sa napr hrat atd a vacsinu casu led sa realne upratuje len sutazis ci ty predbehnes deti s poriadkom, kym oni robia neporiadok (jooj, na toto kym som si zvykla)... nie je mozne, ze svagrina, aj ked synovec robi zlobu a nici veci, je len zvyknuta, ze je to uz jej novy standard a nepride jej to nezvycajne? (Nehovorim ze je to spravne, ale skor ze ona sama si to mozno az tak neuvedomuje).
Ja by som len trvala na tom, ze napr, rozbiju sa vianocne gule? Poslat svagrine link na eshop nech kupi nove... ked toto spravite 2-3krat tak bude davat vacsi pozor, a zaroven nebudes mat pocit krivdy ze mate vsetko ponicene bez nahrady. spravi sa neporiadok? Pol hodinu pred odchodom synovca aj svagrinu vramci hry zapojit do upratovania...

simsalabim
1. júl 2021

Okrem spomenutych rad - nepomoze, ked synovca chytis a razne mu povies NIE? Take male dieta sa urcite prelakne.

selest
1. júl 2021

Ja mam takeho syna preto s nim malokedy niekam ideme, a ak tak za nim vsade beham ja alebo muz aby nuc neznicil. Normalne ked pridu jej to povedz nech dava trosku na neho pozor a stale to opakuj kym tam bude. Nech je trapne jej a nie tebe. Ja toto tiez neznasam a to mam take dieta..

paris1813
1. júl 2021

švagriná by ho mala ustrážiť v prvom rade, mne by bolo velmi luto a citila by som sa zahanbene keby moje dieta niekomu nieco doma znici .V zivote sa to nestalo,moja dcera na navsteve vzdy slusne sedela ,nikdy nebola ulietana, akcna ...

123andy123
1. júl 2021

ja byt na svagrynej mieste by som ti skodu preplatila a ospravedlnila sa, ona sa vam este smiala. Malemu by som vysvetlila ze to nie je jeho a ze to nie su hracky. Decko treba vychovavat, nie sa len tupo smiat a vyhovarat sa ze je maly, ale ako ked ani mama asi vela vychovy nepobrala ked ju tvoj muz este musel napominat. Skus mu pokupovat nejake hracky nech sa s tym hra alebo nech si mamina nosi.

dollyzv
1. júl 2021

Dajte jej škody preplatiť,už tak skoro nepríde a určite jej nebude do smiechu keď sa bude s niečím takým drahým "hrať" 😂

surama
1. júl 2021

Tvoja svagrina je na to asi z domu zvyknuta, kedze ona take veci u nej doma uz asi neriesi. Ale je to na jej hanbu, ako vychovava dieta. Raz za cas sa stane, ale toto, co ty popisujes je cez. Mne ako malej by nasi nedovolili sa ani dotknut cudzieho stromceka. Ked sme dosli k ludom,ktori nemali male deti, tak sme sedeli jak peciatky a jedli chrumky. Mama by sa od hanby prepadla, keby sme niekde nieco takto rozbijali.

Ked tvoj manzel ju na to upozornil, tak fakt nebuduce jej to dat preplatit alebo mozno kup par hraciek (idealne take,co maly doma nema) a mozno sa s nimi zabavi a nebude mat tak ine lakadla.

lvula
1. júl 2021

@euie tie posunute hranice nech si ma švagriná vo vlastnej domácnosti, ale prečo by sa ich posunutymi hranicami mala riadiť a prispôsobovat autorka, najmä ked je ona ta 'skodova'. Ked bude mať autorka vlastne deti, je možné, ze sa možno zmeni aj jej prístup, ale nevidím dovod nechať si demolovat vlastný dom.

autor
1. júl 2021

@euie Nie, deti ešte nemám, ale chápem, že je ešte malý a aj chápem, že švagriná si na to možno zvykla. Určite počítam s tým, že s malým dieťaťom nebudem mať tip top domácnosť, mne len príde divné, že ho nechá ničiť nám veci. Toto nechápem, ja by som svoje dieťa nenechala na návšteve ničiť veci, dohliadla by som na to.

tom_i
1. júl 2021

Tvoj dom tvoje pravidlá. U nás bola raz kamarátka s deťmi, syn chrontave ruky a začal patlat po stene. Manžel po ňom zhukol, malý sa rozreval, matka hučala či nemáme primalex, tak som povedala vetu vyššie. A keď to nerešpektuje chodiť nemusí. Som alergická na spojenie sú to len deti. A? Kedy im určíme pravidlá? Či potom hľadáme výhovorky že sú hyperaktívne či ADHD a pod? Samozrejme to neplatí pre detičky ktoré tým prechádzajú, ale je pohodlné nechať tak ako vychovávať.

paris1813
1. júl 2021

@tom_i presne tak

diewcatqoo
1. júl 2021

Niektore deti su jednoducho take. Moj syn sice nikdy nic nenicil naschval (pretoze su deti, co nicia veci vyslovene naschval a maju z toho velku srandu), ale bol vzdy v pohybe a aj ked sme behali stale za nim, parkrat sa, bohuzial, stalo, ze niekomu nieco znicil. Vzdy som iniciativne navrhla nejaku nahradu. Bud som rovno vyplatila alebo kupila bonbonieru alebo sa nejako inak revansovala.
Ak ti prekaza taketo spravanie, treba sa ozvat. Svagrovci maju zjavne na haku. Pri kazdej moznej prilezitosti by som im otlkala o hlavu, co vsetko ich syn znicil a ako vam to prekaza. Najprv len tak akoze nejako vtipne zaobalit a ak by im to nedoslo, tak normalne narovinu povedat, ze toto stalo tolko a tolko, bolo to pre vas vzacne a nech si davaju nabuduce pozor na dieta.

thereisabear
1. júl 2021

Píšeš že všetko v dome. Keby ste boli iba vonku? Nemáte terasu alebo nejaké sedenie? Teraz je teplo, do zimy trochu vyrastie a možno to bude lepšie🙂 Inak tiež nechápem, keď niekto nechá dieťa toto robiť.

unicornlady
1. júl 2021

Švagriná si mala dieťa troška ustrážiť. To samozrejme platí, deti nemôžu len tak ničiť všade všetko. Navyše môžeš aj ty zasiahnuť a určiť hranice tomu dieťaťu. Napr. aj mechanicky dať stoličky pred stromček, nech sa k nemu tak rýchlo nedostane, než ho zachytíte atd...

Ale ja mám tiež synovcov a netere, a keď viem, že prídu, tak to, čo je výzdoba na stole, dám hore na skriňu. Celkovo radšej dávam výzdobu vyššie.
Sklenené ozdoby nepoužívam. Ak dám na stromček, tak radšej len hore. A radšej podávam nejaké iné veci na zábavu deťom.

sandrika1986
1. júl 2021

Nech sedi doma na zadku...

nerya
1. júl 2021

Záleží dosť aj na dieťati, nebránim švagrinú samozrejme, ale nás napríklad je taký akčný, že tiež máme dom tak zabezpečeny že až, stoličky sme zrušili úplne, máme len jednu zamknutú v záchode, gauč sme dali pod okno, stolík v obývačke nemáme vôbec, sošky alebo cacky mačky nemáme vôbec alebo skryté, záchodove kefy máme na skrinkách, kúpeľky musíme zamykať zvonku... On nezničí veci naschvál, len je zvedavý a skúma, má tiež podozrenie na autizmus, takže mu proste človek niektoré veci nevysvetlí, aj keď sa snažíme.
Keď sme na návšteve, behame okolo neho a len odkladáme veci mu z dosahu, dnes sme boli u lekárky, všetko jej tam chcel porozoberat, stoličky prevracal, pritom hranice má, nedovolíme mu všetko, len je to s ním proste ťažšie. Za dva a pol roka jedine pochopil, že nemá otvoriť rúru a postaviť sa na ňu 🤦🏻🤷 čiže, príčiny nie sú vždy o Tom, že je decko rozmaznané, ale samozrejme, že sú aj také.
Ja by som sa ale v prípade, že moje decko niečo zničí alebo rozbije cítila zle, hneď by som to určite chcela nahradiť alebo sa nejako revanšovať. Čiže toto je trošku aj o nej mám pocit.

euie
1. júl 2021

@lvula suhlasim, nie je vobec dovod si nechat demolovat dom, ani si nenechat nahradit skodu. Len som chcela poukazat, ze s detmi je to trochu ine, ze svagrina to nemusi az tak prezivat, co ale neznamena to, ze to ma mat nahaku. (Skus si precitat moj prispevok este raz, lebo vela veci co si sa voci mne ohradila vobec nepisem)

deti95060810
1. júl 2021

ja by som sa všelijak vyhovárala ak by plánovala švagriná návštevu aj s malým kazisvetom... 😉

andreatytler
2. júl 2021

Myslim ze treba trochu ubrat zo svojich vlastnych poziadaviek... deti veci zaspinia aj ked sa mama neviem ako snazi... ak je tam jedlo, tak tam bude neporiadok. Ak chces mat nejaky vztah so synocom, treba prijat fakt ze po nom treba upratovat.
Ale to ze nici tvoje veci netreba akceptovat. Urcite by som schovala velmi vzacne veci pred tym ako pridu, ale aj bezne veci by som si nenechala nicit. Treba si to so svagrinou vyjasnit a poziadat ju o nahradu skody... ak sa tieto veci deju sem tam, tak to ludia toleruju, ale ak ti znici pri kazdej navsteve 2-3 veci tak to je prilis.

monka105
2. júl 2021

Odchytila by som si malého na bok a dala s ním ,,dospelácku” reč o tom, prečo nesmie ničiť veci, ktoré nie sú jeho a akí budete smutní, keď nebudete mať výzdobu. Keď je teda jeho matka taká pasívna. A švagrinej by som pekne vyúčtovala škody. Už by tak ľahko asi znova neprišli.

sonnenshein
2. júl 2021

Kup velku ohradku, a ked pride svagrina, mladeho pana do nej posad, a nech sa hra s vecami na to urcenymi. Ked sa to svagrinej nebude pacit, mozes jej velmi slusne vysvetlit, ze Tvoj dom, Tvoje pravidla.

jana_eyre_2
2. júl 2021

Ja by som sa s ním hrala, potom by som bola aj dozor aby nič nenicil.. ale tak to som ja, keď som nemala deti, užívala som si synovcov a netere, mam ich veľké množstvo a brala som to ako dobru skúsenosť do budúcna.. deti proste ničia kým ich nevedies..

mijunik
2. júl 2021

Keď sa zase k vám švagriná ohlási, tak ak Tvoj muž nevie povedať "nie", tak nech veci poschováva on a potom, nech poupratuje, keďže švagriná to asi neurobí (aj keď - mala by sa o to snažiť). Možno keď Tvoj muž zistí, koľko času trvá dať byt do poriadku, tak si so švagrinou znovu pohovorí. Jasné, že deti narozťahujú, vylejú, zašpinia. Aj občas nechtiac niečo rozbijú. Ale ničiť? To kde sme??? Švagriná ho musí usmerňovať a učiť. Chodievajte na návštevy vy ku švagrinej, nie ona ku vám, predpokladám, že vaša domácnosť nie je pre dvojročné dieťa zariadená. Je to normálne; keď budete mať vlastné deti, bude to úplne iné. 🙂

kluska
2. júl 2021

podla mna len treba prisposobit vas byt detom, tj pred navstevou vsetko cenne co je nizsie, tak ze na to maly dosiahne, dat prec. Z vlastnej skusenosti viem, ze to je ten najvacsi problem v byte, kde deti nemaju. Potom oznam svagrine, nech zoberie nejake hracky malemu alebo kup mu nieco ty do bytu, ved potom jasne, ze sa nudi ked nema hracky a nic zaujimave. Take male nebude ti sediet pri stole ked vy kecate :D Ked maly neico robi co nema robit, povedz to bud svagrine, ze sa ti to nepaci alebo rovno malemu, ze nenicime veci. Ked nieco znici, treba to povedat, ze ake to bolo drahe, ze bohuzial chces nejaku nahradu. Bordel aky robi take male dieta? Myslis bordel po jedle? Ako casto chodia na navstevu? Pokial to je raz- dva krat do mesiaca, tka to podla mna pre teba neni tazke popratat.