icon

Ex mi chce obmedziť stretavanie so synom

krokodil_schnappi
24. júl 2018

Dobry den, prisiel som sa poradit ako postupovat. S ex (neboli sme zobraty)mam 8rocneho syna. V roku 2013 mi bolo sudom urcene vyzivne 100€, a stretavanie sa so synom 2 vikendy po sebe, 1vikend u matky.
Po tom ako sa zacal syn ku mne pytat castejsie, sme sa s ex dohodli, ze bude u mna 5 dni kazdy druhy tyzden. Nakolko sa jedna skoro o uplnu striedavu, navrhol som jej vyzivne len 50€, s tym ze pokryjem vsetky vydavky na skolu, aj skolske potreby, vylety, obedy, druzinu...oblecenie a obuv sme platili na polovicu. S navrhom suhlasila,mam to aj podpisane......

krokodil_schnappi
autor
24. júl 2018

K tej mhd....vozim ho z dediny do mesta, co su 2 spoje, cca1 hodina zabiteho casu, odtial letim do prace, co uz mam vybavene ze meskam pol hodku. Ten autobus lacnejsi nie je, a aj keby bol,zabijem kopec casu, a to mi v praci tolerovat nikto nebude. Alebo ma chodit autobusmi moja zena s babatkom a s kociarom, aby ho zasikovala so skoly? Uz majte boha pri sebe!! Na dalsie auto peniaze nemame.

Vratit sa k starej dohode? Aj to ma uz napadlo, keby mi bol syn ukradnuty davno to urobim, ale pytal sa viac ku mne tak to nebudem ignorovat!!

Ex je postrihana zena,niekedy jej syn vadi, niekedy ma tie vylevy, ze to je jej krv a ona ho splodila (ja som bol asi na pive vtedy)a ona citi co on potrebuje a bla bla...neda mi ho, nedovoli to, uz som sa jej na to pytal, ked mala zas stavy, aj syna som sa pytal.

Ja som v uvode nepisal, ani neziadal o rady ako sa vyvliect z platenia vyzivneho. Skor opak, ako dosiahnut na sude aby to ostalo tak ako to je, pripadne striedava uplna, ako sa nedat zdrat z koze a prist o syna

jamika27
24. júl 2018

@krokodil_schnappi pozrie každá strana má svoj uhol pohľadu. Možno aj žena tvoja má svoj uhoľ pohľadu a preto rieši navýšenie. Všetko čo vravíš znie veľmi pozitívne.

Myslím, že je namieste žiadať striedavku a pri striedavke sa myslím nič neplatí protistrane, ak sa nemýlim ... jediné to školné a veci okolo školy.

200 eur jej podľa mňa schvália hneď, oni neriešia, že ako by ich použila, pretože to by si musel dokazovať. Keď tvrdíš že platíš školné a všetko ostatné napoly, tak jej to určite schvália.

Ešte jedna možnosť - rozumne sa porozprávať s ex a vypočuť si reálne jej názor, čo synovi chýba prečo chce navýšenie, ak je všetko tak ako tvrdíš.

zenaajmama
24. júl 2018

@krokodil_schnappi niektorým ženám zbytočne budeš toto vysvetľovať.Ja som toto celé prežila s mužom.
Na tvojom mieste by som podala návrh na striedačku s tým, že si ochotný platiť ešte tych 50€ výživné.- tým dáš najavo že chceš byť so synom, a podporujes aj jeho matku tak ako to je v tvojich možnostiach.
Je to bohužiaľ nefér,ale ako muž musíš byť dobre pripravený a získať sympatie súdu.
Ináč to máš stratené.

zenaajmama
24. júl 2018

@jamika27 aj pri striedačke môže žiadať rodič výživné.

lindusss2016
24. júl 2018

.
@zooeynka ale ty to stale nechapes. Ak by mali syna u seba pol na pol a zhruba rovnaky prijem, tak predsa vyzivne je 0 a to neznamena, ze syn zije zo vzduchu. To nie je len tych 50€, ale sa rataju vsetky vydavky, ktore na dieta ma, ked sa o nho tara on. Ked je u zeny, ma to platit ona,plus on jej k tomu rozpoctu prispeje 50.

jamika27
24. júl 2018

@zenaajmama to som netušila, ale aspoň nie veľa, či?

zenaajmama
24. júl 2018

@jamika27 stále platí,že má dieťa pravo na taky štandard ako má rodič.Ak je otec už ten spomínaný Boris Kollár,a schvália im striedavu,tak kľudne môže byť aj vysoké.

ukulela
24. júl 2018

@jamika27 a nie je to tak, ze ak chce navysenie vyzivneho, musi zdokladovat navysenie vydavkov na dieta? napr. vyssie skolne, internat, lieky, .... resp tiez argument: vyssi prijem otca? vyzivne predsa nemozu odklepnut auticky. od buka do buka ...
@krokodil_schnappi a este jedna zasadna otazka: ako by sa tvoja manzelka postavila ku striedavej starostlivosti, co ti tu radia baby?

jamika27
24. júl 2018

@ukulela však ale on platí viac ako 50, platí 50, napoly oblečenie, školné, stravu v škole ... neviem kolko to vyhádza mesačne dokopy, ale kludne aj tých 200, plus aký má štandart otec

jamika27
24. júl 2018

@zenaajmama aha tak to áno, ale v tomto prípade ak autor píše pravdu má vyšší štandart u mamy, lebo tam majú príjem vyšší ako u otca.

zenaajmama
24. júl 2018

@jamika27 ťažko povedať.Nevieme ake má záväzky bývalí manžel matky, ak jeden žije na dedine,druhý v meste aj to môže spraviť rozdiel.Ak má napr.otec vlastnú nehnuteľnosť,a matka musí splatiť nájom,atď.
Toto všetko posúdi súd.
Ale jedno je isté.Otec má ešte vždy menšie šance uspiet ako matka v takýchto sporoch.

krokodil_schnappi
autor
24. júl 2018

@ukulela ked sme mali sud naposledy, syn chodil do skolky, urcili mi 100. Teraz je uz skolak, a na tejto dohode fungujeme druhy rok ked vsetky skolske vydavky platim ja. Sice sa zmenili pomery, ze siel do skoly, ale aj u nas sa zmenili pomery, zena na rodicovskom+dieta. Ja mam tiez zvysene vydavky, mam celiakiu napriklad. Tiez s tym nikoho neotravujem. Neviem preco kazda druha riesite moju manzelku. Viem ze je za to aby bola striedava aj ked sa obava toho ako to bude fungovat. Ona vidi, ze ja s ex nedokazem komunikovat, nase rozhovory vzdy koncia hadkami, a preto si to moja zena nevie predstavit....komunikacia, polovicne platby za vsetko, riesenie problemov...ale to by sme uz nejak zvladli

draik
24. júl 2018

@krokodil_schnappi
V prvom rade je potrebné vedieť, aké sú komplet náklady na syna a ako sa zmenili od posledného určenia výšky výživného. Následne sa posudzujú nevyhnutné výdavky a majetkové pomery rodičov; to, že je matka Vášho spoločného dieťaťa na materskej s potomkom s iným mužom, nie je samo o sebe dôvodom na to, aby Vám bolo zvýšené výživné na spoločné dieťa. Ak je navyše vydatá, zohľadní sa sj príjem jej súčasného manžela, keďže on má vyživovaciu povinnosť nielen voči nej, ale aj voči ich spoločnému dieťaťu. Ak vy máte ďalšiu vyživovaciu povinnosť, tak to je spravidla dôvodom na to, aby sa výživné zvyšovalo pomalším tempom.
Zníženie výživného je možné len v mimoriadnych prípadoch, šancu by ste mali napr. vtedy, ak bola určená striedavá starostlivosť.
Odporúčam nechať sa v konaní pred súdom zastúpiť. Ak keď podľa zákona sú si rodičia rovní, v praxi pri rozhodovaní o deťoch to zďaleka neplatí.

ukulela
24. júl 2018

@krokodil_schnappi pozri, ja som de facto na tvojej strane. len sa ti snazim protiargumentovat ... sud moze povedat, ze ked nezvladas zivit jedno dieta, preco si robil dalsie? ze mas moznost sa lepsie zamestnat ... (to ti neradim, ale realne uz aj take rozsudky sa tu spominali ... ked chlap argumentoval nizkym zarobkom, ci dalsimi detmi, tak ho sudca poslal do dalsej roboty a vyzivne neznizil ... ale to neber ako utok na teba)
Podla mna teda by ozaj bolo lepsie, keby ste € mali na papieri urcene sudom. zaplatis a mas cisty stit a hotovo ... ale potom vsetko, co urobis/investujes navyse (ako vozenie autom/.... je uz tvoje slobodne rozhodnutie a ako argument neobstoji)
a teda ako pise draik - v takychto pripadoch sa oplati zaplatit pravnika.

krokodil_schnappi
autor
24. júl 2018

@ukulela chapem a dakujem

zuzanka.zuzu
24. júl 2018

@krokodil_schnappi no ak takto reaguješ aj v bežnom živote, tak najlepšia rada akú si tu dostal bola, aby si sa nechal zastupovať 🙂

lujza123
25. júl 2018

@krokodil_schnappi a nemozes vziat niekde v klude svoju ex na kavu, porozpravat sa a dohodnut sa normalne? Zistit ze preco zrazu tak velke vyzivne a preco obmedzovat styk ked to doteraz fungovalo. Striedavka je krehka ako cinsky porcelan, tam je rozhodnutie sudu proti voli rodica ta najposlednejsia a najhorsia moznost.

Mame to velmi podobne, dcera bude mat za mesiac 9 rokov, nejaka forma striedavky od jej1 roka. Cez skolsky rok je 9 dni u mna a 5 u otca, cez prázdniny zase naopak, je u otca. Vyzivne neplati, ja platim beznu skolu, obedy, druzinu, pomôcky co je 35 e mesacne, on plati benzin ked ju vozi (byva 12 km inde) a vsetky kruzky, vylety, poplatky navyse.... ako napr. skolu v prirode, letny tabor. Kupil jej korcule, bicykel, skateboard, lyze, od jeho rodiny ma vacsinu oblecenia ci uz zdedene alebo kupene nove,.. topánky zase vacsinou kupujem ja...
Ono ked sa to vsetko zrata tak ju mame fakt napoly, ci uz financne alebo casovo..

Na sude sme nikdy neboli a dohoda nebola lahka, boli casy ked to bolo naozaj zle... ale niekedy treba proste zatat zuby a pokusit sa dohodnut. Vypocut si jej argumenty a predostriet svoje.

U nas tiez riesime teraz chce ex aj mala striedavku tyzden/tyzden s cim absolutne nesuhlasim kym je na ZS, proste nechcem aby mala jedno miesto take stabilnejsie a ano nieje lahke dospiet k nejakej dohode ale vsetko sa daked sa chce

peter2404
27. júl 2018

@lujza123
jej to je sranda, tak ano treba s dohodnut a nakoniec napises ze vsak ty s navrhom otca aj tak nesuhlasis... :D
su to vsetko obycajny dristy, ide ako vzdy o prachy, nic ine..
rad by som pocul od tunajsich expertov aky je zasadny rozdiel striedavka/zverenie matka..

eva112014
28. júl 2018

@extempore Ahoj, na syna by mal platiť 100 vku,na manželku 200, na ich spoločné dieťa 200, na seba ako otca 200.A ešte zostala 100 vka. Aha! Tá ide na benzín!☺Tá by mala patriť tomu chlapcovi. Či?A ešte sa neráta, že dieťa, ktoré žije s otcom dostáva sa mu oveľa VIAC, t.j. času, spoločných zážitkov a ba aj lásky. Lebo také dieťa má každý deň svoju mamičku a svojho otecka.Takže? Kto tu je znevýhodnený? Chudák chlapec! Takéto handrkovanie medzi rodičmi je otras! !!😟

lula313
28. júl 2018

@eva112014 nepoznáš majetkové pomery autora. Kľudne môže mat 350eur mesačne hypotéku, alebo si plati podnájom. Bežne zálohové platby sú tých 200eur, veď aj toto musí z niečoho zaplatit..

ukulela
28. júl 2018

@eva112014 nieco ako rezerva pre pripad krizy/vypovede/choroby, daco na byvanie, ... to ti nic nehovori???? akoze nemozes chciet, aby vsetky € rozhadzal len preto, lebo sa rozviedli. otec s chlapcom zrejme travi dost casu, ked ho trapi, ze mu matka chce obnedzit styk.

oli18
28. júl 2018

@extempore bolo by zaujimave pocut nazor jeho ex

eva112014
28. júl 2018

@lula313 nepoznám majetkové pomery autora, ale ani ty nepoznáš! Môže platiť hypo a atď., ale tak isto mohol dediť po svojich rodičoch čosi, alebo mu pomáhajú aj jeho rodičia! Kto vie?!Preto jeho majetok je aj škoda rozoberať! Vieš, alebo nie, to dieťa momentálne patrí asi nikam!Nie som proti autorovi, nie som proti ani jeho ex!Opakujem! Dieťa , ktoré splodil so súčasnou manželkou bude mať vždy viac ako dieťa s ex! A to isté môže byť aj na opačnej strane (strana matky).Ešte raz napíšem, že toho chlapca ľutujem, ak rodičia sa nedokážu dohodnúť a snažiť sa spolupracovať. Nedá sa súdiť, lebo poznáme len jeden názor, jednu stranu mince!(autorovu).A kto vie, že čo by písala zase jeho ex...!Autor sa snaží, ale tiež nie je dokonalý, ako žiadny človek. Čosi musel aj on spraviť, že sa jeho ex chová, ako chová ... A to my nevieme...

peter2404
28. júl 2018

jedna vec je ze "matka chce" a druha su realne dovody..
mam znameho ktoreho matka jeho dcery dala na sud brutalne obmedzenie stretavania, mal takmer striedavku a ona chcela zmenu - len par hodin kazdu druhu sobotu. dovody boli "pretazovanie malej, modriny, otec nema na nu cas atd atd." nic z toho sa nej nepodarilo preukazat a neuspela ani pri odvolani na krajsky sud...
mna matka mojich deti udala na socialku, vraj mam vela frajeriek a dalsie hladam, ze deti sa s tym nevedia vyrovnat a ked pridu k nej placu. pravda je ta, ze po jej odchode (2,5r) este u mna v dome nespala jedina zena - ci uz v pritomnosti deti alebo bez nich. jednoducho dalsie zeny nehladam lebo sa chcem sustredit na deti. teraz na mna socialka skusa rozne finty, uplne evidentne spolupracuje s matkou a snazi sa striedavku zvratit...
ono je to tak ze sudy vacsinou stoja na strane matiek, ale zas nie je uplne jednoduche seknut otcovi siroky styk - samozrejme pokial dieta netrpi nejakymi zavaznymi problemami a kvoli nim napriklad ma problemy v skole. vsetko je nutne nejako podlozit argumentami a dokazmi..

eva112014
28. júl 2018

@ukulela Jasné! Rezervu si môže urobiť, ak pôjde jeho súčasná manželka robiť...Alebo, bude si robiť rezervu na BÚ teraz, príde nedaj Pán Boh nejaká nehoda, žena vyberie peniaze ... A chlapec má čo potom?! Holý zadok, zo strany otca.A kde je ešte matka?! To je ďalšie kaffee. Chudák chlapec, nemá to ľahké! Alebo chudák autor, nemá to ľahké?!

ukulela
28. júl 2018

@eva112014 chlapec dedi po otcovi rovnym dielom, ako jeho nevslastny surodenec. bude na matke, aby dokazala pripadne manipulacie s dedicstvom. sorry, ale radsej s rozvedenymi rodicmi, ako s manzelmi, co sa vkuse hadaju a manzelstvo je uz roky nefunkcne, hovorim z vlastnej skusenosti. nasi sa mali zadsej vcas rozviest. mohli sme mat pokojnejsie detstvo.

basska_b
28. júl 2018

@krokodil_schnappi Mne sa zdá, že príjem nového manželského partnera ex sa do úvahy neberie. On nemá s tvojím dieťaťom nič... berie sa vraj do úvahy len v tom prípade, že by bol na rodičovskej dovolenke alebo nezamestnaný. (rodičovský sa považuje za dávku, nie za príjem) a teda súd by zohľadnil, že ex má vyživovaciu povinnosť voči novému manželskemu partnerovi... keďže tento nemá príjem.
Inak súd pozrie jeho príjem že OK, je schopný pokryť svoje potreby a viac ich nezaujíma.
Riešila som to, keď ex manžela chcela zvýšenie výživného a manžel musel na súde predložiť aj môj príjem za uplynulý rok. Ale vraj to tam potom vôbec nezaznelo. Riešili len príjem jeho a jeho ex.

eva112014
28. júl 2018

Určite, že nie je ľahké byť rodičom! A tobôž, nie rodičom po rozvode, či rozchode..!Čo je ľahké, je súdiť ...Autorovi, keď vyrastie dieťa bude vedieť reálne posúdiť svoj vzťah s otcom a svoj vzťah s matkou.Bude vedieť, kto bol viac na vine a kto robil čo...Dieťa vyrastie, povie svojmu rodičovi, že ho ľúbi a že lepšieho rodiča by si ani neželal ... To, to je tá najkrajšia veta a najlepšia výhra v živote ... Toto prajem autorovi a nám všetkým rodičom !

eva112014
28. júl 2018

@ukulela A ja zase píšem ako dieťa z rozpadnutého manželstva. Presne viem, čo to obnáša a celé tie handrkovačky. Som za to, aby sa dvaja dokázali rozumne sa dohodnúť a nie kto z koho...A dole klobúk, tým ktorým sa to darí, či podarilo. Ja nie som proti rozvodu, ale som proti ťahačkám, čo dokážu dvaja ľudia robiť proti sebe a to chtiac, nechtiac!Ha ha, ešte aj teraz je to smiešne a smutné, keď sa stretnú moji rodičia po xxx rokoch a začnú sa hádať. Lebo majú spoločné vnúčatá 😃. Páči, nepáči, dieťa Vás vždy spája ..

ukulela
28. júl 2018

@eva112014 manzelstvo nasich bolo tiez rozpadnute, len stale oficialne.