icon

Ex učí dieťa, aby škaredo oslovovalo mňa/rodičov

6. júl 2025

Dieťa sa vráti od otca a hovorí mi slová typu “mamka”, to isté na starých rodičov.
Viem že je to robota ex. Je toto nejako napadnuteľné? Alebo čo môžem v tejto situácií robiť? Stretli ste sa s niečim podobným? Dieťa má 2 roky, ešte je ovplyvniteľné. Ex na dieťa nehľadí, takto mu magorí hlavu aj keď som ho x krát upozorňovala

nedockavasom
6. júl 2025
@jaskolka

Prvýkrát počujem, že mamka je škaredé oslovenie 😮😮Tu je to úplne bežné,a podľa toho milé hlavne z úst detí...v škôlke bežne povedia, prišla mamka, prišiel tatko..
A k otázke...nie,nemôžeš to napadnúť,lebo mamka (nech to u vás znamená hocičo) rozhodne nie je nic urážlivé a už vôbec nie vulgarizmus,či dačo podobne.To,že konkrétne u vás v slangu to znamená "mater"fakt nic neznamená,lebo všeobecne sa to berie ako zdrobnenina slova "mama"

@jaskolka okolie TN .. mamka je tu brane hanlivo.. akoby si o svojom dietati povedala namiesto dieta.. moje decko...

zuzanka.zuzu
6. júl 2025

na 99% oslovujem svoju mamku mamka alebo mami 😁 (BA/záhorie) muž oslovuje svoju mamina (BA/smer HU)

ivanaks
6. júl 2025
@lilope

@4stanka4 tiež som z okolia Žiliny a nikto tu neberie oslovenie mamka hanlivo a v okruhu známych mám mnoho Kysučanov, Čadčanov, z ďalekého Skalitého na hranici s Poľskom, no nikdy som nepočula, že by oslovenie mamka bolo hanlivé. To musia byť ďaleké Kysuce kde to takto berie možno pár dedín ak vôbec.

@lilope Som z Čadce a oslovenie mamka (rovnako ako tatko) má u nás negatívny náboj (hlavne v generácii 60+). Môj syn doniesol zo škôlky oslovenie "mamka", predpokladám, že z nejakej pesničky. Mne to nevadilo, ale moju mamu vždy trhlo, keď mi tak povedal a pýtala sa ho, prečo mi tak škaredo hovorí... U nás sa mame povie mama, maminka, mamička, ale mamka je naozaj skôr pejoratívne oslovenie (mamka = zlá, surová, neláskavá matka).
Autorka, vysvetli dcérke, že sa Ti také oslovenie nepáči, že je to ako by si jej Ty vravela Anča na miesto Anička. Možno nepochopí hneď, ale po čase áno. A inak to zbytočne neprežívaj. Radšej sa skús porozprávať s exmanželom, že riešiť spory cez deti je úbohé. Vaše dieťa vás potrebuje (a ľúbi) oboch, aj keď vy si už neviete prísť na meno...

sainatt
6. júl 2025

@autorka Ja ta chapem, poznas rodinu ex a vies, ze pred rozvodom/ oddelenim toto slovo nepouzivali. Mne tiez znie slovo mamka milo, som zo zapadu, ale od detstva mam zafixovane, ze ked sa pouzije, tak je to hanlivo myslene. Napr: Ta ich mamka sa o ne ani nezaujima. Zalezi v akej suvislosti ho okolie pouzivalo pocas tvojho doterajsieho zivota..

bielasovicka
6. júl 2025

Tak ja neviem, keď teda ide o Kysuce, alebo kde je to hanlivé slovo, ale tak tam sú potom veľmi čudni ľudia.

bielasovicka
6. júl 2025

Mne to pripadá, že to len niekedy niekto vymyslel ze je to škaredé slovo, a ostatní si nato tiež zvykli. No neide mi to nijak do hlavy, co je na tom slove skarede🤷🏼‍♀️. A že sa z toho takáto dráma robí.......

jaskolka
6. júl 2025
@nedockavasom

@jaskolka okolie TN .. mamka je tu brane hanlivo.. akoby si o svojom dietati povedala namiesto dieta.. moje decko...

@nedockavasom veď na slove decko tiež nie je nič zlé,pre mňa je to proste slang, hovorový výraz. A ja bežne poviem,toto moje decko robí to a to ..niekedy to poviem aj v sarištine-joj,toto mojo dzecko😃

feuille
6. júl 2025

Mamka nie je škaredé ale nárečove 😀

arcanne2
6. júl 2025
@bielasovicka

Mne to pripadá, že to len niekedy niekto vymyslel ze je to škaredé slovo, a ostatní si nato tiež zvykli. No neide mi to nijak do hlavy, co je na tom slove skarede🤷🏼‍♀️. A že sa z toho takáto dráma robí.......

@bielasovicka nerobi sa z toho drama. Skratka sme len napisali,ze autorka nie je az tak mimo, ako si vsetci mysleli. Iny kraj, iny mrav. Zijem na Kysuciach a sme uplne normalni. My sme si to nevymysleli, tak nas ucili nase mamy, babky. Necitim sa kvoli tomu divne ani cudne.

cacianka
6. júl 2025

A to je taký problém trochu sa oducit od miestneho narecia, teda poniektoré slová a nebrať ich dehonestujúco ? To im treba dávať tak prehnaný význam, negatívny význam ? Nie je vhodné učiť deti aj novým slovám, ktoré sú akceptované a akceptovateľné po celom území našej krajiny ?
Používať riadny spisovný jazyk je taký problém ? Robiť so spisovného slova urážku a zduvat sa nad malým dieťaťom ? Ukazovat exovi že ma práve toto trápi, uráža a dať mu triomfy do rúk?

lilope
6. júl 2025
@ivanaks

@lilope Som z Čadce a oslovenie mamka (rovnako ako tatko) má u nás negatívny náboj (hlavne v generácii 60+). Môj syn doniesol zo škôlky oslovenie "mamka", predpokladám, že z nejakej pesničky. Mne to nevadilo, ale moju mamu vždy trhlo, keď mi tak povedal a pýtala sa ho, prečo mi tak škaredo hovorí... U nás sa mame povie mama, maminka, mamička, ale mamka je naozaj skôr pejoratívne oslovenie (mamka = zlá, surová, neláskavá matka).
Autorka, vysvetli dcérke, že sa Ti také oslovenie nepáči, že je to ako by si jej Ty vravela Anča na miesto Anička. Možno nepochopí hneď, ale po čase áno. A inak to zbytočne neprežívaj. Radšej sa skús porozprávať s exmanželom, že riešiť spory cez deti je úbohé. Vaše dieťa vás potrebuje (a ľúbi) oboch, aj keď vy si už neviete prísť na meno...

@ivanaks môže byť, že to záleží od generácie. Starších známych z Kysúc v tejto vekovej kategórii teda nemám, max do 50 rokov a teda, im takéto oslovenie negatívny náboj neprináša. Môže závisieť aj od rodiny. Mne napríklad príde oslovenie mama také všeobecné, neosobné. Svoju mamu som tak nikdy neoslovila, vždy použijem slovo mami alebo ešte občas maminka. Nikdy nie mama, matka alebo ani mamka.

ivanaks
6. júl 2025
@lilope

@ivanaks môže byť, že to záleží od generácie. Starších známych z Kysúc v tejto vekovej kategórii teda nemám, max do 50 rokov a teda, im takéto oslovenie negatívny náboj neprináša. Môže závisieť aj od rodiny. Mne napríklad príde oslovenie mama také všeobecné, neosobné. Svoju mamu som tak nikdy neoslovila, vždy použijem slovo mami alebo ešte občas maminka. Nikdy nie mama, matka alebo ani mamka.

@lilope Iný kraj, iný mrav. A aj generačné rozdiely môžu vyplývať práve z takýchto drobných "nedorozumení". Čo je niekde milé oslovenie, inde je nadávka. 😉 A najmä, ak dotyčný dieťatku hovorí: "Čo zas tá tvoja sprostá mamka?!", "To povedz svojej prije... mamke." Atď. V tomto kontexte to rozhodne milo nevyznieva.

lenvam
6. júl 2025
@dorizzz

@arcanne2 to fakt? A ako na Kysuciach oslovujú mamy? Veď to je klasická zdrobnenina, ako Alžbetka- Betka, Zuzana- Zuzka, mama- mamka…

@dorizzz asi matka, matkou a oni kanie do toho

letfenixa
6. júl 2025
@arcanne2

Ja somcz Kysuc, a u nas je oslovenie mamka naozaj brane ako hanlive

@arcanne2 celá moja kysucka rodina používa mamka.

arcanne2
6. júl 2025
@letfenixa

@arcanne2 celá moja kysucka rodina používa mamka.

@letfenixa ako hovorim. Iny kraj, iny mrav

lucia245
6. júl 2025

Aj u nás je oslovenie mamka hanlivé, JZ Slovenska🙂

dannieja
6. júl 2025

Pochádzam z okresu Nové Mesto nad Váhom a u nás hovorili rodičom mamka a tatko len nahnevaní pubertiaci, ktorí mali ,,najhorších rodičov na svete." Tiež je to tam považované za nepekné až hanlivé. Pekne sa hovorí mama, tato, mamina, tatino, ocino. Osobne slovo mamka neznášam a keby ma tak dieťa (alebo nebodaj niekto iný) oslovovalo, zatrhnem to. Na strednom a východnom Slovensku je to akože pekné, ale... 🤢

jaskolka
6. júl 2025

Ja som Rusinka a doma sme hovorili len po rusínsky.No a rodičov som tým pádom volala "mamo,tatu"Proste v tom jazyku to tak pasuje, absolútne by nesedelo mamina, mamička,alebo ocko,tatino. Celý život boli naši "mamo a tatu"v priamom oslovení. Keď som hovorila o nich niekomu inému,tak som vravela normálne"mama a tato"

sidicek
6. júl 2025
@bielasovicka

@bielasovicka no vieš kysucania 🙂tam logiku nehladaj

bielasovicka
6. júl 2025
@arcanne2

@bielasovicka nerobi sa z toho drama. Skratka sme len napisali,ze autorka nie je az tak mimo, ako si vsetci mysleli. Iny kraj, iny mrav. Zijem na Kysuciach a sme uplne normalni. My sme si to nevymysleli, tak nas ucili nase mamy, babky. Necitim sa kvoli tomu divne ani cudne.

@arcanne2 ôk ved ja som to pochopila

ivanaks
6. júl 2025
@sidicek

@bielasovicka no vieš kysucania 🙂tam logiku nehladaj

@sidicek Ale autorka netvrdí, že je Kysučanka, to len Ty so svojou 100% logikou a dúfam, že čistokrvným prešpuráckym pôvodom (dúfam, že viesť, čo tým myslím), niečo dedukuješ.

wiccawicca
6. júl 2025

To teda počujem prvýkrát, že slovo mamka je hanlivé a nevhodné. U nás na západnom Slovensku úplne v pohode slovo aj keď mňa dcéra volá mami a maminka, hocikto volá mamu mamka a niekto mamina. Ale ak to tak niekde na Slovensku je tak to tak asi je.

nedockavasom
6. júl 2025
@jaskolka

@nedockavasom veď na slove decko tiež nie je nič zlé,pre mňa je to proste slang, hovorový výraz. A ja bežne poviem,toto moje decko robí to a to ..niekedy to poviem aj v sarištine-joj,toto mojo dzecko😃

@jaskolka rozumiem... U mas je decko iba to, ktore neposlucha... Napr. V polstine je to myslene pekne 🙂 ale u nas je to nepekne pomenovanie... Mamka, tatko, decko... Take neosobne.. mame by som tak v zivote nepovedala, lebo viem, ze by ju to ranilo

sidicek
6. júl 2025
@ivanaks

@sidicek Ale autorka netvrdí, že je Kysučanka, to len Ty so svojou 100% logikou a dúfam, že čistokrvným prešpuráckym pôvodom (dúfam, že viesť, čo tým myslím), niečo dedukuješ.

@ivanaks niesom presporacka a ty ako kysucanka dobre vieš ,ako je ten región ,nie nepravom , vnímaný ,tak co sa fucis

lilian183
6. júl 2025

Na pomenovaní mamka nie nič zlé. Môj kamarát má čoskoro 40r. a mamu volá mamka .

doriiis
6. júl 2025

Môj muž volá svoju mamu mamka a mamo.😆Ja tú svoju matka.🤷🏻‍♀️

tiezjedna
6. júl 2025

U mňa by bolo oslovenie "mamka" tiež neprijateľné... je to krajová záležitosť, u nás to bolo vždy hanlivé. Na Východe v poriadku.

dadushka007
6. júl 2025

U nas je tiez mamka, tatko skarede nazvanie rodicov, v puberte ked som sa hnevala na rodicov som ich tak nazyvala. Mna ked moje deti chcu nahnevat, povedia mi mamka....vedia, ze to neznasam, je to pre mna ako nadavka.

marhulka13
6. júl 2025

Tak mne sa viac paci oslovenie mamka ako mamicka. Z toho sa mi chlpy jezia.

beata_k
6. júl 2025
@doriiis

Môj muž volá svoju mamu mamka a mamo.😆Ja tú svoju matka.🤷🏻‍♀️

@doriiis Preco ju volas matka? Posobi to trochu tvrdo.