Existujú aj dobré svokruše
Ešte som tu nenašla takú tému alebo som si ju nevšimla ale chcela by som touto diskusiou poukázať na to, že sú aj dobré svokry a mami. Čítam tu len ako nevestám vadia svokry aké sú protivné, neústupčivé a neuznanlivé atď., atď. Nevesty väčšinou svoje mami nehania ale tie sú tiež svokrami ich partnerov a oni ich môžu vidieť tiež podobne. Ja mám napríklad dobrú svokru nie vo všetkom sa zhodneme ale keď každá trochu ustúpi tak sa to dá a presne to isté moja mama. Obe nám pomáhajú s deťmi keďže sme dosť vyťažený a obe by nám dali prvé posledné. Mám také pravidlo, že ak dostávam nechcené rady alebo rady s ktorými nesúhlasím
vypočujem, nenafukujem sa a urobím podľa seba ( veď nemusím hneď vyvolávať konflikt ),
taktiež keď má ktorákoľvek na starosti deti tak predsa nebudem riešiť gebuziny typu dala mu mlieko o 15 minút skôr alebo neskôr ako mala taktiež dala mu čaj ovocný a nie bylinkový čistá somarina veď predsa vychovala tiež svoje deti alebo dieťa a svojprávna takže nemám pocit, že by chcela ubližovať vnukom, vnučkám. Strašne rada tu čítam, príspevky lebo svokra dala dieťaťu niečo nevhodné podľa mamičky, ktorá má 20 rokov a naštudovanú literatúru a keďže to čo urobila svokra alebo mama v tej modernej literatúre nenašla tak to bude asi zlé.
Keďže mám dvoch synov tak budem tiež svokrou nejakej dievčine a strašne by ma bolelo, ak by ma videla ako nepriateľa a mala by zo mňa dojem ako tu poniektoré píšu a hlavne čo som si všimla tak to sú väčšinou veľmi mladé ženy, ktoré si týmto kompenzujú neskúsenosť a psychickú nezrelosť. Tu na MK je veľká móda nadávať na svokry ako aj dohadovať sa medzi sebou a preto som sa až po dlhej dobe odhodlala tu zasa niečo napísať. A chcela by som zistiť či si len ja myslím, že existujú aj dobré svokry, ktoré nemusia byť tri metre pod zemou.
😉
Som rada že sa aj ja môžem pripojiť k tým ,čo majú super svokru. Nie vždy sa zhodneme,ale som rada že ich mám (svokrovcov), lebo sa nám snažia vždy vo všetkom pomôcť a vyjsť v ústrety, pomáhajú s malou, pomáhajú na záhrade , proste sú súčasťou nášho života. Bola by som ale rada, keby toto mohol napísať o svojich svokrovcoch aj môj muž, ale žiaľ.
ono záleži aj od toho kolko rokov má svokra ja mám o 12 rokov staršieho muža odomna takže svokra je oveľa staršia ako moji rodičia. tie mladšie bývaju rozumnejšie (ako ktoré ale prevažne aspon ja som sa stým stretla)
Aj ja mam vynikajucich svokrovcov. Vzdy pomozu, vzdy ochotni postrazit, pomoct, pozicat, poradit ak si vyziadame radu. Nemiesaju sa nikam, kam ich sami nepozveme. Uplne najvdacnejsia som za ten pocit, ze tam mozem nechat deti s kludnym svedomim, ze sa o ne postaraju hadam lepsie, nez ja 🙂
Ale z velkej casti je to tym, ze spolu nebyvame, mame kazdy vlastne byvanie. Su od nas 20 km daleko, dost na vyborne vztahy, malo na vozenie deti. Mozno mam len sproste stastie, ale ak ano, tak som si ho pravdepodobne vycerpala do konca zivota 🙂
Pravda je presne taka ako pises. Ak sa raz stanem svokrou tiez by mi viac padlo mat dobry vztah s nevestou a to nie len kvoli vnucatam. Je predsa prijemnejsie ked Vas niekto uprimne rad vidi a mozete sa s niekym od srdca porozpravat a nie cihat na kazde vyslovene slovo a bat sa ci nebudete zvozena pod ciernu zem. (citala som komentare neviest kde si svokra opovazila povedat svoj nazor nezlucitelny s nevestinym 🙂 Ja verim ze existuju aj zle svokry tak isto ako existuju aj zle nevesty. Nie vzdy to vyjde ale na druhej strane netreba silou mocou robit z kazdej jednej strasiaka. Treba si uvedomit ze tato zena porodila a vychovala muza po Vasom boku a ak sa jej dostane viac priaznivej pozornosti a uznania vie byt aj neskutocne napomocna 🙂 🙂
My so svokrou byvame uz dva roky a napriek tomu o nej tvrdim, ze je super svokra a nemenila by som ju 😉 Dobry, skromny, laskavy clovek s obrovskym zaujmom o svoje vnuca. Priatelsky vychadza s celou mojou rodinou. Vari, pomaha s malym, kedykolvek ho postrazi, chodi s nim von 😵 Ma dvoch synov, ktorych si vypiplala a napriek tomu je pri hadke s mm vzdy na mojej strane 😀 Proste super svokra. No a moja mama je podla mna uplne naj svokra na svete, do nicoho sa nam nestara, tiez kedykolvek postrazi maleho a vzdy stoji na strane mm, maju to proste perfis podelene 😀
Moja svokrička je fajn, ešte mi aj ako bývalá učiteľka vie poradiť, nielen vo výchove dcérky, ale aj mne ako učiteľke. 😉
Ja sa tiež nesťažujem. Aj keď deti si u nej robia čo chcú. 😒 Ale čo, ja keď budem babka, tiež si vnúčatká budem rozmaznávať...aj keď napr. teraz u nej /aj u ich otca/ boli skoro 2 týždne tak oni im nechty neostrihajú, lebo sa boja 😕 a takéto prcoviny. Zasmejem sa na tom a idem ďalej.
Ja si veľmi vážim, že nikdy nepovedala nepomôžem, nedá sa. Stále mi vychádza v ústrety a aj ja jej....
Žiaľ táto téma nič nemá spoločne s mojou svokrou,ale nakoľko mám 3 deti tak snáď za pár rokov tu nájdem komentár svojej nevesty,že ma najlepšiu svokru na svete 🙂
Moja svokra je super...........ale iba do koca .......do voza uz nie. Chapete..... ked sa zabavame, ked niekde ideme, ked oslavujeme...........tak je skvela. ALe inak nepomoze s nicim, nehne prstom, nepostrazi deti. 😕
Ale ja s nou mam velmi dobry vztah- nikdy sa nam nemiesala do manzelstva, respektuje moj zivot, moje nazory....stoji vzdy na mojej strane, nie na synovej 😝 pomaha mi riesit problemy s manzelom (lebo ho pozna lepsie ako ja), ma rada nase deti, je velmi vzdelana a scitana- da sa s nou bavit o politike, kulture, cestovani, knihach, filmoch.....
A kedze nebyva s nami a je spokojna v dome dochodcov (pozor, nie v Slovenskom, ale americkom a tam su domy dochodcov "trosku" na inej urovni), tak nemame a nikdy sme nemali ziadny problem.
@aha1 súhlasím s tebou, že existujú aj fajn svokry - aj ja mám takú, už som to tu viac krát písala a práve do témy, v ktorej sa o svokrách píše len to najhoršie. Lenže tiež poznám zopár žien, ktoré keby boli mojimi svokrami, tak by som tu písala niečo iné. Tu ide totiž o to, aký je to človek. Tie ženy, ktoré sú neznesiteľnými svokrami sú väčšinou aj neznesiteľnými susedkami, kolegyňami, sestrami a pod. Je to taký typ ľudí, ktorý má problémy v akomkoľvek vzťahu, nemá problém vyvolať konflikt na ulici, v obchode, reštaurácii, na rodinné oslavy a svadby ju radšej nepozývajú v obave pred kultúrnym programom, o ktorý nik nestojí. Netvrdím, že je to tak vždy, sú ešte ďalšie kategórie.....ale toto je myslím najvyšší level...
Môj príbeh o svokre???? S manželom sme sa počas tehu rozišli, ešte sme neboli manželia a dali sme sa dokopy až po štyroch rokoch. Vtedy bola moja švagriná - manželova sestra tehotná a ja som ju viezla z gril párty do pôrodnice. Keďže bola rodinná gril párty, tak všetci čo to popili vrátane švagrininho druha, ktorému som síce hovorila, že nakoľko švagrine odteká plodová voda nech nepije, že budeme najneskôr večer letieť do pôrodnice. Odbil ma so slovami, že to ešte nie je pôrod a asi len ciká 😠 No to je jedno. Proste ako som sa vrátila z nemocnice, tak svokra už bola mierne pripitá a vtedy mi povedla vetu, ktorou vo mne zabila všetku nádej na trvalé urovnanie našich vzťahov. Citujem: Viem, že tvoj syn je môj prvý vnuk, ale nakoľko som si ho neužila, tak toto dieťa čo dnes porodí moja dcéra bude mojím ozajstným vnukom. Toho si budem rozmaznávať. 😠 ☹ Nevedela som ako reagovať, čo povedať, lebo ma to tak ranilo, že som len odišla do záhrady a tam sa rozplakala. Môj muž tam vtedy nebol, čiže som bola úplne sama. Dnes sa so svokrou bavím, ale je to presne taký typ človeka ako napísala @mamavera . Je sama, namá kamarátky, má len dcéru. Nerozumie si s vlastnou matkou, nebaví sa so súrodencami, ale samozrejme všetci sú na vine, len ona nie. Dodones napriek tomu, že môj syn má už cez 10 r. tak vidím, tie veľké rozdiely medzi jej vnúčatami. A najviac to bolo vidieť tieto vianoce. Lebo aby prvorodený vnuk dostal od svojej babky malé ponožky, mikinu a tričko a ten druhý haldu hračiek a handier tak to bolo pre mna raňujúce. Môj syn je však veľmi vďačné dieťa aj za pero by sa hodil okolo krku, tak mu to nedošlo a ja som to radšej neriešila, lebo by mi povedala, že ona nevie, čo mu má kúpiť. A to nie je len o tom.... Akýkoľvek koláč, akékoľvek jedlo čo som doniesla mi ofrfľala. Koláč bol moc sladký, jedlo veľa alebo málo slané. Pritom moje koláče sú medzi mojimi známymi obľúbené - to sa nechcem chváliť 😉 No ale ja som sa s tým zmierila. Kašlem na ňu a rešpektujem ju len kvôli manželovi i keď niekedy aj jeho ľutujem akú to má matku. Lebo pre moju svokru existuje len jej dcéra a druhý vnuk. Ani syn jej nie je svätý. Ale našťastie sa nám nemontuje do života, lebo k nám ani nechodí a my k nej ideme len výnimočne. A to bývame od seba 5 minút pešej chôdze...
@aha1 Presne toto desi aj mna. Mam tiez dvoch synov 😀 Ale inak svokru mam nie dobru, ale uzasnu. Nestara sa do nas a ked sa s mojim pochytime, vzdy si zastane mna. Jemu len povie, ze ma byt na mna dobry, pripadne nech sa do mna nestara a ja si mam spravit po svojom. No a ako si uz naznacila, dobra svokra je nie len 3 metre hlboko, ale aj 100 km daleko.
@mariuska1503 tak by som podarenej svokričke povedala, že verím, že tak ako ona môjho syna dala na druhú koľaj, tak aj on raz uprednostní niekoho iného pred ňou. A malého by som naučila, aby ju volal teta. A koláč y teda odo mňa nevidela, ľahko by ho strávila....
Perfektna tema,urcite su aj svokricky ktore su podporou rodiny, ja nemam zlu svokru, tvrdohlavu svojsku ale to sme asi kazdy, akurat ma zarazila veta : " hlavne čo som si všimla tak to sú väčšinou veľmi mladé ženy, ktoré si týmto kompenzujú neskúsenosť a psychickú nezrelosť." mam 21 v dvanastich som vedela dieta nakrmit prebalit, obliect, okupat zabavit, mam skvelu sesternicu ktora mi vzdy dovolila bavit jej deti takze za neskusenu sa nepovazujem a psychicky nezrela niesom tiez, mam vela kamaratiek ktore rodili v tridsiatke a neskor a ich mami im do polroka deti kupali, opatrovali a neviem co vsetko este, od prveho dna som sa o maleho starala sama, studujem mam dost povinnosti ktore musim stihat a napriek tomu nezatazujem svoje okolie mojim dietatom, chcela som ho predsa je a nie niekto iny viem si cas rozvrhnut, som spokojna mlada mamicka ktora si chce dieta vychovat po svojom, a myslim ze ked o radu sama nepoziadam tak asi nestojim o to aby mi ju davali, svokry vedia byt urcite super, kym neprekracuju hranice spoluzitia dvojice 🙂
moja svokra je blázon 😀 😀 nemôžem sa stažovať 🙂 keď potrebujem pomôcť , pomôže , keď potrebujem poradiť , poradí ,, keď potrebujem pokoj ,, proste ju pošlem kade lahšie a dá mi pokoj 😀 akurát často vyvoláva , ale to mi až tak nevadí , keď nemám náladu stíšim telefón a je po probléme 🙂
no ja som dnes napriklad stravila takmer cely den so svokrou v Rakusku na nakupoch handier 🙂 jasne ze platila ona 😀 do toho tri kavicky, obed, paradny den za nami 🙂 uz som jej parkrat hovorila, ze ked sa raz rozvediem s jej synom, pridem byvat k nej.... 🙂 🙂
takze ano, existuju aj pohodove a moderne svokry, ktore sa mladym nepletu do zivota, poradia len ked ich o to niekto poziada a pridu vtedy ked ich niekto zavola 🙂
@aha1 Mam skvelu svokru 🙂 ale nemyslim si, ze je zle, ked matka trva na nejakych pravidlach a pozaduje ich aj na babickach. To, ze postrazia obcas dieta ich neopravnuje rozhodovat v pre matku zasadnych veciach. Ale suhlasim, ze je dolezita tolerancia. Ja som u oboch babiciek tolerantnejsia (Elianka tam co sa tyka stravy moze viac ako doma, kde to drzim prisnejsie), ale chcem, aby obe babicky, mamina aj svokra to tak chapali a ked nemaju istotu, tak sa ma radsej opytali. Elianka chodi na strazenie k svokrovcom cca 1-2x do tyzdna a svokra mi aj dnes, po vyse polroku obcasnych strazeni radsej zavola a spyta sa, ci to mala moze (naposledy to bol losos 😀). Ja mam potom tendenciu byt benevolentnejsia, pretoze viem, ze moja dobra vola nebude zneuzita. A tak je to nielen v strave samozrejme 🙂
Ale vseobecne mam super svokru, nielen co sa tyka malej 😀 ona jedina si napriklad dovoli kupit mi oblecenie na blind - nielenze trafi velkost, ale v drvivej vacsine pripadov aj moj vkus 😉 dokonca mam od nej aj svoje jedine "male cierne" a to je podla umenie vybrat bez skusania 🙂
@kitty88 nemyslim si, ze je rozumne to stavat takto "mate dobre svokry, lebo s nimi nebyvate" 😀 Mam vynikajucu svokru, rovnako ako mam najlepsiu mamu na svete, ale ako vydata zena by som nechcela byvat ani s jednou z nich. So svojim manzelom sme si zalozili vlastnu domacnost s vlastnymi pravidlami, ktore sa v mnohych veciach odlisuju od pravidiel nasich mam.
Moji rodicia napr. aby nemuseli byvat spolu u niektorych rodicov spolu nebyvali este 2 roky po svadbe (cakali na pridelenie bytu, kedze vtedy sa este najmy "nenosili") - a ja im uplne rozumiem. Ocino dochadzal kazdy tyzden za mnou a maminou na vikend 150 km a ucili sa spolu byvat az v podstate so mnou ako skoro 3-rocnym krpcom - ale zabralo to, co ta nezabije to ta... poznas to 🙂
Takze si nemyslim ze je uplne koser stavat to takto, pretoze kazdy je svojpravny a ma moznost si vybrat ako bude byvat, ake ma moznosti a s tym si zakladat rodinu.
moja je tiez super 🙂
ale co si mylsim ci super ci nie par by nemal byvat s rodicmi (hlavne muza)
niekedy tie svokry mozu byt ok ale to spolunazivanie je tazke pre obe strany
a tak sa tvoria nezhody
@aha1 ja mam dobru svokru. Sice ma svoje muchy, ale ma zlate srdce, vnuca miluje a dala by nam aj to posledne. Niekedy ma vytoci, vtedy si hryziem do jazyka, aby som jej neodpovedala, ale ked ideme nieco spolu vybavit same, tak mam pocit, ze je pri mne nejake dievca kamoska. Je tiez trosku "strelena" ale v tom najlepsom zmysle slova, aspon je s nou sranda. 😀

@kitty88 My sme chvíľu spolu bývali, keď rrekonštruovali. Svokra viac pila krv môjmu mužovi ako mne 😀 Bola to pre mňa dosť pomoc vtedy, syn bol maličký, takže varenie prebrala ona. Nebolo to vždy ideálne, ale vedeli sme sa rozumne dohodnúť, vzťahy sa vôbec nepokazili. Ale je pravda, že to boli 4 mesiace, nie roky. A určite si myslím, že mladí majú mať svoje bývanie bez rodičov, dlhodobo to málokedy robí dobrotu.