Exmanželka môjho priateľa. Mám sa s ňou porozprávať?
Ahojte dievčatá, potrebovala by som počuť váš názor, čo by ste robili v mojom prípade. Už 3 roky mám priateľa, Belgičana, s ktorým ešte permanentne nežijem v jednej domácnosti, ale už to k tomu definitívne smeruje (otázka pár mesiacov). V každom prípade, trávime dosť času spolu- minimálne 1 celý týždeň vrámci mesiaca a už aj viac v poslednej dobe (možno až 2 týždne v mesiaci), plus všetky dovolenky, prázdniny atď. Moj priateľ je rozvedený a má 2 synov z predchádzajúceho manželstva (chlapci majú momentálne 13 a 15 rokov). Už od začiatku, ako sme sa s priateľom začali stretávať, boli chlapci stále s nami, lebo on ich má na starosti počas víkendov a 3/4 ich prázdnin. Takže keď sme sa chceli vidieť, nezostávalo nič iné, len aby som ja za ním do Belgicka cestovala, keďže on s chlapcami nemohol (časovo a nakoniec aj finančne by to bolo zaťažujúce) a čo sa týka prázdnin- ak som chcela byť s ním, opäť som si vždy musela prispôsobiť agendu, aby to vyhovovalo chlapcom. Možem povedať, že chlapcov mám rada- sú fajn, je celkom s nimi sranda, lebo doteraz sme sa skor rozprávali vždy rukami-nohami (ja neviem flámsky a oni doteraz veĺmi nehovorili anglicky) a sú to dobrí chalani. Ale predsa len, sú tam aj isté obmedzenia - starší má poruchu príjmu potravy a fóbiu z jedla a reštaurácii, a to nás do určitej miery vždy obmedzovalo, lebo sme si málokedy mohli niekde poriadne vybehnúť. Takisto aj určité "intímnosti" - typu bozk, alebo objatie- to si musíme šetriť keď sme naozaj sami, nehovoriac v noci, keď všetko musí byť "potichu" 🙂.. Aj keď som si na toto všetko zvykla, predsa sú mi chvíle, kedy som naozaj sama so svojim priateľom nesmierne vzácne a užívam si ich ako sa dá. A keďže spolu nie sme každý deň, o to sú tie chvíle vzácnejšie. Naviac, doteraz som si stále hovorila, že toto raz prejde, chlapci vyrastú, už možno budú mocť byť ak trochu sami doma - napríklad tie 2 hodinky, kedy by sme si priateľom niekde vybehli, alebo by si priateľ mohol ušetriť trochu dovolenky, nechať chlapcov aj samých doma cez prázdniny, kým je on v robote (pripomínam, že starší ma 15 rokov..). Ale nevyzerá, že to bude tak skoro. A to "vďaka" jeho ex. Ona totiž presne riadi celú agendu s chlapcami. Víkendy sú samozrejmé, ale hlavne, čo sa týka prázdnin - celé to diriguje ona- ona povie, kedy on bude s chlapcami a takto proste bude. Diskusia je nemožná. Kedykoľvek totiž moj priateľ mal trochu inú predstavu, už po ňom hučala, aký je zlý otec a podobné hlúposti, nad ktorým sa rozum zastáva, lebo on je prototypom úzasného a obetavého otca (rozviedli sa kvoli jej permanentným neverám, ale aj to nakoniec celé zvrhla na neho, že keby on bol k svetu, tak by mu nikdy neverná nebola..). Naviac, moj priateľ je taká povaha, že "kam ma položíš, tam budem". Neznáša konflikty a tak s ním ľudia typu "dirigentov" dokážu manipulovať ako chcú oni. On nikdy neprotestuje - zatne zuby a nejako to prežuje, pokiaľ sa dá. Mne jeho povaha vyhovuje, lebo moj bývalý bol jeho pravý opak, tak sú mi kľud a nekonfliktnosť v podstate balzamom na dušu... Samozrejme to má ale aj ten negatívny rozmer, že v podstate som to koniec koncov ja, čo sa musí nakoniec všetkému prispôsobiť. Čo nie je vždy jednoduché aj s ohľadom na moju rodinu (našťastie deti mám už veľké, ale predsa ma stále ešte potrebujú), aj moju prácu - aj keď som v podstate dosť flexibilná, predsa len máme určité pravidlá vrámci dovoleniek a niekedy sa mi to proste nedá prispôsobiť tomu, ako nám to priateľova ex naplánuje. Priateľ má v tomto totiž veľmi jasno a to mi už viackrát povedal- že on proti nej nepojde, lebo to by nebolo dobré kvoli deťom a keďže my dvaja sme dospelý, musíme sa tomuto prispôsobiť. No ale vrchol to nabralo poslednú dobu. Najprv ho len tak z ničoho nič začala obviňovať, že sa viac stará o moje deti, ako o vlastné a to v súvislosti s tým, že moja dcéra prišla na rok študovať do Bruselu a on je vrámci jednej soboty pomohol odviesť veci a nechal chlapcov asi 3 hodiny samých (13 a 15 ročných!). A povedala mu, že ona si to neželá a že z toho vyvodí dôsledky. Ďalej- moj priateľ teraz našiel pre nás nový domček, ktorý je asi 50km vzďialený od miesta, kde doteraz býval a kde býva jeho ex. Na to miesto chodia pravideľne spoje asi každých 20minút. Chlapcom stačí nastúpiť do autobusu a vlaku a boli by tam za asi 40-45 minút a priateľ, resp. my obaja, by sme ich počkali na stanici.. Ale pre ňu je to ako koniec sveta, že ona chlapcov sama vlakom a busom nepustí, lebo sa určite stratia, alebo zabudnú vystúpiť, alebo si niečo tam zabudnú a podobné blbosti.. A to sa mi už úplne začal zastavovať rozum- veď my sme samí cestovali oveľa mladší - mama nás naložila do vlaku a vystúpila som presne tam, kde som mala.. A ďalšia rána prišla tiež teraz. Najprv nám oznámila, že chlapcov budeme mať od 21. 12. do 30.12. A ona si ich vezme ten Silvestrovský týždeň. Do školy nastupujú 6.1. No tak sme sa potešili- ja som hneď kúpila aj darček pre oboch - zájazd do Budapešti na ten víkend 3-5.január.. No ale čo čert nechcel, včera sa moj priateľ s ňou stretol a začali sa rozprávať o Vianociach a keď sa dozvedela, že priateľ ide za mnou na Slovensko a že ideme aj do Budapešti, tak sa na neho rozbliakala, že ako si to predstavuje, že on má mať na víkend chlapcov. No a to ho zarazilo, tak jej povedal, že on si myslel, že keď ona povedala Silvestrovský týždeň, tak že to aj vrátane víkendu. A ona povedala, že na ničom takom sa nedohodli a že on je o ničom otec, že myslí permanentne na seba a že čo mu ona a chlapci spravili, keď sa takto správa.. To ho úplne položilo, ale namiesto toho, aby jej nejako oponoval, tak odkráčal so zvesenou hlavou a volal mi, že jemu ľúto, ale že teda on ten víkend do Budapešti nemôže a že ide bookovať letenku naspäť do Belgicka. A to teda mňa úplne položilo. Tak som sa rozplakala a to, čo som tie 3 roky nejako tolerovala, tak na mňa doľahlo. Povedala som mu, že to nie je fér, že vie, že chlapcov mám rada, ale že to som ja, čo sa nakoniec musí všetkému prispôsobiť a stále. A že tá Budapešť bol darček, je to celé zaplatené a že či si teda mám pytať peniaze naspäť od nej.. Tak sme to riešili, ja v plači asi 2 hodiny, ale nakoniec zdvihol telefón a jej zavolal, či by chlapci teda nemohli zostať s ňou. Potom z nej vypadlo, že ona si tam plánovala nejakú párty, ale naveľa súhlasila, a to len preto, lebo posledné asi 3 týždne tiež potrebovala niekde ísť a on bez problémov súhlasil, aby mal chlapcov. Takže toto keď je pripomenul, tak nejako povolila s tým, že ešte to bude musieť nejako aj tak vykompenzovať..
No a tu prichádza moja otázka. Ja sa na toto neviem ďalej pozerať. Priateľa mám strašne rada, ale on sa nikdy nedokope k tomu, aby sa nejako bránil, alebo jej niečo povedal, keď ho ona obviňuje, že je zlý otec, človek a podobne. Takisto, ona nám v podstate riadi celú agendu - od toho, kedy a kde možeme vlastne ísť, či dokonca kde a ako máme bývať. Myslíte, že by som sa s ňou mala porozprávať? Alebo ešte počkať, kým sa nevzmeme a potom jej to všetko povedať? A má to vlastne význam? Nemám sa na to jednoducho vykašlať, prežiť to zatiaľ a vyčkať ešte tie 3 roky, kým aspoň starší priateľov syn nebude dospelý a potom to možno bude inak?
@miskap2111 no to je cena za pohodlia, ktoru platis 🙂 exka, co organizuje, ja napr doma sa snazim vsetko si zorganizovat, najlepsie by mojej povahe vyhovalo aby mi clenovia rodiny podavali reporty na buzerplaci... ale su veci ktore zamerne ignorujem a nechavam plynut
ja co musim mat veci naplanovane, napr navstevy u svokrovcov a ich darceky a vyrocia hakujem, nakolko mam muza co sa mal asi narodil ako slimak so selektivnou hluchotou ( ale nebyval taky, teda aspon som si nevsimla zamladi 🙂 ) tak idem s prudom, on ma na haku, ja na dvoch. hadam si nebudem uhanat vredy pre jeho mamu...
ale povahu neprerobis, skor cim je clovek starsi tym sa tie "zle" vlastnosti prehlbuju, ja som tiez zamladi bola len taka organizacna a teraz sa zo mna obcas stava Oberfuhrer...
@miskap2111 myslim si ze si na dobrej ceste....diplomatickym dialogom, vypocutim toho druheho, nekomandovanim a nevymyslanim ultimatov dosiahnes daleko viac 😉
Miška, nechapem, prečo by taki velki chalani nemohli ist sami vlakom, ci byt doma 😀 Ja som dve hodky bola sama doma, ked som mala 6 rokov 😉
Spominas ze tvoj priatel ma bezkonfliktnu povahu, nema rad konflikty, spory, nerad sa hada, ale podla toho co pises, ja mam pocit, ze bezkonfliknost nemusi znamenat automaticky nezmyselne podriadovanie sa vrtochom ineho cloveka. Bezkonflikti ludia su taki, co nevyvolavaju zbytocne spory, nevedu konfliktne reci, nehladaju zamienky na hadky, neriesia hluposti... ale spravanie tvojho priatela mi skor pripada ako "nie som schopny sa rozhodovat a mat svoj zivot pod kontrolou, preto mi ho riadia ini", a neviem, ci ja by som to nazvala bezkonfliktnostou, lebo aj mierni bezkonfliktni ludia mozu byt asertivni, vediet vyjadrovat svoje nazory a stat si za nimi a hlavne nedovolit, aby niekto s nimi manipuloval.
Ja kebyze som na tvojom mieste, tak by som sa spriatelom jasne porozpravala o tom, ze jeho spravanie a veci co sa deju (a bola by som konkretna) ma rania, ublizuju mi a ze nejde tu o jeho deti, ale o jeho nezvladanie situaciii voci exmanzelke. Tu problemom nie su deti, ale jeho postoj k neprijemnym situaciam s jeho ex...
Ja by som na tvojom mieste intenzivnejsie o tom s nim hovorila a dala "čas" vztahu... a pravdaze velmi by som zvazovala, ci ist do manzelstva... Za seba hovorim, ze s takymto typom muza by som to nedokazala dlho zvladat... nemala by som v nom oporu...
@eeffka 😀 Ty mi trochu pripomínaš môjho bývalého. 😀 Ale v živote sa asi nestratíš... Veď nakoniec ani tá ex tohto môjho sa v živote nestratí, či nestratila - narazila boháča- masiara, stavajú si nenormálnu vilu asi s 5 kúpeľňami, vyváža sa na najnovšom BMW a asi je z toho fakt preskakuje, lebo čím viac má, tým je protivnejšia.. 🙂 Ale nevadí.
@miskap2111 nepreskakuje jej , iba starne 😀
@mima4 ale on je opora. Len čo sa týka detí- na to je neskutočne citlivý. Ale to je asi správne. Aj ja som citlivá na svoje deti a vlastne hlavne kvoli nim som nezačala riešiť skor hľadanie roboty a sťahovanie do BE. Je to správny chlap a ja by som ho nevymenila za žiadneho iného na svete.
@miskap2111 jasne, ja som len napisala svoj nazor, ako to ja vnimam na zaklade toho co si pisala.
Je super, ze na deti je citlivy... ale takto s nim moze jeho ex manipulovat veeelmi dlho a vzdy si nieco najde..a hlavne ona si dobre uvedomuje jeho achilovu patu..kde s nim moze mavat ako to jej vyhovuje.
@mima4 jasné! A múdro píšeš, že to treba s ním otvorene diskutovať - aj som uź začala- povedala som mu, ako to vnímam ja a že nejde o to, že nechcem byť s jeho deťmi, ale ide o to, ako s ním ona zaobchádza. On uznal, že mám pravdu. Ale povedal mi aj to, že on sa cíti čiastočne vinný- hlavne čo sa týka rozdelenia času s deťmi. Že mali ísť na striedavku, ale jemu to nevyhovuje, lebo on cestuje po Európe a cez týždeň je málokedy aj tak doma, tak to riešili víkendami a to je menej, ako striedavka. Ona ju chcela silou mocou a keďže teda si on nakoniec presadil iný "model" starostlivosti, cíti nejakú podvedomú vinu- aj keď nemá akú, lebo on sa chlapcom maximálne venuje... Takže ja určite mám v ňom oporu a zbožňuje aj moje dievčatá a oni jeho. Ja som lepšieho chlapa v živote nemala.
@miskap2111 tak to je dobra sprava,ze uz to mate vyriesene z tym darcekom. 🙂
vies, v zap.statoch eu casto partneri /i normalne zmyslajuci/ sa snazia dodrziavat dohody a rozhodnutia dane sudmi. pretoze sudne spory a advokati su velmi draha zalezitost. takze tvoj priatel tiez velmi nema asi zaujem na dalsich sudnych sporoch.a jasne,ze mi zalezi tiez na detoch.havne ,ked ich vidi len obcas.
a co sa tyka deti a upravy vztahov s nimi,tak tam zvycajne rodic,ktory ma upraveny styk s detmi prevezme deti od druheho rodica.
v zap.statoch je aj väcsie nebezpecenstvo pre deti same cestovat ako na sk napriklad.a to z dovodu väcsej kriminality. stanice ci autobusove ci vlakove nie su bezpecne ani pre dospelych ,nieto deti.aj ked su uz 15 rocne.a havne taki chapci su ohrozovani tlupami prisatahovalcov
ved to poznas,ked tam budes v reale zit nejaky cas.
takze ja sa velmi matke deti necudujem,ze nechce deti pustat same na stretnutie s otcom.,a ani by sa to pravne nemalo .
rodic je povinny dieta od druheho rodicia,ktoremu je zverene prevziat a mu ho opät v stanovenu dobu vratit. je to pre bezpecnost deti.
a same doma ich asi otec nechce nechat preto,ze je s nimi len na vikendy. takze kazda hodina strateneho casu sa pocita.ak mu zalezi na tom,aby boli spolu co najviac. to budes musiet akceptovat.
vies,precitala som si co pises o ex. tvojho priatela. 😉
vies, je to zaujimave,ale takto podobne nasledne priatelky /casto z vych eu-nemyslim to vzlom/ opisuju ,ze priatelova ex si nasla bohatsieho.a je akasi aktivnejsia v uplatnovani svojich prav.
vies,zapadne zeny su vo väcsine na rozdiel od vychodeuropaniek su viac priebojne v zivote aj v uplatnovani svojich predstav o zivote.
ano, mas pravdu, pre teba hlavne ako cudzinku v belgicku a nevydatu s detmi je dolezite,aby si bola financne nezavisla od partnera.a tiez je rozumne si ponechat byt na sk.
a na zaver s ami paci, ze vyjadrujes pekne city k svojmu priatelovi. lebo len ty s nim budes zi ,my ho na konikovi tu nepozname.len z indicii,co si pisala.,tak je dolezite,aby si sa citila s nim bezpecne,vyhovoval ti povahovo aj konanim a mali ste spolocny nahlad na zivot a jeho hodnoty.
drzim palce,nech ti to vyjde a ste spolu dlhe roky stastni a spokojni. 🙂
@alice107 vďaka!
bozie dievca,to viac si skomplikovat zivot nevies? chlap cudzinec,problem s detmi a do toho ex...no dakujem pekne....na toto sa mam prislis rada...
a podla mna by rozhovor mal skor opacny efekt...ale viesco,najlepsie bude skamaratit sa s nou...ako sa hovori,nepriatela si drz co najblizsie

@eeffka asi sme sa neporozumeli. Sorry. Jasné, že do dialógu s ňou nepojdem- už sa to vo mne uležalo. A čo sa týka môjho chlapa- už som to spomínala vyššie- toho neprerobím, ani "prerábať" nechcem- nešlo by to. 🙂 A asi sa budem musieť zmieriť s tým, že to bude s ňou a s jej organizáciou ešte dlho takto. 🙂 Ale keby toto bol len jediný problém, s ktorým mám s ním mať, tak aj tak by to bola výhra. Radšej mať totiž takéhoto muža, ako takého, ktorý každého stavia do pozoru a nikdy nevieš, čo si zase zmyslí, čo zase nie je dobré a diriguje všetkých dookola. Takého som už mala a ďakujem, neprosím. 🙂 Ale aby som z tohto mojho belgičana nerobila úplného mantáka- tak ako chlap je super, stará sa ako vie, keď sme doma, on robí v podstate všetko, takže koniec koncov, mám sa pri ňom neskutočne dobre.