Fajčiarsky dym od susedov v našom byte a na chodbách bytovky
Ahojte, ako ste riešili keď vás dlhodobo otravoval sused jeho fajciarskými splodinami? Nám dym roky ide cez vetračku z druhého poschodia na štvrté, a tiež dym stúpa hore a tak máme zadymenú celú chodbu pred bytom a keď ideme okolo bytu susedy na druhom tak ani nevravím aký je tam smrad.
Dokým sme nemali deti, tak som zatínala zuby, ale teraz sa to už nedá. Dieťa má imunitný problém, alergie a silny nábeh na astmu. Susedu som viac krát upozornila, no nepomohlo, dokonca sa zaćala vyhovárať na susedu oproti nám na poschodí, ale od nich som dym nikdy necítila. Byt je pre nás kvôli tomuto doslovne neobývateľný. Zvažujem trestné oznámenie. Poraďte ako ju usmerniť a kde to riešiť. Ďakujem.
Je mi uplne fuk,ze mi nikto nepreplaca elektrinu za vetracku lebo ide o moje zdravie... beriem to tak,ze je to byt a tam treba s podobnymi vecami pocitat. V dome toto neriesim.
Pochybujem, ze uspejes udavanim susedov za fajcenie, akurat ti budu robit viac napriek ale skusit to mozes len to bude trvat dlhooo, zrejme nic nedosiahnes a chudatu dietatu nepomozes. Sustredila by som sa na to ako pomoct cim skor dietatu... ale to som ja.
@miselar máš to pomýlené veľmi. Tak ako nemožeš dymiť na balkóne tak nemôžeš ani vydymovať susedov z tvojho bytu. Ako ti príde normálne že ročné bábätko sa kvôli dymu z tvojho bytu ide zadusiť aj keď rodičia dodržiavajú všetko možné aby mali v byte čistý vzduch a bude si niesť následky??? Sa troška uvedom.
@nikpa keďže nemáme výťah a musíme si to všetko vyšliapať po svojich v tom smrade na 4 poschodie aj s tým dieťatkom tak asi ma to serie ešte viac... a vyvetrať sa to nedá lebo to by chcelo ľuft a na chodbách sú maličké okienka. Keď jej otvorím okno na chodbe, za chvíľu ho zavrie a všetko to zas ide na našu chodbu hore. Dokázať sa to pekne dá, stačí keď zavolám policajtov tak ich odvalí z toho smradu. Chodby a byty susedom nemá čo vydymovať chudera.
@stary_ujco 🤦♀️
@missdiva ako prosím ťa pomôžeš dieťaťu keď to všetko musíme dýchať? Logicky, nijak.
pozri sa, nijak to neporiešiš. Jedine čo ti ostáva je sa odsťahovať, alebo mať hrozné vzťahy so susedmi. A zbytočne sa tu jeduješ a naparuješ.
Urcite by som riesila tu cisticku vzduchu bez debaty (mozno aj dve), vetracku a ak by ani to nepomohlo neostava ti ine nez novy byt...
Sme 2 fajciari v byte. Nechapem, preco hned humusaci, tu pre viacerych. Viem ako maju izby susedia nad nami, a preto sa u nas napr. nefajci na balkone z obyvacky (co by som bola rada), ale v izbe, ktora je v byte nad nami najmenej vyuzivana.
A ako spravca. Prosim vas, spravcu s tym neobtazujte. Ak chcete sudne natahovacky, zalujte suseda, s pravdepodobnostou rovnajucou sa istote nic nedosiahnete.
Preco si tych policajtov uz nevolala? Mne by bol na mieste susedy vztah s tebou vies kde...
zvažujem viaceré kroky postupne. Chcela som vedieť najprv, ako to riešili ostatní
Nechapem, keď sa tu tak prsíš a oháňaš, čo všetko smie vo SVOJOM byte, že si ešte tých policajtov nezavolala, ale píšeš sem a štekas na kazdu, ktorá Ti napíše niečo iné.
Si predstavujem ten telefonát, dobrý deň, moja suseda fajčí u seba v byte, čože to robí? No okamžite ju ideme deložovat!!!!
Ja plne chápem, že Ti to vadi, ale podľa toho ako tu reagujes, tiež nebudeš úplne príjemná osoba. Si v bytovke a tam si bohužiaľ kupuješ len ten vzduch čo dychas a ty ho ešte dychas aj nekvalitný. Myslím si, že ak sa nedalo roky nič robiť s pani ktorá roky púšťala celý deň na svojom pozemku operu od 6.00 do 22.00 cez nekvalitné reproduktory, tak ty asi s dymiacou paňou veľa nenarobis.
Veľmi prosím o rady a komentovanie LEN ĽUDÍ, ktorí chcú poradiť, alebo taký problém riešili.
Fajčiari ktorým vydymovanie susedov nevadí, prosím zdržte sa urážok a komentovania môjho príspevku.
Ďakujem.
Ja som nefajciar a dym mi vadí. Či si myslíš, že keď mám názor, že s tým nič neurobis, tam mi popritom trčia 3 cigarety z úst?
Ries so spravcom bytovky. Zakon 182/93 Z.z. paragraf 11 minimalne. No to by som kukla ze sa s tym nic neda robit. Vydymovat ta cez stupacku. Ale ja nie som pravnik😌 to bol len napad. Narobit bububu u spravcu zvykne pomoct
@stary_ujco Chápem ale ja už mám pocit že dnes vadí ľuďom všetko aj to že si prdnes 🤣🤣🤣tak si treba kúpiť dom niekde na samote 😬.Ako nič v zlom len môj názor .
Ja som napísala že fajčím?iba som povedala že žiješ v paneláku tak treba a tým počítať nie?lebo ešte som nepočula že by zriadili paneláky pre fajčiarov a paneláky pre nefajčiarov .Ja sa mám uvedomiť ???moja zlatá ja iba hovorím svoj názor ...Ja by som to riešila odstahovanim a nie vlacenim sa po súdoch .Ak ti tak strašne vadí takáto vec treba ísť bývať niekde na samotu ...lebo fajčiari sú všade okolo ...No a keď si dieťatko nemala asi sa tam tiež fajčilo tak si mala mysliet dopredu že to nieje vhodné pre dieťa .Sto ľudí sto názorov .Pre mňa za mňa sa suď aj tak si nepomôžeš pretože iné by sa neriešilo na súdoch len takéto "malichernosti,, oproti ozajstným problémom .Tak sa tu zbytočne nedupuj nervozitou .
Riešila by som to, je síce pekné že vo s okom byte si môže robiť čo chce ale ona už obťažuje susedov a to teda v poriadku není
@miselar twk ty si kúp dom.
@miselar peosím prečítaj si moju správu vyššie. Nekomentuj ak nemáš radu a skúsenosť. Ďakujem. Tvoje názory mám vieš kde. Každý má právo nerušene a v ZDRAVÍ užívať svoju nehnuteľnosť... ty pocit že vadí.
@miselar Ešte mi tu budeš písať také hlúposti že sme tam nemali zakladať rodinu???? Ty si kto? Sa uvedom a už mi nepíš, lebo tak od veci píšeš až hrôza.
Presne pre to mám dom 😉.Tak akú chceš radu??odznelo ich dosť nie ?Tak teda keď ťa všeobecné názory nezaujímajú tak nejak s tou čističku vzduchu hore dole 🤣😬😬ako sorry ty píšeš na verejné fórum tak čo čakáš že ti každý napíše áno zavolaj polícii alebo chod s tým na súd???Ja sa budem vyjadrovať kde chcem a kedy chcem .Ak sa ti nepáčia názory alebo nevieš zobrať kritiku tak to už je tvoja vec .a uvedom sa ty a nauč sa čítať nikto ti nenapísal že si si nemala zakladať rodinu !!!!ale že už sa tam fajčilo asi aj predtým tak čo trepeš hlúposti .
Jaj no a ty od veci čítaš !prečítaj si ešte raz čo som ti písala .
Tak po týchto Tvojich vystupoch, Ti napíšem len jedno, každému čo jeho je. Skús po sebe čítať s spýtaj sa sama seba, či sú Tvoje reakcie hodne dospelej ženy. V mojich očiach si obyčajná protivna hysterka. @miselar sa Ta normálne spýtala, či tam predtým nefajcila a ty len ziapies.
@miselar nie každý má dom vieš. Nemudruj prosìm ťa tu už a neurážaj a nekáž ľuďom kde si majú zakladať rodiny- lebo väčšina ľudí si ich zakladá doma vieš???
Prosila som komentovať len ľudí ktorì majú osobnú skúsenosť, alebo to riešili. Takže SLOVO REŠPEKT ak ti niečo hovorí. Nepotrebujem čítať ako mi to nemá vadiť. O tom príspevok nie je. Čítaj s porozumením. Už na teba reagovať nebudem. Ďakujem za pochopenie.
Ja nemudrujem ale vyjadrujem svoj názor kokos čomu nechápeš ???Absolútne som ťa neurazila a ani nekazala ako si máš zakladať rodinu....ty čo si si niečo šupla alebo čítaš medzi riadkami ?????Kľudne na mňa nereaguj ja to mám v paži ale teda nerob tu zo mňa niaku čo ti tu akože ublížila .A ak máš rešpekt k druhým ty tak si láskavo uvedom na akom fóre si .....A ak ešte raz nevieš prijať kritiku tak potom tu nepíš a konaj dievča ....A konec ukončila som celú túto zbytočnu debatu lebo ty nie si v pohode aleze vôbec.
vyjadrenie advokátskej kancelárie:
Podotázka: Aké sú práva nefajčiara vo vlastnom byte? (Občianske právo)
Dobrý deň,
chcela by som sa poradiť ohľadom zákona o ochrane nefajčiarov.
Žijem v bytovke, kde susedia fajčia vo svojom byte avšak dym prechádza cez ich dvere na chodbu a ostáva tam. Bývajú na prvom poschodí, takže každý, kto vojde, prechádza cez dymovú clonu a samozrejme dym stúpa po chodbe na najvyššie poschodie (kde bývame). Podotýkam, že sme bytovka bez výťahu, takže túto cestu v zafajcenej chodbe absolvujeme každý deň niekoľkokrát a plus, keď otvoríme dvere, dym samozrejme vchádza aj do nášho bytu. Keďže so susedmi okrem chodby zdieľame aj stúpačky, mame dym aj v kúpeľni a na WC.
Keď som sa snažila chodbu vetrať, odmontovali kľučky na oknách na chodbe, takže sa okná už otvoriť nedajú.
Len by ma zaujímalo, či sa dá proti tomu nejak brániť, keďže susedia na moju prosbu odpovedali, že im nesmiem hovoriť, čo majú doma robiť.
Ďakujem.
Livia Veselá.
Odpoveď: Aké sú práva nefajčiara vo vlastnom byte?
(odpoveď odoslaná: 02.12.2020)
Dobrý deň,
v zmysle § 127 ods. 1 Občianskeho zákonníka sa vlastník veci musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami. Na základe vami uvedeného, ak ide o ide obťažovanie susedov cigaretovým dymom nad mieru primeranú pomerom, sa môžete obrátiť na správcu bytového dymu, prípadne obec. Podľa § 5 Občianskeho zákonníka ak došlo k zrejmému zásahu do pokojného stavu, možno sa domáhať ochrany na obci, čím nie je dotknuté právo domáhať sa ochrany na súde. Takže ak by sa vaša situácia nevyriešila cez správcu domu alebo obec, môžete podať na súd žalobu na určenie povinnosti zdržať sa zásahov vo vlastníckeho práva.
@zuzahajdulka ďakujem ti 😊. Už som to kedysi čítala, riešim náš problém už dlho. Keby sa autorka sťažnosti vyjadrila ako to dopadlo.
Skuste hladat v judikatoch, nie v pravnej poradni. Autorka, respekt je sice pekna vec, len v tomto pripade mas pocit, ze si ho zasluzis len ty.. Ps nic nepises o susedoch pod vami, o susedoch na jej chodbe. Ak v tomto smere nic nepodnikaju, si precitlivela a ako jediny stazujuci sa vlastnik 100% nic nezmozes.

@miselar ani dom ti pomôcť nemusí. Kamarat ma takého suseda. Zena mu zakazala hulit vnútri, tak sedi v jednom kuse v altánku. Klasika novodobe moderne bývanie na 350 metrovom pozemku, kde je ten altanok vzdialeny 4 metre od kamaratovych okien...