icon

Farár mi zakázal ísť na spoveď, lebo hriešne žijem

anas123
2. jan 2015

pisem vam akmi mozte poradit,som katolicka,nezijem s manzelom v jednom dome,ked sme byvali tak mi nadaval dost zle,a pocuval svokru na kazde slovo,a so mnou sa v domacnosti ani nerozpraval,malu by brali z ruky a ked som im nieco na to povedala,tak ma nazvali cigankou,teraz ked som chcela ist na spoved,ale nas pan farar mi zakazal pretoze zijem hriesne,pritom ten isty kolobeh len idem do prace a potom sa staram o malu,priatela nemam.Ak mozte poradte mi na koho sa obratit

danielak84
7. dec 2017

@adriana1104 muz je katolik a ja to respektujem a vtedy som bola v takom stave ze som vobec neuvazovala aky farar ju pochova.

danielak84
7. dec 2017

@mijo53 este som nikdy nikoho nepochovala a ked ti zomrie dieta tak si v soku a nevies co mas robit a vzdy ked som bola na pohrebe tak tam bol aj knaz a doteraz som nevedela ze sa to da aj bez neho.Vsetko okolo pohrebu vybavoval muz a on je katolik.Co sa tyka krstu mojej nebohej dcerky samozrejme ze sme ju chceli dat pokrstit.

mircalla
7. dec 2017

Esteze nie som veriaca a moj zivot sa neodvija od nejakeho farara

gazah
7. dec 2017

@anas123 Farár nedáva rozhrešenie. Prečítaj si bibliu. A táto stránka ti tiež môže pomôcť. Je tam kopec zaujímavých materiálov a obzvlášť 3 dielna kniha on-line: Okultní invaze. Tu je link: https://sites.google.com/site/nejotazky/david-h...

martinsen
7. dec 2017

Po rozvode s manželom som zašla za našim farárom aj so súdnym rozhodnutím a ten napísal list na biskupský úrad - žiadosť, aby som mohla pristupovať k sviatostiam. Je to štandardný postup pre každého rozvedeného (ale aj odlúčeného) v RKC, ak chce aj po rozvode pristupovať k sviatostiam.
Po pár týždňoch som dostala povolenie z biskupského úradu pristupovať k sviatostiam, je tam však jedna podmienka - pokiaľ žije ex-manžel , musím žiť sama, sama vychovávať dcéru, nemať žiadny vzťah s iným mužom a ani sa vydať.
Nikdy som od vtedy nebola na spovedi a prestala som chodiť aj do kostola, lebo o pár mesiacov som si našla priateľa a žijeme spolu už 4,5 roka. K rozvedeným a znovu -zosobášeným (samozrejme už iba na úrade) sa bohužiaľ RKC správa omnoho horšie ako k vrahom.

kittykat22
7. dec 2017

@danielak84 niesi jediná ktorá má takú neštastnú skusenosť. Je viac prípadov u mňa v rodnom meste, kedy katolícky farár odmietol pochovať nebožtíka, tak pozostalým potom pomohol evanjelický farár. Pričom nebožtík bol človek ktorý bol katolík, bol pokrstený aj birmovaný, ale farár povedal, že keď nechodil do kostola, tak pohreb u nich nebude.

kittykat22
7. dec 2017

@martinsen mala si štastie, že ti dali to povolenie. Môj kamarát si zobral v 27 rokoch ženu ktorú poznal pár mesiacov, lebo mu povedala, že je tehotná. A tehotná nebola. Je bláznivá a divná, a zvyšok rodiny mu hovoril, že tá jeho nastavajúca je nejaká zvlášna. Ale nie, samozrejme frajer zamilovaný, tešil sa na dieťa, tak svadba bude. Dieťa nebolo, baba na hlavu a potom vysvitlo, že do toho ju tlačila jej mama - oni dve to je double trouble team. Lebo on mal peniaze. Našiel nejaké emaily o tom. A tak, sa chcel rozviesť. Baba, že mu papiere nepodpíše. A dnes má chalan 42 a je stále ženatý, platí na bývalú manželku, ktorá si nechala vystaviť papiere, že trpí depresiou a musí jej mesačne platiť nejaké nemalé peniaze. Nežijú spolu, nemajú deti, nič. Baba šibnutá, ešte každý rok požaduje zvýšenie a pretože sú cikevne oddaný, tak to platiť musí . Žiadosť o rozvod mu 3x zamietli. Teraz si našiel fajn babu, chcú mať deti a ona samozrejme svadbu - v kostole, z čoho samozrejme nič nebude.

kaiak
7. dec 2017

@kittykat22 asi nepoznas situaciu, pretoze takto uzatvorene manzelstvo nie je platne, lebo ta osoba klamala a tak v podstate, keby dal ziadost na cirk.sud, tak.ma vsetky predpoklady na to, ze uznaju neplatnost tohoto manzelstva

zuzuliennka1
7. dec 2017

@kittykat22
@danielak84 ale pochovat dospeleho a dieta je rozdiel..... farar musel byt nejaky mimo, lebo v Cirkvi existuje tzv. krst tuzby, cize ked ste mali po narodeni dcerky tuzbu ju dat pokrstit, uz sa to pocita, hoci sa to aj nestihlo a mal ju teda normalne knaz pochovat.... plus, existuju pripady, ked je dieta v ohrozeni a krst vykona priamo na mieste, v nemocnici, napr. krstny rodic, alebo niekto pritomny a ten je potom v krstnom liste aj vedeny ako ten, kto krstil a v kostole sa potom uz, ked je dieta mimo ohrozenia, nevykona krst, len pomazanie, tzv. doplnujuci obrad..... ale je rozdiel medzi dospelymi a detmi.....

kittykat22
7. dec 2017

@kaiak lenze od tie dokazy nema. Nevytlacil to samozrejme. Necakal ze bude problem. A ona to neprizna.

mijo53
7. dec 2017

@martinsen ja nemám ten pocit, stále v kostole zdôrazňujú, že nemôžu prijímať ale môžu rasť vo viere a chodiť do kostola, aj osobne poznám takýchto, obidvaja chodia do kostola a nie sú zosobášení, ona rozvedená, on neviem aký má stav či slobodný, rozvedený, vdovec

martinsen
7. dec 2017

@kittykat22 to povolenie je ľahké získať na prislusnom biskupskom urade, pozor nemyl si to s cirkevným rozvodom t.j. anulaciou manželstva, to je veľmi komplikovaný a zdĺhavý proces. Ja mám iba povolenie pristupovať k sviastostiam, na to stačí zájsť na faru v mieste bydliska a spisat s fararom žiadosť. Samozrejme je tu dôležité uviesť aj okolnosti rozvodu a ze manželstvo sa rozpadlo vinou tej druhej strany (napr. muž bol alkoholik, násilník, zaletnik ...)

karkana
7. dec 2017

@kittykat22 bože, v dnešnej dobe sa ľudia budú pýtať farára čo môžu a s kým,no ešte že nie som katolíčka, keby som bola až by som sa hanbila,,,,,,,,,,,,,,,,,choré celé je to,

janulka1802
7. dec 2017

@kittykat22 take manželstvo určite anuluju je založené na klamstve

kittykat22
8. dec 2017

@martinsen @janulka1802 ano ano, anulacia. Baby ale neuznali. Neuznali 3x. Moja mama pisala uz aj na nejaku diacezu, alebo ako sa to vola. Ona pre nich pise tie papiere a 3x zamietli ☹

janulka1802
8. dec 2017

@kittykat22 treba sa poradiť buď s farárom alebo s cirkevným právnikom poznám presne taký prípad a anulovali to ale samozrejme to chvíľu trvalo neviem či rok alebo dva

gennara
8. dec 2017

@17alexis Nie, nezáleží veľa od kňaza. Všetci sa musia riadiť kresťanským učením, inak by to vyzeralo, že čo kňaz, to iná morálka. A to je hlúposť. Buď to s tou spoveďou nebolo tak, ako to opisuješ, alebo ak áno, mal by o tom vedieť jeho nadriadený biskup. Takže ak to skutočne tak bolo, nebudeš mať problém povedať, v ktorej obci či meste - farnosti sa to stalo. Nech sa tým zaoberajú. Lebo ak to takto bolo, nie je to kňaz, ale heretik a biskup by mal byť upozornený, že jeho kňaz nätie veriacich a potom to tak vyzerá.

17alexis
8. dec 2017

@gennara bolo to v ZA, neviem, prečo by som s tým mala mať problém. Vždy záleží na tom, aký je kňaz.

gennara
8. dec 2017

@17alexis Žilina je široký pojem, zhodou okolností aj ja som odtiaľ. Ktorá to bola farnosť, priamo vo farskom kostole? či niekde inde?

kittykat22
8. dec 2017

@janulka1802 poviem jej.

17alexis
8. dec 2017

@gennara nie som Žilinčanka, takže neviem, ktorý kostol je farský. Bola som tam len raz na tej svadbe. Bolo to niekde v meste.

martinsen
8. dec 2017

@kittykat22 nechápem načo chce anulovať manželstvo , veď sa stačí civilne rozviesť, anulácia manželstva je len z cirkevného hľadiska, to ho od platenia alimentov manželke neoslobodí. Anulácia manželstva mu pomôže len v tom prípade ak by sa chcel druhý krát sobášiť v kostole. A čo vlastne platí bývalej toľké roky? Veď dieťa žiadne nebolo? To je dáka blbosť, že jej musí niečo platiť. V tom mu anulácia manželstva určite nepomôže.

janulka1802
8. dec 2017

@martinsen podľa mna si chce vziať cirkevne tu priateľku aspoň ja som tak pochopila 😉

mijo53
8. dec 2017

@martinsen manželia
majú vzájomnú vyživovaciu povinnosť

mijo53
8. dec 2017

@martinsen aj ked sa rozvedú, môžu o to požiadať

derdia
8. dec 2017

Ked ta to trapi chod za inym...a hlavne mladym...popros ho cas, ze sa chce porozpravat,zdoverit a vyspovedat....ty mozes kludne odist od muza,ked ti robi zle...to v dobrom aj v zlom neznamena,ze ked ta bije a uraza...ale ze ked ste na tom nie najlepsie....a pokial s nikym nezijes sexualne tak nehresis...vobec!!Chod za inym fararom,tento tvoj nema prehlad😊

bmuller
8. dec 2017

@kittykat22 lenze ak su okolnosti take, tak prave toto je pripad s dovodmi, kedy by cirkev jeho manzelstvo anulovala bez vacsich problemov - sobas pod natlakom, psychicka choroba partnerky, o ktorej nevedel, atd... bol sa poradit za niekym fundovanym?

ewell13
8. dec 2017

U nás sme nemohli ísť na spoveď ked sne mali dieťa a neboli sme zobraty...dokonca moja sestra chcela ist na spoved pred porodom a ani to jej neumoznil :(

lara1507
8. dec 2017

TAk posledná vec, ktorá ma ako katolíčku zaujíma, je názor nejakého farára. Myslím, že to stačí ako vyjadrenie môjho názoru k vášmu problému.... zamerajte sa radšej na život ako taky, na svoje problemy, na to ako ich riešiť, nie na to čí vám nejaký ,,sprostredkovateľ boží" dá rozhrešenie, ktorý dostáva plat, milodary a bohviečo ešte za to...

moon1979
8. dec 2017

@martinsen choré fakt ... Zlé sa to aj číta