Farár mi zakázal ísť na spoveď, lebo hriešne žijem
pisem vam akmi mozte poradit,som katolicka,nezijem s manzelom v jednom dome,ked sme byvali tak mi nadaval dost zle,a pocuval svokru na kazde slovo,a so mnou sa v domacnosti ani nerozpraval,malu by brali z ruky a ked som im nieco na to povedala,tak ma nazvali cigankou,teraz ked som chcela ist na spoved,ale nas pan farar mi zakazal pretoze zijem hriesne,pritom ten isty kolobeh len idem do prace a potom sa staram o malu,priatela nemam.Ak mozte poradte mi na koho sa obratit
@felix2 človek by si mal uvedomiť silu svojho sľubu a vstupovať do manželského zväzku zodpovedne a úprimne. Častokrát je svadba v kostole poslednou sviatosťou, ktorú človek prijme - preto, že rodičia tak chcú, preto, že je to v kostole krajšie a dôstojnejšie alebo preto, že jeden zo snúbencov je veriaci, dôvodov je viac a snúbenci často nejdú do hĺbky svojho rozhodnutia. Sľub je vyrieknutý preto, že je to súčasťou obradu a človek v očakávaní sobáša nepozerá do budúcnosti. Pri sobáši v kostole okrem sľubu vernosti obsahuje aj sľub prijatia detí do manželstva, vychovávania svojich detí v katolíckej viere. Kto si toto všetko uvedomuje a úprimne to chce dodržať? Potom po čase sa zistí, že jeden z partnerov to nemyslel až tak vážne ako to nasľuboval, zraňuje svojho manželského partnera a robí mu problémy. Takže preto sú rôzne výnimky, aby nemusel trpieť partner, ktorý sľub zložil zodpovedne a úprimne. Ale zas tieto výnimky sa musia posudzovať individuálne, nie je asi jedna šablóna na všetky situácie v manželstve.
aký paradox - čítam tu, že zakladateľka témy žije v hriechu, len preto, že mala smolu pri výbere partnera a rozhodla sa pre kľudný domov pre seba a svoje dieťa, na druhej strane som doobeda pozerala na ČT2 dokument o Prahe, v ktorom rozprával historik, ako v kláštore našli pod podlahou kostry novorodeniatok....inak najviac sa mi páči, že manželské spolužitie a problémy okolo neho riešia katolícky farári, ktorí to nikdy nezažili....
Mam kamaratku.ktora zistila.ze ju manzel podvadzs.Mali vrlke nezhody.volala nan aj policiu.vyhrazky.vsetko okolo toho.ale na spoved bola a aj junas knaz pochopil a este jej aj bol oprou.Myslim.ze aj v tvojom pripade mal knaz byt tvojou oporou a vypocut ta a pktom sudit a rozhodnut ci hriesne zijes.Skus ist za inym knazom najlepsie je ist za mnichmi ktori spovedaju.ti vraj vedia najlepsie vyspkvedat aj pkchopit a pkradit.
@timea7 nemôžeš porovnávať históriu so súčasnosťou. Kedysi ľudia chodili do kláštorov nie z vlastného rozhodnutia, ale rodičia automaticky poslali jedno zo svojich detí do kláštora. Bolo to tak zvykom a to je aj ukážka toho, keď niekto nejde tou správnou cestou. Predstav si, že máš 5 detí a len tak na jedno ukážeš prstom, ty sa mi najviac hodíš do kláštora. Pritom to dieťa nemusí mať o túto životnú cestu žiadny úprimný záujem a je na túto cestu uvedené proti svojej vôli. Preto je dnes nedostatok kňazov, lebo v súčasnej dobe by to malo byť rozhodnutie jednotlivca a nie rozhodnutie jeho okolia.
@0silvia0 máš pravdu, nemôžem porovnávať históriu so súčasnosťou, stačí však ísť do neďalekej minulosti, alebo aj súčasnosti a vyplávajú na povrch iné veci - zneužívanie detí kňazom a pod. Nechcem na základe jedného prípadu hádzať všetkých do jedného vreca, to naozaj nie, len mi postoj kňaza, ktorého spomínala zakladateľka témy, pripadá chorý.
@timea7 určite cirkev nie je na svojich kňazov, ktorí zlyhali, hrdá a niektoré veci, ktoré sa stali sa stať naozaj nemali. A postoj kňaza, ktorý spomínala zakladateľka témy, je príliš radikálny. Viacerí jej tu radili (aj ja), aby to prekonzultovala s iným kňazom. Držím jej palce, aby to zvládla.
@0silvia0 - dakujem za pekne vysvetlenie. Bodaj by sa nad tym hlbsie zamyslali aj viaceri a nie nazory co tu citam ako "A fararovi by malo byt u riti ako zijem . Na posratu spoved mam narok " .. ak ma niekto taky nazor na cloveka pred ktorym slubuju tie sluby, ktoremu sa zaluju, ... ten akt samotny nazvu ako "posraty" ... u takych neviem na co to divadlo.
Mozno si mylia vieru v Boha s dakou hrou, kde treba zbierat body za absolvovanie jednotlivych levelov.
@timea7
a co je podla Teba na tom paradoxne?
to ako si myslis, ze tam nejaki mnisi tie novorodeniatka zavrazdili? 😉
to je znamy archeologicky fenomen, a takmer kazdy stredo a novoveky klastor take ma, vola sa to tzv. "odkvapove deti" - su to deti ktore zomreli napr hned pri porode este nepokrstene - farar ich nestihol pokrstit a tak
rodicia tie deti zakopavali tajne ku zakladom kostola aby ich voda kvapkajuca zo strechy krstila naveky.
ak vies nemecky, tu si o tom precitaj viac
http://othes.univie.ac.at/20592/
zakladatelke odporucam skusit ineho knaza, najma ak ho pozna a on pozna jej specificku situaciu, lebo mnohi idu len podla predpisu, ale predpis je pre ludi, a knaz by mal vidiet najprv cloveka, az potom hriesnika. Je to rovnake ako medzi lekarmi, ucitelmi, policajtami atd. su aj normalni, aj nenormalni, statisticky to nemoze obist ani Cirkev.
A to som ja veriaca a praktizujuca, no aj knaz je len clovek, nie Boh.
😎
@tova V USA sa prijíma oplátka? Na Slovensku sa prijíma Telo Kristovo.
@margarita nie mnísi, ale mníšky....a neboli zakopané k základom kostola, ale skryté pod podlahami v niektorých izbách kláštora. Ale keď chceš nájsť ospravedlnenie za každú cenu, určite sa ti to podarí. Ja som písala, že nechcem všetkých hádzať do jedného vreca, ale zase si nemienim zakrývať oči pred tým, čo sa dialo a deje.
@anas123 Na nikoho sa neobracaj, srala by som na hlavu takému DEBILOVI, čo robí ešte horšie ale súdi. Kto je on? Choď na spoveď inde a hotovo, my sme sa brali a žili sme spolu už pred tým a farár to vôbec neriešil
@anas123 to je čo za farar? ved normalne môžu pristupovať k sviatostiam aj rozvedeni, ak mali na to vážny dôvod a nemaju ineho partnera. zisti si, kde je nejaký normálny knaz, v inej farnosti, alebo niekde v meste, alebo niekde v reholi - dominikani, kapucini, františkáni,...
chlap (aj knaz) toto nikdy až tak dobre nepochopi. pochopi to len žena, ktorá zažila niečo podobne. je mi to luto, ja mam tiež podobne pocity, ale našťastie muž nie je na mna vulgarny, ani zly, len tiež sa jeho matka sprava ako jeho partnerka a tvari sa, že ona je matka našho dieťaťa. on to nevidi. a ani mama ma nedokaže pochopiť, lebo ona svokru nemala. maš to ťažke, ale aspon maš už pokoj. drž sa. Pán Ježiš vidí, čo prežívaš a aj ked si prisahala mužovi vernosť až do smrti, sú prípady, kedy musíš pozerať na svoje a dcerkine zdravie. a možno z jeho strany manželsky slub ani nebol platny, ak iba navonok povedal, že Ta bude milovať a ctiť, a nerobil to. ale to je ťažké dokazovať na cirkevnom sude, to by sa musel sám priznať. ale myslim si, že zatial by si mohla isť na spoved a mala by si dostať rozhrešenie.
@anas123 Prepac, ale nemyslim si, ze si tu napisala uplnu pravdu. Ziadny "normalny"knaz ci farar Ti nezakaze ist na spoved, aj ked hriesne zijes ...Na spoved moze ist ktokolvek s cimkolvek ..by spoved bola platna, je potrebne splnit 5 podmienok, ktore iste poznas ..Druha vec je, ze Ti mozno povedal alebo aj nedal "rozhresenie" - (to je to na konci spovede) lebo ....to uz Ti asi povedal ...Aj to, ze na cas odides od muza alebo on od teba sa da riesit "cirkevne". Hovori sa tomu "rozluka" ci " odluka" a je to casto bezny jav medzi manzelmi v Cirkvi ..kedy hladate riesenie co dalej s Vasim vztahom, je to cas na prehodnotenie a pod ... samozrejme, ze vtedy manzelia, resp. muz a zena nemaju ani nevyhladavaju inych partnerov a sexualne s nimi neziju ....Niekedy moze dojst k tomu, ze manzelstvo je vyhlasene za neplatne..su na to rozne dovody, najcastejsie, ak jeden z partnerov zamlcal pri vstupe do manzelstva zavazne veci .... A co mas robit? ..Je to jednoduche ..Chod na spoved este aspon k jednemu, dvom, ci trom inym knazom a povedz im na konci spovede aj o tomto pristupe knaza, ktory Ti povedal to, co pises, aj ked uprimne, sa mi to nezda, ze to bolo presne tak. A som si ista, ze najdes pochopenie a nasmerovanie co dalej . Zelam Ti vela odvahy a sily ..ved spovedas sa predsa Nebeskemu Ockovi,ktory Ta prijima s otvorenou narucou ..
Voooobec nic si z toho nerob, natrafila si na jedneho z tych perfektnych vsevediacich fararov... ja mam teraz 33 rokov vydata s dvoma detmi, len aby si mala predstavu 🙂 ked som mala 22 rokov bola som na spovedi, rozhodla som sa ze sa vyspovedam aj z toho ze som porusila 6. bozie prikazanie, teda nezosmilnis. Farar ako v tranze na mna vyskocil, ze ci som vydata, ked som povedala ze nie tak na mna vyrukoval s otazkou si pouzivame nejaku ochranu a ja na to, ze ano pouzivam antikoncepciu. V tom sa farar postavil a prstom ukazal na dvere a povedal von, vy tu nemate co robit !!! Bola to vianocna spoved, plny kostol ludi, zijeme na dedine cize kazdy kazdeho pozna... Nieco strasne, neviete si predstavit, ja som samozrejme na to zareagovala placom a celym kostolom som isla urevana. To co si o mne museli mysliet ostatni, ani nechcem tipovat. Podotykam, ze moj terajsi manzel bol zaroven aj moj jediny intimny partner, vtedy sme spolu este len chodili. Velmi dlho som to rozdychavala, bolo mi strasne... mala som chut toho farara dodatocne vyhladat a povedat mu co si o tom a nom celom myslim, ale potom som to nechala tak.... Tym celym chcem povedat, ze neber spoved alebo rozhodnutie farara ako nieco cim sa treba riadit ale trapit, chod na inu spoved inemu fararovi do inej dediny a ulavi sa ti ....
@annazozelenehodomu1 nevies vacsiou blbostu prispiet? Telo Kristove v podobe coho sa prijma?
chod na spoved inam a je to 🙂 ja som veriaca ale neiktoré veci by kňazi riešiť nemali. napr. čo sa týka rodiny, dobre vyrastali v rodine ked boli malí rsp. aj oni sú súčasťou rodiny ale o vychovávaní detí a problémoch napr. manželov nevedia nič. raz sme sa pýtali myslím že to bolo vtedy ked sme mali psych. výcvik že ako môže kňaz vedieť ako vychovávať deti napr. ked ich nemá a odbila nás tým, že vraj aj oni sú súčasťou rodiny ... a viac sa k tomu nevracala. chodím na katolícku dokonca a mám taký názor ...
@tova nechcem sa vám do toho montovať, ale myslím, že @annazozelenehodomu1 to myslela asi takto:
Podmienky prijatia sviatosti:
Byť v posväcujúcej milosti (po sv. spovedi)
Dodržať hodinový Eucharistický pôst (pripútaní na lôžko aspoň 15 minút)
Prijímať Eucharistiu s úmyslom, že prijímam samotného Boha (nejdeme na žiadnu “oblátku")
@tralalalalalalala neda sa manzel mi na rovinu povedal ,ze v zivote od svokry neodide,ja som s malou mala aj byt a ku nam neprisiel ,len tolko co mi zobral malu
@tralalalalalalala ja som porusila slub,ale moj manzel nie?ked mi nadavaldo debilov a psychopatov,z toho dovodu som navstevovala aj psychologicku,alebo pocuval mamu a ked som sa ozvala ,ze nam nici manzestvo,v tom sa mi zacal vyhrazat ,ze ak nieco take poviem jeho mame takma zabije,ale tam bolo vsetko v poriadku,lebo sme boli spolu v jednom dome,malu mi vytrhli z ruky a ked som sa rozplakala,ze mala place od strachu,tak ma nazvali cigankoua to bol moj zivot ja som bola nenormalna a manzel so svokrou dokonaly ludia,ale ja som porusila slub,lebo som to viac v tom dome nevydrzala
@anas123 Hm, to je zvlastne...lebo pokial ja viem, tak aj rozvedeni ludia mozu chodit na svate prijimanie, len po rozvode uz nesmu mat ziadneho ineho partnera. To viem od kamaratky, ktorej mama je rozvedena. Ono niekedy sa moze stat, ze niektory farar je prisnejsi, konzervativnejsi alebo ako to nazvat. Isto by som sa na to informovala aj u ineho knaza, pripadne skus napisat na prislusny biskupsky urad, opis svoju situaciu a oni Ti daju informacie, ako danu situaciu riesit.

@marse treba pochopiť, že do kostola sa nechodí kvôli farárom, ale kvôli Bohu. A chodenie do kostola neznamená úprimne veriť. Toto je reakcia na tvoj príspevok o 15:34