Farár mi zakázal ísť na spoveď, lebo hriešne žijem
pisem vam akmi mozte poradit,som katolicka,nezijem s manzelom v jednom dome,ked sme byvali tak mi nadaval dost zle,a pocuval svokru na kazde slovo,a so mnou sa v domacnosti ani nerozpraval,malu by brali z ruky a ked som im nieco na to povedala,tak ma nazvali cigankou,teraz ked som chcela ist na spoved,ale nas pan farar mi zakazal pretoze zijem hriesne,pritom ten isty kolobeh len idem do prace a potom sa staram o malu,priatela nemam.Ak mozte poradte mi na koho sa obratit
@anas123 - urcite vyhladaj ineho knaza!!! To sa mi ani verit nechce, ze by ti nejaky knaz zakazal ist na spoved!! Este keby ti odmietol - uz v ramci spovede - dat rozhresenie...to by som este chapala, i ked aj to sa mi zda uz velmi divne, deje sa tak len vo velmi specifickych pripadoch!
@lieska uz ako som pisala,zakazal mi ist na spoved a bola som aj za nim osobne,kazal mi pisat na biskupsky urad,ze nevie ci mi to biskup este dovoli,ja si tiez myslim ze nijako hriesne nezijem,chodim do prace ,potom sa staramo malu,doma praca,ale mam priatelky ku ktorym zajdem,tak ani na nic zle nemyslim,ale to ,ze som od manzela odisla aj ked ma psychycky tyral,tak za to som teraz hriesna...ale ked mi to nepovoli ani biskup ja v BOHAverim a to ze nepojdem v rade na primanie mi nevadi,ale chcem nech sa to doriesi
@17alexis - no to čo si písala nie je celkom tak, to by bolo veľmi jednoduché. Katolícky rozvod neexistuje. Môže byť manželstvo anulované, ale to z veeeeľmi vážnych dôvodov a vtedy sa môžeš aj vydať. alebo odluka manželov, vtedy môžeš chodiť na prijímanie, ale vydať sa nemôžeš a nemôžeš žiť s partnerom
@anas123 ..podla mna ste sa s fararkom len nepochopili a to je vsetko..ak by si bola aj rozvedena, ale zila sama bez dalsieho vztahu, tak ti fararko moze dat povolenie k pristupovaniu k sviatostiam..je aj mnoho takych , co pridu na spoved, ale nechcu, odmietaju sa v niektorej oblasti zlepsit-vtedy nemozu dostat rozhresenie, lebo ho vlastne ani nechcu..na tvojom mieste by som zasla za fararkom este raz a povedala mu vsetko, ako sa co ma, urcite nie si ani prva ani posledna, ktora ma takyto ci podobny problem...mozno slo len o nepochopenie, tak hlavu hore a chod si za tym....
@anas123 Popravde, veľmi Ti nerozumiem ohľadom čoho potrebuješ poradiť. Že sa chceš vyspovedať a farár ťa nechce prijať, pretože žiješ v hriechu? Ja som si myslela, že spoveď je práve kvôli hriešnikom, veď na spovedi hovoríš svoje hriechy, no nie?
Tvoj problém má jednoduché riešenie - choď za iným farárom, do iného kostola, do iného mesta a máš to vyriešené. 😉
Nechápem,prečo katolíčky dávajú tak veľmi na farára. Žije v celíbáte, čo on má hovoriť do manželských vzťahov a podobne. Doteraz som nepochopila zmysel katolíckych spovedí a rozhrešení... to keď mi farár nechce dať rozhrešenie, tak som zlý človek? Moj ďalší život záleží len od toho či dostanem rozhrešenie od farára a keď ho nedostanem, tak som zatratená? Akosi nechápem. Som vychovávaná v prísnej evanjelickej rodine a niektoré veci mi v katolíckej cirkvi proste nedávajú zmysel.
@jalito ak by si sa o to náhodou naozaj zaujímala a chcela to pochopiť a nie je to len taká rečnícka otázka do vetra, veľmi dobrá kniha na túto tému je Scott Hahn: Bože, buď milostivý - na skutočne presvedčivých biblických argumentoch či už zo Starej alebo Novej Zmluvy veľmi jasne krok za krokom ukazuje čo spoveď pre jednotlivého človeka znamená resp. mohla by znamenať a vysvetľuje to tam naozaj veľmi logicky a múdro 🙂
@anas123
skús sa informovať inde (ak máš možnosť skús gréckokatolíckeho kňaza) alebo zavolaj niekomu http://www.centrumsigord.sk/kontakt/ venujú as rodinám tak budú vedieť skôr poradiť 🙂
@anas123 nehavas sa manipolovat nejakym farárom? Ty nie si slobodna bytosť? Zi podla svojho svedokia a vedomia a farar nech si svoje poucky necha pre inych.Kazdy mame kusok boha v sebe a na vieru a rozpravanie sa s bohom farara vobec nepotrebujes.V tomto idiotskom systsme v akom zijeme, kde podvodnik a zlodej je celebrita a slusny a poctivi obcan je na smiech sa zit ani inak neda, len hriesne.Take desatoro? Ako mozem milovat v tomto systeme blizneho svojho, ked s nim kazdy den zapasim o pracovne miesto a kus zvanca.....tvoje svedomie a vedomie je to, co ti nasepkava ako zit dobre.Uvedom si, ze cirkev od svojho pociatku nic ine nerobila, len manipulovala ludi a zhrnala majetky,.....papez ma crievice v cene fabie, zlatom vysivane ru ho a kilo zlata na prstoch a tebe idu hovorit ze mas zit v chudobe, ze boh ta miluje a pojdes do raja ked zomries......oni si uz raj urobili na zemi a tebe ho budu odopierat.Kasli na fararov nazor,...vyspovedaj sa sama a zi si svoj zivot.
@anas123 - necitala som vsetky prispevky, mozno si to uz pisala...kde zijes??? Niekde na dedine? Mate tam len tohto knaza? Ak nie, chod proste za inym knazom, ist na sv. spoved ti nemoze ziaden knaz zakazat!!! Fat sa mi to nechce verit (nechcem spochybnovat tvoje slova, ale toto co pises, ze ti jednoducho nedovoli ist na spoved, lebo podla teba pre neho zijes hriesne, je az absurdne!!). Ak mate naozaj len jedneho knaza, chod do vedlajsej dediny za inym! To je inak v tomto pripade jedno ci zijes tak alebo onak, ta spoved tu je na to, preto je to sviatost zmierenia! Len...aj to sv. prijimanie nie je "statie v rade na oplatku", ale sviatost Eucharistie, kt. by si sa urcite nemala len tak lahko vzdat! 😉 Drzim palce...
aj ja by som ti radila aby si sla na spoved inde kde ta nepoznaju a nikoho nebude trapit ako a s kym zijes... farari su mudri ale keby mali zit v takom nejako vztahu tak by tiez neboli 2x nadsení... nevedia pochopit bezneho cloveka ktorý ma rodinu svoje problémy atd.
@jalito - ked si vychovavana v tak prisnej evanjelickej rodine, preco ta trapi, ze TY nerozumies veciam v katolickej cirkvi???
Ale k tvojej otazke...tazko to pochopi niekto, kto nema v sebe dar viery (nehovorim na teba)! A myslim, ze si tu silu spovede nevie predstavit ani vacsina evanjelikov, ktori zborovo a spolocne vyznaju, ze lutuju a hotovo! Inak...v evanjelickej cirkvi mate tiez aj sukromnu spoved pokial viem...tak to skus a mozno pochopis 😉
Ako moze ist za inym fararom, ked ten jej, jej vsugeroval ze to bude svetokrades......))))......Tym ze je tato zzena velmi manipulativna, robi si s nou kazdy co chce.Dievca stratilo svoju vnutornu slobodu a volu, je to biologicky robot.Uz len ta otazka v ktorej vidi nenormalny problem ma utvrdzuje v tom, ze je ovladana.Ach,.... ((
na spoved možeš ist no či ti da rozhrešenie zavisi od neho ☹
nie som veriaca, aj toto je jeden z mnohych dovodov preco. Farar nevie pochopit tvoju situaciu, lebo ju nikdy nezazije. Ale velmi ma oslovil pristup tychto evanjelickych fararov. Suhlasim s kazdym slovom co povedali (nesuhlasim iba s vierou v boha). https://dennikn.sk/36451/co-naozaj-ohrozuje-rod...
Ak si rozvedena na úrade, a boli na to dovody ako týranie ci uz fyzicke ci psychické treba napisat na biskupsky urad a oni ta mozu rozviest aj krestansky. Ale Poznám kopu ludi co su rozvedeny a v pohode ich vyspoveda farar
@matko10 - trocha si mylis dojmy s pojamami! 😉 Za inym knazom ma ist, aby ju vyspovedal! Svatokradez je nieco uplne ine!!
Ja neviem baby ... @anas123 sa pyta otazku, na ktoru jej ateistky, budhistky, evanjelicky atd. asi tazko odpovedia (teda ak sa najde vynimka, ktora nie je katolicka, ale v cirkevnom prave sa vyzna tak klobuk dolu)! Nechapem naco sa vobec vyjadrujete, ked nemate co poradit a pisete od veci! Nepyta sa ani na rozvod, ani na vase nazory na katolicku cirkev, ani na to ci rozumiete tomu, ze chce pristupit k spovedi!!
@matko10 - nie, netreba citat celu diskusiu, hlavne nie vtedy, ked sa sem pridu odbavovat premudreli s tym naj svetonazorom a zaplnia tu 8 stran ich uzasnymi komentarmi, uvahami a psychologickymi analyzami (prip. tzv. katolici, ktori tu davaju rady "len ty pekne chod na oplatky")!! Ja som sem prisla dat zakladatelke temy radu a jej som aj v jednom z prispevkov napisala, ze som celu diskusiu necitala!
A ano, niektorym pisanym textom mam naozaj tazkost porozumiet, hlavne ked sa nim musim doslova preborit, lebo ... stylistika ako od madara, interpunkcne znamienka dve na tri, ciarky kade tade...
Kazdopadne som rada, ze nam tu je vsetkym jasny rozdiel medzi moznostou ist na spoved a svatokradezou!
vyhľadaj iného kňaza a zver sa mu, vyspovedaj... mal by ťa pochopiť, poradiť... a uľaví sa ti na duši 😉 len musíš nájsť správneho. Tiež sú to len ľudia
Chodbk inemu...kamoskina mama zila xy rokov s mm oddelene.Nerozviedli sa len kvoli tomu,ze je veriaca a normalne chodila na spoved aj k sv.prijimaniu...niektori knazi sa hraju na velmi dolezitych
@lieska nejdem hladat druheho farara ,som z dediny a tu je len jeden,on mi jasne povedal ,ze ak hcem ist mozem ist za inym knazom ,ale svetokradezne,on to tak posudil a ja to beriem,uvidim ako to zoberie biskup a ked nepochodim,V BOHA BUDEM VERIT STALE a nech ich za to co tu knazi urobia sudi BOH,ved aj kazdeho z nas

na spoved ma pravo kazdy... aj vrahovia. Takeho farara by som minimalne udala....