icon

Farár mi zakázal ísť na spoveď, lebo hriešne žijem

anas123
2. jan 2015

pisem vam akmi mozte poradit,som katolicka,nezijem s manzelom v jednom dome,ked sme byvali tak mi nadaval dost zle,a pocuval svokru na kazde slovo,a so mnou sa v domacnosti ani nerozpraval,malu by brali z ruky a ked som im nieco na to povedala,tak ma nazvali cigankou,teraz ked som chcela ist na spoved,ale nas pan farar mi zakazal pretoze zijem hriesne,pritom ten isty kolobeh len idem do prace a potom sa staram o malu,priatela nemam.Ak mozte poradte mi na koho sa obratit

lieska
4. feb 2015

@anas123 - nerozumiem teraz...co povedal? Ze "mozes ist za inym knazom, ale svatokradezne"??? To co je? Ved svatokradez je, ked ides na svate prijimanie bez spovede, zatazena hriechom...nie ked sa ides vyspovedat k inemu knazovi! Dobre to interpretujes?? Lebo takto ako si to ty napisala to je nezmysel.

anas123
autor
4. feb 2015

@lieska neviem ako to napisat,myslim ,ze som to jasne napisala,knaz mi povedal,ze na spoved nesmiem ist zijem hriesne,lebo nezijem s muzom pod jednou strechou,mozem ist na spoved akmi to dovoli biskup,ak by som isla na spoved bez biskupovho dovolenia a k inemu knazovi nas knaz mi povedalBOLA BY TO SVETOKRADEZ,neviem ake maju pravidla tak mi to vysvetlil,a ja som si ten nezmysel nevymyslela,tak neviem co tam pises ako to interpretujem...

lieska
5. feb 2015

@anas123 - vsak sa nerozculuj, ja neutocim na teba!! To ako si to napisala, ze ti povedal tvoj knaz je podla mojich vedomosti totalny nezmysel, lebo svatokradez je keby si isla na prijimanie bez spovede s tazkym hriechom, keby si nieco ukradna v kostole, atd. V ziadnom pripade svatokradez nie je, ked ides na spoved k inemu knazovi! Proste sa mi nezda, ze by toto jeden knaz vypustil do eteru. Preto sa ta pytam, ci si to dobre pochopila, ci ti nehovoril o svatokradezi v suvislosti s niecim inym!
Sama pises, ze "nevies ake maju pravidla", a aj mne sa podla tvojich reakcii zda, ze v tychto veciach nie si az tak zbehla (len sa pre Boha teraz zasa neuraz!!!) a niekedy staci, ze clovek vypusti jedno slovo alebo maly detail z celej debaty a dava to hned iny zmysel!
Kazdopadne, chcela si radu...viacere vratane mna ti radili ist za inym knazom. Za inym knazom ist nechces, takze je to asi uzavrete.
Este raz: ja som sem neprisla do teba rypat, naozaj som nerozumela tej vete "mozes ist za inym knazom, ale svatokradezne"!

tattrankaa
5. feb 2015

@matko10 úžasne si to napísal 🙂 ani ja by som to lepšie nenapísala 🙂 ale tak, ovce sú ovce, ja byť na mieste zakladateľky témy, toto vôbec neriešim, idem inde na spoveď a chodím inde do kostola 🙂 ešte dobre, že nemám ,,vymytý mozog" a žvásty nejakých pedofilov rasisticky zmýšľajúcich ma nezaujímajú 🙂

valy
6. feb 2015

@anas123 tak ja si osobne myslim, ze mozes ist za inym knazom. ked mu povies vsetko, aj o tom Vasom knazovi a ze nezijes s muzom a pisala si biskupovi a pod., t.j. nic mu nezamlcis, tak nevidim dovod, preco by to mala byt svatokradez. ved nemusis ist hned na spoved, skus sa aspon porozpravat s niekym inym

jazminn
7. dec 2017

neviete náhodou, aké sú tie cirkevné pravidlá, ak sú manželia sobašení iba na úrade nie v kostole, môžu chodiť na spoveď?

danik1505
7. dec 2017

@anas123 takto, ja viem, prispevok je stary, ale skusim... kedze s manzelom nezijete spolu a uz ani nechces, musis poziadat biskupa o odluku manzelov, to znamena, ze nejde o rozvod, ale o odluku, teda vtedy by si ty mohla pristupovat k sviatostiam, kedze slubis, ze nebudes zit v cudzolozstve, cize s inym partnerom a rozluka manzelstva nebola tvoja chyba.... pri spovedi slubujes, ze sa polepsis a budes sa snazit hriechy neopakovat, ale v tvojom pripade je asi zrejme, ze sa manzelske spoluzitie neobnovi, preto by slo o svatokradez, cize by si sa sla na sv. prijimanie, ale chyba by nezmizla... dufam, ze som to napisala jasne 🙂

17alexis
7. dec 2017

@jazminn na spoveď ísť môžeš, ale rozhrešenie nedostaneš, čiže ti je zbytočné na ňu ísť. Žiješ totiž v hriechu podľa katolíckej cirkvi.

somavi
7. dec 2017

S manželom nie sme celkom istý v tom, čomu veríme - teda takto , veríme v Boha, to ano - resp. veríme , ze je Nieco vyššie , môžeme to nazývať Boh.. obaja sme ale katolíci , mame krst , prvé sväté prijímanie aj birmovku ( on nie , ja som si ju spravila az pred sobášom ) a velmi sme zvažovali , ci dame našu dcéru na náboženstvo - my deti velmi k viere nevedieme ,pomodliť sa vedia , vedia , ze existuje Boh a pod ale do kostola nechodíme ani nam po dome nevisia kriziky.. dali sme ju na náboženstvo teda. Ale ako tak čítam tento príspevok , neviem ci to bolo dobre rozhodnutie ... ja si myslím , ci uz veriaci alebo neveriaci človek ma dodržiavať určite morálne zásady a viera a cirkev su dve odlišne veci . A ked ti kňaz odmieta "pomôct " lebo si odišla od tyrana , kde uz bolo aj male dieta a káže ti , aby si s ním ostala napriek tomu , ze sa k tebe sprava ako k špinavej handre , tak to uz je na mna veľa .. takýchto ľudí mame počúvať ? Teda dúfam , ze moje deti sa nikdy nebudú trápiť takými volovinami. Treba žiť dobre a pekne , to je celé . A kašlať na takéto sprosté reci .

emilia25
7. dec 2017

Toto sa mi lubi od papeza ze chce zaviest aby aj rozvedeni mohli chodit na spoved a preto ho ti jeho velmi nemusia.mne sa to lubi.ale najlepsie si aj tak spytovat svedomie a lutovat je najlepsie doma v tichu v komorke ako je pisane v biblii a prosit o odpustenie uprimne zo srdca a nie hovorit knazovi vsetky hriechy ved boh ich vidi a odpusti ak ich lutujeme na to knaza fakt nepotrebujeme.a najlepsia spoved je aj tak u evanjelikov tam si v duchu clovek povie hriechy a farar sa len opyta ci lutuje.naozaj ta spoved je o mne a bohovi nie o knazovi co sa robi velmi dolezity a prd vie hlavne o manzelstve co taky moze o tom vediet ked v zivote s nikym nezil.potom len sledujeme aky uchylaci su to.v zivote som take co si nepocula o evanj.fararoch lebo ty naozaj vedia o com hovoria.

17alexis
7. dec 2017

@somavi ja sa považujem za veriacu, ale žijem s chlapom len tak a mňa tiež farár nevyspovedal. Môj chlap bol pri inom, mladom a ten ho vyspovedal v pohode, ešte mu povedal, že Boh má rád, keď sa ľudia ľúbia a láska je úplne v poriadku. hriech by bol, keby žil každý mesiac s inou ženou. Ale tí mladí to už možno berú inak...neviem. Do budúcna chcem svadbu v kostole, krstené deti, ale ďalej sa samé rozhodnú. Mám známu, ktorá dala dieťa na náboženstvo a samé sa pýtalo na etiku, že náboženstvo mu nedáva zmysel, ale krstené je, akurát ostatné mať asi nebude.

ema234
7. dec 2017

@anas123 srat na neho, aj na celu falosnu cirkev

mijo53
7. dec 2017

@somavi no veď nech požiada o anulovanie manželstva, ked jej to schvália, tak môže potom sa aj vydať a nájsť si lepšieho, teraz nemôže na spoved lebo to je ozaj svätokrádež a nie sprosté reči, ved cirkevné zákony sa musia tak dodržiavať ako aj svetské

ema234
7. dec 2017

@mijo53 keby ta anulacia bola taka jednoducha

emilia25
7. dec 2017

@ema234 ved to presetruju horsie ako policia tam jeden vysetruje dalsi vysetruje a pytaju sa na take veci ze ked som tu o tom citala tak sa mi panenky pretacali.

katkabalon
7. dec 2017

@somavi myslím ,že veľa ľudí aj keď sú v detstve vedený k viere , a veria v Boha tak ten prístup cirkvi zmení ich postoj. Ja s manželom sme veriaci . Je rozdiel v eriť v Boha a v to čo je v Biblii napísané a potom čo je v katechizme niekedy mám pocit ,že ten katechizmus sa vyvišuje nad Bibliu a to nieje správne. Sveta spoved je čisto vymysel cirkvi veď Ježiš už zomrel za naše hriechy, už nas vykupil aby sme boli spasený, jedinou našou úlohou je prijať od neho tento dar a veriť tomu že on je náš jediny Boh celým svojim srdcom a dušou. Samozrejme že podľa toho ako sa správame na zemi bude aj hierarchia vo večnom živote. My si našu spasu nemôžme nejak vymodliť ,alebo zaslúžiť ani kupiť nejaky odpustok ,ako niekedy cirkev káže , Boh vie že ľudia sú aj budú hriešny a preto poslal svojho jediného syna , aby nás vykupil, zomrel za naše hriechy a vstal s mrtvych a vystupil na nebesia. Ja tiež mám pocit že nepatrím do rímskokatolickej cirkvi , ale hľadám informácie a študujem spolu s manželom a vedieme k viere aj naše deti. Aj kňazi sú len ľudia a su hriešny a to povišovanie je hrozne..

lienka737
7. dec 2017

@jazminn nie, ak ste sobášení civilne, nemôžeš ísť na spoved, pretože žiješ v trvalom hriechu.

mijo53
7. dec 2017

@17alexis to určite mu tak nepovedal, na spoved môže ísť kajúcnik, ale nemusí dostať rozhrešenie, dostane len požehnanie, ale na sv. prijímanie nemôže ísť, lebo nemá sviatostné manželstvo a mal by tu prekážku odstrániť čo najskôr, krstené dieťa by malo pokračovať v upevnovaní viery, ale ak chodí na náboženstsvo a rodičia možno nechodia k sviatostiam, aký vzor kresťanstva má také dieťa, a ešte jedna vec, ak dostane niekto iba požehnanie a ide na prijímanie , knaz mu ho dá, leho pred celým kostolom neprezradí , že nedal spovedajúcemu človeku rozhrešenie, to znáša ten čo sa spovedá

katkabalon
7. dec 2017

@17alexis Vieš je ulohou rodičov, aby dieťa vzdelali vo svojej viere nie ulohov cirkvi alebo náboženstva , samozrejme ,že mu to nedavalo zmysel keď oni sa tam učia o katechizme. A dalšia vec zober si že na Slovensku čo sme krajina ktorá sa radí medzi katolícke krajiny učia deti povinne v školách Darvinovu teoriu o evolúcii, ktorá už v podstate bola vedecky vyvrátená a v Biblii sa píše ,že Boh stvoril svet za 6 dní , tak samozrejme že dieťa má v tom chaus, horšie je že ani rodičia tomu nerozumejú a nemajú ani snahu sa v tejto oblasti vzdelávať. Moje deti chodia na náboženstvo, ale my sa o tom všetkom doma rozprávame a ked im nieje niečo jasné tak si to naštudujeme s manželom a vysvetlime 🙂 A to je tá cesta ktorá vedie deti ,aby verili v Boha 🙂

17alexis
7. dec 2017

@mijo53 tak môj chlap si nemá dôvod vymýšľať rozprávky, a hneď na to išiel k nemu na prijímanie. Žena z našej rodiny sa spovedala u toho istého, že smilnila a on jej povedal, že s milovanou osobou to nie je hriech, ale dar.

lienka737
7. dec 2017

@17alexis tak ten kňaz sa za to bude raz zodpovedať, ak to bolo naozaj takto ako to prezentujú Tvoji známi.
Manžeslký sex je dar, to povedať mohol, ale nemanželský je ťažký hriech - smilstvo.
A to nezmení žiaden farár, lebo to dal tak Boh.

mijo53
7. dec 2017

@ema234 to je pravda, musia byť na to vážne dôvody

17alexis
7. dec 2017

@lienka737 oni sa všetci spovedali pred svadbou, ktorá bola v rodine a bez problémov, akurát ja som sa už na to vykašľala po predošlej skúsenosti s kňazom, inak by ma tiež vyspovedal. Vtedy troch ľudí takto v pohode vyspovedal aj na prijímaní boli uňho. Myslím, že veľa záleží od kňaza.

mijo53
7. dec 2017

@17alexis bola slobodná ked smilnila a vieš, že nemáš hovoriť, čo sa rozprávaš na spovedi? a toto jej určite nepovedal, a tvoj muž dostal rozhrešenie, či požehnanie?

17alexis
7. dec 2017

@mijo53 môj partner dostal rozhrešenie, keďže ako vyššie píšem, bol následne uňho na prijímaní. A spolu s ním ďalší dvaja. Šli na spoveď kvôli svadbe v rodine a nebol s tým problém, ia ja som bola pri inom a ten ma nerozhrešil.

17alexis
7. dec 2017

@mijo53 a prosím, nepoužívaj slovo "určite" lebo ty si pri tom nebola rovnako ako ani ja. Len píšem, čo mi povedali a nemajú dôvod mi klamať. takže baviť sa o tom, či to bolo určite alebo možno nemá význam.

adriana1104
7. dec 2017

@jazminn nemôžu chodiť na spoveď. S pohľadu cirkvi žijú nemravné. Cirkev štátny sobáš neakceptuje.

danielak84
7. dec 2017

Ja mam na katolicku cirkev svoj nazor a nie velmi pozitivny.Som krstena evanjelicka,verim v Boha ale do kostola nechodim.Ked mam potrebu pomodlim sa aj doma.Ku katolickej cirkvi mam odpor lebo nas pan farar z dediny nam odmietol pochovat 17 mesacnu dcerku len koli tomu ze este nebola krstena.Nakoniec ju horko tazko pochoval ale tymto u mna cela katolicka cirkev skoncila.

adriana1104
7. dec 2017

@danielak84 keď si evanjelička prečo si chcela dcérku dať pochovať Rím. Kat.knazom? I keď ja mám tiež svoj názor na Rím.kat. kňazov....nemajú rodiny tak mnohé veci nevedia pochopiť. Ako môžu kázať o výchove detí, ak to nezazivaju samy.

mijo53
7. dec 2017

@danielak84 a prečo ti tak zaležalo na tom, aby dcérku pochoval kňaz, ved pochovávanie mrtvých nie je sviatosť iba zvyk, kdežto krst je prvá sviatosť kresťana, máš prehodené hodnoty a potom je cirkev na vine