Financie mojich rodičov

12. júl 2023

Ahojte, obraciam sa na vás s problémom ohľadom podelenia financií mojich rodičov. V podstate ak ten problém mám zhrnúť: sú spolu 30 rokov a majú jeden účet. Čiže mamina aj otcova výplata chodí na ten jeden (z toho sa platia účty, sporenie atď). No lenže jediný kto má prístup ku tomu účtu je mama. Ona má aplikáciu v mobile aj platobnú kartu. Môj oco nemá nič. On dostáva "vreckové" mesačne asi 70€ a na nejaké nákupy čo chodí, tak mu mama nechá doma hotovosť. No a tu prichádza ten problém. Oco už má na to nervy, že on zarobí tisíc+ € mesačne a normálne prispieva (t.j. že nie je žiadny alkoholik ani gambler, že by mama musela stražiť účet pred ním) a že z tej výplaty nič nevidí a niekedy sa stále musí pýtať mamy, aby mu už tie peniaze dala na nákupný potravín atď. (on už to berie ako žobraznie).
Čo by ste poradili? Ja si myslim, že by si mal proste ísť vybaviť druhú kartu od účtu do banky a normálne platiť kartou. Že keď bude niečo potrebovať, tak proste zaplatí... Lenže mama akosi na to nechce pristúpiť a keď som sa jej pýtala, že prečo nie, tak mi povedala, že on predsa nevie platiť kartou. Neviem no, ja keby že som vydatá a s manželom mám účet a chodia mi tam všetky peniaze, tak si neviem predstaviť, že by som ku nemu nemala prístup 🤔
Čo myslíte vy?

vevapeto
12. júl 2023

Myslím, že sa do toho nestaraj. Možno tvoja mama vie, prečo. Ak má tvoj otec občiansky, vie si vybaviť vlastný účet aj sám. Či to je taký podpapučník, že aj na to si musí pýtať povolenie?

gloria31
12. júl 2023

Ja s partnerom mame tiež takto účet. Ja som vlastník ale hneď som vybavila druhu kartu aby mohol platít keď potrebuje tiež mu dávam kvázi vreckové ale ma prístup na účet. A za ďalšie bolo by mi blbé ze zarába viac a živý ma a nemal by prístup na účet kde chodia jeho peniaze? Čudujem sa tomu. Tak dohovor mame ze druha karta a nauč ho ty ako s ňou má platiť aby sa mama nemala na vo vyhovárať

vler
12. júl 2023

Velmi cudne ze otec toto 30 rokov toleroval-pokial ma mama velmi padny dovod (o ktorom nevies) preco nastavila taketo pravidla

autor
12. júl 2023

@vevapeto ja sa do toho nechcem starať, ale tak keď mi o tom hovoria, tak čo ich mám poslať niekde? Preto som chcela rady, že čo im povedať na to a tak. Možno kto si tým tiež prešiel a vyriešil to napríklad

suzitok
12. júl 2023

Tak nech si otvorí nový účet a nech si prehlási zasielanie výplaty tam.

ildiko36
12. júl 2023

Ked otcovi tam chodí plat mal by mať prístup aj on ku tomu, nebodaj sa stane mame niečo a tie peniaze čo maju usporene dostanete až po dedickom konaní .My sme si dali spraviť tak že ku každému účtu aj niekto iný ma pristup z rodiny.A ku platobnej karte pin kod máme napisane o ktorej vie cela rodina

lilke
12. júl 2023

Ak sa nebodaj mame niečo stane, stačí náhla hospitalizácia, otec sa k financiám nedostane.
Jediné 100% riešenie, vlastný účet.

suzitok
12. júl 2023

@ildiko36 toto nestačí, ak zomrie majiteľ účtu, nikto nesmie nakladať s peniazmi a ani vyberať z účtu...to že je k účtu viac kariet a dispozičné právo, je od toho momentu bezpredmetné

andreatytler
12. júl 2023

Ak je ucet spolocny, myslim ze banka bude potrebovat suhlas mamy aby si otec vybavil kartu. Neviem naisto, ale tusim pri spolocnom ucte sa vsetko musi odobrit oboma majitelmi. A kedze mama to nechce urobit, asi ju otec do tej banky nedostane.
Ja by som si nadrzo urobila samostany ucet a posielala vyplatu tam.
Ale je to cudne ze sa az teraz zobudil a zacalo mu to vadit a tiez nechapem co su to za nakupy co musi urobit. Ved ak mu mama neda peniaze, nech jednoducho nejde na nakup a sice nebude jest, ale ani mama nebude jest. Alebo nech si kupuje len pre seba a mama nech si chodi na nakup sama.
Inac, ak otec stale nakupoval, je dost mozne ze mama stratila prehlad o cenach potravin a stale mu dava rovnake sumy ako pred 2-3 rokmi ked este nebolo vsetko o 25-30% drahsie.

dusankomoj
12. júl 2023

Ľahká pomoc: buď ocino mame povie,že chce kartu,alebo nech si otvorí vlastný účet a výplata mu bude chodiť tam. Takto to nieje v poriadku,podľa mňa.

0silvia0
12. júl 2023

No fakt strasne, toto znie ako ekonomicke tyranie. My mame s muzom tiez jeden ucet spolocny, ale mame kazdy svoju kartu a kazdy plati co potrebuje a kedy chce.
Neviem, na otcovom mieste by som si otvorila svoj ucet, co je nejaky 10 rocny chlapec aby musel pytat peniaze?

evkano1402
12. júl 2023

Ak tomu dobre rozumiem, tak mama robi nakupy poravin, drogerie, oblecenia, cokolvek..ze?
A otec ma tych 70ecok len tak pomimo na jeho "nieco" inak ma full servis doma.
Alebo sa mylim?

sense
12. júl 2023

Myslím ze keby to otcovi tak vadi spraví si druhý účet a posiela výplatu tam a na spoločný účet potom peniaze preposle
A rovnako môže otec komunikovať s matkou

hendikep
12. júl 2023

presne preto mame s muzom oddelene ucty… , nechapem ako takto dokazal zit 30 rokov? ved ked zarabam chcem peniazmi aj disponovat

taminka1986
12. júl 2023

My mame 2ucty a kazdemu chodi vyplata na vlastny ucet,ale mame karty a dispozicne prava na kartu toho druheho. Ked nemam na svojom,beriem muzovu kartu a opacne. Je pravda ze co sa tyka financii sa staram o vsetko ja,ale on ma prehlad,aplikaciu a kartu. Napr. bola som v nemocnici a potrebovala som priniest toaletak,mineralky atd. Keby nemal kartu len doma 70e,hm tak neviem...asi ma do zadku posle🤭

slnecnica82
12. júl 2023

Otec môže byť spolu disponent na maminom účte, mať tiež platobnú kartu...prečo to tak je vie len ona....možno tají niečo ona 🤷

zuzanockamt
12. júl 2023

Je to ekonomické týranie. Otec nech si zriadi vlastný účet a výdavky nech si rozdelia na polovicu. To je nonsens,aby nevidel svoje peniaze.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
januska12323
12. júl 2023

Ak by mu to tak strašne vadilo vypýta si od nej kartu alebo založí vlastný účet. Ty sa do toho nestaraj, snáď je otec svojpravny a vie komunikovať s vlastnou manželkou.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
marianarem
12. júl 2023

Ak je to len take bezdovidne, je to trestne, pozri bod e)
https://www.lewik.org/term/1215/tyranie-blizkej...
Treba upovedomit manu.

eeffka
12. júl 2023

Nuz treba ak ti o tom zacnu rozpravat sa opytat na realny dovod, 30r to vyhovovalo a zrazu nie?
Idem a zalozim si ucet 15min a prehlasim vyplatu na mzdovom 5min. Otec zrejme vie preco je to takto nastavene. A mama by mala tiez povedat pravdu ak sa citi v prave, ale su to ich peniaze a toto si musia vyriesit oni dvaja.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
liljana
12. júl 2023

To dnes este taki ludia existuju? 🙂 Bez uctu a ekonomickej gramotnosti? Ved nech si zalozi vlastny ucet, nahlasi zamestnavatelovi novy ucet a z toho uctu moze mame posielat urcitu ciastku. Priklad 70% a 30% si necha pre svoje potreby.

cubo2
12. júl 2023

hahaha, tie odpovede typu, ze "Myslím, že sa do toho nestaraj. Možno tvoja mama vie, prečo."

a teraz si predstav ze by to bolo opacne (uz som tu videl par tem), ze muz by vydeloval manzelku takymto sposobom. Ze muz si necha posielat manzelkinu celu vyplatu na svoj ucet a manzelke bude vydelovat 70 eur v hotovosti mesacne, ved ona nevie platit kartou.

Myslite, ze by tu boli komentare, ze "nestaraj sa, muz vie, preco ta vydeluje"? .. No urcite. To by sa tu strhla burka jaky je to hajzel a ma ziadat o vyzivne a rozviest sa.. Klasicky konsky dvojity meter.. dost smutne.

zuzanockamt
12. júl 2023

@elizabet173 Dôvod tam byť nemusí, veď aj tu na fóre sa často v podobných témach ženy chvália, že ony obhospodarujú celý účet, muž tam posiela celú výplatu a spokojnosť vládne svetom a ešte sú tu aj chválené, že paráda. Niet nad svoj účet a svoje peniaze.

zuzanockamt
12. júl 2023

@cubo2 Presne, tu je to tak. Chudáci chlapi v niektorých domácnostiach. Držať krok a nosiť prachy.

cubo2
12. júl 2023

A aby som to este trochu dokoncil, tak z prispevku vyplyva jednoznacne manipulativna zena, ktorej to naramne vyhovuje a nechce sa vzdat prisunu penazi "zadarmo".
Vypichnem dolezite citaty z prispevku:
- "Oco už má na to nervy, že on zarobí tisíc+ € .. že z tej výplaty nič nevidí .."
- "Lenže mama akosi na to nechce pristúpiť "
- "ze on predsa nevie platiť kartou"
Lol, no urcite. Lebo muz, co zarobi tisicku mesacne sa to nedokaze naucit. Mimochodom, robit zo svojej obete hlupaka je jedna z technik manipulatorov.
Tvoja mama je zrejme manipulator, mozno by si sem vedela napisat aj viac prikladov zo zivota vasich rodicov, kde mama je "general" a otec sa nedobrovlne musi prisposobit a jeho hlas je umlcany mamou. Jo a riesenie je mimoriadne jednoduche - zalozit si svoj vlastny ucet, dnes to spravis aj cez mobil a otec si na mzdovom v praci nahlasi novy ucet na posielanie vyplaty. LEn ci na to naberie odvahu, lebo, toto by mu mama dala urcite poriadne vyzrat. Kazdopadne drzim palce.

0silvia0
12. júl 2023

@cubo2 moja kolegyňa to presne takto má. Jej výplata chodí na mužov účet. Nepoužívajú ani internet banking, maximálne muž vyberie hotovosť z bankomatu. To je jediná transakcia, ktorú používajú. Keď chcú niečo kúpiť z eshopu, otravujú s tým deti. A veru musí si pýtať a keď minie viac ako si pán manžel predstavuje, má to s patričným komentárom. Keď sa jej pýtam, prečo si nezaloží účet, tak povie, že starý by to neprežil. To nepochopíš, zastaralé vzorce správania, strach že budú konflikty a manželské hádky.
Čiže deje sa to na oboch frontoch, aj medzi mužmi, aj medzi ženami.
Aj druhá kolegyňa nepoužívala kartu, len hotovosť, lebo nechcela, ale tam to bolo v poriadku, koľko si požiadala od muža vybrať, toľko jej dal.

cubo2
12. júl 2023

@zuzanockamt vdaka za podporu. Je tu x vela tem, kde su zeny zjavne manipulovane az tyrane svojimi partnermi, bohuzial ano, deje sa to a pomahat a riesit je urcite na mieste, ale ked sa deje nieco v opacnom garde, tak sa muza skoro nikdy pomaly ziadna zena nezastane.