icon

Financie v domácnosti

ronny311
23. júl 2018

Dobry deň, rada by som sa chcela s niekým Poradiť...mam stvorrocneho syna a s biologickym otcom syna som rozvedená ..po dvochodvrozvodu rozvodu so si nasla priateľa, ktorý. Je u mna každý zdy víkend od piatku do nedele, niekedy pride aj cez tyzden..problem je vtom, ze mi za pol roka nášho. Vztahu urobil. Dva nakupy potravin malemu kúpil dve knizky a boli sme raz v kine. Pred dvomi tyzdnami som zistila Ze jeho mesacny prijem je styri tisic eur...nvm ako mu mam povedat aby mi zacal Prispievat kedze U mna trávi. Dosť. Čase a neprispieva na nič ...prosim o radu ako ho nakopnut a naozaj blbe kom2ntare. Si neprosim...

saslavka73
25. júl 2018

@ivka185 To čo je za školu, že sa za to platí? Čo sa platí, školné?

negymama
25. júl 2018

@ivka185 no ale vy , teda muz hlavne setri aj z dovodu mensich prijmov, dvaja vysokoskolaci daju zabrat financne, hlavne ze na ich studiu nesetri, to by bolo horsie. mnohi muzi a j moj obcas pocituju akoby strach z buducnosti, ci rodina vyzije, ci budu mat co dat detom, a z toho prepadaju setreniu. Ked su prijmy a vydavky na tesno da sa to pochopit, skutocne skupanstvo nema ani realny dovod, takito ludia setria aj pri nadmernom majetku a prijmoch, trapia tym rodinu. tym nechcem zlahcovat vasu situaciu, ale tu je to este pochopitelne, je mozne ze muz trochu polavi ked sa deti skutocne osamostatnia a budu mat vlastne prijmy z prace.

negymama
25. júl 2018

@saslavka73 ked su na internate, tak sa plati internat, preukazky na mhd, skripta, vreckove, podla mna minimalne 150 eur na dieta aj viac, a ked su dve tak to je hned 300 -400 e mesacne, brigadami si zarobia tak na oblecenie, zabavu, vylety cez prazdniny-

negymama
25. júl 2018

@saslavka73 a to este ked zozenie internat, privaty su drahsie, zalezi od mesta,

kapustovafliacka99
25. júl 2018

@saslavka73 je to mozne.ja som to len tak preletela.v kazdom pripade,hranolky,kolobezka,zhnite banany..to su dost jednoznacne signaly lakomstva.
niekde som tu citala o kolegyni,ktora inym vyzierala obed?no by som jej ruku zlomila,keby som videla,ze vyziera to co je moje.

ivka185
25. júl 2018

@negymama tak to urcite polavi, ked budu samostatni a hlavne ked dostuduju o to hlavne ide, ja mam maly plat a vecsinou to tahame z jeho platu, z mojho sa plati najom, poistky , telefon.On na nas nesetri, my mame vsetko co potrebujeme, len on sa snazi este z toho mala usetrit.Syn studuje na fakulte sportu a dcera na filozofickej fakulte, no platime cestu, internaty, knihy, obedy a vsetko co potrebuju okolo skoly, ver je toho vela uz za tie roky co studuju by sme mali uplne nove luxusne auto, ale to len tak na porovnanie.

ivka185
25. júl 2018

@negymama Presne tak ako pises brigadou si zarobie tak na svoje vydavky cez leto, oblecenie ,zabava sem tam niejaky vylet s priatelmi, alebo ked idu von tak nepytaju peniaze.A 300 eur mesacne pre oboch treba.

altaya
Autor odpoveď zmazal
ivka185
25. júl 2018

@saslavka73 Studuju na statnych skolach ,skolne neplatime, ale internat, obedy , knihy, cestu, vreckove, ver tomu 300 eur treba pre nich kazdy mesiac a to nehovorim este kolko treba nabalit obidvoch.

negymama
25. júl 2018

@ivka185 uz sa tesim.... mna to caka stvormo.

ivka185
25. júl 2018

@negymama drzim palce treba sa velmi utahovat ,ale ked je clovek zdravy a ma pracu zvladne sa to.

hettinka
25. júl 2018

@luzzia pracujem v školstve, mydlo si kupujem, toaletný dajú tiež najlacnejší. Okrem toho kupujem aj kancelársky papier, po 5! rokoch sľubov som si priniesla vlastný počítač..., som OT, ale u zamestnávateľov je toto bohužiaľ časté 😕

pokerface5843
25. júl 2018

@maminuska To akože s mojim 700éčkovým platom som socka?

maminuska
25. júl 2018

@pokerface5843 nie, si človek s nižším príjmom .

ronny311
autor
25. júl 2018

@saslavka73 toto napadlo viackratvaj mna

dai
26. júl 2018

@ivka185 tak neviem - my sme studovali 3ja naraz na vs - csetci statne skoly a internaty , knihy, kopirky svojho casu... nasi normalne prijmy - platili pre nas zaklad - zvysok cely rok sami z brigad - brat normalne pracoval vo firme to co studoval, ja v mcdonalde po nociach a dalsi brat stale brigadoval - nielen v lete... asi okrem mediciny sa da na kazdej skole privyrabat normalne a mnohokrat ziskat aj prax este pred skoncenim ( ja som v praci vzdy mala 2-3 studentov denneho studia s platom cca. 5 euro na hodinu - 20 hodin tyzdenne ako sami chceli mohli odrobit - cize ak si to aj naplnili tak mali plat okolo 400 - 500 euro v cistom... )
@negymama neboj, zvladnes - my platime uz roky okolo 1000 euro skolne deckam a zijeme ( nase este brigadovat nemozu )

loginexistuje
Autor odpoveď zmazal
ramzes1980
Odpoveď bola odstránená
loginexistuje
26. júl 2018

@ronny311
No myslim ze aj sama vies ze sa to nezmeni len tak to je proste v nom ja by som mu kludne hanbu narobila ak by sa niekto spytal ze preco nie sme spolu a rozisla by som sa s nim sms stylom ze sorry ale uz sa mi nechce si vydrziavat takeho slabeho gigola cez vikendy

saslavka73
26. júl 2018

@maminuska Počúvaj, 700 € je nižší príjem? Však podľa mňa takýto plat má väčšina ľudí.

hettinka
26. júl 2018

@saslavka73 aj ja myslím. Ja mám o niečo malo viac, ale moje kamošky pracujú za 500€ bežne.

saslavka73
26. júl 2018

@dai Ja mám tiež ten názor, teda podobne. Ak chce decko študovať nech necicia rodičov, nech si na to zarobí. Áno sú odbory, kde sa nedá makať popri škole, ale väčšinou sa dá, ak sa chce, otatné sú len výhovorky. Ale nesúdim, ja tiež neviem ako sa situácia vyvinie v živote, ale moja dcéra brigádovala od strednej a ,,chúďa,, nemala ani prázdniny, lebo hneď ju chceli v práci. Len neviem či je ok sa pretŕhať v robote, neviem čo je správne, optimálne a pod. Ale to je na inú debatu.

saslavka73
26. júl 2018

@hettinka Tiež si myslím, ešte by som povedala, že 700 e je celkom gut.

vanesanova
26. júl 2018

Nemusi to znamenat este ze je patologicky lakomec on ma proste pocit ze s tebou nema asi este tak vazny vztah aby ti prispieval na domacnost plus na syna ktory nie je jeho aky maju vlastne vztah oni dvaja?lebo dve knizky je ozaj malo ak by mu na nom zalezalo a mal by ho rad ako svojho kupoval by mu veci stale ale ako vravim on podla mna este nebere vas vztah ako vazny a mozno si mysli ze ked chodi len na vikendy tak to je malo mozno by si mu mala navrhnut aby ste si spravili uplne spolocne byvanie...ze byt chces predat a nechat peniaze pre syna a potom uvidis na com vlastne si...co ti na to povie ako zareaguje ak hodi spiatocku je to jasne ze vas vztah nebere tak vazne a ak ti navrhne aby ste sa nastahovali k nemu alebo aby ste si zohnali uplne novy byt tak mas vyhrate aj tak sa cudujemze ti nenavrhol uz aby ste byvali vy u neho a necha sa zivit tebou pri takom prijme ale porozmyslaj nieco nan ho nafinguj

hettinka
26. júl 2018

@saslavka73 myslím, že čo sa týka financovania štúdia, tak je to také rôzne a "povolené" sú aj všetky možné kombinácie financovania.
Mne rodičia štúdium zaplatili, brigádovala som len pár týždnov cez prázdniny, spravidla v otcovej firme, alebo som šla prekladať niekam do zahraničia ... a peniaze som mala na svoje potreby, nemusela som si platiť knihy z toho. Ja nemám dojem, že by som našich nejako využívala. Som jedináčik, naši mali peňazí v tom čase relatívne dosť (neboli milionári, ale ani nízkopríjmoví). A svojim deťom som tiež ochotná štúdium v únosnej miere a v rámci možností zaplatiť. Sporíme im od detstva práve na tento účel, ale ak si vyberú školu, kde sa bude platiť veľa (súkromnú, alebo v zahraničí), tak sa budú musieť spolupodieľať a buď si zarobiť, alebo vziať študentskú pôžičku, alebo sa musia snažiť a dostanú štipko ... tých možností je naozaj viac.
Moja staršia ma 17 a zatiaľ nebrigáduje. Ak by si našla niečo zmysluplné, čo ju niekam posunie, alebo bude v jej odbore, tak nech sa páči cez prázdniny. S brigádou počas školského roka na SŠ nesúhlasím, vždy je to na úkor školy.

@vanesanova take riešenie by bolo fajn, ak by boli spolu aspoň rok-dva ... ale sú spolu pár mesiacov, na spoločné bývanie podľa mňa priskoro, hlavne ak to "neklape" a nevedia sa o tom otvorene porozprávať.
Chlapi náznakom nerozumejú, rozumejú jednoduchým priamym vetám. Takže riešenie je len posadiť milého pána a povedať mu priamo, že ho živiť nebudem, nevychádza mi to a ani nechcem. Mám svoje dieťa, ktoré ukracujem.

saslavka73
26. júl 2018

@hettinka Máme každý iný názor. Ale v podstate súhlasím. Kecám a druhej budem platiť školné na strednej. 🙂

0silvia0
26. júl 2018

@hettinka ja som svojho 16,5 ročného syna preventívne navigovala tieto prázdniny na brigádu.
Z dôvodu, že školu na môj vkus fláka a chcela som, aby si vyskúšal, čo je to fyzická monotónna práca. Dúfam, že v škole viac zaberie a bude si vážiť, že chodí na súkromnú školu s kreatívnym zameraním a dúfam, že počas brigády zistil, čo robiť nechce... ak by bol usilovný študent, na brigáde by som netrvala, ale keďže je taký aký je, tak som mu to nedarovala a týždeň z prázdnin si zatiaľ poctivo odmakal 😔

negymama
26. júl 2018

@dai no moje sa uz doslova tesia ako si zarobia na brigadach, niezeby sme im nedali ci nekupili, ale chcu mat ten pocit vlastnych zarobenych penazi. najstarsia je normalne nadurdena, ze preco sa teraz legalne moze brigadovat az po 10 rokov v skole, ona ma odklad takze bude caktat az do 17 r. Setrina 17,5 rocna uz brigaduje, animatorka v taboroch, teraz je na dobrovolnickom pobyte v Nemecku, do 15stej pracuju potom maju prazdninovy rezim , stravu a ubytko si odpracuje a ma 2 tyzdnovy prazdninovy pobyt aj s intenzivnym "kurzom" jazyka,

hettinka
26. júl 2018

@0silvia0 dobre si urobila 👍 chlapc nech vie, prečo sa učí.
Naša mladá školu zatiaľ neflaka, školu má náročnú, snazi sa. Pomáha mi doma, takze mám prečo ju podporovať. Okrem toho na 1 krúžok zábavný, 1 vzdelávaci a začala autoškolu (na to si 2/3 nasporila z narodeninových). Celkom dosť toho má.
Brigádu aj pozerala, ale všade až od 18 rokov chcú. Čo je pre mladších je spravidla náročné a za malo peňazí.

negymama
26. júl 2018

@hettinka ja som z dvojcat, takze nasi mali dve decka naraz na vyske a brigadovala som stale. vtedy neboli take moznosti ako teraz, ale dalo sa vzdy nieco najst ak clovek chcel. za sociku sme mohli pobrigadovat uz na zakladke, zber zemiakov, vela place nam nedali, boli sme vdacni za 40 korun za dve tyzdne, ale volno zo skoly a zazitky okolo toho nam stali za to. Mam netere na vyske, jedna uz toho roku skoncila, a tie si prakticky zarobili na cele studium, su narocne , chcu mat dobre oblecko, vylety, tak pracovali.