Financie v nemanželskom vztahu

22. dec 2022

Myslite že je ok riešiť financie a výdavky vašej polovičky aj keď nie sme manželia? Mne to príde prirodzene pokiaľ ľudia žijú v jednej domácnosti nemusia mať ani deti.

dzulli1980
22. dec 2022

Samozrejme ... my, teraz už s manželom, sme od začiatku, ako sme začali žiť na divoko prispievali na "domácnosť" jeden aj druhý ... jeden platil to, druhý ono ... spoločný účet sme nemali, no keď jednému zachýbalo, ten druhý nemal problém zatiahnuť to.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lalala94
22. dec 2022

My sme mali o financiách vždy prehľad, či už pred manželstvom alebo po. V pohode sme si prezerali navzájom IB, rozprávali sa o výdavkoch, či už to bolo na naše blbosti alebo niečo seriózne, vždy sme to riešili spolu. Podobne to bolo aj so šetrením. Ja ani nechápem tým názorom, že pred manželstvom nemá čo ženu zaujímať, aké má výdaje muž a samozrejme naopak. Toto je vec, v ktorej by partneri mali byť transparentní a komunikovať o tom. Odkedy spolu bývame (a to sme ešte manželia neboli) fungujeme každý s vlastným účtom a jedným spoločným, z ktorého nám idú povinné platby a financie na stravu, drogériu, psa a pod. Takýto model sa nám osvedčil a sme spokojní.

denden77
22. dec 2022

co znamena "riesit financie a vydavky"?
bavime sa o financovani spolocnej domacnosti, kupe auta, spolocnej dovolenky, ci sledovani pohybov na ucte typu "vianocne odmeny, kupa tricka, kadernicka, obedove menu"? 🤔😁

liljana
22. dec 2022

Zalezi vzdy na tom, ci ty si ta, co ma viac platit, alebo viac dostava. Ten co vela plati, sa brani a ten co dostava, chce coraz viac. Ako Madarsko od EU. 🙂

tykat
22. dec 2022

Tiez ma zaujíma co toto znamená “riešiť financie a výdavky vašej polovičky”. Chce to príklad.

kaktusik007
23. dec 2022

@denden77 partneri, co spolu ziju a planuju buducnost, by mali mat financny prehlad aj o trickach, kabelkach, kozmetickach ci obedovom menu. A usporach a dlhoch ci veciach na splatky. Proste tu nejde o nejaku kontrolu, ale o to ci partner ma financnu gramotnost a taktiez ci sme na rovnakej urovni - nie ze financnej, ale rovnako zmyslajucej co sa financii tyka. Pretoze zena, setriaca na zahranicne studiummdeti od ich narodenia, bude sotva spokojna s chlapom ktory ma standard kazde leto dve dovolenky. Bud najde v setreni pre deti na studium zmysel aj partner, alebo ona bude akceptovat mensie setrenie, ale zivot s vacsim uzivanim si.

a iba ak si partneri tueto svoje financne rozdielne svety poznaju a vedia o nich, resp ak su podobni - iba vtedy to potom bude fungovat aj z dlhodobeho hladiska. Pretoze inak financie casom narobia v tom vztahu konflikt ;)

autor
23. dec 2022

@liljana máme príjmy skoro rovnaké

autor
23. dec 2022

@tykat riešiť financie celkovo na čo partner utráca, koľko šetrí, o drahých veciach konzultovať

sasanka605
23. dec 2022

Ano, mame oddelene účty ale nejake vyššie položky preberáme spolu. Ono vzdy záleží ako to komu vyhovuje. Bezne prkotiny nerieši ani jeden z nás.

cyberk
23. dec 2022

Ak to chces riesit pri polrocnom vztahu tak to radsej zbrzdi :D akoze ak ste taky par tak logicky vidis na co mina partner a to nemusis vidiet ani vypis z uctu ;)
Plany do buducna - kupa nehnutelnosti a pod, je fajn si prediskutovat a zacat setrit cim skor, ak mate obaja rozum tak to setrenie budete dodrziavat.
My sme si v case, ked sme este len byvali v podnajme, urcili urcitu ciastku kto kazdy bude odkladat a so zvyskom penazi nam bolo jedno kto-ako vynalozi, zas netreba sa vzdat uplne slobody len pre vztah, ak si chcem kupit novy kabat tak si ho skratka kupim ked viem, ze mi to financie dovolia… nebudem si pytat povolenie

panda21
23. dec 2022

My sme od začiatku riešili financie spolu. Obaja sme končili maturu, ja som mala odložené zo zahraničných brigád, keď bolo treba, potiahla som naftu a podobné srandy.. Keď sme skončili školu, dali sme sa navzájom disponentmi (cca po roku vzťahu) a máme to tak doteraz. Ja keď otvorim georga tak vidím aj jeho účet, on zasa môj.. Od začiatku sme spolu vždy všetko riešili lebo komunikáciia je základ. Väčšie položky sme komunikovali spolu, blbosti nie. Ak jeden na účte nemal, zaplatil kartou toho druhého a neriešili sme 😁

titla
23. dec 2022

Nie, kym sme neboli manzelia tak sme mali financie uplne oddelene a jeden druhemu sme vobec nezasahovali do financii. Ja som roky nevedela presne kolko vtedy este len moj buduci muz zaraba. Zili sme v spolocnej domacnosti, podielali sa na nakladoch na byvanie a stravu, rovnako dovolenky a take vacsie polozky sme si podelili. Ale napr. neprispievala som partnerovi na hypoteku (bol to jeho byt, kupil ho roky predtym ako ma stretol), nesplacala jeho stavebne sporenie a pod.
Teraz sme manzelia a aj ked mame oddelene ucty, mame presny prehlad o financiach toho druheho a hospodarime spolocne.

sense
23. dec 2022

Mne ôk nepríde žeby sa mi niekto miesal do toho načo miniem svoje peniaze. Rovnako mi je jedno načo minie môj partner jeho peniaze pokiaľ nežije na moj účet a nemčina moje peniaze

toskanka
23. dec 2022

@autor Nie si to náhodou opäť ty, čo otvorila tému, že partner prispieva rodičom na drahe dary, dovolenky? Štýl písania je ten istý.

autor
23. dec 2022

@sense nejde mi o pár eurové položky, skôr drahšie. Napríklad si kúpi sluchátka za 200€ a viem, že si z výplaty neodloží nič. Tak si myslím že mám právo povedať na to svoj názor. Samozrejme nezakazem mu to

mamkalentedkova
23. dec 2022

Tak ,asi nekupuje sluchátka za 200€ pravidelne ? Ak si ty kúpiš napríklad topánky za 200€ ,bundu alebo čokoľvek ,tiež to najprv konzultujes s ním ? Pokiaľ potom netahas jeho výdavky a problém je ,len že neodlozil z vyplaty ,tak napríklad odloží budúci mesiac .Alebo neodklada vôbec ? Ťažko radiť ,keď nevieme aká je vaša finančná situácia .. či bývate v jeho byte /dome ,v prenajatom..v tvojom .

stanulienkat
23. dec 2022

Ak prispieva rovnako do rozpoctu ako ty, nehnutelnost mate poriesenu, aj fungovanie, tak ta do toho nic nie je. Mojmu manzelovi sa ani teraz nestaram, co si za svoje kupi. Samozrejme, ze ked na to ma a nie je to na ukor rodiny a rodinnych financii. Ci si kupi topanky, alebo motorku.... Mne by sa tiez nepacilo, keby komentoval, co si za svoje kupim. Na druhej strane, my nezijeme od vyplaty po vyplatu.

kaktusik007
23. dec 2022

ak za rok 10x tych 200 eur odlozi, a 2x si za to kupi nieco aj drahsie pre potesenie - neriesila by som to. Clovek si musi aj radost spravit, nie je vsetko iba o setreni a odkladani penazi

luccija
23. dec 2022

Ak sa spolupodieľa na nájomnom, strave je to jeho vec čo si kúpi.No tak neušetrí nie každý chce každý mesiac ušetriť.Toto býva obrovský problém, lebo každý má iný vzťah k peniazom.Kupuje si každý mesiac niečo drahšie?
Ja som vo vzťahu bez manželstva 18 r obaja dame určitú čiastku na fungovanie domácnosti a s ostatným si spravíme čo chceme, ale my máme cca rovnaký vzťah k peniazom.Nemozes ty určovať čo on spraví s tým čo zarobí.Staci, že ty si šetrnejšia, nekupujes si niečo len tak pre radosť a sú hádky.Ak je zaplatené čo má byť nech si dopraje

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
tykat
23. dec 2022

Hlavne je nastavit spolocne vydavky (najomne, energie, potraviny, drogeria...). A ked je toto OK tak dalej sledovat ako sa celkovo sprava, aky ma k peniazom postoj, nazory na spolocne hospodarenie. Toto ti ukaze ci s nim planovat spolocnu buducnost resp. aka bude spolocna buducnost lebo clovek sa nemeni.

sense
23. dec 2022

Máš právo povedať si svoj názor ale ako píšeš zakázať mu to nemôžeš a ani rozhodnúť o tom ci si ich kúpi alebo nekupi. Ten môžeš povedať komu kolvek... Aj ja poviem mohmu ci naozaj ten 150 vláčik musel kupovať ale tak jeho vec, pokiaľ nepýta na faktúry odo mňa.

zmrzlinka2021
23. dec 2022

@autorka
Pre mna je zvlastne, ze chces svojmu priatelovi diktovat, co si ma kupit a co nie a rozhodovat o jeho peniazoch. Treba si uvedomit, ze stale si len jeho frajerka a teda mozes mu povedat svoj nazor ze sa ti nieco zda drahe, ale prijem je jeho a pokial prispeje na chod domacnosti, ktoru teraz zdiela s tebou, je to OK.

toskanka
23. dec 2022

Ja ti napisem takto. Podľa mňa si to ty, čo sa v inej téme stazujes na to, že partner finančne podporuje rodičov. Ak ti to uz teraz tak veľmi vadí, tak sa s ním rozíd, lebo sa kvôli peniazom budete hádať aj v manželstve.

marca12
23. dec 2022

Ja si myslim,ze je dolezite riesit spolocne financie,ked uz spolu dvaja byvaju. Celkovo ma vzdy zaujimalo ako hospodari partner. Ak som s niekym chodila,nebolo to z nudy,ale ze s tym clovekom planujem buducnost a otazka hospodarenia je velmi dolezita pre fungovanie vztahu.

lujza123
23. dec 2022

Povedať co si myslíš mozes, ale nie riešiť.
Pokiaľ jeho utracanie nieje na úkor vášho života (platíte si bývanie, jedlo,... ) tak je to jeho vec.
Ja som v živote nič neusetrila a som tu. Mam dom, auto, zabezpečený život, viem si zarobiť. Áno mam šetriaci účet, posielam tam pravidelne ale akonáhle je tam nejaká suma vždy si nájdem niečo na co ju oplieskam... Kľudne aj na 200 eurove sluchátka.

Šetrenie nieje povinnosť každého človeka, niekoho to proste nebaví. Mňa by nejakých 30 000 na účte nerajcovalo, by som to kľudne hned precestovala napríklad. Žijeme len raz

autor
23. dec 2022

@toskanka so spomínaným príspevkom nemám nič spoločné a môj vzťah funguje dobre, takže ďakujem za nevyžiadanu radu

toskanka
23. dec 2022

@autor o.k. tak je to potom blbá náhoda, lebo príspevky sa podobajú ako vajce vajcu.

hefo
23. dec 2022

Ak plánujete manželstvo, tak je vhodné na túto tému veľa komunikovať, lebo v manželstve by ste mali (a tak to predpokladajú aj zákony) hospodáriť spoločne a v obojstrannej zhode Teda už žiadne moje a tvoje peniaze, ale všetko - možno s výnimkou nejakého drobného "vreckového", ale tiež dohodnutého vopred - pekne na jednu kopu a spoločne rozhodovať o ich použití. Žiadne také, že jeden netuší, koľko druhý zarába, a potom sú tu tragické diskusie "ako vyžiť z rodičáku?"...

Ak manželstvo neplánujete, ale len nejaké spoločné žitie na hromádke, tak je dobré hospodáriť hybridne - spoločné výdavky ako bývanie, energie, spoločné deti a pod., na to sa skladať obaja (dohodnutým kľúčom, či už podielom z príjmu alebo pevne ako polovicu - a čo ak jeden bude bez príjmu trebárs pri deťoch - aj v tom vidno partnerov charakter - a zarátať do toho trebárs aj to, kto vlastní nehnuteľnosť). A dohodnúť, koľko to bude, na aký štandard sa budete skladať. Ostatné peniaze, to už je každého vec.