Finančné záležitosti pred rozvodom
Ahojte,sestra sa ide rozvadzat, ona je odporca (kvoli detom chcela aby spolu ostali),cize buducemu byvalemu povedala nech poda ziadost o rozvod on.Lenze ten ma na vsetko cas a povedal ze teraz na to nema peniaze a ze to zacne riesit az ked preda byt (ten si kupili pred manzelstvom a vlastnik je on,sestra nie je dopisana). Povedal jej nech si hlada nieco ine na byvanie (ma dve deti) alebo nech ide k nasim,kym si nieco najde,co ona nechce lebo predsa...stahovat sa so vsetkym aj s dvomi detmi k roficom do trojizbaku sa neda. Otazka znie, ma pravo kym su manzelia ju vysackovat z bytu?alebo predat byt "pod zadkom"bez toho aby jej nejak zabezpecil byvanie aj s detmi kym si nenajde sama? ,(uz si hlada ale tazko v malom meste to ide)
Kedze nema peniaze, chce aby sa sestra odstahovala a predat byt aby zaplatil rozvod, vznikaju iste obavy,aby este pocas manzelxtva nevzal nejake pozicky (ma taku mudru sestru co ta!to fungujebezne ze nabere pozicky a potom nesplaca).Otazka cislo dva teda znie, Ma neja!u moznost si pravne osetrit to, aby pripadne nim zobrate pozicky po rozvode neboli aj najej krku?
Mate s tym niekto s!usenosti?
Dakujem za kazdu odpo ed
@stefi_k No jasné, to nebol vôbec problém. Dopadlo to tak, že sme sa presne toto chystali urobiť, naposledy sme im napísali, nech sa odhlásia. Klamali, že to dávno urobili. A keď sme o mesiac išli na ohlasovňu pobytu ich skrtnut, už tam neboli.
No ale rozmýšľali sme, prečo zostali napísani. Či by mali nejaké výhody, napríklad spomenuté právo na pobyt (?), alebo boli len leniví
Tuto je to dobre vysvetlene
https://www.pravnenoviny.sk/suhlasit-alebo-nesu...
Píše sa tam aj, že manželke a malým deťom nesmie manžel zrušiť trvalý pobyt v svojej nehnuteľnosti, až po rozvode. Avšak užívacie právo nemajú :( je to len evidencia obyvateľstva.
Ja radsej nedavam pravne rady, ale nechapem, ze preco je sestra odporca rozvodu, ked o manzelstvo jej muz nestoji a uz ma novu frajerku? Akoze z principu? To jej ako pomoze? V tejto situacii treba rozmyslat pragmaticky a nejake kroky "z principu" alebo ako to mam nazvat este raz zvazit. Mozno by jej lepsie padlo sa s nim dohodnut, ako to najrychlejsie aj oficialne ukoncit. A nie cakat na podanie ziadosti, mat x pojednavani, nejaku frasku poradnu atd.
@zuzanka.zuzu ??? Podla mojho nazoru je to predbezko lepsi model. Je to rychlejsie. Samozrejme ze sa BSM da zrusit behom manzelstva. Nikoho nezavadzam prave preto som tam dala link na AK. Nepotrebujem sa tu s nikym hadať. To zrušenie počas manželstva musi mať neake vážne dovody.. Napr exekucie jedneho z manzelov a predpoklad ze ohrozi spolocny majetok. Okrem toho predbezne opatrenie ma kradsiu lehotu na vydanie rozhodnutia. Možno sa aj to zrušenie bsm počas trvania manželstvada urobiť predbežkom.. S tým som sa nestretla. Ide o to aby si nemohol brať uvery kym sud vobec nieco rozhodne na to je inštitut predbežneho opatrenia.
Predbežne opatrenie straca učinnosť rozhodnutim vo veci samej. Pretoze kym sa budu tahat po sudoch.. Co moze trvat aj rok alebo viac. Bude mať aspoň dačo v ruke..
Pravnik ale nie som iba som s niekolkymi pracovala a s jednym zijem. Skolu nemam ale viem zistit....ak chces https://www.akmv.sk/aktuality/rodinne-pravo/zru...
@bluka2 ona s rozvodom suhlasi, len to je este horuce a chcela nech si to riesi on kedze je tk "jeho bordel" a robi z nej hysterku a ze vsade len problem hlada, ze to byt preda do dvoch thzdnov, ze ziadost o rozvod nalise sam,ze to do mesiaca xu rozvedeni...sestra mu vysvetlila ze takto to nechodi, nech xi to zisti...tak zistoval :D a uz sa tak nehrnie do podanja ziadosti :/

@basska_b ty ako vlastnik nehnutelnosti ich mozes odhlasit z trvaleho bydliska, potrebujes list vlastnictva a na urade ich odhlasia. Pripadne ak ste viaceri vlastnici musia to podpisat vseci vlastnici.