icon

Financovanie dieťaťa z predošlého vzťahu

21. nov 2022

Potrebujem si prečítať názory, pohľady aj iných.
Nezhodneme sa s manželom na financovaní jeho dieťaťa z predošlého vzťahu.
Ide o to, že platí 200€ výživné, aj mimoriadne výdavky, ako sú krúžky, lieky, školské výlety, školu, ...všetko polovicu s jeho ex.
To je v poriadku.
Lenže ona ho citovo vydiera, štýlom, že chudák jeho syn, budú sa mu smiať, v akých topánkach chodí do školy, lebo otec mu nekúpi. Chudák chlapec, už druhý rok tu istú tašku do školy má, chudák, nemôže ísť na krúžok, lebo otec mu nekúpil chrániče. ...a to všetko chlapcovi. Má 8rokov, aj keď chápe, keď mu manžel vysvetľuje, že on posiela mamke peniaze, aj platí mu všetko, čo potrebuje, ale nemôže si mamka len tak zamyslieť, že on potrebuje a preto je zlý ocko.
Teraz napríklad pred letom mu manžel kúpil plavky, okuliare, šľapky, župan. Všetko vzal domov, a odvtedy keď niekde sme chceli ísť, mu mama balila staré. Ok. Mne je to jedno. Ale naposledy potrebovala prispieť do školy, manžel jej poslal na účet 50€, chceli sme ísť minulý mesiac sa kúpať, zakázala, že ona si nepraje, aby syn išiel do vody, lebo ide zima a bude chorý. Čiže, nedala mu plavky, nedala mu nič, čo sme kúpili. Proste urobila natruc. Tak sme išli, s tým, že kúpime mu nové, ale neprispeje jej už na žiadne topánky, bundu atď. Dnes od neho pýtala polovičku na zimné topánky ktoré stáli 79€, vraj chce polovicu a plus ešte impregnacny sprej a vložky do topánok. Vysmial ju, poslal jej bloček z výletu z nákupu, že kvôli jej trucovaniy teraz neprispeje. Lebo to nemá ani v súdnom rozhodnutí. Už mu syn písal, že k nám nemôže prísť lebo by musel prísť bosý a nechce byť chorý.

dadis
22. nov 2022

@mk22 Vies kolko parov topanok treba 8r dietatu za jeden rok kupit? Ak aj prispeli na 3 pary, pochybujem ze vsetky boli zimne na tuto sezonu..ale ved nech autorka ozrejmi..standardne kupujem mojim detom na zimu 2 pary..

kristinapetronela
22. nov 2022

Presne tiež si myslím že zbytočná diskusia .vykomunikovat si to majú rodičia .a ja keby mám nevlastného syna tak mu tie plavky kúpim aj zo svojho.ano zase plavky .mňa ale zaujíma či tie tri deti sú toho muža alebo jej z predchádzajúceho manželstva a koľko maju rokov lebo asi v živote neplatila poplatky v škole za učebnice ,zrps ,školské výlety ...to sa hneď nazbiera a nechápem prečo také veci ma platiť len matka

mk22
22. nov 2022

@dadis takto sme to autorke napísali, čokoľvek co kúpi ostane u nich doma, bude mať u nich šatník oblecko hocičo.
Psni ex nemusía s ničím otravovať oznamovať.. Nič.. O ničom.. Je s otcom a hotovo.
Nech si nájde chlapa a bude myslieť aj na iné veci ako byť zákerná a robiť napriek.
7r ju to drží?
Nemá čo iné na robote, ved to je už únavné dookola stále niečo.. A zapájať do toho 8r dieťa ktoré ani nevie kde je sever

oblecenie99
22. nov 2022

Nechápem, čo sa rozčuľujete a idete do detailov. Všetky okolnosti a náklady súd zvážil a rozhodol a matka dieťaťa s tým súhlasila. Zmenili sa pomery? Tak prosím, je tu možnosť požiadať o zvýšenie výživného. Prečo to ona neurobí? Ak je teda tých 200 a všetko, čo vymenovala autorka, tak žalostne málo? Aký má matka dôvod nepodať návrh na súd a teda vydokladovať, ergo preukazovať všetky náklady?

mk22
22. nov 2022

@kristinapetronela ale ved písala ze veci do školy mu kupujú tiež, aj obedy v škole.. Platia.. Ona nikde nenapísala ze 200e a stačí..

mk22
22. nov 2022

@oblecenie99 áno sa tu dotahuju za plavky a jeden dva páry topani.
Véd ex to odsúhlasila.. Keď jej to príde malo.. Došlo k zmene, nech si poda návrh na súd.. Otec preukáže ze prispieva zaplatí kúpi aj nad rámec..

dadis
22. nov 2022

@mk22 Len my vieme o jej cinoch len sprostredkovane..nemusi byt tak, ako autorka pise. Mne pridu obe strany za tuto situaciu vinne.. matka 2 zavidi dietatu 1, matka 1 robi prieky, otec to nevie elegantne vyriesit (nech jej posiela tu stovku mesacne navyse a nemusia o peniazoch a nakladoch ani komunikovat, pri tom prijme s dietach si to urcite moze dovolit) a syncek chudak trpi :(

oblecenie99
22. nov 2022

@kristinapetronela Autorka vyššie písali, že majú spolu 3 deti, tak tipujem, že spoločné. Nikde nepíše, že 200 je veľa. A naopak, píše, že na všetko prispievajú, resp. uhrádzajú v celosti. Predpokladám, že na zvyšné tri deti platia všetky poplatky, od učebníc, krúžkov, zrpš, atď. A presne o to ide. Tie peniaze sa musia deliť medzi 4 deti. Nie na jedno. Chlap má vyživovaciu povinnosť vo vzťtahu ku všetkým svojim deťom.

oblecenie99
22. nov 2022

@dadis Ja byť na mieste toho chlapa, tiež pošlem o stovku viac a konečná. Toto doťahovanie je akurát na rozbitie psychiky toho dieťaťa. Ako som písala vyššie, aj on sa správa tak, že salámista, síce ho to serie, ale zase až tak nie, lebo výčitky a keď je už atmosféra kvôli tomu aj u nich, pochopiteľne, na vybuchnutie, tak to eskaluje naťahovačkami v štýle kto z koho. Zbytočne. Vyriešila by som to úpravou na súde o 100 viac a koniec.

mk22
22. nov 2022

@dadis tu je jediný problém pan otec, ktorý sa bud boji ma strach tak skáče ako pani ex povie a to sa autorke nepáči.
Takže autorka smer tvoj manžel a nech si otvorí ústa, buchne po stole oznámi ex pravidlá a keď sa jej nebude páčiť.. Ex prosím nech si poda na súd a nech vysvetli sudkyni a ta posúdi podľa dôkazov.
Možno kolizna vypočuje chlapca kt sa vyjadrí ze je s otcom malo, mama mu zakazuje chce viac a otec mu kúpi, dá.. Nech ex nakluse na súd a tam nech máva rukami

lady_hurts
22. nov 2022

@autorka nech ma u vás oblečenie, ktoré bude nosiť len u vás. Domov ho pošlite v tom, čo mu kúpite a nech ho ex pošle v rovnakom aj naspäť. Ak ho pošle v inom, roztrhanom, deravom, nech to s ňou rieši tvoj muž a konečne si otvorí papuľu. Znovu opakujem, že to je len jeho chyba, že si nevie upratať bývalú a ty sama s tým nič nespravis. Čo sa týka ostatných výdavkov na syna, vy viete do akej sumy môžete prispievať navyše, čiže zas je to len o komunikácii medzi vami.

buffinko
22. nov 2022

@oblecenie99 asi si necitala celu diskusiu 🙂 pan otec nema odvahu drzat sa rozsudku, preco by mala matka teda nieco riesit cez sud? podla popisu autorky sa prva matka nesprava standardne, ale problem je, ze ocividne muz autorky velmi chut situaciu inak riesit aktualne nema. alebo ma uplne iny nazor ako autorka. k veku deti - ak sa spoznla s otcom svojich deti pred 7mimi rokmi, skolakov este nema

bluka2
22. nov 2022

Tak ja ti poviem jeden dôvod, prečo ženy niekedy nepožiadaju o zvýšenie výživného na dieťa. Tiež dostávam len tak polovicu, čo by mi úrad odklepol. Ex sa po rokoch ukludnil. Predtým úplne psycho, ziapal na mňa pred dieťaťom, kecal dieťaťu, že moje a jej priezvisko vlastne sa tak nevolá (wtf - psycho najtvrdšieho zrna), písal chobotiny mojim zamestnávatelom, ktorí sa ma pýtali, prečo im píše ten chlap. Hanba a trapas celé. Toto prestalo. Podám o zvýšenie a som si istá, že môžem čakať toto alebo niečo podobné zas. Chcem to pre dieťa a pre seba? Nie. Kaslem na to, nestojí to ani za -300€ mesacne. Aj keď by to za tie roky bola slušná suma, ale čo už.

mk22
22. nov 2022

@oblecenie99 ženy tu riešia len to jedno.. Ze ma tri ich nezaujíma.. Nemal si ich robiť podľa ich slov.. Proste svet sa ma točiť len okolo tohoto jedného.. Podľa nich 😒

oblecenie99
22. nov 2022

@buffinko Boli to rečnícke otázky.. ;) bola by blbá to riešiť cez súd, keď otec dieťaťa dá stále viac aj bez toho.. vie, prečo to neurobila doteraz. Okrem toho, že dáva nadrámec, tak som nedočítala, kde inde by sa rozsudku nedržal.

buffinko
22. nov 2022

@mk22 ale to trochu prehanas... otec prispieva rodine 1800eur + pridavky. druhemu synovi cca 300e. cize tie jeho dalsie tri deti su zabezpecene tiez primerane. vzhladom k tomu, ze maju matku, ktora ma voci nim tiez vyzivovaciu povinnost.

buffinko
22. nov 2022

@oblecenie99 rady sme autorke dali, opakujem sa opat, obavam sa, ze otec a muz ma iny nazor ako autorka. aspon mi to tak z opisu pripada. a kedze on ma vyzivovaciu povinnost a nie autorka, je to cele o nom a jeho postoji.

kristinapetronela
22. nov 2022

Lenže deti nemôžu mať potom viac ako 6 rokov takže ešte nechodia do školy a nevedia čo to je financovať školáka ...môj názor

mk22
22. nov 2022

@buffinko aj chlapec má matku, ktorá pracuje.. A poberá prídavky.. Tak ako matka na materskej.. Keď už spomínaš prídavky.
Véd chlapec nežije iba z otcových 300e.

buffinko
22. nov 2022

@mk22 presne tak. ale aj tri dalsie deti maju matku, ktora moze ist pracovat. tiez neziju iba z otcovych penazi. tak ako prva matka sa musi postarat o dieta, aj druha sa musi o svoje deti. otec podla mna prispieva ako pisem vyssie na svoje ostatne deti minimalne tak ako na prve.

autor
Autor odpoveď zmazal
dadis
22. nov 2022

@autorka napis o 7 rokov, ci sa ti naklady na deti znizili 🤦‍♀️

bluka2
22. nov 2022

Spomen si na tu diskusiu, keď budeš mať školákov - sama sa budeš smiať na svojich myšlienkach o plienkach. My sme tiež mali deti, čo kedysi nosili plienky 😉
Došiel mi teraz mail, ako treba do školy nabaliť nejaké €€ na mikulášske dielne na 4.12. 😆 veď uvidíš neskôr.

buffinko
22. nov 2022

@autorka, pozri sa, jedno aku siru plujes na ex. situaciu musi poriesit tvoj muz. vsetko co dava navyse dava dobrovolne, ci nie? d a veru uz ked teraz mas problemy s financiami, to len bude sranda, ked prvy syn pojde na strednu a tvoje deti budu skolaci.

drahomirrra
22. nov 2022

Autorka, stále sa prikláňam k riešeniu urobiť dieťaťu kvázi vlastný šatník u otca, a aby otec začal svoje rodičovstvo riešiť úplne separátne od matky. Nie skladať sa na čo matka pískne, ale proste ísť si po vlastnej línii. Na informácie ohľadne školného, ZRPŠ a podobne má plné právo, takže ich pýtať priamo od učiteľky. Následne na tieto poslať matke presnú polovicu. Topánky svoje, bundu svoju, nohavice svoje. Vreckové priamo chlapčekovi do ruky, resp možno na účet, ktorý mu pri 18 otec odovzdá. Túto mrchu by som obchádzala, kde by sa dalo. O dva tri roky mamke už nepovie nič, neboj sa. Ani kde s tatom bol, ani čo robili, ani čo mu kúpil, puberťáci sú už úplne iní.

Alebo potom ju môžete skúsiť vydusiť, proste dva- tri mesiace poslať 200 Eur presne podľa rozsudku (ona rieši rozsudok, môžete aj vy) "Nie Zuzka, rozsudok hovorí o 200 Eurách, dodrižavam ho do bodky, ako aj ty."

Následne bude hneď inak pískať. TO ti garantujem. 🙂

mk22
22. nov 2022

@dadis náklady sa jej o 7r neznížia, ale pôjde do prace, prispeje do rozpočtu svojim príjmom.. Co bude určite viac ako teraz.
A budú vyskakovať tak ako im to financie dovolia.. Tak žije 90perc domácnosti.. Kúpim si doprajem to, na čo mám.

kristinapetronela
22. nov 2022

Tak na plienky je rodičovský príspevok .to s tým nič nemá .... My nejdeme tri dni to isté a učebnice angličtiny stali 20 eur plus družina vždy niečo

autor
Autor odpoveď zmazal
mk22
22. nov 2022

Autorka
Nad rámec výživného podľa tvojho muža a ex je co?
Nech si to s nou od komunikuje on.
Co je ochotný kúpiť, doplatiť ci prispieť.
Nie že ona mu bude prikazovat na čo musí prispieť.
Je to o dohode.
On sa jej boji?
Čítala si co pisala
@drahomirrra keď sa jej nepáči nech si poda na súd.
A nech sa drží rozhodnutia tak ako sa drží ona.
200e a prispejem na výnimočné veci.. Letný tábor plavecký lyžiarsky, okuliare.. Výdaj sa delí na polovicu.
Ale on nie je povinný doplácať na samé luxusné vychytavky.
Keď chce pani ex značkové nech pusti perie.

panelacikova
22. nov 2022

ja byť na mieste tej jeho ex, tak všetkými desiatimi prikývnem (nie, doslova by som trvala na tom) na striedavú starostlivosť. a nech sa otecko stará. nemôže sa, pretože je v zahraničí? nech sa stará jeho manželka, veď popri tých 3, čo sú tak nákladné a zložité sa to štvrté "stratí". a stačila by potom suma na výživné taká, ktorá by pokrývala rozdiel životnej úrovne mňa ako ex-ky a bývalého manžela. samozrejme, o tom by rozhodol súd. ale je asi jasné, že keď ona má 900 a on vyše 2000, tak niečo by určite platil. nie 300, možno 100, ale platil. a dva týždne by som si v mesiaci mädlila ruky, že nemusím synovi robiť raňajky, desiaty, večere, olovranty, že mu nemusím uhrádzať obedy v škole, kupovať rôzne pomôcky, nemusím chodiť v danom čase (ak to nevyjde na mňa) na rodičko, nemusím absolvovať v čase ochorenia lekára, lebo veď je u otca, nech sa stará, nemusím k zubárovi nečakane a náhle, lebo ho rozbolel zub, nemusím sa s ním dokopy povedzme 4-6 hodín týždenne učiť či kontrolovať úlohy, prať, žehliť, variť cez víkendy, atď. atď.....

čo sa týka oblečka, každý by mu kúpil k sebe, čo by uznal za vhodné. ostatné náklady (školská taška, TSV úbor, proste veci mimoriadne, ale potrebné) by sa rozdelili na polovicu a hotovo. ja napíšem na rovinu, že ex-ke by sa podľa mňa uľavilo. 2 týždne by sa mohla naplno venovať práci a sebe, podľa mňa by jej ten príjem o 200 eur menší určite za to stál (300 čo údajne dostáva - 100 čo by jej súd asi odklepol vzhľadom k príjmom).

ešte nebolo ani upresnené, či ten jej príjem 900 je jej zárobok alebo je to jej príjem už aj vrátane odklepnutých 200 eur výživného....