icon

Frustrácia z platu brata voči vlastnej kvalifikácii

10. jan 2026

Pracujem v školstve 8 rokov, medzitým som vyštudovala ďalšiu vysokú školu, mám C2 Cambridge certifikát z anglického jazyka a zarábam 1110€ v čistom.
Medzitým môj brat, ktorý celé roky nikde nerobil sa teraz zamestnal vo fabrike a zarába toľko ako ja.

Som z toho frustrovaná a smutná. Práca v školstve ma baví, ale je to čím ďalej tým náročnejšie a aj keď človek príde domov, tak si od tejto práce neodpočinie...a ešte všetko naozaj za také smiešne peniaze.

doriiis
Včera o 15:27
@anonym_b13bcd

@doriiis u nas sa zrataju komplet vsetky hodiny aj soboty 12tka,za 2.63eur na hod.priplatok,potom vsetky soboty,ale u nas su 2 prestavky pri 12tke,takze tam to je 11.25hod a tiez priplatky 2.63 za hod.a nedele priplatky 5.26 na hod.

@anonym_b13bcd ... Soboty majú zvlášť príplatok, nedele majú zvlášť príplatok a nočné majú zvlášť príplatok. Mali by ti to platiť zvlášť. Ja mám okrem iného príplatky za soboty, nedele a nočné. Pekne 3 sumy.

anonym_b13bcd
Včera o 15:28
@doriiis

@anonym_b13bcd ... Soboty majú zvlášť príplatok, nedele majú zvlášť príplatok a nočné majú zvlášť príplatok. Mali by ti to platiť zvlášť. Ja mám okrem iného príplatky za soboty, nedele a nočné. Pekne 3 sumy.

@doriiis ano takto mame,plus dalsie a dalsie premie,a teraz dalsie premie navyse,muz 600eur ja len 270eur.

anonym_43a923
Včera o 15:30

Teraz čítam, že atestáciu ti vedenie nepovolilo. Ja by som istotne nezotrvala v škole, v ktorej by ma vedenie takto negatívne ovplyvňovalo. Máš na viac.

anonym_b13bcd
Včera o 15:30
@doriiis

@doriiis a ti,co to nerobia pekne ludi odrbavaju,ale ludia si to nechaju.Joj u nas by sa raz dva ozvali.

doriiis
Včera o 15:31
@anonym_b13bcd

@doriiis ano takto mame,plus dalsie a dalsie premie,a teraz dalsie premie navyse,muz 600eur ja len 270eur.

@anonym_b13bcd .... Mnoho prémií sa odvíja od základného platu. Čím väčší základný plat, tým väčšie prémie. U nás sú osobné prémie 23 percent z tarifneho platu. Niekto má tarifny plat 1200 iný 900.Takze sa mení aj výška premii

doriiis
Včera o 15:32
@anonym_b13bcd

@doriiis a ti,co to nerobia pekne ludi odrbavaju,ale ludia si to nechaju.Joj u nas by sa raz dva ozvali.

@anonym_b13bcd ... Aj u nás veru. 😀

anonym_b13bcd
Včera o 15:34
@doriiis

@anonym_b13bcd .... Mnoho prémií sa odvíja od základného platu. Čím väčší základný plat, tým väčšie prémie. U nás sú osobné prémie 23 percent z tarifneho platu. Niekto má tarifny plat 1200 iný 900.Takze sa mení aj výška premii

@doriiis od toho sa odvija 13,14te platy.Tieto 600eur a 270eur dostane kazdy rovnako.Teda takto akoze robime v 1 fabrike,ale nerobime preto muz je v 1 fabrike dostanu 600eur vsetcia a ja som v 2hej fabrike a dostaneme vsetcia 270eur bez rozdielu.Ale akoze sme 1 fabrika na papieri,no vzdy platilo a plati do dnes,ze kde muz robi sa lepsie zaraba ako u nas.

doriiis
Včera o 15:35
@anonym_b13bcd

@doriiis od toho sa odvija 13,14te platy.Tieto 600eur a 270eur dostane kazdy rovnako.Teda takto akoze robime v 1 fabrike,ale nerobime preto muz je v 1 fabrike dostanu 600eur vsetcia a ja som v 2hej fabrike a dostaneme vsetcia 270eur bez rozdielu.Ale akoze sme 1 fabrika na papieri,no vzdy platilo a plati do dnes,ze kde muz robi sa lepsie zaraba ako u nas.

@anonym_b13bcd .. zaujímavé.

anonym_b13bcd
Včera o 15:36
@doriiis

@anonym_b13bcd ... Aj u nás veru. 😀

@doriiis a to my zase nemame,ze tarifny plat,ale podla triedy a kazda trieda ma inu hod.sadzbu,ja mam 4rku aj muz a mame po novom 8.25eur na hod.

doriiis
Včera o 15:36
@anonym_b13bcd

@doriiis a to my zase nemame,ze tarifny plat,ale podla triedy a kazda trieda ma inu hod.sadzbu,ja mam 4rku aj muz a mame po novom 8.25eur na hod.

@anonym_b13bcd ... Chápem.

sisaka
Včera o 16:04

Učiteľstvo nikdy nebolo lukratívne a to ani v minulosti i keď tam išlo o status a ľudia si učiteľov vážili.
V čase, keď ja som končila gympel išli na učiteľstvo tí najslabší (škola nenáročná) alebo tí, čo to veľmi chceli robiť a viem, že mužov brali aj s učilíšťom (keďže tých bol vždy nedostatok) súčasnú kvalitu neviem zhodnotiť, ale podľa toho, čo čítam bude to bieda.
Kto sa rozhodne pre toto povolanie musí mať na to nejaké dôvody (očakávam primerané IQ, že si to vie zvážiť) - či už pracovná doba, dovolenka…
Učila som jeden rok na ZŠ, dávno, ale mám predstavu - aj o voľne aj dĺžke pracovnej doby a taktiež moja mama pracovala ako učiteľka celý život. Takže reči o odchádzaní z práce (každý deň) po piatej, sedenie nad prípravami a pisomkami každý deň do polnoci a podobné keci sú fakt len keci.
Zaslúžia si učitelia viac? Som si istá, že áno, tak ako všetci ostatní.
Čo mne vždy vadí je automatické očakávanie, že mám VŠ, tak by som mal zarábať oveľa viac ako nejaký, čo má 3 ročné učilište. Prečo? Na každé povolanie je predsa potrebné mať inú kvalifikáciu, niekedy sa dá
Získať za 3 roky, niekedy za 5-6, niektoré profesie si vyžadujú celoživotné vzdelávanie.
Neviem prečo by mal automaticky nejaký elektrikár/stolar/pekar zarobiť málo, len preto, že na svoju profesiu nepotreboval dlho študovať . Oni si nezaslúžia slušne zarobiť? Ak je jeho remeslo žiadané a remeselník je šikovný prečo nie? Ak majiteľ fabriky dokáže svojich ľudí lepšie ohodnotiť ako štát zaplatiť učiteľov tak to nie je chyba ani toho majiteľa ani tých robotníkov. Či preto, že tí ľudia nemajú vysokú školu treba im dať minimálku, aby sa ľudia, čo sa rozhodli študovať na VŠ cítili lepšie? A to mnohí majú tak pofidérne VŠ, že to by bola na ďalšiu diskusiu.

Autorkin brat má iného zamestnávateľa, robí inú prácu a za iných podmienok, miesto nariekania, aké je to nespravodlivé, že má viac i keď neštudoval, treba niečo urobiť, aby aj autorka mala viac. Ale ja mám pocit, že tá až taká nespokojná v tom školstve nie je, inak by to už po toľkých rokoch zbalila, ale niečo ju tam drží …

anonym_35130c
Včera o 16:06
@anonym_43a923

Tiež som zamestnankyňou školstva, mám 7-ročnú prax a plat mám vyšší. Keď si spravíš 1. atestáciu, plat ti porastie, pri 8 rokoch praxe by si s 1. atestáciou mala plat minimálne 1627,50 € v hrubom. Vieš si spraviť aj inovačné vzdelávanie a tým si zvýšiť plat o ďalších 12%. Triednictvo nemáš? Ani krúžok? Platy v školstve nie sú bohviečo, no človek sa vie dostať aspoň k celkom slušnej mzde.

@anonym_43a923 Ešte pridaj podmienky a náklady k prvej atestácii, aby verejnosť pochopila, prečo to nejde tak jednoducho;)

anonym_7c9b69
Včera o 16:07
@anonym_597c52

@ninuska36 my rodicia si tiez nemozeme brat hocikedy dovolenku, musime sa prisposobovat prazdninam a mame len 25 dni dovolenky. Spocitaj si, kolko je dni prazdnin v roku a ked mas len 25 dovolenky, nemas sancu to vykryt. prosim, daj si facku z kazdej strany, mozno sa ti potom rozjasni. A to nevravim, ze SKD zacina o 7 a konci o 5, ak mas normalnu pracovnu dobu a dochadzas do prace, tiez nemas sancu stihnut dieta odviest a doviest v ramci hodin SkD. tak sa este raz prefackaj a pozri sa kolko dni ma ucitel narok na dovolenku rocne, plus denna pracovna doba.

@anonym_597c52 no mam pocit, ze vy tu podaktore ovladate pracovne poriadky vsetkych skol...predstv si, ze su skoly aj take, kde musis byt 7 hodin a jeden den v tyzdni aj 8a pol.....a kde je praca doma a praca cez dovolenku...viete o tomto povolani zvacsa nic a vacsina z vas mala v kovide jedinu otazku, kedy otvoria skoly a nonstop sa tu pýtate, kedy skoncia prazdniny....cez vianoce tu bolo xdiskusii rodicov deti s PAs a vselijakymi postihmi, ze uz nevladzu a nech tie prazdniny konecne skoncia

valria
Včera o 16:08
@laila22

@laila22 ešte som študovala popri zamestnaní v školstve, mala som nárok na študijné voľno pred skúškou 1den , čo som zväčša nevyužívala, ale keby áno nik by s tým nemal problém, voľno na skúšku.. to povedz v nejakej firme, že si berieš jeden deň voľno na učenie... A jeden deň na skúšku... Ta vysmeju...

@laila22 ..alebo ti ten kurz aj skúšku sami preplatia;)

anonym_7c9b69
Včera o 16:14
@laila22

@anonym_b2060e alebo do nejakej firmy, kde bude treba plniť termíny... Nonstop v strese...povie si zlaté školstvo 🙂

@laila22 si dalsia, co nema paru , o com je dnesne skolstvo.....pozri si statistiku ,,najstersujucejsie povolanie" a takisto podiel seniroov s demenciou...vedu ucitelia...okrem ucenia (ktore je dnes uz mansinovou cinnostou pomaly) , ucitel kazdy den splna nejake terminy, obcas aj ,,do buducej prestavky" (treba to splnit teda pocas hodiny, ktoru ma oducit, samozrejme)

anonym_b13bcd
Včera o 16:19

Vidite aj skolstvo hadzete do 1 vreca,ako aj fabriku=praca za pasom.Pricom vidite,ze vsade je to ine,ine podmienky mate aj ine platy.

anonym_7c9b69
Včera o 16:29
@anonym_533116

Nuz hlavne ze mame v oblasti vzdelavania coraz horsie vysledky v ramci OECD a gramotnost nasich deti neustale klesa (vo vsetkych oblastiach), ak by sa to dialo v tej fabrike prijmy by klesali ale v nasom skolstve je v tomto nejaka nepriama umera hadam, ale toto ucitelov az tak netrapi

@anonym_533116 vies, kto tvori tie vysledky?...nemenovana mensina negramotna, ktora sa tu mnozi geometrickym radom

anonym_a25318
Včera o 16:35

Som fyzioterapeutka takmer 15 rokov, Mgr s množstvom drahých kurzov. V našom odbore nemáš ako kariérne stúpať. Odišla som znova do zahraničia, ale plat by som mala cca ako ty, v niektorých zariadeniach ešte nižší. Ľudia nás majú za masérov, najradšej by si nechali aj zadok a chodidla vymasirovat, hoci im hygiena veľa nehovorí. Cvičiť nebudú za ten svet, niečo im ukázať a vysvetľovať je ako hádzať hrach ma stenu u 90% ľudí. Mnohi ani nevedia, čo chcú a sú nastavení, že im nič nepomôže. Mnohí sú drzi, konfliktní, hlúpi, s psychickými problémami. Je riziko nakazenia infekčnými chorobami rôzneho typu, pacient môže skolabovať, zraniť sa pri cvičení. Z manuálnej terapie bolia ruky a chrbát, človek je celý deň na nohách. Pracovná doba začína skoro, často sa robi sviatky a soboty minimálne doobeda. Často problém s dovolenkami, termíny máme nasekané jeden za druhým. Často nestíham ani na záchod.
Štúdium nebolo náročné ako medicína, ale ani ľahké.
Každá práca niečo ma, ale u učiteľov nerozumiem to večné nariekanie o platoch . V mojom okoli sa každá fuchtla s dorobenou maturitou po učňovke trepe aspoň na špeciálnu pedagogiku. A platy teda majú krásne vzhľadom na pracovnú dobu. Písomky môžu opravovať aj v škole, nie večer, lebo utekali domov o druhej.

anonym_1712b8
Včera o 16:40

@anonym_autor Chapem... Co tak skusit nejaky korporat? Alebo sa prosot neporovnavat s bratom. Ano, je to hrozne, ze clovek s VS zaraba menej ako clovek a ucnovkou..

luckabj82
Včera o 17:07
@anonym_093d79

@anonym_579907 nie nezacala som a nie nemma smiesny uvazok, mam plny uvazok 🙃

@anonym_093d79 tak to je divné,sestričky majú viac

veronikah96
Včera o 17:18

Nič v zlom, ale ja mám okolo taký mix ľudí s/bez VŠ a úprimne, práve tí bez vysokej školy na 90% zarábajú viac. To, že má človek vyštudovanú vysokú školu ešte neznamená, že má garantovaný vyšší plat a veľakrát je to aj o tom,že zatiaľ čo jeden študoval (poznám prípady,kde popri škole naozaj ani nebrigádovali), iný už pracoval a zbieral skúsenosti a práve tie pracovné skúsenosti ho dostali vyššie, tým pádom aj vyšší plat. A angličtina C1 uz tiež nie je nič extra, nehovoriac o tom, že veľa ľudí, ktorí majú certifikáty na C1 a C2 sa často v zahraničí poriadne nevedia dohovoriť. Ani ten certifikát nie je istota, že človek vie perfektne cudzí jazyk a niekto,kto nemá tento certifikát, ale napr robil roky v zahraničí a aktívne komunikoval bude ten daný cudzí jazyk s veľkou pravdepodobnosťou ovládať oveľa lepšie ako niekto s certifikátom bez skúsenosti a aktívnej komukácii v danom jazyku.

barbie2023
Včera o 17:25

Ja len, že uvedomujete si,že ti učitelia ,ktorí odídu tak nemajú vo väčšine prípadov za nich ziadnu náhradu a teda čím ich budú menej tým to bude ešte horšie so vzdelávaním? Aby ste zase nedopadli tak ,že naozaj nebude kto učiť a budete si riešiť učiteľov na doma alebo vám deti budú učiť bez kvalifikácie . Potom som zvedavá aké profesie tu vyrastú. Všetko sa AI nahradiť nedá a aj " obyčajný" murár, či cukrárka potrebuju nejaké vzdelanie,aby mohli robiť. A to nie je strašenie , to sa deje. Učiteľov je čím ďalej tým menej, chýbajú tisíce a bude to horšie. A áno, úbohý plat za tak náročné požiadavky je hlavný problém. Učiteľ je prvý a posledný ,ktorý dieťa prevedie svetom kým nastúpi do zamestnania alebo si zvolí čokoľvek,čím bude v živote. Áno , dá sa to aj inak ,ale žijeme v nejakom systéme a tento fakt nepustí. Pokiaľ chcete žiť bez vzdelania tak môžete ísť do buši alebo lesa loviť a živit sa ako domorodec. Ale myslím si,že aj tak málokto by doprial takýto život svojim deťom. Každý chce ,aby jeho dieťa malo prácu takú,aby bolo v živote zabezpečené a spokojne a na 99% sa to inak ako vzdelaním nedá a teda ani bez učiteľov. Ale zaplatiť ich , to ani za svet.

autor
Včera o 17:28
@veronikah96

Nič v zlom, ale ja mám okolo taký mix ľudí s/bez VŠ a úprimne, práve tí bez vysokej školy na 90% zarábajú viac. To, že má človek vyštudovanú vysokú školu ešte neznamená, že má garantovaný vyšší plat a veľakrát je to aj o tom,že zatiaľ čo jeden študoval (poznám prípady,kde popri škole naozaj ani nebrigádovali), iný už pracoval a zbieral skúsenosti a práve tie pracovné skúsenosti ho dostali vyššie, tým pádom aj vyšší plat. A angličtina C1 uz tiež nie je nič extra, nehovoriac o tom, že veľa ľudí, ktorí majú certifikáty na C1 a C2 sa často v zahraničí poriadne nevedia dohovoriť. Ani ten certifikát nie je istota, že človek vie perfektne cudzí jazyk a niekto,kto nemá tento certifikát, ale napr robil roky v zahraničí a aktívne komunikoval bude ten daný cudzí jazyk s veľkou pravdepodobnosťou ovládať oveľa lepšie ako niekto s certifikátom bez skúsenosti a aktívnej komukácii v danom jazyku.

@veronikah96 Takisto nič v zlom, ale viete vôbec, čo je ten C2 z Cambridge? Prečo to takto znevažujete? Aj ja poznám plno ľudí, ktorí len tak halabala povedia, že majú úroveň C1, C2 na základe toho, že rozumejú filmom v angličtine, ovládajú jednoduché gramatické štruktúry alebo zvládnu hovoriť o jednoduchých témach. To som ja vedela v 10 rokoch.
"C2 preukazuje vynikajúce zvládnutie angličtiny v náročných oblastiach, akými sú veda a výskum, akademické či odborné prostredie."

barbie2023
Včera o 17:30

Ešte jedna vec. Deti napr na strednej škole vedia veľakrát aj koľko taký učiteľ zarába. Verte mi, tínedžeri sa neštítia vysmiať učiteľa,že zarába menej ako bude on keď vyjde napr. ucnovku... A toto je obrovský problém, znižuje to ako status tak aj rešpekt voči učiteľovi. Je to veľký problém,ktorí sa často plytko odpíše s odpoveďou,že choď robiť niečo iné,máš na výber, pridaj si robotu navyše... No nie. Ak si blbý tak nevidíš za horizont problémov,ktoré to spôsobuje globalnejsie.

abbey1
Včera o 17:33
@anonym_autor

@veronikah96 Takisto nič v zlom, ale viete vôbec, čo je ten C2 z Cambridge? Prečo to takto znevažujete? Aj ja poznám plno ľudí, ktorí len tak halabala povedia, že majú úroveň C1, C2 na základe toho, že rozumejú filmom v angličtine, ovládajú jednoduché gramatické štruktúry alebo zvládnu hovoriť o jednoduchých témach. To som ja vedela v 10 rokoch.
"C2 preukazuje vynikajúce zvládnutie angličtiny v náročných oblastiach, akými sú veda a výskum, akademické či odborné prostredie."

@anonym_autor Dnes už tento certifikát ma mnoho študentov stredných škôl. Každý rok si ich robia moji študenti. Mnohé deti sú dnes jazykovo úplne inak vybavené.

autor
Včera o 17:37
@abbey1

@anonym_autor Dnes už tento certifikát ma mnoho študentov stredných škôl. Každý rok si ich robia moji študenti. Mnohé deti sú dnes jazykovo úplne inak vybavené.

@abbey1 Viem, učím ich. 😘

anonym_41dd41
Včera o 17:42
@anonym_a25318

Som fyzioterapeutka takmer 15 rokov, Mgr s množstvom drahých kurzov. V našom odbore nemáš ako kariérne stúpať. Odišla som znova do zahraničia, ale plat by som mala cca ako ty, v niektorých zariadeniach ešte nižší. Ľudia nás majú za masérov, najradšej by si nechali aj zadok a chodidla vymasirovat, hoci im hygiena veľa nehovorí. Cvičiť nebudú za ten svet, niečo im ukázať a vysvetľovať je ako hádzať hrach ma stenu u 90% ľudí. Mnohi ani nevedia, čo chcú a sú nastavení, že im nič nepomôže. Mnohí sú drzi, konfliktní, hlúpi, s psychickými problémami. Je riziko nakazenia infekčnými chorobami rôzneho typu, pacient môže skolabovať, zraniť sa pri cvičení. Z manuálnej terapie bolia ruky a chrbát, človek je celý deň na nohách. Pracovná doba začína skoro, často sa robi sviatky a soboty minimálne doobeda. Často problém s dovolenkami, termíny máme nasekané jeden za druhým. Často nestíham ani na záchod.
Štúdium nebolo náročné ako medicína, ale ani ľahké.
Každá práca niečo ma, ale u učiteľov nerozumiem to večné nariekanie o platoch . V mojom okoli sa každá fuchtla s dorobenou maturitou po učňovke trepe aspoň na špeciálnu pedagogiku. A platy teda majú krásne vzhľadom na pracovnú dobu. Písomky môžu opravovať aj v škole, nie večer, lebo utekali domov o druhej.

@anonym_a25318 som specialna pedagogicka, ale ziadna fuchtla...Ufff. Vies vobec co ta praca obnasa? Aj ja mam zaplatene kurzy a na dalsie pojdem, az sa definitivne odhodlam odist zo skolstva. Pretoze dat tisice eur za vzdelanie a mat plat 1100 eur mi nepride adekvatne. Momentalne robim ako skolska spec. ped. V praci som fixne od 6:30 do 14:30. Minimalne 2krat tyzdenne ostavam dlhsie. Kolkokrat aj do 17tej, aby si nemuseli brat rodicia ziakov volno v praci. Velakrat odchadzam az po vedeni. Myslis, ze tam sedim len tak, hoci ma doma caka moje speci dieta, pre ktore v tomto skolskom systeme nie je miesto? Pride ti 1100 eur ako adekvatny plat? Mne nie. Mam xy rocnu prax. Z pohladu statu ziadnu, lebo mi vzali este aj 12% priplatok zo vzdelavani, lebo som ich ziskala ako spec. ped. na specialnej skole. Takto na hlavu je nase skolstvo. Nemozem si spravit ani atestaciu, hoci mam odrobene roky. A tuto pracu naozaj nemoze ist robit absolvent, ktory je bez praxe. Musis obsiahnut velmi vela veci odborne a plus mas kopec papierovaciek. Odborna praca so ziakmi s roznym zdravotnym znevyhodnenim, komunikacia s rodicmi a odbornikmi. Denne uvazujem, ze z tejto prace odidem. A na moje miesto nik necaka. V meste nemozu otvorit specialnu MS, lebo nevedia najst personal. Nas fuchtle. Vsetko ostatne maju vybavene. Je nas malo, robime nadpracu denno denne a este nas budu nazyvat fuchtlami? Neuveritelne v akej dobe zijeme.

veronikah96
Včera o 17:43
@anonym_autor

@anonym_autor ja ten certifikát neznevažujem, len hovorím, že to už nie je vôbec ojedinelé a angličtina už je v podstate samozrejmosť a veľa ľudí ju ovláda perfektne aj na základe skúseností. Certifikáty a vysoké školy nevypovedajú o tom ako šikovný,múdry, skúsený je daný človek a to sa neraz prejavuje aj keď sa daný človek napr dostane do leaderskej pozície, teória a škola nie je všetko...

abbey1
Včera o 17:43
@anonym_autor

@abbey1 Viem, učím ich. 😘

@anonym_autor Tak prečo tá reakcia, na ktorú som odpovedala?

autor
Včera o 17:47
@veronikah96

@anonym_autor ja ten certifikát neznevažujem, len hovorím, že to už nie je vôbec ojedinelé a angličtina už je v podstate samozrejmosť a veľa ľudí ju ovláda perfektne aj na základe skúseností. Certifikáty a vysoké školy nevypovedajú o tom ako šikovný,múdry, skúsený je daný človek a to sa neraz prejavuje aj keď sa daný človek napr dostane do leaderskej pozície, teória a škola nie je všetko...

@veronikah96 To neberiem, ale prestaňte zároveň podsúvať argument s myšlienkou, že formálne vzdelanie je vlastne zbytočné.