Frustrácia z platu brata voči vlastnej kvalifikácii
Pracujem v školstve 8 rokov, medzitým som vyštudovala ďalšiu vysokú školu, mám C2 Cambridge certifikát z anglického jazyka a zarábam 1110€ v čistom.
Medzitým môj brat, ktorý celé roky nikde nerobil sa teraz zamestnal vo fabrike a zarába toľko ako ja.
Som z toho frustrovaná a smutná. Práca v školstve ma baví, ale je to čím ďalej tým náročnejšie a aj keď človek príde domov, tak si od tejto práce neodpočinie...a ešte všetko naozaj za také smiešne peniaze.
@anonym_autor vies co je to robit vo fabrike? Ludia co robia viac rokov by ti vedeli povedat o tom svoje,malo ktori nema chorobu z povolania. Ty makas psychicky,brat fyzicky,tieto 2 pozicie sa nedaju porovnavat co je tazsie narocnejsie...pre kazdeho nieco ine. Asi pre buducnost nepytat sa okolia na ich plat,potom vznika zbytocna frustracia.
@anonym_autor Chápem ťa, ale musíš uznať, že nejde vždy len o peniaze. Určite má tvoja práca viac pozitív než makačka vo fabrike. Ani tvoj brat nebude spokojný a práca ho možno prestane baviť. Teš sa z toho, že teba baví, aj keď to nie je, ani nikdy nebola, ani tak skoro nebude, zlatá baňa.
@anonym_autor ahoj, napisem Ti to ako kolegyna. Som tiež vyštudovaná jazykárka, mám 2 cudzie jazyky a ten plat je smiešny to áno, ale ja a veľa mojich kolegov to rieši druhou prácou, bohužiaľ. Skús to tak urobiť aj ty. Brat s tým nič nemá a prácu vo fabrike mu naozaj netreba závidieť. Ak si veľmi frustrovaná, odporúčam zmenu, možno sa do školstva nakoniec vrátiš. Nič nie je horšie ako ubrblaný frustrovaný učiteľ.
Som doktorka a moj brat co ledva zmaturoval zaraba o 30% viac nez ja (ledva cez tisicku). Ale ja mu to zelam a vzdy ho vsade davam za vzor ked s niekym debatujem o tom, ako aj clovek co ledva preliezol SS a nakoniec nesiel ani na VS, moze zarobit poctivou pracou viac nez studovany Dr. 🙂
Ked som citala ze "frustracia z platu mojho brata" ja som si myslela ze chudak malo zaraba a vykoristuju ho a to Ta trapi...
@anonym_093d79 prosím ťa to čo robíš, keď ako doktorka máš takýto plat? Buď si ešte len začala a nesluzis alebo máš smiešny úväzok. Inak je to blbosť ako mraky. Nástupný plat sekundára základ je okolo 1400€ v čistom, neviem teraz presne sumu. Takže?
@anonym_ea65db no neviem kde ako ,ale triedna mojej dcéry bola teraz tri týždne v Thajsku, vlani na jeseň s časti cez prázdniny v Dánsku, na jar v Ríme.
@anonym_5f71ff asi má dobre zarábajúceho muža. Ja a niektoré moje kolegyne chodíme do práce v značkových veciach, v autách a chodíme tiež na rôzne dovolenky ale bez našich mužov alebo finančnej pomoci od rodiny by sme to nemali taká je realita. Ja som napríklad z bohatej rodiny a veľa som toho podedila ale bežne si učiteľ z tej výplaty nemôze veľa dovoliť hlavne v BA kraji 🙂
@ninuska36 a co ked si ju musia brat v lete? Ved aj iny ludia si cerpaju v lete,lebo deti su najviac doma. Ja mam kamosku ucitelku. 1tyzden prazdnin robi aj posledny. Ostatne je doma. Je doma ked jej deti ochoreju a cerpa ocr. Je doma ked marodi a je na PN. Je doma ked su chripkove prazdniny,je doma ked su jarne prazdniny,velkonocne a neviem ake. Brava si volno na lyzovacku napr. Ide rano o 7:30 a o 13:00 parkuje doma. Mam pocit,ze sa ucitelia beru ako ohrozeny druh uz. Synova triedna napr. Chodim bravat syna pred 13 tou do skoly a stretnem ju vzdy ked ide domov aj ona.
A zavidiet bratovi plat? No tak ved je moznost urcite odist do fabriky tiez. Das vypoved a ides. Pás caka. Odrobis si v najlepsom pripade 8hodin daku tu sobotu nedelu sviatok a budes mat viac.
@anonym_5cd378 toto je skôr rarita ako realita. Na väcšine školách aspoň v Bratislave musíš byť od 7:30 do 14:00 - minimum. A to máš este prácu na doma. Moje kolegyne najmä slovenčinárky chodia domov aj o 5. A keď tú prácu robíš poriadne tak samozrejme nejdeš domov každý deň o 2. 🙂
Ja bratovi nezávidím. Závisť je, keď niekomu nepraješ. Ja mu prajem úplne normálne.
Moja frustrácia nesúvisí s ním, ale so systémom, ktorý roky štúdia, zodpovednosti a psychickej práce ohodnotí rovnako ako prácu bez kvalifikačných nárokov.
To, že ma niečo štve, ešte neznamená, že niekomu niečo beriem alebo mu to neprajem. Frustrácia je reakcia na nespravodlivosť, závisť je emócia voči človeku. A to sú dve úplne rozdielne veci.
A argumenty typu "učitelia končia o jednej" a "majú dva mesiace prázdnin" sú už vrcholne trápne a ohrané. To hovoria ľudia, ktorí nikdy túto prácu nerobili alebo ju vidia len zvonka.
@anonym_autor môžeš ísť robiť predavačku do Lidla
https://www.profesia.sk/praca/predavac/?company...
@anonym_autor môžeš ísť robiť predavačku do Lidla
https://www.profesia.sk/praca/predavac/?company...
@anonym_e4575f Asi pôjdem.
@anonym_e4575f Asi pôjdem.
@anonym_autor on nezaraba privela, ale ty zarabas malo. Neviem preco si kazdy mysli, ze manualne pracujuci by mali zivorit za mizerne platy. Skor je to o zlom nastaveni tabulkovych platov v skolstve, ale za to tvoj brat nemoze.
Ja tu budem za zlu, ale v dnešnej globálnej dobe vedieť 1 cudzí jazyk očakávam tak od najneskôr 10 ročného dietata, takže to by som nevyzdvihovala ako nejaký extra úspech. Podľa mňa musíš viac zamakat na lepší plat
Ja tu budem za zlu, ale v dnešnej globálnej dobe vedieť 1 cudzí jazyk očakávam tak od najneskôr 10 ročného dietata, takže to by som nevyzdvihovala ako nejaký extra úspech. Podľa mňa musíš viac zamakat na lepší plat
@anonym_103566 Ja tu fakt nie som na to, aby som obhajovala svoju kvalifikáciu. V dnešnej globálnej dobe "vedieť cudzí jazyk" a mať C2 profesionálnu úroveň nie je to isté a tváriť sa, že áno, je dosť zavádzajúce.
A veta "musíš viac zamakať" je pohodlná skratka. Implikuje, že som doteraz nerobila dosť, čo jednoducho nie je pravda. Problém nie je v mojej pracovnej morálke, ale v tom, že niektoré profesie majú strop, cez ktorý sa nedá prepracovať, nech makáš akokoľvek...
@anonym_103566 Ja tu fakt nie som na to, aby som obhajovala svoju kvalifikáciu. V dnešnej globálnej dobe "vedieť cudzí jazyk" a mať C2 profesionálnu úroveň nie je to isté a tváriť sa, že áno, je dosť zavádzajúce.
A veta "musíš viac zamakať" je pohodlná skratka. Implikuje, že som doteraz nerobila dosť, čo jednoducho nie je pravda. Problém nie je v mojej pracovnej morálke, ale v tom, že niektoré profesie majú strop, cez ktorý sa nedá prepracovať, nech makáš akokoľvek...
@anonym_autor vidis a moj muz v tej hnusnej fabrike doniesol 2000eur a ja v tej istej fabrike len 1330eur,no je to spravodlive???Je,lebo muz tam robi roky,rokuce a ma iny priemer za dovolenku,mal viac hodin ako ja odrobenych v tom mesiaci a danovy bonus.
@anonym_autor Ano - vediet cudzí jazyk = lepšie C1 až C2. Citat knihy a fungovať pracovne v tom jazyku. Nehovorím o objednaní si v reštaurácii. Z 1 jazyka som si spravila C2 certifikát po roku štúdia, takže nehovorme o nejakom životnom úspechu. To bola jediná konkrétna kvalifikácia + učiť, čo si spomenula. Len niektoré vysoké školy na Slovensku sa bohužiaľ niekedy rovná ničomu a teda v podstate tam nie je rozdiel s tou fabrikou
@anonym_autor tie profesie, ktoré majú strop, treba nechať tým, ktorým ten strop vyhovuje. Ľudia majú rôzne motivácie, niekto peniaze, niekto chce robiť zmenu v spoločnosti, niekto chce mať pokoj
@anonym_autor Ano - vediet cudzí jazyk = lepšie C1 až C2. Citat knihy a fungovať pracovne v tom jazyku. Nehovorím o objednaní si v reštaurácii. Z 1 jazyka som si spravila C2 certifikát po roku štúdia, takže nehovorme o nejakom životnom úspechu. To bola jediná konkrétna kvalifikácia + učiť, čo si spomenula. Len niektoré vysoké školy na Slovensku sa bohužiaľ niekedy rovná ničomu a teda v podstate tam nie je rozdiel s tou fabrikou
@anonym_103566 zas neporovnavajme anglictinu s inymi jazykmi ktoré sú výrazne náročnejsie ako napr. Nemcina
@anonym_103566 zas neporovnavajme anglictinu s inymi jazykmi ktoré sú výrazne náročnejsie ako napr. Nemcina
@anonym_1646c6 Tak to je jeden z mnohých hlúpych argumentov, čo som tu na koňovi čítala🙂)
@anonym_1646c6 úplne súhlasím. Mám C2 aj z nemčiny a to naozaj trvalo o dosť dlhšie. Ale zas záleží, aj v akom poradí to berieš. Tretí štvrtý piaty jazyk už ide omnoho rýchlejšie.
@anonym_1646c6 Tak to je jeden z mnohých hlúpych argumentov, čo som tu na koňovi čítala🙂)
@valria čo je na tom hlúpe? Niektoré jazyky ako AJ, španielčina “pozrieš a vieš”, ine ako DE, FR, čínština a pod. tam sa trochu viac potrapis, čo už.
@anonym_autor
Podla odpovedi Slovensko chce vychovavat debilov.
Pritom si myslia ake skolstvo maju, podla svetovej tabulky urovne univerzita Komenskeho je na 684 mieste aj Ceska Karlova je daleko vpredu na 264 mieste.
Ja bratovi nezávidím. Závisť je, keď niekomu nepraješ. Ja mu prajem úplne normálne.
Moja frustrácia nesúvisí s ním, ale so systémom, ktorý roky štúdia, zodpovednosti a psychickej práce ohodnotí rovnako ako prácu bez kvalifikačných nárokov.
To, že ma niečo štve, ešte neznamená, že niekomu niečo beriem alebo mu to neprajem. Frustrácia je reakcia na nespravodlivosť, závisť je emócia voči človeku. A to sú dve úplne rozdielne veci.
A argumenty typu "učitelia končia o jednej" a "majú dva mesiace prázdnin" sú už vrcholne trápne a ohrané. To hovoria ľudia, ktorí nikdy túto prácu nerobili alebo ju vidia len zvonka.
@anonym_autor ale ved pises, že práca ta bavi, tak kde je problém.
@anonym_autor ahoj, napisem Ti to ako kolegyna. Som tiež vyštudovaná jazykárka, mám 2 cudzie jazyky a ten plat je smiešny to áno, ale ja a veľa mojich kolegov to rieši druhou prácou, bohužiaľ. Skús to tak urobiť aj ty. Brat s tým nič nemá a prácu vo fabrike mu naozaj netreba závidieť. Ak si veľmi frustrovaná, odporúčam zmenu, možno sa do školstva nakoniec vrátiš. Nič nie je horšie ako ubrblaný frustrovaný učiteľ.
@anonym_1646c6 môj učiteľ fyziky zo strednej cez letné prázdniny pracuje na stavbách
Zial SK realita....ucitelom sa byt jednoducho neoplati. V korporate mam tolko kolegov vystudovanych ucitelstvo, az je to na zaplakanie, ale tak niektori zarabaju este raz tolko, ako ty...🫤
Ja by som prácu vo fabrike nedala ani za 5,000mesacne. V mojom ponímaní to je otročina. Keď to známy popisoval, ja tých ľudí ľutujem a obdivujem zároveň. Že často na toaletu môžu iba v určitých časoch, cely deň počúva ako odpípa nejaky počet, ktorý musí urobiť za deň, ruky zničené boľavé. Cely deň stáť. Ja by som bola hotová za tyzden.
Tieto hnusne komentáre sú len ďalší obraz prečo je Slovensko na chvoste takmer vo všetkom pozitívnom a potrebnom pre dobrý život.
@anonym_autor práca sa vyberá tak aby si zarobila 😂😂 kokos mať 1100 tak sa hanbím
@anonym_5f71ff asi má dobre zarábajúceho muža. Ja a niektoré moje kolegyne chodíme do práce v značkových veciach, v autách a chodíme tiež na rôzne dovolenky ale bez našich mužov alebo finančnej pomoci od rodiny by sme to nemali taká je realita. Ja som napríklad z bohatej rodiny a veľa som toho podedila ale bežne si učiteľ z tej výplaty nemôze veľa dovoliť hlavne v BA kraji 🙂
@anonym_1646c6 akožene je fuk či desila či jej to platí muž, v príspevku som chcela podotknúť že chodila po dovolenkách aj v čase keď žiaci sedeli v škole. Ako napr tento týždeň už moje deti boli v škole ona a jej deti nie.
Mila autorka, spomínaš len výšku platu a náročnosť profesie. Ale je tu aj to B. Nie nemajú učitelia 2 mesiace prázdnin, ale majú napr.viac týždňov dovolenky ako bežní pracujúci. Ak sa nemýlim minimum je 40 dní zo zakona. Áno robia učitelia aj doma, ale aj to môže byť výhoda, že časť práce os robíš na mieste a časť z domu- ocenis pri deťoch vlastných. Keď si chorá ideš na PN, keď máš choré dieťa ideš na OČR, niečo si vieš nadrobiť zastupovaním a berieš náhradné voľno napr. cez tie prazdniny Mnoho ľudí takúto možnosť nemá. A obrovské plus je, že tu dovolenku máš v kuse. To tiež ocenis ako rodič- neskutočne to pomôže byť mesiac doma v kuse počas prázdnin skolopovinnych detí.
Potreba sústavne sa vzdelávať je snáď už v každom zamestnaní.
Je tiež rozdiel kde učíš. ZŠ, SŠ, VŠ? Koľko máš rokov praxe atď. Niekto tu písal, že je lekár a ma malý plat, len už tiež zabudol to B doplniť, ci je atestovaný, či a koľko ma praxe atď.
Vieš jazyk, učíš ho, môžeš zobrať par žiakov súkromne, kde cena hodiny 1 na 1 sa pohybuje cca 20e. Príprava na maturity, testovanie atď. Ak si dobra, núdzu mať nebudeš A stále si vo svojom odbore.
Som doktorka a moj brat co ledva zmaturoval zaraba o 30% viac nez ja (ledva cez tisicku). Ale ja mu to zelam a vzdy ho vsade davam za vzor ked s niekym debatujem o tom, ako aj clovek co ledva preliezol SS a nakoniec nesiel ani na VS, moze zarobit poctivou pracou viac nez studovany Dr. 🙂
Ked som citala ze "frustracia z platu mojho brata" ja som si myslela ze chudak malo zaraba a vykoristuju ho a to Ta trapi...
@anonym_093d79 to kde dr.zarobi 1000
Dovolenky a odpocinku mas az az, mame ta lutovat lebo mas 2 mesiace nuteneho volna v lete? A tie vsetky dalsie prazdniny ani nevravim. Mat tolko volna tak si najdem aj pracu pomimo. Chapem, ze ta plat brata frustruje, ale fyzicky makat by si nezvladla urcite. Makaj na sebe viac, lebo vediet po AJ v tomto storoci nie je nic extra. Zmenit zamestnanie mozes tiez kedykolvek.

2 mesiace prazdnin nestaci na odpocinutie? Mala si sa lepsie ucit
@anonym_9b6248 To skôr ty, úbohý trollček.