icon

Fyzické násilie v manželstve

27. apr 2023

Odpustili by ste mužovi fyzické násilie, ak by sa stalo raz a videli, že to ľutuje? Bola aj krv, narazený nos. Som z toho v šoku a neviem ako ďalej. Keby sme nemali spolu deti, tak už som dnes z domu preč. Ale takto....

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
mamickalisticka
27. apr 2023

Nie že v poslednom čase je výbušný, to sa len prejavil naplno

huginko
27. apr 2023

Ze nechcel tak silno. Paráda. Teda chcel. Raz a dosť. U mňa konecna

zuzubb007
27. apr 2023

Toto milujem, keby neboli deti odidem, ale ak naozaj chces dobro deti odides, co tam menia deti, si myslis, ze nevedia a nevidia, trosku sa spamatat, nechcel tak velmi? Kokos tato naivita je dobra, v zapati by som mu strelila ja, nezabudni mu odpustit a ideme dalej, nabuduce ti da taku, ze dvere ti daju druhu, uz by som sa balila, na to nieje ospravedlnenie

daniela1911
27. apr 2023

Neodpustila, už by som bola s deťmi zbalená. Hlavne kvôli deťom by som neodpustila. Takýto majú mať príklad? Raz, keď ich partneri budú otĺkať, a tvoje deti sa nechajú, budeš na seba pyšná ?! Šak takýto obraz a výchovu si im dala.
Toho chudáka nahlás, a žiadaj o výživné na deti a ešte by som žiadala aj na seba nejaké bolestne alebo tak.

mikadooo
27. apr 2023

@elizabet173 napísala som ako by som reagovala ja. Prečítaj si to ešte raz. Nikde v texte neuvádzam, že mu to odpustím aj druhý aj xtý krát. Dala som návod, ako by som to riešila ja. Ja sa tiež čudujem ženám, ktoré odpúšťajú x krát a ešte rozmýšľajú, čo oni urobili zle. Ale to u mňa neznamená, že keď sa 1x niečo stane, tak hneď musím podnikať radikálne kroky. Keď sa to zopakuje, to už je u mňa úplne iný signál a neznamená to, že zrazu začnem všetko tolerovať...

nickpick
27. apr 2023

priprav sa na fazu kedy sa bude manzel ospravedlnovat, lutovat co spravil, slubovat hory dole, na tvojom mieste by som vyuzila tuto fazu na pripravu a zalozny plan, nenechaj sa ucicikat recickami, dalsia bitka totiz pride ked to budes najmenej cakat a potom dalsia, frekvencia bude castejsia, ved predsa nepocitil ziadne dosledky svojho cinu, a uz sa ani neospravedlni….

zooeynka
27. apr 2023

Ono, vacsina zien v takychto pripadoch zostava s muzom preto, lebo odchodom od neho si v konecnom dosledku pohorsia - v akejkolvek oblasti. Pokial odchodom od nasilnika zacne trpiet nedostatkom(cohokolvek - financii, casu, energie, ...)tak si spocita dve a dve a s kretenom zostane.

bessie12
27. apr 2023

autorka, napisem ti to z mojho pohladu ( moja skusenost v skratke ) ako obete DN. Kedysi som si povedala, ze mne sa take nieco stat nemoze. Ze ak by sa k niecomu takemu aj schylovalo, tak by som tomu dokazala zabranit a nedovolila by som doytcnemu, aby ma udrel. A ako som dopadla ?? S klapkami na ociach a totalne zmanipulovana, ze bez neho by som si vobec neporadila v zivote, bez neho by bola nikym a nicim, lebo on mi pomohol, ked sa vsetci na mna vyprdli, za kazdu hadku a vlastne aj za vsetko mozem ja, mal sproste narazky na moju postavu a podobne. Tam to bolo hlavne psychicke tyranie, ktore preslo az do fyzickeho. To, ze sme si pri hadkach skocili doslova do vlasov, som nejako ignorovala. Neskor mi dal tu povestnu prvu facku. Tu uz mi zablikali kontrolky, ze nieco nie je v poriadku, ale aj tak som s nim este ostala. Proste stale som ho svojim sposobom milovala a cely cas som dufala, ze sa zmeni. Az par mesiacov, pred nasim burlivym rozchodom som uz o tom aj uvazovala, ze v akom vztahu to vlastne zijem. Ze toto nie je normalne. Az nakoniec sme sa tak pohadali, ze som skoncila s krvavym nosom. V ten den som cakala, ze ma zabije a vela k tomu nechybalo.
Dakujem vsetkym ludom, ktori mi vtedy pomohli. Som im za to nesmierne vdacna. Kvoli nemu som spadla na uplne dno, terorizoval ma este niekolko tyzdnov po navrate z väzenia a trvalo mi cca rok, kym som sa z toho psychicky ako tak pozbierala. Mojmu ex som sice uz odpustila, ale nezabudla.
A moja mamina by tiez o DN mohla rozpravat. Tiez si svoje vytrpela s tym mojim kvazi otcom, ku ktoremu som sa nikdy nepriznala. Jej som tiez velmi vdacna, ze sa ho zbavila. Vykopla ho na ulicu a jedno co o nom teraz viem je, ze zije v rodicmi.

Bohuzial este aj v dnesnej dobe obete davaju do role, ako to len nazvat, vinnika ? Vela ludi pred tymto problemom zatvara oci. Ved ich sa to netyka, ze ?? Ani sa necudujem, ze vela zien sa rozhodne mlcat prave kvoli reakciam okolia. Ja nemam problem verejne hovorit o DN. Nie je to ziadna hanba pre obet. Jediny kto by sa mal hanbit je ten co udrie alebo inym spodobom ublizi druhej slabsej osobe. Ked sa chce bit, tak nech si skoci do seberovneho, ale na to takyto ludia nemaju gule, tak si svoju frustraciu, zakomplexovanost alebo aj ine traumy "lieci a riesi" na slabsich jedincoch.
Autorka, radim ti este raz. Odid prosim ta od neho. Udrel ta raz a urobi to znovu a potom znovu. Ten pako lutuje len to, ze ta udrel "trochu" silnejsie ako chcel. Kopla by som do guli a zavesila do prievanu. Mysli hlavne na svoje deti. 🙏

brendaa
27. apr 2023

@ladyblcha ďakujem, vravim všetky múdre, na pár výnimiek

brendaa
27. apr 2023

Drzim ti palce, nech nájdete dobrých ludi, čo ti dokážu pomôcť...🍀
Presne o tomto sme mali psychologický vycvik s výbornymi odborníkmi... A toto bola jedna z otázok, aby vedeli, ako maju k obeti pristupovat.....

rachel36a
27. apr 2023

Nie len, ze by som mu to neodpustila, ale este by som aj podala trestne oznamenie na neho....len uplny chudak a hovado udrie zenu...a ver, ze ked to urobil raz a uvidi, ze mu odpustis, tak to urobi znova...debil bude vzdy debilom...

kitycat
27. apr 2023

@zooeynka je rozvedena, neviem aku to malo dohru vseobecne. Myslim, ze on potom dostal po hube od mijho uja.
@panelacikova no, oco pil, asi mal telefon po ruke. To este tym sluchatkovym.
@maxalla mala zasadrovane predne zuby, zachranili jej ich

beataxxx
27. apr 2023

Bohužiaľ keď to urobil, to znamená, že nemá v sebe zábrany a urobí to znovu….nemám rada múdre rady, že hneď rozvod, ale v takomto prípade by som neváhala….jednak si v ohrození a pre deti nie je dobre, aby si toto odniesli do života ako príklad rodinného spolunazivania

autor
27. apr 2023

Asi máte pravdu že to bude len gradovať. Posledné dva roky to je také. Najskôr len také povýšenecke správanie, potom nadávky, neskôr vulgarizmy. Minulý zimu na mňa zdvihol prvýkrát ruku, tak že ma prudko schmatol a trhal mnou pred deťmi. Tie staršie sa aj rozplakali. Včera toto. Neviem prečo je taky. O domácnosť,deti, aj o neho je postarané ukážkovo. Snažím sa, pre rodinu by som aj dýchala. On je taký nervák, ľahko vybuchne, na mňa aj deti. Pre úplne blbosti. Najhoršie že som domáce násilie zažila aj v detstve a celé dospievanie. Otec ma tiež mlatil, naposledy do krvi 2 mesiace pred svadbou. Celé detstvo psychicke a fyzicke týranie a vyzera to tak že aj v manželstve. Sme spolu 7,5 roka. Kde robím chybu že to musím prežívať znova? Manžel to všetko vie, zdôverila som sa mu. Často mi vykrika že som mala dostať od otca asi silnejšie keď nepomohlo a som taká. Som VŠ vzdelaná, s uspormi, dobrou pracou, teraz na md. A na druhej strane troska, skrývajúc sa za úsmev pred ostatnými. A strašne sa hanbím

zooeynka
27. apr 2023

Tak toto nebol jeho prvy utok....ber deti a utekaj.

januelik
27. apr 2023

Že nechcel tak silno, žena, tebe šibe? Raz by sa ma chlap dotkol tak má ruky zlomené. Kvôli deťom neodídeš, ale to ti nevadí, čo tie deti musia zažívať keď to vidia, hlavne ako blíži tebe?

bessie12
27. apr 2023

autorka, precitaj si co som napisala. Ty sa nemas za co hanbit. Hanbit sa moze jedine tvoj chlap. Je to uboziak kvoli tomu co urobil.

medea2003
27. apr 2023

Som VŠ vzdelaná, s uspormi, dobrou pracou, teraz na md. Prosim ta, vyuzi to a zariad sa, sprav sebe i detom krajsi zivot, asi vies, co ich postupne caka.

panelacikova
27. apr 2023

@kitycat jaj no to áno, alkoholik - to je konečná....

svetlonos
27. apr 2023

@mikadooo
vies, co to mam za sebou a zalezi od vela veci. Ja som tiez este nepocula o pripade, ked to bolo raz a naposledy. Kazdopadne by som ja nechcela riskovat, co ho napadne za delikatesy nabuduce. Toboz s detmi. Ja som deti vtedy nemala a pod vplyvom liekov bol ex velmi agresivny. Nie vzdy, ale nikdy som nevedela odhadnut kam az je schopny v amoku zajst. Nikdy ma neudrel ale stlacil mi kolenom krk na posteli. Keby som mala 40 kg, neviem ci by som sa ubranila. Potom mal vypadok pameti, teda rano mi s uprimnym usmevom a laskou v ociach doniesol ranajky do postele.
Pokial ale reaguje agresivne chlap bez liekov, je to od neho vedome. A vies, ten dospely dokazeat hrozne umysly, na rozdiel od dietata. Oni sa nastvu ale nenapadne ich to co dospeleho ani v amoku hnevu.
Takze vibec nejde o to, ze sa s tvojim nazorom nestoroznim 🙂
Nemusi to druhy krat skoncit smrtou a jasne, ze zabit sa mozes aj padom so schodov. Tu ide o realne eliminovanie jasneho rizika, v pripade agresivneho muza.

lienkalenka123
27. apr 2023

Prosím Ťa... Naozaj zober deti a čím skôr preč od neho... Nemáš na čo čakať a hlavne, nemáš sa za čo hanbiť... Ale uplne rozumiem tvojim pocitom..

dharmasanata
27. apr 2023

Žena, maj sa troška rada.. nieje to zdravý vzťah, to že si s tým vyrastala neznamená, že to tak má byť celý život a že je to normálne..

dee01
27. apr 2023

Ach bože, nedovoľ nikomu, aby sa takto k tebe správal. Ty si to nezaslúžiš, nikto si to nezaslúži. Porozmýšľaj, ako chceš žiť a sústreď sa na to. Nikto... Nikto nemá právo, aby ti ubližoval. Tobôž nie človek, ktorý ťa má milovať a byť ti oporou.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
mamula20
Odpoveď bola odstránená
kvoli
27. apr 2023

Ja som raz pri šteklení dopadla manželovi na koleno a krvácala som. Ja som šteklila jeho, podtkla sa a spadla. Moja chyba. Prešlo 10 rokov a manžel to občas spomenie, že ho to mrzí, pritom on nespravil nič. Ak by ma muž chytil silno za ruku alebo strkol už by som sa cítila ohrozená ale toto je na trestné oznámenie. Ak v takom vzťahu ostaneš, myslí na to, že sú tam deti a všetko už bolo povedane v komentároch hore. Všetko čo deti vidia v detstve raz "použijú" v dospelosti. Zo syna môže vyrásť agresor alebo obeť. To isté z dcéry. Držím ti palce. Existuje napr. Centrum právnej pomoci kde ťa nasmerujú. Nájdi v sebe tu silu, ty si silná nepotrebuješ ho ❤️

autor
27. apr 2023

@mamula20 nechápem. Schválne som si ho zobrala aby ma bil lebo to chcem a potrebujem? To sa ako dá? Začal sa tak horšie správať po 5 rokoch manželstva, prvotným impulzom bola zmena práce, kde sa kolegovia posmešne vyjadrujú o ženách, vulgarizmy každá veta. Odvtedy aj on tak začal rozprávať, nemôžem mu ani do práce zavolať, lebo už posmešne poznámky od kolegov... Včera mi dokonca povedal, že on si myslel že budem iná, keď som bola celý život bitá. To ako s pokorou čakať údery a sprosté slová lebo som ich zažívala vyše 20 rokov a je to ok?

0kristina0
27. apr 2023

Autorka precitaj si to po sebe este raz aj s tvojimi komentarmi. Naozaj chces toto pre svoje deti? Ked nemas ziadnu uctu k sebe maj ju aspon k svojim detom a nedovol aby v tomto vyrastali. Raz ked budu dospeli ti za to mozu podakovat.

michu_
27. apr 2023

mojko, to bude len horsie. skusenosti moje a inych zien.
pises, ze si yo zazila v detstve, preto si nevedome hladas partnera,ktory k tvojim zraneniam "pasuje a akoby ich naplna. on pravdepodobne vyrastal-neviem, napr-niekde kde bola zena povazovana za nieco menej, pripadne ma v sebe z detstva potlacovany hnev na mamu-tym na vsetky zeny a teraz si to vo vasom vztahu kompenzuje, ze to ide z neho von skrz teba, lebo si to v podstate nechas a ma pocit, ze si to moze dovolit teraz, ked napr.v detstve doma nemohol..neviem., len uvazujem.. prip.podobne moznosti... tak to funguje, nikto to nerobime naschval,ze si hladame k sebe agresivnych al.zlych partnerov, to su vzorce spravania z detstva a prirodzene ludia sa "citia, kto si co v sebe nesie , co dava zo seba von cez svoje spravanie atd....
a ak sa aj s tymto rozides, skus popracovat na svojich traumach z detstva aby si si znova nepritiahla takehoto podobneho. :-*
vela sily a odvahy to zmenit prajem!