icon

Generačné rozdiely vo výchove detí: Skúsenosti a riešenia

14. sep 2026

Ahojte, malá 2 ročná dostala svoj zachvátik keď sme jej nedovolili cukríky pred obedom, trvalo to asi 5 minút čo vrieskala, nič nerozbijala, nikoho nebila ani nikomu neublizovala len proste nemala svoj deň a zrovna bola u nás jej babka ktorá zhrozená povedala nech jej dáme už konečne poriadne po riti lebo nám bude o chvíľu skákať po hlave! Nevie pochopiť že keď dcéru nebijeme neznamená to že jej všetko dovolíme. Ako vy riešite generačne rozdiely vo výchove?

anonym_8ffa17
14. sep 2026

Raz som povedala že ona už svoje deti vychovala a nás nech nechá vychovávať ako my chceme. A je kľud. Občas ešte počuť žundroty, ale neriešim.

anonym_8c6d4a
14. sep 2026

Tiež to počuvam
a teda žiadne argumenty nepomožu proste to nechápu
ja vždy poviem čo sa bitkou vyrieši? ty ked niečo chces a nedostaneš to tak namiesto pochopenia ťa mám zbiť ?
moja mama kriči občas stati nervy ( má svoje dovody) a vždy jej poviem mám ti dať facku aby si prestala ? ako ti ty radiš mne pri vnukovi

anonym_f75591
14. sep 2026

@anonym_autor moja mama by z kabelky vytiahla lepsi cukrik a mne by povedala ze prehanam.

jablkovastrudla
14. sep 2026

Iba to ignoruj.ja si pamatam ako mi mladsi syn plakaval, a ten teda plakal hodiny denne ( mal hrozny reflux a nic mu nezaberalo) a moja mama mi povedala ze tak by mu dala po plienke, rozumej po zadku 🤦🏼‍♀️ tak som sa jej opytala ako presne by mi pomohlo keby dietatu co uz trpi a place od bolesti, dam na zadok. Doteraz nechapem ako k tomu prisla, ja som ako dieta nebola bita.

anonym_0bc377
14. sep 2026

@anonym_autor Mala si jej povedat, ze je strasne fajn, ked okrem uvrieskanej malej, musis pocuvat este jej prednasku.

domkakvet
14. sep 2026

@anonym_autor ved ste jej ten cukrik nedovolili, tak co by mala skakat po hlave.

svetlonos
14. sep 2026

@anonym_autor
Stari rodičia nemajú nárok ani právo vychovávať vnúčatá, hovoria psychológovia aj výchovni poradca.
Banka dedko, lezie vám to má nervy? Ok stretávame sa odteraz už len vonku a vy sa môžete len dívať a absolútne nezasahovať. By už ste vychovali bitky si pamätám, bolo mi hrozne pri Tom, spokojní? Fajn, my to máme bez násilia, je to fáza vzdoru, prejde, bude potom iné horšie 🤪. Nezasahuje, nevyjadruje sa. Či partner vám tiež ma platiť jednu, keď si nasraty, nasrata? Tak že na ukludnrnie? Ach pre Boha, veď to sa predsa nesmie? Jaj jasne ale decku pokrstiť áno, Hmmm...
A pokiaľ nepochopia, tak fakt stretávať sa minimálne a vonku.
Ja som spomenula rodičom ich rodičov ako ich boli a aké to pre nich bolo "super poučné"... A stíchli...

anonym_82f5f8
14. sep 2026

@anonym_autor vysvetľujem vysvetľujem....Hádžem hrách o stenu

anonym_f26842
14. sep 2026

Ked sa to stalo prvykrat a inak vas mala poslucha a respektuje co jej poviete ako vy rodicia tak by som babku neriesila. Hlavne je, aby taketo zachvaty nemala kazdykrat ked jej nieco nedovolite, lebo to ok urcite nie je a ani nebude. Kazdopadne vychovavate vy- rodicia.

anonym_7a1174
14. sep 2026

sladkosti , a najmä známky v škole.
kým pri nás boli všetko zlé okrem jednotky, pri mojich deťoch aj 4 bola Ok.

anonym_31715b
14. sep 2026

V prvom rade babka sa do takýchto veci nemá starať, kým vás teda neživí. A to, že dieťa nežijete je v poriadku, ale vrieskali si môže koľko chce. Pred obedom sa nejedia cukríky, ani miesto obedu. Ak odmietne obed znamená, že nie je hladná, ale cukríky nebudú. Pekne po obede…. Aj tam by boli podmienky u nás….

anonym_eb46be
14. sep 2026

@anonym_autor Dobre ste to urobili,ste vzorom.My by sme si vzali príklad od vás, a hovorím to úplne vážne.Babke treba povedať, že vy máte iný názor a že ste vy zodpovední za výchovu dieťaťa.Babka to síce aj tak nepochopí,ale vám sa uľaví, že ste jej niečo povedali.

anonym_544c82
15. sep 2026

@anonym_autor Som trochu indiskretna,ale koľko má babka rokov?

jennky13
16. sep 2026

@anonym_autor podla mna mozes tuto situaciu vyuzit a najprv si uvedomit, ze raz aj ty budes babka a uz teraz sa mozes ucit, co ako babka by si nemala robit. 🙂 a na druhej strane mozes babke pomoct : mozes ju objat a povedat- keby tvoji rodicia neriesili vsetko bitkou, mala by si krajsie detstvo a bolo by ti v doospelosti lahsie. Ale to by predpokladalo, ze rozumies, a vies vysvetlit v com ublizujes detom, ked hnev riesis bitkou.
Problem casto byva v tom, ze nevieme spravne reagovat, lebo hned toho druheho odsudime, ale vlastne nevieme ani preco, nevieme vysvetlit, preco je ich nazor zly a ak vieme, tak sa nam to nechce.
To je len taky moj nazor, keby sme menej sudili a viac prakticky milovali lahsie by sa nam zilo v rodinach.

lucia245
16. sep 2026

@anonym_autor obmedzila som kontakt. Nemám nervy sa stále hádať s ľuďmi, ktorí akceptujú iba svoj pohľad na svet a majú potrebu zasahovat do cudzích životov.

jennky13
16. sep 2026
@lucia245

@anonym_autor obmedzila som kontakt. Nemám nervy sa stále hádať s ľuďmi, ktorí akceptujú iba svoj pohľad na svet a majú potrebu zasahovat do cudzích životov.

@lucia245 mas pravdu, zostanme sami, len s tymi, ktorí maju rovnaky pohlad na svet ako my, zmyslaju ako my a vlastne zamedzime akemukolvek rozvoju osobnosti, lebo nic riesit nemusime .

lucia245
16. sep 2026
@jennky13

@lucia245 mas pravdu, zostanme sami, len s tymi, ktorí maju rovnaky pohlad na svet ako my, zmyslaju ako my a vlastne zamedzime akemukolvek rozvoju osobnosti, lebo nic riesit nemusime .

@jennky13 bez nerešpektujúceho príbuzenstva nezostane človek sám🙂 podnetov, socializácie, priateľov, známych a kamošov majú dnes deti dostatok. Školy, škôlky, krúžky... Nedokážeš žiť bez interakcie s vonkajším svetom. A určite nema takéto široké spektrum ľudí rovnaký názor. Ale nikto z nich si nedovolí spochybňovať či zhadzovať rodiča, podkopávať sebavedomie dieťaťu či manipulovať ho, ničiť mu imunitu a trávenie nevhodným jedlom a pod. To je vo veľa na Slovensku u starých rodičov a príbuzných snáď národným športom, žiaľ .

jennky13
16. sep 2026
@lucia245

@jennky13 bez nerešpektujúceho príbuzenstva nezostane človek sám🙂 podnetov, socializácie, priateľov, známych a kamošov majú dnes deti dostatok. Školy, škôlky, krúžky... Nedokážeš žiť bez interakcie s vonkajším svetom. A určite nema takéto široké spektrum ľudí rovnaký názor. Ale nikto z nich si nedovolí spochybňovať či zhadzovať rodiča, podkopávať sebavedomie dieťaťu či manipulovať ho, ničiť mu imunitu a trávenie nevhodným jedlom a pod. To je vo veľa na Slovensku u starých rodičov a príbuzných snáď národným športom, žiaľ .

@lucia245 jasne, chapem, ze generacia starych rodicov nevyrastla na tolkych podcastov o zdravej vyzive, o psychickych traumach a pod., dufam, ze zdravie a psychicke zdravie deti bude teraz mnohonasobne lepsie, ake generacie, ktoru vychovali stari rodicia ☹

lucia245
16. sep 2026

To už je cesta dnešných rodičov a ich deti, po ktorej si má právo každý kráčať vo svojej réžii a ku svojej spokojnosti. Do budúcnosti nikto nevidí. Každopádne spokojný rodič rovná sa spokojne dieťa. A spokojný rodič nebude, keď ho bude neustále niekto spochybňovať a komandovat. Je dobré, že si dnes ľudia uvedomujú, že môžu robiť veci inak, po svojom. Navyše, staršia generácia už svoje deti vychovala, treba nechať mladých a nedychat im na krk. Potom budú vzťahy v rodine fungovať a spokojní môžu byť všetci zúčastnení. Nehovoriac o tom, že druhý extrém dnes sú starí rodičia, ktorí sa nezapájajú vôbec a keď sa mladí naučia fungovať bez nich a deti ich nepoznajú, vyplakavaju, ako nemajú s vnúčatami kontakt...
Ucta k starším je dôležita ako i pomoc, no táto úcta a pomoc musí fungovať obojstranne. Pokiaľ to tak nie je, vzťahy nebudú možné.

jennky13
Včera o 05:53
@lucia245

To už je cesta dnešných rodičov a ich deti, po ktorej si má právo každý kráčať vo svojej réžii a ku svojej spokojnosti. Do budúcnosti nikto nevidí. Každopádne spokojný rodič rovná sa spokojne dieťa. A spokojný rodič nebude, keď ho bude neustále niekto spochybňovať a komandovat. Je dobré, že si dnes ľudia uvedomujú, že môžu robiť veci inak, po svojom. Navyše, staršia generácia už svoje deti vychovala, treba nechať mladých a nedychat im na krk. Potom budú vzťahy v rodine fungovať a spokojní môžu byť všetci zúčastnení. Nehovoriac o tom, že druhý extrém dnes sú starí rodičia, ktorí sa nezapájajú vôbec a keď sa mladí naučia fungovať bez nich a deti ich nepoznajú, vyplakavaju, ako nemajú s vnúčatami kontakt...
Ucta k starším je dôležita ako i pomoc, no táto úcta a pomoc musí fungovať obojstranne. Pokiaľ to tak nie je, vzťahy nebudú možné.

@lucia245 mas uplnu pravdu , suhlasim, len si myslim, ze najjednoduchsie riesenie je obmedzit kontakt a nie je to vzdy to najlepsie riesenie. Hovorim to z vlastnej skusenosti, ze zabojovat o vztah napriek roznym pristupom je dobre a nastavit hranice zase mudre, ale odstrihnut sa je posledna moznost.

lucia245
Včera o 06:43
@jennky13

@lucia245 mas uplnu pravdu , suhlasim, len si myslim, ze najjednoduchsie riesenie je obmedzit kontakt a nie je to vzdy to najlepsie riesenie. Hovorim to z vlastnej skusenosti, ze zabojovat o vztah napriek roznym pristupom je dobre a nastavit hranice zase mudre, ale odstrihnut sa je posledna moznost.

@jennky13 áno, posledná, ale niekedy nevyhnutna.