Hádka a ničenie vecí
Dnes ráno môj partner zaspal, hoci mal ísť k zubárovi. Obvinil ma, že som ho nezobudila, vraj mi to vravel večer (čo si nepamätám). Ja som ráno vstala, nakŕmila malé dieťa (som na RD) a zrazu sa o pol desiatej zobudí muž nahnevaný, že som ho nezobudila. Popravde ráno mám iné starosti, nejak mi to vyšumelo z hlavy. Povedal mi, že som neschopná a od zlosti tresol do plechoveho koša, ktorý sa preliačil a zničil. Čo robiť v takejto situácii.... počas našej hádky ešte nedošlo k ničeniu vecí.
Aj keby ho lekár nezobral a musel by zase čakať na termín, tak si počká. Pri akútnom stave ho zoberie a na ostatné nech si počká, keď si nevie nastaviť budík.
Musíš sa ozvať lebo to bude pokračovať. Možno len skúša co si môže dovoliť. Je dospely zodpovednosť ma za seba .Takže hnevať sa môže len na seba.
@sednaja s jedinym, s cim s tebou suhlasim, je to, ze ano, kazdemu mozu rupnut nervy a proste clovek velakrat prestreli a nepozname uplne vsetko ako sa to odohralo ALE takato reakcia?
Že vraj jej to vravel vecer? Ale co? Ze ide k zubarovi? To je informacia, ktora absolutne nehovori o tom, ze je ta zena povinna ho budit. Ak by jej povedal: "zobud ma prosim ta rano o 8:30h, lebo budik si vzdy nevedomky vypnem" alebo nieco take a ona mu to prislubila, tak ok. Jeho nasratie by bolo opravnene. Ale robit az toto? Jasne, ze aj ja by som bola nasrata a hlasna ale nenadavala by som kvoli tomu chlapovi, ze je neschopny a netrieskala a nenicila veci! Absolutne nie. A tiez som niekedy dost vybusna. Takze ospravedlnovat jeho reakciu stylom, ze "skratka vybuchol, stalo sa" je naozaj velmi kratkozrake. Hlavne pre zeny, ktore maju skusenosti s takymto typom spravania...ze chlap postupne a "nenapadne" zvysoval intenzitu jeho vybuchov. A ak jej vyslovenie nepovedal, ze nech ho zobudi, tak je toto cisto len a len jeho chyba, ze nevstal! Skoro kazdy ma toho v dnesnej dobe vela...deti, praca, povinnosti v domacnosti, na zahrade, atd...ale preto sme ludia a inteligentne tvory, ktore sa maju vediet ovladat vo vyjadreniach...ci verbalnych, tak aj fyzických.
@viestta Presne tak, preto hovorím, že sa treba na to pozrieť aj z druhej stránky. Netvrdím, že reakcia je správna, ale neodsudzujem, pretože nikto nevieme čo za tým je. Chcem tým len povedať, že nedovolím si povedať, že manžel je zlý, vadný len preto, že sa raz zachoval neprimerane. Každý z nás spravil/povedal niekedy v živote niečo, nad čím sa časom zamyslel a uznal, že to bolo prehnané, ale preto nie sme zlí ľudia.
Čože ja viem 🤔 jeho reakciu neospravedlňujem, ale čo vy sa doma nerozprávate? Veď si snáď vedela, že ide k zubárovi. Teda apsoň my doma o takýchto veciach normálne komunikujeme. A áno, keby vidím, že muž dlho spí, tak ho zobudím aby nezaspal (to sa môže stať komukoľvek aj s nastaveným budíkom) 🤷. Veď je to môj muž, ktorého ľúbim a navzájom sa o seba staráme. Celkom ma zarazili komenty, že či je dementný, keď si nevie budík nadstaviť. To sa takto vyjadrujete aj o vašich manželoch doma?
Jeho reakciu nekomentujem, tá je ozaj cez.
@sednaja za 15 rokov môjho vzťahu ešte nikto nič nerozbil, nemal potrebu udierať pastou po stole, hádzať vecami a v 90% prípadoch nikto nezvýšil ani len hlas. A to naozaj nemáme ideálny vzťah. Máme svoje problémy, žiadna "modrý koník idylka" sa nekoná, ale keď už dôjde ku konfliktu, vyriešime to slušne a nie tak aby o tom vedela celá bytovka a muselo sa meniť príslušenstvo bytu. Keby jeden z nás reaguje v krízovej situácii tak ako partner autorky, mylsim, že by sme už spolu neboli. Máš naozaj posunuté hranice keď si myslíš, že toto je akceptovateľné správanie.
@mamula20 Je rozdiel, či je niekto chronický agresor alebo proste len stratí nervy. Ide o to, že ak niekto kopne do koša, prípadne stratí nervy, tak to nemusí byť hneď oplan, ktorý o chvíľu zbije partnera.. Áno, reakcia možno neprimeraná, ale rovnako sú neprimerané aj niektoré komentáre, ktorú môžu urážať, pretože nikto z nás nepozná okolnosti ani ich život. A stále podotýkam, že je veľmi dôležité vidieť pohľad z oboch strán.
@sednaja presne tak, u nás niekedy tak kulminovali hádky, že som už aj tanier pleskla o zem čo mi nervy rupli. Ale nie kvôli takejto hovadine samozrejme.
A nie, nebijem muža a dverami párkrát pleskol aj on a nie, nebije ani on mňa 😉
autorka - kludne mu povedz že nech si ten budík nastaví sám , a takéto obviňovania nebudeš tolerovať. Neschopný je teda aj on, keď si nevie nastaviť budík.
@hope87 Ona práveže tvrdila, že ju požiadal, len si nepamätá/zabudla....? Ktovie, preto hovorím, že ťažko súdiť, celé je to vytrhnuté z kontextu. Samozrejme, reakcia neprimeraná, ale označovať tu chlapa preto niektorými ženami za tyrana, idiota a človeka súceho na rozvod je rovnako prehnané ako jeho reakcia.
@rik01lulaka ja by som zareagovala rovnako ako ty, a ešte by som si aj o vlastnom mužovi pomyslela, že je kreten, keby sa takto správal hneď z rána.. našťastie môj muž kreten nie je, svoje chyby nehádže na mňa a nevybija si svoju agresivitu a zlosť na veciach v domácnosti pred rodinou ....
@lavender94 Vôbec som nepovedala, že správanie je akceptovateľné, hovorím len, že označovanie manžela niektorých dám tu na koníkovi je rovnako prehnané ako jeho správanie, pričom do ich spoločného života nevidíme. Takže vyjadrovať a o niekom, že je debil, idiot, nesvojprávny, tyran, navádzanie na rozvod a neviem čo všetko tu padlo, tak to sú na rovnakej úrovni ako on (a to ho nepoznajú).
@sednaja ona to napisala dost nejasne: " vraj mi to vravel večer (čo si nepamätám)"...nenapisala doslova, ze vraj mi vravel vecer, ze ho mam zobudit. Z toho sa dalo pochopit akurat to, ze jej vravel, ze ide k zubarovi. Inak, ano, on jej mohol povedat pri nejakej cinnosti, kratke "zobud ma" a necakal na jej reakciu a potvrdenie a bral to ako hotovu vec...pritom clovek neraz prepocuje, nerozumie dobre, ked nieco robi...vecerne chystanie deti do postele, umyvanie riadu, cokolvek...Neverim tomu, ze keby to autorka zretelne pocula, ze by mu nepovedala, ze dobre a rano by ho aj zobudila. Preto si stale myslim, ze to je vsetko jeho chyba a totalne prehnana reakcia. Mne ked na niecom zalezi a je to dolezite a ma to suvis s niekym druhym, ze mi s tym musi pomoct alebo nieco urobit, tak si sakra davam pozor, aby to bolo aj spravne odkomunikované a ten clovek sa pritom na mna aj pozeral a potvrdil mi to.
@viestta
@jesenzima Dievčatá, toto je už fakt preháňanie. Prosím, pozrite si vo výkladovom slovníku termín agresivita. Odpájam sa z tejto diskusie, lebo toto nemá zmysel. Žite sladko a ďalej naivné dievčatká navádzajte na rozvody a rozoberajte životy iných ľudí. Nič v zlom. Nech sa Vám darí.
@mamula20
Nekrotil sa, lebo jej chcel ukázať, čo ju čaká, keď náhodou nesplní jeho očakávania. Určite sa autorka nejde rozvádzať, ale povedať mu, že je veľmi zaskočená a nemilo prekvapená, by bolo namieste. On by ako zareagoval, keby rovnaký cirkus vyrobila ona kvôli svojej neschopnosti? Ľudia by sa mali vedieť pri hádkach ovládať, hlavne keď sú už v rodine deti. Je to pre ne veľmi stresujúce.
@sednaja úprimne určite by som sa po jednom takom incidente s mužom nerozviedla. Ale treba si uvedomiť, že keď takto reagoval pri takej banalite ako by asi reagoval, keby sa stane niečo vážnejšie? Príde obdobie, keď jeho dieťa bude mať obdobie vzdoru, bude mu hrať na nervy jedna radosť, čo potom? Tresne decku, alebo si to vybije zas na nejakom nábytku? Určite by mi blikali kontrolky. Už len to, že sa na ňu oboril, že je neschopná a neviem čo, svedčí o tom, že niečo nie je v poriadku či už s ním alebo s ich vzťahom. Zaujímalo by ma, či v inej situácii tiež hádže vinu na ňu. Ale dosť ma zarazila tvoja reakcia na to, že je v pohode keď niekto občas buchne po stole, či tresne dverami až tak že sa rozbije sklo. Nie je to v pohode ani občas a ani vo vyhrotenej situácii. A to, že takto postupne to u agresora začína, je fakt. Nikto vo vzťahu nezačne hneď mlátiť, ale ide to postupne a začína to presne takýmito excesmi. Na rozvod to určite zatiaľ nie je, ale spozornieť by mala.
@sednaja kopnut do smetnika v zachvate zlosti podla teba je laskave zaobchadzanie? Ja neviem, ale pre mna to je prejav agresivity. Pre mna je prejav agresivity aj neprimerany krik.
Ja som na nikoho na rozvod nenavadzala, ale kazda jedna zena si musi uvedomit, kde su hranice. A za tie hranice nepojde ani ona a ani jej hranice nesmie prekrocit.
Kvoli takym ako ty, zeny tisko trpia, lebo vsak sa v podstate nic nestalo. Kupia novy smetnik a vec bude vybanena. Dokedy? Kedy zas ta zena nieco "vyvedie" a kedy zas sa ten chlap neudrzi? Co alebo kto si potom odnesie to, ze on nevie zvladat emocie a nevie ovladat svoju zlost?
daj nám potom vedieť, skús s ním racionálne rozprávať. Že nie si si vedomá, že ti večer hovoril, že ho máš zobudiť. Nabudúce nech si takéto záležitosti manažuje sám a nezaťažuje s takýmito maličkosťami druhú osobu. A ak nezvláda svoje emócie a vnútorné napätie, treba to riešiť. Nebudete tu predsa rozkopávať smetné koše a nechcete predsa, aby to videlo vaše dieťa a aby sa raz otca bálo. Všetko komunikuj v pokoji.

Fascinuje ma ako sa tu nikdy nikto s nikým nepohádal a nikto nikdy netresol po stole, netresol dverami (pričom môže napr. vypadnúť sklo) a pod. Vitajme v dokonalom modrokoníkovom svete.....