Hádka kvôli cudziemu dieťaťu
Včera sme boli s mužom a našim synom 3r. v detskom kútiku, kde je časť, že si rodičia môžu posedieť na káve. Dali sme si zákusok, kávy, limonády. Zrazu prišiel nejaký chlapec vek okolo 2 rokov najprv môjmu vytrhával z rúk naše autíčka, syn najskôr požičal, ale problém bol pri vrátení,keď ten menší chlapec nie a nie dať. Potom môj syn bol mimo od nášho stolíka,hral sa a prišiel k nášmu stolu opäť ten chlapec a začal si brať pohár s colou, lyžičku mi zhodil na zem, strčil prst do zákusku a chcel ho zobrať. Problém je v tom, že môj muž že nechaj ho je ešte malý no ale dokelu to čo je? Tak sme sa povadili, ja som posielala preč a muž do mňa že nechaj ho. Podotýkam že pre chlapca prišla matka ktorá ho len zobrala za ruku a nič nepovedala ani sa neospravedlnila. Nechali by ste to tak a nič dieťaťu nepovedali lebo je malé?
Možno to dieťa ma diagnózu, ešte o tom matka nemusí vedieť, môj malý je autista a keby, že ho nemám nonstop na očiach urobí to iste, jednoducho tomu nerozumie, zato ta matka by si zúžila, ja by som som sa ospravedlnila a kúpila novy koláč
Možno saamicka toho dieťaťa už hanbila,keď ste sa kvôli jej dieťaťu pohádali
to dieta bolo prilis male, este nevie co je slusne spravanie, mnohe deti by hovorene slovo ani nepochopili. ale chapu vyraz tvare, chapu ton hlasu, vezmu si z toho co? ze k cudzim sa spravame odmerane, neprijemne? ze sa ma bat cudzich ludi? ja by som asi odtiahla veci do prostred stola kde nedociahne, s usmevom povedala "no no, to je nase" a ked by neodisiel, isla by som s nim hladat mamu.
Asi by som mu zákusok ponúkla. Dieťa nemôže za to že jeho mama je 🐄
Nasrata by som bola na mamu, ale dieťaťu by som len pekne dohovorila že kde ma mamku a určite by som naňho nebola nasrata.
Muz ma asi otcovský ochranarsky pud nejak rozšírený. To je podľa mna mile. Navyše, nasierat sa nemá zmysel, hnev je kyselina, najviac to odnesie nádoba v ktorej sa zbiera ;)
To by ani neboli ženy, keby sa neobjavilo tisíc teórii, od vynadala by som matke dieťaťa, cez chúďa dieťa - preto je na svete toľko zloby, lebo nám vadí, keď do nášho jedla ďobe iný človek a normálna reakcia by bola objednať si ďalší koláč pre to dieťa po moje to nerobilo tak automaticky sa to dá vysvetliť aj inému dieťaťu až po podozrenie na autizmus... A pritom je to len primitívna situácia, častá, a áno, maličké deti sú také... a dospelí ľudia to nevieme vyriešiť.. lebo nevieme byť asertívni, na druhej strane aj prijať nejakú kritiku a hneď sa neuraziť a automaticky sa ospravedlniť, chovať sa jednoducho normálne: čiže keď vidím, komu patrí to dieťa, a rodičia majú na háku a mňa to už obťažuje, tak chytím za rúčky, a vrátim zákonným zástupcom a poprosím ich, aby ho ustrážili viac, lebo je nám to už nepríjemné. Na druhej strane, nie som ignorantský rodič, ktorý automaticky predpokladá, že z môjho decka budú všetci aj tak padnutí na zadok, a mávnu rukou, lebo veď je ešte malé, načo ho vychovávať, nie...? Ja ináč práve pre takéto situácie obchádzam oblúkom všetky detské kútiky, detské herne a centrá, detské kaviarne a všetky hotely s dodatkom "baby friendly". Nie kvôli deťom, ale kvôli ich rodičom. Autorku plne chápem, mňa by to tiež nasrdilo a áno, tiež mám doma takého "alibistu" chlapa, ktorému by možno aj vadilo, že mu strkajú prst do jedla, ale tak by sa bál konfrontácie s iným rodičom, že radšej by sa len priblbo usmieval a mne cez úsmev hundral, že t mám nechať radšej tak.
Dieta evidentne trpi nejakou poruchou, nie je to nirmalne spravanie, 2 rocne dieta je v kontakte s cudzimi skor plache ako toto robit..ja by som dieta odviedla hned k matke a povedala jej, nech si na neho dava pozor, co tqm robi lebo obtazuje druhych..nikdy som mojim detom nedovolila obtazovat inych..ani ked.boli akokolvek malé.. s muzom si to rozdebatujte v klude..ze na to mate odlisne nazory jednoducho
Ja by som to riešila s matkou dieťaťa
No ja by som milo povedala nie dietatu a šla za jeho matkou. ...že pokiaľ si nechce na účet pripočítať moje jedlo aby si láskavo plnila svoje povinnosti a venovala pozornosť svojmu dieťaťu !
@michu_ o
Výstižné - súhlasím so všetkým 💚
Dospelí majú ísť príkladom (svojim konaním ) a je úplne jedno, ci sú cudzí (slušnosť je základ)
V žiadnom prípade!!! To kde sme??? Aby cudzie decko si toto dovolilo? To že je malé nie je dôvod! Mater ho mala vychovať tak aby toto nerobilo a keď to nedokáže tak nech sedí doma na riti s ním.
My mame taku susedku. To dieta ma 2 roky a je to taka mala straka. Vsetko co nieje pribite klincami vezme. Vsetko olize, vsade strci prsty. Ked necham otvorene vchodove dvere na chvilu tak mi vybehne v zablatenych topankach az na poschodie do spalne.
Ale to je presne chyba jej matky, lebo ona stale ze "ved ona je este mala".
No do kedy bude este mala? Kedy jej zacnu hovorit co sa smie a co nie?
Nasa ma tiez 2 roky a v zivote si nic nevezme bez opytania od cudzich. Len sestre kradne veci, ale to aby ju nahnevala 😃
A odpoved na otazku, nie, v zivote by som to cudziemu dietatu netolerovala. Susedku tiez vzdy vypoklonkujem a vypytam si veci naspat....ked jej matka nepovie co sa nesmie, tak ja!
@h2 tak riešiť cudzie malé dieťa je na čo dobré ... Ako nejakým primerane veku spôsobom sa ohradiť to áno ale pochybujem že by to zachránilo ten koláč ..veď to nieje chýba toho dieťaťa...to je chyba rodičov... Veď sa majú o dieťa starať...a ak si náhodou nevšimli tak aspoň ospravedlnenie je fakt na mieste...🤦♀️
Moja staršia bola v tom veku rovnaká 🫣 samozrejme mala som ju kvôli tomu permanentne na očiach a keby vidím že sa približuje k niečoho koláčom tak mi by mi nohy strieľali a sama by som navrhla zaplatenie a ospravedlnila sa rodicom. Dieťaťu ako takému ťažko čosi vravieť, môže pochopiť, ale aj nemusí. Resp take male deti častokrát nemajú zábrany a nerozumejú čo znamená “patrí sa, nepatrí sa” (a nejde o to či ich to rodičia učia). Podľa mna toto je zlyhanie rodiča ktorý si ma dieťa sledovať a včas zasiahnuť 🤷🏻♀️
@inaemre no presne veď to dieťa už niečo rozumie možno nerozumie úplne celú vetu a v nejakej konkrétnej situácii má ona pocit že nechápe ale veď samé mu to do hlavy nenaskoci... Časom mu to docvakne aj keď niekedy fakt máš dieťa a dieťa...ja mám štvrtého takého že sa cítim ako pokazená platna ale stale mu chodím za zadkom aj vo vlastnom dome nie to v cudzom...lebo tiež má už skoro dva a pol ale je to živelná pohroma... Ale tak od toho má rodiča..
A hlavne, zeny, neporovnávajte deti. Vaše v tom veku mohli ísť za ruku a na všetko sa pytat, ďalšie bežia 100m pred rodicom a nic si nenechajú vysvetlit. Lebo reči typu “mala si ho mater vychovať” sú riadne odveci….jedno dieťa je ustráchan e a co mu poviete to spravi, ďalšie nemá zábrany a kľudne vylezie aj do cudzieho kočíka. Ja mam dve deti a sú ako biela a čierna napriek rovnakej výchove 🤷🏻♀️
Veľa ľudí dovolí malým deťom hocičo a to je tá najhoršia výchova 🤦. Ohybaj ma mamko pokým som ja Janko .... Ako sa ja poznám tak by som sa hádala ale napríklad moja mama by ho tým koláčom nakrmila 🤣. Keď som bola mladá mamka tak ma to vytláčalo strašne. Hlavne bio matky.... Dnes by som upratala maminku ale nehadala by som sa s mužom či mamou to za to nestojí....
Je pravda ze takéto dieťa ešte nemá rozum na takéto veci,ale nato sú rodičia aby ich ustrážili a nedovolili deťom aby také niečo robili.
@svokrinjazykmonika vám šibe? Nech "ťahá" preč? A mater nech sa hanbí?... No akože som šokovaná. 2 ročne dieťa? Co tak slušne mu povedať? Pripadne upozorniť rodiča? To sa ideme tváriť ze male dieťa sa ma vedieť chovať ako dospelý? Chápem manžela tejto pani, asi mu nebolo príjemné ak malé dieťa doslova odhanala. Určite sa to dá aj citlivejšie....
Zachovalá by som sa rovnako ako ty, t.j. dieťaťu povedala, niečo v zmysle no no, to sa nerobí a snažila sa uchrániť kolu a koláčik. Ak by neprestalo, neodišlo, snazila sa vyhľadať jeho mamu. A prirodzene očakávala, že dotyčná povie minimalne prepáčte. Ak nepovie, pomyslím si, že je to skrátka nevychované teľa. Určite by som jej či už milo alebo nahnevane hneď ako prvé nesplechla, nech si láskavo stráži a vychováva svoje dieta. Možno aj strážila, ale dieťa proste v sekunde odbehlo a nestihla si všimnúť, že robí neplechu. A možno aj vychováva, ale asi to aj napriek vychovávaniu niektoré malé deti tak majú (moje boli všetky hanblivé a toto nikdy nerobili), ako tu niekto písal. Potom je tu aj adhd, aj to môže byť príčinou. Takže taká drzá, aby som posudzovala výchovu resp. nevychovu cudzieho dieťaťa, nie som . Ale to ospravedlnenie z jej strany určite malo prísť.....
@morgane1975 no ty kokšo, nechcela by som vidieť tvoju výchovu.. To takto rozprávaš aj normálne medzi ľuďmi? Fuj...
Mam dieta kt presne take a aj horsie veci robilo v tom veku, vlastne robi doteraz. Ist s nim niekam bolo peklo,vysvetlit nieco bolo ako skusit naucit stenu zonglovat..Preto ja by som cuzdiemu mozno pekne povedala nono to sa nerobi atd ale zas by som chapala ked neposluchne. Predsa dvojrocne dieta je ozaj male, v procese ucenia a v najhorsom veku. Ale ako matka toho dietatka ja som vzdy hovorila prepacte a odniesla maleho prec ked aj s revom. Velakrat som musela filtrovat hlupe poznamky a velakrat som ludi predbehla a povedala "pardon syn je nevychovany lebo ho nevychovavame" hlavne ak ludia krutili ocami😅 V tom veku ozaj nebolo vidiet ze syn neni ok..
@inak2022 a čo zle som napísala? Môj príspevok nie je ani vulgárny ani nič.., čo som mala napísať? Že mu mali ponúknuť ešte aj kávu aby ju rozlialo? Keď niekto nevie vychovavat deti nech s nimi ostane doma. A neotravuje normálnych ľudí. Keď už tak ta mater sa mala ospravedlniť a keď vie aké ma decko tak ho nemala nechať behať hore dole.
@morgane1975 skor si myslim ze ked idem do detskeho centra tak neocakavam ze si v pohode vypijem kavu a pocitam so vsetkym. Malicke deti maju svoje obdobia,pocitam s tym ked idemmedzi deti. Treba s nimi chodit aj tak medzi ludi. Ako inak by sa potom naucili ako sa spravat.. suhlasim len s tym ze mamicka sa mohla ospravedlnit ze nedava na dieta pozor. My sme nasmu vzdy za zadkom kedze viem aky je. Ale ze by som sedela doma aby moje dieta niekoho neobtazovalo to teda nie. Ked chce niekto pokoj nech si v klude posedi doma, v detskom centre by som ho ozaj nehladala🤣
Robíte z komara somára, niektoré fakt😃
@janetinka27 👍...pani bola v detskom kútiku asi nejak nepostrehla,že to nie je nóbl reštaurácia. Pokiaľ viem detský kútik funguje štýlom,že rodičia si tam idú oddýchnuť a detí vyšantiť. Čiže berú to ako uzavretú miestnosť určenú pre detí a nie,že deťom budú behať za riťou. Podľa mňa si to matka toho dieťaťa ani nevšimla ,že niečo spravilo. A autorka nabudúce chod do nóbl reštaurácia alebo do cukrárne a v kľude vypi colu a daj koláčik a nelez do detského kútika,kde ťa detí zjavne otravujú a rodičia ich nestrazia podľa tvojich predstáv. A nevidím dôvod do detského kútiku nosiť vlastné hračky. Chudák tvoj manžel, musel sa skôr hanbiť za teba. Správanie matky, ktorá má štyri deti.
Teraz ma každé druhé decko nejakú diagnózu, absolútne si nedovolím do žiadneho pindat, ani do žiadnej matky a už vôbec sa nedá hovoriť o vychovanosti v 2 rokoch, vy ste tu ženy videli niekedy ako fungujú jasle napr.? 😅 pravidelne som stredobod kútika, lebo kupujem samé mlsanice, skôr sa stretávam so sprostými rečami od mamiek, keď sa cudzie deti chodia kŕmiť, že ,,takéto my nepapame”.. vôbec ma to nezaujíma, rovnako ako ma nezaujíma či mi niekto odpije z pohára.. sú to deti, na 100% nikomu nikdy zdravý dospelý jedinec toto neurobí, proste sa to deje len v detskom kolektíve.. ja som za bieleho dňa nevidela ani dospelého napríklad posrať sa do nohavíc a v takej škôlke sa to stane, aj v takom kútiku..
Nuž telce rodičia nevychovajú deti...a áno budem sa baviť o výchove, lebo aj ked bolo dieťa malé nedovolila som robiť veci ktoré sa nepatria 🙄 ako rodič by som v takej situácii dieťa vzala preč a nenechala aby chodil k stolu niekoho iného a chytal tam ich veci.... Na mieste autorky by som dieťa otočila isli by sme za matkou a povedala jej že nech si ustráži dieťa lebo mi strká prsty do koláča a chytá poháre.... A to niesom zrovna z tých ľudí, ktorí majú radi konflikty, ale odtiaľ potiaľ..ozvať sa keď mi niekto robí niečo čo sa mi nepáči a co si neželám, je podľa mňa nutnosť a dobrá vlastnosť

Píšeš, že bolo mensue, takže batoľa.... To asi veľa toho ani nahovorilo🤣. Hádať sa kvôli druhému bábätku v detskom kútiku???? Nuž, ak by ste chceli úplný kľud, tak káva a zákusok niekde inde, nie kútik, kľudne by som to malé chytila za ručičku, povedala, nie zlatíčko, to je moje, kde máš maminku, ta ti dá tvoje papať. A bolo by po hystérii.