Hádka kvôli financiám
Ahojte, len by som sa chcela opýtať na váš pohľad na vec a názor či to ja vidím krivo. Včera mali s manželom veľkú hádku ohľadne financiám, ktorá začala nevinne už predvčerom. Táto hádka mala dve roviny.
1. Tvrdil predvčerom bratovi,, že musí makať, aby sme mali na dom, autá, potraviny, drogeriu atď. To mi nedalo a hovorím mu, že to nie je pravda lebo z môjho rodičovského platím inkaso, potraviny, kozmetiku, drogériu, plienky, sunar, deťom oblečenie (kupujem z 90% na MK). A teda, že vždy miniem viac ako dostanem a som teda v dlhodobom mínuse na účte. A že on mi neprispeje, Resp sem tam mi niečo pošle. Na to sa strašne nahneval a začal ma chytať za slovíčka. Otvoril aplikáciu banky a urobil tabuľku kde zistil, že mi za posledný rok poslal cca 20 000€ A že to vychádza mesačne 1700€. Nehádala som sa s ním ďalej ale v hlave mi to vŕtalo, že to je nejaká blbost, inak by som nebola stále v mínuse a nevedela by som čo so sebou od dobroty. Na druhý deň ráno som sa pozrela na svoju aplikáciu a vypísala všetky moje väčšie platby nad 200€ - lebo to sú väčšinou platby mimo bežných domácich vecí, o ktoré sa starám, a teda to sú platby o ktoré ma požiadal manžel. Za celý rok to boli platby v hodnote cca 18000€. Tzn. že za celý rok mi na chod domácnosti prispel 2000€, tj. Cca 170€. Prišiel z práve a povedala som mu aká je realita a on na to, že on riesil len fakt, že som klamala, že mi neposiela a nie to na čo to ja miniem. Počas hádky sa rozčuľoval ako som jeho spoločníkovi vo firme povedala, že idem ku ním part-time robiť, lebo mi rodičovská nestačí a manžel mi neposiela tak ako by mohol (jeho mesačný príjem je 30 000€).
Aby som nekrivdila, nevadí mu keď si od neho vezmem len on býva väčšinou na nule na svojom osobnom účte kde mám prístup. A nie vždy si teda viem poslať.
2. Za porod si kúpil štvorkolku (ja som nedostala ani kvietok), má niekoľko bicyklov, pár dni dozadu motorku, čaká na nové auto a dal zaň zálohu. Dokopy veci okolo 30 000€, ktoré má vo svojich koníčkov. Nech má - nikdy som mu nič nevyčítala a nezakazovala, však si to zarobil a pokiaľ máme čo jesť, elektrinu a teplú vodu som spokojná. Týždeň dozadu som chcela kúpiť deťom cyklovozik ale v najvyššej rade, aby mal brzdu. Rozdiel medzi tou a nižšou radou 300€. Zatrhol mi to. Na druhej strane hovorí ako si on dopraje môžem si dopriať aj ja. Včera som mu vyčítala, že to nie je pravda lebo my ma roztrhol kebyže si kúpim niečo za 10 000€. Začali sme sa hádať, povedala som mu, že je žgrloš, strašne ho to nahnevalo a začal po mne kričať, že si nič nevážim a že ma huba nebolí a že iný by ma už prefackal. Pýtam sa teda vás zaslúžim si prefackať?
@beata_k A ty vies?Fakt si si taka ista?Tolko zaraba jej muz az je v riadne hlbokom debete...Nuz aj keby to pravda bola,co neverim,tak co z toho ma?Ja som dostala k narodeniu syna diamantovy prsten,jej muz si kupil stvorkolku.No tak jej k tomu gratulujem 👍
Rocny prijem manzela 360 tisic a takito ludia maju problem s peniazmi ? 🥲🥲🥲🥲🥲🥲🥲 boze moj. Vy neviete ako zije drviva vacsina na slovensku. Toto je na plac.
DO vysokeho debetu moze ist len ten,komu banka na zaklad esolvetnosti toto poskytla... Takze mozno si bla dost solventna pre dnejakym casom/kokmi/ pred mateskou pauzou,la etraz uz nie... takze stale vyvstava otazka,z coho platis potom ten minus v kontokoreni akzdy mesiac....
Cize ako spolumajitel firmy mas tiez podiel na jej zisku a dividendach.,. Takze z toho plas potom ten minus na kreditke? .Ale kedze mas minus,tak je jasne,ze minas viac,ako dostavas...... takze je treba sa zamyslst nad tym,ze zle hospodaris .....
. takze to meni znovu situaciu v tom,ako posObi rez to,co si napisala predtym....A zostava otazkou, ci tych 30 000 je netto,ci brutto.... cize po zdaneni zakadneho primu a dani z dividend..... A pr takom uspesnom podnikani nemate dobreho rpvnika,kotry by vas upozornil na riozika BSM a ine prvne veci,ktore nemate dobre poriesene aj v so.vztahu k finaciam .?
A S takymto nezrerlym pristupom som sa u uspesnych podnikatelov este nestretla nikdy ....
Zaujimave....Kto plati vylety, aktivity pred deti, dovolenky, restauracie, peniaze na nejaku zabavu? Ja osobne dost miniem na decka napriklad na zazitky - vylety, rozne vstupy, dovolenky, kruzky atd.. To vobec nespominas....Co to nikam nechodite? Pre mna to cini cca 300 eur mesacne (vylety, kruzky, volny cas) plus minus....v lete viac ako v zime, v tom nie je dovolenka
@maminkadeticiek Ja s tebou vo všetkom, čo si napísala, súhlasím... len hovorím, že nech zarábaš koľkokoľvek, tak to jednoducho neznamená, že musíš míňať na predražené oblečenie.
Súhlasím s tými príspevkami, že aj rodina ktorá má nadštandardne príjmy, hľadí na ceny. To je otázka rozhodnutia, či peniaze setrim a potom rozumne zhodnotím, alebo prejem, miniem na handry a zážitky. ( Čo mimochodom vidím veľmi často)
Väčšinou každa rodina potrebuje určitú sumu na mesiac na réžiu a výdavky, keď sa ale prijmy zvýšia, neznamená že začnem kupovať 3 krát toľko, len aby som minula..jednoducho šetrím.
@alchemilkazltozelena ja si naopak myslim, že strápňujete sa vy týmto komentárom. Na Slovensku je veľa ľudí, ktorých príjmy sú v desaťtisícoch mesačne. Už len napr taký lepší zubný lekár toľko zarobí.
Autorka: a čo keby ti manžel na účet posielal peniaze nie vtedy, keď si v hlbokom mínuse, ale vtedy, keď ti povedzme že klesnú pod nejakú sumu? Napríklad pod 2000€ alebo pod 5000€. A poslal by ti tam naraz nejakú väčšiu sumu, nech máš na nejaký čas.. napr. 10k. To som asi len ja, ale ja by som bol asi nervózny z predstavy mať mínus na účte :D
@nicegirl369 😂😂😂😂 aspon som sa zasmiala, dikyyy
@nicegirl369 Nuz to by som nepovedala, ze vela. Desatina ludi na Slovensku ma plat 2350 eur a viac....Vacsina ludi, co su vo veducich poziciach a poznam ich zarabaju 4000-5000 v cistom a to je uz ozaj dost (na Slovenske pomery). Na to, aby zarabal 30 000 mesacne musi mat ozaj vlastny podnik, ako zamestnananec nehrozi..A ani ten zubar....Jedine ze to beries ako trzby, ale ten zubar ma aj naklady. Mne tam skor nesedi, ze deti oblecenie z MK, o dakych dovolenkach ci aktivitach pre deti nepadlo ani slovo a manzel si dopraje luxusne vylety a hracky pre zabavu? Cudne....Lakomy voci vlastnym detom a sebe si dopraje...Nejako mi to nesedi
@marseillefan V tomto zas s tebou suhlasim ja.Kazdy rozumny clovek,ktory si dokaze zarobit takyto mesacny prijem vlastnymi rukami vie,ze to nie je len tak zo dna na den,vazi si ich a peniaze zodpovedne investuje.Ale rozhodne si nemyslim,ze tito ludia,alebo manzelky takychto muzov vymetaju bazar s oblecenim na modrom koniku ci ine bazari a ani nechodia pesi lebo lanovka je draha.Mozno mam prisilne kriticke myslenie,ale sorry,ja tomuto pribehu neverim a pokojne ostatni mozu.
@maminkadeticiek Akoze existuju taki...divila by si sa...Otec mojich deti tiez netrie biedu a financujem drvivu vacsinu veci sama...Jednoducho mu to pride uplne normalne
@mircalla tak otec nie je ten co splodi ale ten co sa stara je hrone smutne ze su otcami aj takyto chlapi
@beata_k no a čo že 30 000 nevidela ani ja som pokope nikdy toľko peňazí nevidela ako zrejme väčšina žien na MK ..
..ak si sa sama pričinila o desiatky a stovky tisíc na svojom účte blahoželám, ale ak si sa vydala za bohatého či zdedila po rodičoch príbuzných majetky tak vôbec nechápem na čo si hrda...
Ja, ako väčšina si tiež neviem predstaviť že otec deti zarába toľké peniaze a jej nič nedá až mi to pripadá totálne vymyslený príbeh...o sume nehovoriac
Poznám rodinu on 5 k, ona 500 Eur, oddelené účty, on jej pošle na účet 200 Eur, majú 1 dieťa. Čiže jeho 200, jej 200..poplatia všetko za 400 spolu. Jej ostane 300 minie ako uzná za vhodné, jemu ostane 4800, minie ako uzná za vhodné. Ona a dieta supaci v secondhand, on auta, motorky. A kupuje pozemky cez svojich rodičov a oni mu ich potom cez darovaciu zmluvu darujú. Čiže sú len jeho..to nevymyslis...všetko na polovičku, ešte aj dovolenku v zahraničí, ona svoju časť, on svoju časť a dieťaťu zaplatia každý polku..
Idú na výlet, 1 hamburger na 3 časti...1 kola pre 3 ľudí, atď..
Ma 30 000 . Nechaj ho nech vsetko plati on. A ty si nrchaj rodicak ako vreckove, a este by ti m dat 1000 eur ako vreckove navyse. Cokolvek ine ako TOTO riesenie je financne tyranie. Co za chlapov to zije v dnesnej dobe ? Grc!
Nikdy ste sa kvôli peniazom nehadali lebo si to nechala tak, bola ticho. Ale sama píšeš ze ta štve ako nie je ochotný zaplatiť za lanovku a pod..takže asi to úplne v pohode nebude.
@fiffinkaa och bože, tak toto je brutálne...aké to je manželstvo, keď ten manžel manželku berie ako niekoho, kto ho chce pripraviť o peniaze?? Neexistuje, že sú spolu šťastní..
Dobre, predpokladam, ze s manzelom tak zlahka superite kto je sikovnejsi, pravda je, ze ste obaja, on zaraba nadpomery rozpravkovo a ty carujes z rodicaku, vy doma mozete mat sutaz, ale vyhra je vasa, nie jeho moja dcerina, vy ste tim, zober zmysel pre humor a vsetky situacie, kde mas chut ho prepichnut pohladom a zakopat meter pod zem mu naserviruj s humorom, laska ta tvoja nova motorecka je nadherna, mozem si ju pozicat? myslienka skromnosti a slow fashion je vzacna a uzasna, tej sa drz, to oceni neskor ked budu deti starsie, nemusis nic nikomu dokazovat, mas svoje kvality a je na nom aby ich videl, nemen sa, iba sa maj este o nieco radsej, v momente ked prijmes vsetky svoje nedokonalosti a chybicky aj take, o ktorych si myslis, ze manzel neznasa a prinesies mu ich s humorom zacnes ziarit, o mojich zabudnutych klucoch by som mohla napisat knihu😂vzdy som sa snazila byt dokonala, ale moj muz ma od zaciatku lubil aj s tymi vecne stratenymi klucami a ze robime v jednej firme, mame dve uz vacsie deti a zazili veeeeelmi dobre obdobia ani nepisem, uzivaj si co mas, vela ludi nema ani desatinku toho…ja som svoju pomyselnu facku od zivota dostala a bola to prave lekcia o sudrznosti manzelov a to, ze nie je moje tvoje, ale iba nase peniaze choroby starosti trapasy vsetko
@marseillefan Vies co, to je taka porucha - verim, ze tito ludia proste myslia, ze to je v poriadku...patologicky lakomec...
@adkamladka DPH kari🤭
@panda21 tak si precitaj prispevok vyssie, je to cca 1700 eur mesacne, ked sa to rozrata (20 tis) na cely rok, je to totalna sprostosť, absurdita totalna. Mam kopec znamych za vodou a takuto blbost som nepocula od nikoho 😂
@petamich ano, mne to pride, ze ak je to pravda, co ona riesi, tak je aka hlupa, ze to nechala zajst az takto. Moj muz zaraba chudak iba 1/10 z toho, co pise autorka, ale plati vsetko on a da mi kartu, ze tu mas, plat, co potrebujeme. Ale nejake veci si platim z rodicaku alebo ked uz mame presunute na sporenie a na konci mesiaca neostane na nieco, co proste este treba, tak potom ide z toho mojho rodicaku. Proste je mi tento typ vztahu, co tu popisuje autorka tak divny, ze mi tiez nepride realny a ak je, tak je to chore. Ze ona sa tvari emancipovane a ja, ja, ja to dam..ale protom ide do minusu...🤔. Co toto je za vztah, za rodina???
Ja nie som ozaj zlatokopka, ale keby môj muž takto zarába a toľko mi dá na domácnosť, tak ho považujem za chuja.

pani autorka, z uvednych faktov je zrejme, ze mnoho veci nepises, ako su v reale.
Predovsetkym vidim,ze ma s nedostatocne ,skoro nulove pravne povedomie .Ak by si mla aspon zaklady, tak pred sobasom jasne si s nadejnym manzelom urcite,aky druh manzelkeho spolzitia pokial ide o fin.stranku veci.Buduci manzel bvy mal soma zaujem na tom,aby BSM nevzniklo.Hlavne podla opisu jeho spravania terajsieho..
Takze toto uz je pochybne....
To tvoj buduci manzel zacal podnikat kedy? prd ci po sobas? ked vam vzniklo sobasom BSM? Pretoze kady normalne uvazujuci podnikatel vie,ze to je zly tah. Cize budetrvat na not. zapisnci pred uz.manzestva ,aby BSM nevzniklo,alebo ho da rozdeli neskor. Pre ochanu suk.majetku v pripade prblemov..Uspesny podnikatel by to neopomenul....
Takze mate BSM? A to ty nevies,co to znamena? Ze tym padom su finacnie ako nahle pridu na ucet z jedneho z vas vas oboch? Cize mesacny prijem/mimochdom,je tych 30 ticic brototo,ci netto ,pretoze to je rozdiel z rozny ch uhlov pohladu aj tvoj rodicovsky prispevok su majetkom vas oboch...
Ak mate teda BSM...
Ak nemate,je to iny instiutut fungovania hspodarenia pocas manzelstva....
Takaze s apodla toho mas aj ty zariadit.... nie sa obvinovat,kto co plati komu kedy....
No a teraz tvoj rod.prispevok.To na sk musia byt lacne zivotne naklady, ked z tych celych 400 eur platis to,co si popisala....Aka si v minuse ,tak musi to doplatit ,inak by si mla problem pravny v banke.... Takze z coho to potom lvratis kazdy mesiac ? Z prijmu,co generuje firma? Si spolumajitelom tej firmy? to je tiez dolezite vediet pri tom,ako su upravene maj a fin.vztahy v rodine.-..
Ppredpokladm,ze mas kreditku,inak by si nemokla ist tak pod kontokoren..
Takze z toho vychadza,ze nepises ,ako to vskutocnosti je.