icon

Hádka kvôli financiám

29. jan 2022

Ahojte, len by som sa chcela opýtať na váš pohľad na vec a názor či to ja vidím krivo. Včera mali s manželom veľkú hádku ohľadne financiám, ktorá začala nevinne už predvčerom. Táto hádka mala dve roviny.

1. Tvrdil predvčerom bratovi,, že musí makať, aby sme mali na dom, autá, potraviny, drogeriu atď. To mi nedalo a hovorím mu, že to nie je pravda lebo z môjho rodičovského platím inkaso, potraviny, kozmetiku, drogériu, plienky, sunar, deťom oblečenie (kupujem z 90% na MK). A teda, že vždy miniem viac ako dostanem a som teda v dlhodobom mínuse na účte. A že on mi neprispeje, Resp sem tam mi niečo pošle. Na to sa strašne nahneval a začal ma chytať za slovíčka. Otvoril aplikáciu banky a urobil tabuľku kde zistil, že mi za posledný rok poslal cca 20 000€ A že to vychádza mesačne 1700€. Nehádala som sa s ním ďalej ale v hlave mi to vŕtalo, že to je nejaká blbost, inak by som nebola stále v mínuse a nevedela by som čo so sebou od dobroty. Na druhý deň ráno som sa pozrela na svoju aplikáciu a vypísala všetky moje väčšie platby nad 200€ - lebo to sú väčšinou platby mimo bežných domácich vecí, o ktoré sa starám, a teda to sú platby o ktoré ma požiadal manžel. Za celý rok to boli platby v hodnote cca 18000€. Tzn. že za celý rok mi na chod domácnosti prispel 2000€, tj. Cca 170€. Prišiel z práve a povedala som mu aká je realita a on na to, že on riesil len fakt, že som klamala, že mi neposiela a nie to na čo to ja miniem. Počas hádky sa rozčuľoval ako som jeho spoločníkovi vo firme povedala, že idem ku ním part-time robiť, lebo mi rodičovská nestačí a manžel mi neposiela tak ako by mohol (jeho mesačný príjem je 30 000€).
Aby som nekrivdila, nevadí mu keď si od neho vezmem len on býva väčšinou na nule na svojom osobnom účte kde mám prístup. A nie vždy si teda viem poslať.

2. Za porod si kúpil štvorkolku (ja som nedostala ani kvietok), má niekoľko bicyklov, pár dni dozadu motorku, čaká na nové auto a dal zaň zálohu. Dokopy veci okolo 30 000€, ktoré má vo svojich koníčkov. Nech má - nikdy som mu nič nevyčítala a nezakazovala, však si to zarobil a pokiaľ máme čo jesť, elektrinu a teplú vodu som spokojná. Týždeň dozadu som chcela kúpiť deťom cyklovozik ale v najvyššej rade, aby mal brzdu. Rozdiel medzi tou a nižšou radou 300€. Zatrhol mi to. Na druhej strane hovorí ako si on dopraje môžem si dopriať aj ja. Včera som mu vyčítala, že to nie je pravda lebo my ma roztrhol kebyže si kúpim niečo za 10 000€. Začali sme sa hádať, povedala som mu, že je žgrloš, strašne ho to nahnevalo a začal po mne kričať, že si nič nevážim a že ma huba nebolí a že iný by ma už prefackal. Pýtam sa teda vás zaslúžim si prefackať?

karolinakr
29. jan 2022

On je chronicky a patologicky lakomec, pošli ho na liečenie alebo sa pojde liečiť alebo chod za pravnikom a spytaj sa ho, na aky finančny podiel máš nárok v manželstve s nim na bežne fungovanie...To sme sa na zakladnej hodine prava učili, že manželia maju narok na rovnaku životnu uroveň, len sa o tom nikde nepíše ani v ženskych magazinoch a veľa žien to nevie.

janickacrazy
29. jan 2022

Preboha, ja len nechápem prečo si sa až teraz zobudila a začalo ti to vadiť, veď od začiatku si mu mala povedať, že keď budeš na materskej, tak všetko bude platiť on a ty kúpiš sem-tam niečo deťom.

ukulela
29. jan 2022

@johnnyboi staci, abu bol na riadiacej pizicii v dobrej vlastnej firme.

karolinakr
29. jan 2022

Poznala som jedneho Čecha, zarobil 2000 eur mohol si dovoliť platiť najom 1200 eur mesačne a priatelke k 7. vyročiu randenia kupil kyticu za 1.50...Ja som ho prosila, nech kupi tu za 15 aspoň taku oslavnu, nie to stači...Potom na ňu hodil dlhy nejaku exekuciu nesplatenu hypoteku našiel si inu babu, tu omamil tym,že ju zavolal na plavbu lodou, ktorú si samozrejme musela platiť sama a z Amazaonu jej kupil šaty za 1.50 a to jej dal, že ma nosiť akože večer do baru,,,a jemu to pride normalne taketo fungovanie,,,,Ked sa plesne po vačku, kupi aj za 2 eura darček žene. Servis samozrejme požaduje, navarene, kupeny alkohol, sex každý večer atd najradšej by bol, keby ženy platili zaňho jeho dlhy a vždy si hľadá nejakú obeť

oliva276
29. jan 2022

Autorka, manžel spolu s dvoma spoluvlastníkmi (píšeš, že si tiež spoluvlastníčka) vo firme vyprodukuje ročný zisk 500000..On má vyplatené ročne 360000/ročne a o zvyšok sa delíš ty s druhým spoluvlastníkom? Resp. aký je tvoj podiel zo zisku?

autor
Autor odpoveď zmazal
yoxinka
29. jan 2022

A že ty si preňho ako handra, to ti nevadí?

karolinakr
29. jan 2022

Lern či su aj na teba napisane, aby si nebola prekvapena v čase rozchodu, že na nič nebudeš mať narok, o to sa on rychlo postara, neboj, ked to takto pojde dalej

sivana09
29. jan 2022

Bože ved to je uplne pochopitelne všetko. Chlap chce zarábať velke peniaze a zjavne ide na to dobre. Obcas si dopraje a kúpi nejaku vysnivanu vec - tvrdi, ze aj zena si to moze dovolit, ale ofrfle jej nieco co ona chce, lebo on to nepovazuje za dôležité. Aj taki su chlapi. Žena si ma trvat na svojom. A to, ze ma na osobnom ucte nulu, ano, takto funguju vacsinou mali podnikatelia, neplatia si vyplatu, preco by platili zbytocne viac dani? Peniaze nechavaju vo firme, cize su na biznis ucte, platia si len malú odmenu pre konatela a potom po roku si vyplatia dividendy. Jednorazovo. Ktore zjavne chlap dalej investuje do nehnutelnosti atd, cize nie, nemina 30k mesačne. On ma podla vsetkeho každomesacne na ucte menej ako manželka z materskej/rodicaku. O peniaze v domacnosti nudzu nemajú a chlap to betie tak, kto má, ten plati. Ved su to spolocne majetky. Horsie by to bolo v pripade nezhod, či rozvodu...

sasanka605
29. jan 2022

On sa nezmení. Bude to zrejme len horšie, ty sa budes starať o deti zo svojho a on si bude naďalej užívať zarobené peniaze pre seba. Teba to bude dalej skriet a on nedokáže pochopiť prečo by sa malo nieco zmeniť ked ma rodinu. Navyse si mu kopla do ega verejne, pred členom rodiny a to máloktorý chlap znesie. Ma pobavila veta co si kúpil za pôrod. Dufam ze tam s tebou aspon bol.

dankanka
29. jan 2022

Chod na ten polovicny do prace. Myslim, ze to obom pomoze.. ak mas dobre strazenie pre deti/jasle.. obcas sa takto chlapi chovaju, ked je zena doma s detmi.. Čo ho samozrejme neospravedlnuje. Bude mat aspon pocit, ze aj Ty sa smies odmenit.

autor
Autor odpoveď zmazal
dankanka
30. jan 2022

Co je v pohode? Pracovat z domu popri rocnom dietati? Bez pomoci? Akoze po nociach? A chlap vtedy predpokladam ze spinka? Come on... Ty sa ozaj nemas rada ..

dankanka
30. jan 2022

Ano, maloktory chlap vidi to, co vsetko zena doma s detmi musi zvladat.. preto treba obcas aj nezvladat.. je take stare spovenske porekadlo: „Ktory kon najlepsie taha, toho najviac biju". Ja som presne taka ista, nepotrebujem pomoc, ci financnu ci fyzicku, vsetko zvladam, vsetko si vybavim.. stale podvedome cakam, kto to kedy oceni.. no nikto! Ocenia to az vtedy, ked to nezvladam, ked si vypytam pomoc ci peniaze. To nie je o zlatokopectve, vyuzivani ani o manieroch. Ja si uz dnes vypytam. Poviem ano, chcem! A myslim na tie decka, pre ktore musim este vela rokov fungovat, ktore chcem aby sa mali dobre. A to sa stane iba ak ich matka bude ok v prvom rade..
On Ta vlastne iba dobre zmanipuloval..

panda21
30. jan 2022

@bobulka109 na jeho blbosti odchádza z jej účtu ročne 18 000, to je 1 500 mesačne. Nepíše že jej to posiela každý mesiac ale že jej behom roka odchádzali platby na jeho veci v hodnote 18 000. To neznamená, že každý mesiac jej pipne 1 500 a pošle ju do Sika. To mohlo byť 1 000€ tam, potom 3 000€ sem, potom 150€.. A ja poznám ľudí, ktorý majú mesačný obrat +-15 000 a žijú v takých domoch, že ľudia vo fabrike majú krajšie novostavby z hypo. Neviem kde sa berie tá predstava, že bohatý ľudia majú automaticky všetko drahé.

jan344
30. jan 2022

two taky plat 30 tisíc tak to je teda dost...tak to vyzera ze podlahol materialnym veciam ..

yoxinka
30. jan 2022

Ale to vôbec nie je pravda, že chlapi považujú ženu, ktorá je s deťmi doma za samozrejmosť a to, čo robí, že je neviditeľné … to ty máš takého chlapa. Ja sa pri svojom mužovi necítim ako handra a moje kamošky podobne. Naši muži si nás vážia, ľúbia nás a náš prínos, ako je výchova a starostlivosť o rodinu považujú za dostl podstatný. Ty zjavne nie si žiadna sprostučká puťka domáca a o to viac sa čudujem, že so svojou šikovnosťou a schopnosťou postarať sa o seba, dokážeš žiť s hentakým mužom a toľké roky považovať za normálne to, že on míňa tisícky eur mesačne na somariny, ale keď treba dať 11€ decku na vláčik, povie, že nedá, lebo je to veľa! Akože … haló!!! Takýto chlap by mi vypapuľoval len RAZ, že som nevďačná a podobné koniny. Nech sa zadrhne so svojimi domami, majetkami a peniazmi … 🤦‍♀️

oliva276
30. jan 2022

Pocvičila si sa vo fabulovaní, vyprodukovala si fantazmagóriu a tunajšie naivné a dôverčivé osadenstvo ti všetko spapalo aj s navijakom. Ako spoluvlastníčka firmy by si mala nárok na príjem/dividendy z firmy produkujúcej 500000/ročne zisk, to si do svojho "príbehu " zabudla zakomponovať

autor
Autor odpoveď zmazal
oliva276
30. jan 2022

Proste si to nedomyslela, keď si príbeh vymýšľala, takto je to s dividendami spoluvlastníka vysoko nepravdepodobné... nevadí, tunajšie osadenstvo je naozaj dôverčivé.

nevenka
30. jan 2022

Takto, som si spomenula, ze moja mama mala kolegynu, uz su na dochodku dobre davno obe. Muz velky podnikatel, zacinali od nuly spolocne. Potom taka dovolenka tam, taka hentam, detickam to a hento...az raz, prestal s nimi chodit na dovolenky, lebo ze "deti uz nechcu". Ale nebral ani zenu, ze naco, ved to kvoli detom. Ale nakoniec zistila, ze on na jachty chodil a stale s nejakou inou, dalsou pipkou. Isli sa rozvadzat. Nakoniec kvoli firme ostali spolu, ona vo velkom dome sama a obcas mu vyperie spinave pradlo, ked pride od milenky, stary ujko. Keby odisla, odide s holym zadkom. Strasne smutne toto.
Ja chapem, ze konatel firmy je vlastne "najchudobnejsi"...ze tie peniaze su vlastne nie jeho, ale vo firme ich toci a popritom si kupi sebe veci. Este odpise z dani, okej. Ale...normalny chlap by takto nezneuzival zenu a ona sa necha.
@autorka si si ista, ze tie nehnutelnosti su aj na Teba pisane? Ci mas velke nic? Aby mne zahlasil, ze za porod si kupi motorku ci stvorkolku ci kieho dasa, tak by dostal jednu dobre chladenu vzduchom, to co je??? Ak mne muz nic nekupi, tak sebe duplom nie. Ale ja som dostala novy mobil s dobrym fotakom, aby som mohla robit pekne fotky deti, aj videjka. Stary uz dosluzil, uz som mala menenu baterku,tak to prislo akurat vhod. A vravim, zaraba 1/10 z toho, co Tvoj muz.
Tak Vy dvaja si bez vycitiek sadnite a vycisli mu, co vsetko treba do domacnosti, kolko to stoji a ze potrebujes tolko a tolko mesacne na chod domacnosti. Ze nech si to zariadi a nedranka potom od Teba pre seba veci a vsetky vacsie vydavky sa musia riesit spolocne a kedze si spolocnicka vo firme, musis vediet, co sa kde deje. Neviem, preco na Teba krici, ak by bolo vsetko ok. Nie je to ok, ako zijete. Ty mozes skoncit chudobna ako kostolna mys, ked Ta vymeni za nejaku inu...☹. Ja by som sa veru dobre poradila aj s pravnikom nejakym za jeho chrbtom. Lebo toto nevyzera ani kusok dobre.

sidicek
30. jan 2022

@oliva276 možno si len myslí, že je spoluvlastníckou, lebo to co dokáže tolerovať a akými rožkami ju opija, ani TV si nemôže pozrieť bez jeho súhlasu a nosí už 5r jedny leginy, to normálna žena podľa mna nedokáže. Jedine nejaká ozaj chuderka co bola v detstve tyrana a nevie kde je sever. Ja si nerobím ilúzie o skladbe žien na MK, ale ved vidíš všetky(teda aj tie jednoduchšie, čo nemajú také skvelé CV ako ona) jej tu píšu, ze je blbá a cele to co ma doma je choré A ona si nie je ista a ved on je skvelý, len prvá hádka po 7rokoch, on ich úžasne zabezpečil.... Bla bla bla

78787878
30. jan 2022

@oliva276 To, ze podobny scenar nepoznas, neznamena, ze neexistuje. Obcas je manzel/manzelka spolocnik vo firme iba proforma z nejakeho dovodu a nestara sa co sa tam deje. Doveruje manzelovi a do rozdelovania zisku sa nemontuje. Podiel na zisku mozno formalne ziskala aj ona, ale skoncil na ucte manzela. Jednoducho sa o to ona nezaujima, takemu cloveku nejde mu o peniaze, ale o manzelstvo a predpoklada, ze su team. Dobromyselna a doverciva osoba, co neznamena neschopna. O vynosy z podielov sa zaujima az pri rozvode.

bobulka109
30. jan 2022

@panda21 nehovorim o drahom, ale kvalitnom. Ja si stojim za svojim nazorom, nechapem naco ty, ked nie si autorka diskusie- jedine zeby si nou bola( duplicitny nick) mas stale potrebu mi to tu obhajovat. Ja si myslim svoje…

nevenka
30. jan 2022

@sivana09 ved to je v poriadku toto, lenze pride Ti normalne, aby manzel takto zneuzival zenu, ze nech ona vsetko plati z rodicaku, nekupi detom poondiaty listok na vlacik, decku na narodeniny nieco za 3 eura atd...a este ona je taka blba, ze ide na svojom ucte do minusu...Mne sa tu viac veci nezda. Bud ona nehovori o vsetkom pravdu alebo je nacisto hlupa a mysli si, ze vsetko je "nase", tak to "bude v pohode"? No ja by som nebola v pohode s tym, ze som v minuse, chodim v jednych leginach a chlap si za porod kupi motorku. Ty hej? A este po nej krici, ze je nevdacna. No aby on nemal paralelny zivot niekde s nejakou inou uz...🤔😅
Toto si mal nejako osetrit, aby na chod domacnosti bolo. Alebo ju ma u prdele a ona je len nejaky biely konik a este horko zaplace. Nevieme vsetko, co je v pozadi. Ale vieme isto, ze laska tam nie je. A uzasny nie je ani zdaleka.

panda21
30. jan 2022

@bobulka109 poslala si mi screen a trvala na tom, že jej mesačne posiela 2 000, tak som ti vysvetlila počty z úvodného príspevku, ktorý stačí čítať pozorne. To neni obhajoba, iba vysvetlenie písaného textu 🤷‍♀️

autor
Autor odpoveď zmazal
mircalla
30. jan 2022

Prepac, ale predtym si napisala, ze si spolumajitelka a nie si nikde pisana? Nuz tak sa rozhodni...2 strany dozadu

autor
Autor odpoveď zmazal
janewithane
30. jan 2022

Autorka ešte ta chcem povzbudiť ze určite to s mužom začni čím skôr riešiť lebo ešte máš deti male takže pozháňať sa dá všeličo z MK a pod. Ale keď budu deti staršie je to náročnejšie- majú špecifické potreby - na rôzne športy, chcú chodiť na krúžky, chceš aby sa rozvíjali, dobré školy, zahraničné výlety, stáže, už sa im možno oblečenie zo sekaca nebude páčiť a ak chceš byť eko tak nakupovať fast fashion je peklo.. a teda nepríde mi fér ze by si to mala všetko ťahať ty.
A ako tu už niekto spomenul ak chceš byť spokojna mama potrebuješ aj ty oddych, starostlivosť, dopriať si občas.