icon

Hádka v rodine kvôli majetku

sandra1910
24. máj 2017

Zdravim ženy, potrebovala by som sa vyrozpravat z aktualnej situacie v rodine a rada si precitam aj vase nazory..som vydata uz tri roky a momentalne sa s manzelom tesime na nas prvy prirastok..teda vlastne hned dva 🙂..cakame v septembri dvojicky. Mam rodicov a jedneho starsieho brata..rodicia ziju vo velkom..dalo by sa povedat dvojgeneracnom dome kde sme s nimi az donedavna byvali aj my s manzelom..povodny nas plan bol taky ze si jedno poschodie v dome prerobime a ostaneme byvat s nasim, pomahat im kedze otec je uz dva roky dochodca a mama onedlho takisto pojde na dochodok..lenze byvanie s nasimi sa postupne ukazalo ako nemyslitelne nakolko sme tam jednak nemali ziadne sukromie a jednak nam neustale organizovali program (byvali sme na dedine takze ked prisiel vikend a chceli sme napriklad s manzelom ist na nejaky vylet tak nehrozi lebo otec hned vymyslel pre manzela robotu, a keby len u nich ale aj u stryka - otcovho brata ktory byva o dva domy dalej)..ved jasne byvali sme u nich sice sme vsetko platili napoli aj si varili sami..ale pomahat treba..lenze to bolo vkuse..my sme si s manzelom nemohli nic naplanovat na vikend lebo kym sme stihli nieco vymysliet uz sa nam o "program" postarali nasi..ked sme sa niekedy vzopreli urazili sa..takto to fungovalo dva roky a zacalo sa to stupnovat do takej miery ze sme si s manzelom povedali ze radsej pojdeme do podnajmu..a tak sme aj sli..nasi nam to strasne vycitali..ze kto im teraz pomoze, ako to utiahnu a ze co nam u nich chyba ale nedalo sa inak..ta situacia bola fakt neunosna...brat sa zenil skor ako ja ..on dostal od nasich starsi dom ktory zdedili po otcovych rodicov..a nasi mu ešte dali nejake peniaze aby si ho mohli so zenou prerobit a nemuseli si brat velku pozicku ..brat totizto od zaciatku vyhlasoval ze on s nasimi byvat nebude..ale to im nevadilo..vsak nech maju pekne vlastné..nasi maju ešte jednu chalupu ta je vsak dost daleko..mama ju zdedila po tete..a prave ta sa stala jablkom svaru..nakolko sa tato chalupa absolutne nijak nevyuziva..kedze je daleko nasi tam jazdia raz za dva mesiace vyvetrat a pokosit..ani ju neprenajimaju ani nic..tak som sa ich nedavno spytala ci by mi ju nedarovali ze by som ju predala a za peniaze by sme si s manzelom postavili dom..(pozemok máme- manzel dostal od otca ako svadobny dar)..teraz sme v podnajme..ja som PN, a je to pre nas trosku financne narocne..ešte ked onedlho budeme uz štyria..nato sa nasi strasne nastvali ze aku mam drzost od nich nieco pytat..ze tí mladí su dnes chamtiví..ze sme mali ostat u nich a nic by nam nechybalo..a ze oni tu chalupu rozhodne nemienia predavat ze je to dedicstvo..a ze ked sme boli taki hrdinovia ist do vlastneho tak snad aj mame na to aby sme to utiahli..nakricala som na nich, tresla dverami odvtedy sme sa nebavili..uz to budu 2 tyzdne..:( ano viem mozme stavat aj na uver ale ja bude na materskej ešte k tomu s dvoma detmi manzel zaraba ale zas nezarobi bohviekolko ..a tu chalupu maju nasi naozaj len nato aby sa chvalili ze maju, ani tam nechodia, ani z nej nic nemaju..ked chcel ist brat do vlastneho tak jasne nie je problem ešte mu pomohli ako mohli..len aby sa chudacik nezadlzoval..oni mi vykrikuju ze si mame nadobudnut sami..ale oni pritom nic nenadobudli vsetko len podedili..

sandra1910
autor
24. máj 2017

@eliska13 brat dostal dom postaveny v roku 2000, kde potreboval len nahodit novu fasadu a vymenit nabytok..ten dom ma velku hodnotu..nedaj sa pomylit ze dostal nejaku staru chajdu...a dalsia vec..ja nemozem pytat od rodicov ale brat mohol?..vlastne on nepytal..on len oznamil ze sa tam stahuje a bodka 🙂

ukulela
24. máj 2017

@eliska13 ale tak zas domov sa nevracat. ked su rodicia dominantni, sekiruju zata a zavaluju ho robotou nie len svojou, ale aj pre polovicu rodiny, nema vyznam s nimi byvat.
ano, zrejme to videli tak, ze synovi domec, dcere ostane ich dom. mne sa nepaci postoj zakladatelky, ano moze to byt pocit krivdy, ale nie je to jej majetok. a ano. mala by zakopat vojnovu sekeru. mama jej moze prist pomoct, preto k nim naspat byvat nemusi ist.

sandra1910
autor
24. máj 2017

a ešte aby som upresnila..manzel im vtedy aj navrhol ze ked zacnem pracovat tak by sme im pomaly ale isto zacali tu chalupu splacat..tolko kolko by sme vladali..ale aj tak sme chamtivi hajzlici 🙂

manika77
24. máj 2017

No spoluzitie nerobi dobrottu nikde bohuzial je to tak. Nech ti nikto nevidi do hrnca a hotovo. Ale tiez nemozes od niekoho nieco pytat mozno ich to aj urazilo.

osky
24. máj 2017

nechapem konanie rodicov-preco jednemu ano a druhemu nie...hm,zvlastne.
ale asi ta chcu nazaj trochu vytrestat ze ste odisli...ktovie
napriek vsetkemu nepochopim...ved Rodic by za deti aj zivot polozi....aspon ja som si to vzdy myslela...

vydala som sa mimo SK.som jedinacik.
muz zdedil po rodicoch dom,ale bol zanedbany....
nasi predali dom na sk a prestahovali sa k nam-aby sme mohli bez velkych dlhov komplet vsetko vynovit.
prerobili sme z pivnnice krasny mensi byt a hore byvame my.
cize kazdy ma svoje sukromie a predsa sme spolu...
svokra je v domove-tazko chora a svokra som ani nepoznala,umrel mlady....

brat mojho muza zdedil jednu hospodarsku obrovsku budovu hned oproti nasho domu ,
ale zdedil vsak aj pravo na uzivanie pivnic na vyrobu vina..../okrem toho vinice atd.....Vela podedil/
aj ked zu je vsetko prerobene,neda sa s nim dohodnut...
cize do hospodarskej budovy taha elekrinu od nas....
moje pokusy o napravu vzdy zlyhaju,
vzdy mi povie ze je to jeho...ale v zaväti jasne stoji ze moze len vyuzivat za ucelom vyroby vina...
to zu davno nerobi sam....
no a kedze nechcem sposobit dozivotne peklo,trpime to...
moj muz proti bratovi nepojde a brat nema hanbu...
moj muz,keby brat povedal aby sme sa do rana vystahovali,tak sa asi vystahuje...co zu.

cize ,mne osobne to za tych par eur nestoji,vztahy su dolezitejsie...
zvlast,ked vidis ze aj tak to inak nebude.
neries,zi si svoj zivot a daj vasim najavo,ze ich majetok nepotrebujes....

vyckaj casu....ved vies
aby ti tu chalupu napokon este nenukali...

sandra1910
autor
24. máj 2017

ono to zas nebolo take pytanie stylom: mami oci mate staru chalupu ktora vam je nanic tak mi ju dajte..to bol len taky navrh s tym ze by sme aj čo to splatili po čase ze by nam tym velmi pomohli ...ze to zas nechceme uplne zadarmo a tak..lenze nasi hned na nas vybehli tak sme sa potom uz len branili..

ukulela
24. máj 2017

@sandra1910 ano - ty si nemas preco za zivota rodicov narokovat na cast ich majetku. raz pises, ze tam nechodia, potom, ze tam kazdy druhy tyzden kosia a robia - mozno je to pre nich zmena. mozno pre nich naozaj najviac znamena, ze nieco vlastnia a nepredaju to. ak maju hotovost, mali ste sa slusne opytat, ci vam nepozicaju na stavbu,
jasne, citis sa ukrivdena, ale tlacit na nich nemozes a pytat nemas pravo tiez. v spravodlivom svete by rodicia automaticjy dali detom rovnako. ale vobec to nebyva pravislom. tak sa s tym zmier. a vykrikovat, ze uz nepomozes? tiez prehnana reakcia. jednoducho keby zavolali, mala si povedat, ze muz je po sichte a mate program, alebo jednoducho sa vam neda a bodka. a nic viac. takto ozaj posobis ako nevdacna chamizna dcera.

sandra1910
autor
24. máj 2017

@osky ja budem mat tiez dve deti..onedlho..ale neviem si predstavit ze jednemu dam vsetko a druhemu nič..si neviem predstavit take rozdiely robit

sandra1910
autor
24. máj 2017

@ukulela ja viem ze som nemala vykrikovat ale tiez mohli reagovat inak a nie hned na mna zacat kricat..mohli povedat ze to predat nechcu lebo si uvedomili ze to ma pre nich hodnotu a podobne..a nie mi zacat nadavat do chamtiveho nevdacneho decka..mna nastvala ta ich reakcia..mohli v klude povedat nie a zmierila by som sa s tym..ved to bol len navrh..nie nejake nutené pýtanie niecoho..ale nie oni hned krik a vycitky..

meryika
24. máj 2017

Rodičia vždy uprednostňujú jedno dieťa pred druhým. Tiež som to zažila.Môj brat dostal o rodičov a starých rodičov všetko, keď som ja niečo chcela nikdy som to nedostala. Ja som musela prispievať na bývanie a platiť nedoplatky. A brat s priateľkou bývalý zadarmo a ešte sa cítili urazeny. Ak niekto povie že nerobí rozdiel medzi deťmi,tak aj tak ho robí a ani si to neuvedomuje. Vidím to všade okolo seba.

dagaz
24. máj 2017

@sandra1910 uprimne dobre ste spravili..aj ked cakas dvojicky...som presvedcena o tom ze dlho by ste rajto nevydrzali a rozisli sa s manzelom...len pekne vydrzte..zvladnete to..mozno s odretymi usami ale zvladnete. ...rady tipu vratit sa a trpiet alebo urcit si pravidla nefunguje...dve gazdinky na jednom dvore je zvecsa pohroma...skuste sa informovat na uver..ved co splacate podnajom to bude splatka uveru a mozno aj nizsia...len najhorsie bude do casu pokial dom sa bude stavat..to budu vydavky dvojmo😒 a co sa tika narazok ze dvojicky sama nezvladnes je blbost..zvladnes...troska viac budes unavena ale das to...hlavne sa neriad radami tipu vratit sa domov, podriadit a trpiet..blbost a kto to tvrdi nikdy nezazil ake to je ....a zit v dennodenom strese veru nieje ziadna vyhra...kazdipadne ale treba rodinne vztahy aspon trocha upravit...uz len koli tomu ze budete mat deticky a tie raz za cas budu chceli navstivit aj babku a dedka...drzim Vam palce aby sa zadarilo vlastne byvanie ..

eliska13
24. máj 2017

@sandra1910 pozri aj, ked budes robit o 3 roky kolko rokov by ste im realne splacali chalupu?ved to je utopia.Tak maju pre brata slabost je to nespravodlive, ale nepomozes si.Nikdy to nepochopim.Ale aj tak ste nemali pytat🙂su urazeni, lebo tak velky dom neutiahnu, ked pises, ze uz idu do dochodku a mysleli, ze budete spolu.Cele sa to pokazilo, ale ja neviem vy ste sa doma nerozpravali?ved sa museli rodicia pytat co planujete s tym pozemkom, ktory ste dostali?

petjka
24. máj 2017

Ja by som sa určite neospravedlnila, nemôžu jednému dať všetko a druhému nic, očakávať od druhého len pomoc a nakoniec sa ešte uraziť ak sa aj ten druhý chce osamostatniť. Ak chceli aby ste žili s nimi mali vam dať dostatočnú voľnosť a akceptovať vaše súkromie. Keďže sa tak nestalo odišli ste a spravili si po svojom, nemajú vám to čo vyčítať. Majú právo naložiť so svojím majetkom a vy s tým nič nemôže spraviť, aj keď to môže byť vnímané ako nespravodlivosť. Majte hrdosť a postavte sa na vlastné nohy, ukážte im že to dokážete aj bez nich, aj keď práve rodičom by malo záležať aby svojim deťom v tomto pomohli. My už teraz zabezpečujeme svoje deti aby sme mali majetok ktorý spravodlivo rovnomerne rozdelimeedzi nich, čakáme tretie. A je blbosť že sa sami nedokážete postarať o deti, jasne že dokážete 🙂 nech mi nikto nevravi že každý s dvojičkami alebo s malými deťmi sa musí k mamke presťahovať lebo je neschopný sa postarať o to čo si spravil. Toľko odo mňa, držím palce 🙂

osky
24. máj 2017

@sandra1910

ja deti nemam ,ale ani ja si neviem take rozdiely predsavit....

poznam vsak rodiny,kde niektore deti su preferovane pred inymi uplne okato a berie sa to ako uplne normalne...

h2
24. máj 2017

@sandra1910
Ahoj, čítam komentáre a nestačím sa čudovať, čo Ti to tu tie baby píšu. Ja mám na rozdiel od nich podobný názor, ako Ty, chápem, ako sa cítiš. Vraj: "hanbila by som sa pýtať", a Tvoji rodičia sa nehanbili pýtať tvojho muža každý boží víkend na pomoc, keď majú vlastného syna, ktorý navyše ani nemá deti, takže by mohol pomôcť vlastným rodičom? Áno, je pravda, že je to ich majetok a môžu s ním nakladať, ako chcú, ale kde je spravodlivosť? Ich nezaujíma, že Ty sa cítiš ukrivdená? Vraj jemu dali, lebo je starší?!?! Jasné, nie sú povinní Ti dať vôbec nič, ale prečo teda jednému dieťaťu dajú dom a ešte aj peniaze, aby si prerobil a druhému nič? respektíve, druhému polovicu svojho domu, ktorá je draho vykúpená "pomocou" rodičom (a strýkovi).
Na Tvojom mieste by som počkala pár dní, kým vychladnú horúce hlavy a potom zašla za rodičmi, ospravedlnila sa a vysvetlila, ako sa cítim, že cíti krivdu a nespravodlivosť.

sandra1910
autor
24. máj 2017

@dagaz splatka by vychadzala skoro to iste co teraz podnajom..lenze ja som doteraz pracovala a boli sme len dvaja takze nam to v pohode vychadzalo..ja idem ochvilu na matersku a budeme štyria..tak neviem..

sandra1910
autor
24. máj 2017

@h2 vies brat je uprednostovany aj preto lebo on ma vysoku skolu je Ing. a ja nie..ja som na ucenie nikdy nebola mam len maturitu..pre mojich rodicov je to ze ich dieta ma titul nieco uzasne..kedze ani oni sami nemaju..tym ze vystudoval sa automaticky stal oblubenym syncekom ktoremu sa vsetko dovoli, vsetko prepaci a vsetko sa mu dá..

sweetlife001
24. máj 2017

Podla mna sa trochu spravas jak male decko stale si ides dokola to svoje a brat dostal, brat ma, brat nepomaha, preco brat hej a ja ne a bla bla bla. Tvoj muz nemusel skakat tak jak piskali, ani pre zachovanie dobrych vztahov v rodine, vsetko odtial potial. Tiez si myslim, ze to bolo drze ich o to ziadat, nech to bolo hocijakym stylom povedane. Dalej ako uz bolo spomenute predajte pozemok a kupte si byt, alebo zoberte hypoteku a starajte sa sami, proste absolutne nepocitaj s tou chalupou. Uz to preco bratovi dali a tebe nie, pri tych blbych vyhovorkach ze je starsi atd.by som to neriesila a zabudla ze nejaka chalupa existuje, je to ich, mozu si robit co chcu, tebe to dat nechcu, konec. A pri tom co o nich pises by som sa im vysrala na celu chalupu, ved ti su schopni ti to dokonca zivota otrepavat o hlavu, ze ti nieco darovali (ak by to spravili).

h2
24. máj 2017

@sandra1910 Tak to je ešte horšie. Oni vlastne pomáhajú tomu, ktorý to menej potrebuje, pretože nemá deti a má vzdelanie, ktoré mu zabezpečuje vyšší príjem než Tebe. Ty budeš o chvíľu na materskej a deti budeš mať naraz 2 a s nimi to vôbec nepohne? Nechápem!

sandra1910
autor
24. máj 2017

@h2 nie lebo som mala zit s nimi a tym ze sme sa odstahovali sme ich
podrazili..oni ten dom kde byvaju sami dvaja z dochodku neutahnu ( vraj). a budu ho musiet predat lebo ja som rozmaznana a nechcem byvat s rodicmi ..a to nevedia prezit..neustale mi to vycitaju aj ked nepriamo..ale to ze ona s ocom prisli k tomu domu tak ze sa jeho aj jej rodicia zlozili a postavili im ho aby boli mladí sami..lebo ani jeden z nich nechcel byvat s rodicmi 🙂..tak to uz je vedlajsie 🙂

h2
24. máj 2017

@sandra1910 Tak nech ho predajú, kúpia si niečo menšie a Tebe dajú peniaze. (Hm, lenže toto keď im povieš, tak budeš zase tá chamtivá...)

sandra1910
autor
24. máj 2017

@h2 nie uz nic take nejdem nikdy spominat..aj manzel mi zakazal o tom hovorit..ani my doma sa uz o tom nebavime..hlavne preto ze ma to vzdy rozculi a v mojom stave to nie je dobre.. ale musela som sa niekde z toho ešte raz vyrozpravat..

hanata
24. máj 2017

@sandra1910 Ja ta uplne chapem, to s bratom je pekne svinstvo. Nechapem, ako sa mozu rodicia takto spravat, ze jednemu ano a druhemu nie. Teraz vidis, ako velmi dobre ste urobili, ked ste sa odstahovali. Ja by som to uz s nimi neriesila, skuste sa postavit na vlastne nohy a uvidite, ako to dalej vypali. Zelam vela zdravia a pohodovy porod a este pohodovejsi zivot. 🙂

adell77
24. máj 2017

zdielam nazor s @h2 ... nechapacka ale mame doma nieco podobne zial

sense
24. máj 2017

@sandra1910 nuz tak manzel nech nejde, nech povie ze nema cas, chut atd..., tak ako tvoji rodicia nie su povinny ti prepisat chalupu, tak tvoj manzel nie je povinny im robit pomocnika....

viem ze citis krivdu, v nasej rodine sa odohralo nieco podobne...i ked moja mama nic nepytala....ale casom pochopila aj to ze pochadza z piatich surodencov a nie je povinna preto ze je najstarsia o vsetko sa starat a zariadovat, ale je posledna na kt. sa mysli ked sas nieco deli al. dava....

sandra1910
autor
24. máj 2017

@sense ja viem ze nie su povinni..ale tiez mohli reagovat trochu inak..nie hned zacat po mne kricat a kydat na mojho muza ze to on do mna husti take somariny..a o co mu ide a pod. pritom on bol ten co ma od toho odhovaral..

nerko
24. máj 2017

@sandra1910 Bud trpezliva mozno sa nieco poriesi, ked sa deti narodia. A ak nie tak Ti ostava len danu skutocnost prijat. Je to vsade naokolo ze rodicia robia medzi detmi rozdiely. Ostala by som asi zatial v najme a do poziciek a stavby by som nesla. Ak raz dojde k dedeniu tak co dostal Tvoj brat sa bude zapocitavat. Mysli teraz na seba a deticky. Drz sa!!

emilia25
24. máj 2017

Najlepsie je ked rodicia nedelia nic za zivota ale pekne vsetko rovnym dielom na dedickom konani.a tak isto ziadne ze vrazanie jedneho a dalsi si tym prilepsia.a ked rodicia nevladzu s platenim tak maju pomahat obaja rovnako.

sandra1910
autor
24. máj 2017

@emilia25 ano ale ta pomoc sa ocakava len odomna a od manzela..od brata sa ocakava len ze bude chodit pekne na navstevy,..raz ked nasi potrebovali s niecim pomoct samozrejme hned volali mojmu muzovi lenze ten bol vtedy chory na PN..tak hovorim nasim: vsak zavolajte brachovi..je doma...nech on pride pomoct..nie radsej zavolali suseda 🙂

emilia25
24. máj 2017

@sandra1910 no rodicia tymto dokazu strasne pokazit vztahy medzi detmi.