Hádky kvôli dovolenke
Ahojte, v skratke bojím sa lietania. Muž však chce chodiť na dovolenky len letecky. Kvôli pokoju v rodine každý rok sadnem do lietadla, moj limit sú 3-4 hodiny. Aj to si celú cestu sedím ako na ihlach a čakám kým pristaneme. Toto leto manžel povedal, že by chcel letieť na Bali, Maledivy a ked som nechcela kvôli dlhému letu, vraj som sebecká. Dcéra sa postavila na jeho stranu. Potom sa vyhrážali, že pôjdu bezo mna. Poprosím názor najmä tých, ktoré nemajú v láske cestovanie lietadlom. Už si začínam nahovárať, že som naozaj sebecká. Mám viacero známych kde jedna polovička odmieta lietať a rodina sa prispôsobí a cestujú autom, vlakom. Ja do lietadla sadnem a som aj tak sebecká. Potrebujem nestranný názor.
No tak potom by som trvala na tom, aby ste išli niekde bližšie všetci pekne spolu. Veď je kopu miest krásnych, kde ste ešte neboli. Napríklad môj najstarší syn neznáša dlhé lety lietadlom, lebo on nespí vôbec ani noc predtým a vždy je extrémne vyčerpaný. A jemu ani žiadne lieky nezaberajú! Preto ani tento rok nejde na dovolenku.
@guudy Ja si let užívam-milujem vzlietanie a pristávanie, ale exotika ma neláka skrz toho že s cestou na letisko, čakaním, prepravou do destinácie by som bola rozbitá ak mám cestovať 24 hodín a viac a robí mi problém aj hodinový časový posun v Grécku alebo Turecku, nie niekde 6 a viac hodinový. Myslím, že aj v Europe je dosť pekný miest a pláži, nie je len Turecko a Grécko, ale napríklad aj Madeira, Korzika a podobné kde nechodí každý druhý Slovák, teda keby chcel vie byť spokojný aj manžel že uvidí nádherné a nové miesto a aj autorka že nebude dlho letieť.
@marsmykkok tak neviem, ci zrovna Madeiru, ktora ma jedno z najnebezpecnejsich letisk by som odporucala cloveku, ktory sa boji lietat 😀😀 ale chapem, co si chcela povedat 🙂. Len ma ta Madeira pobavila
@0kristina0 ano, je 😃 neni to take, ze zaspis a nevies o sebe. Ale je ti to cele tak trochu viac jedno, stale sa bojim ked stupame, ale uz nekricim po lietadle (lebo aj tale bolo predtym 😃😃😃).. ja som na let skusala vsetko mozne a iba lieky typu neurol mi naozaj pomohli.
@lenka188 vie to predpisat aj obvodak?
Rozumiem ti tiež mám strach a to pred pár rokmi som lietala aj 4,5 hodinove lety a každý rok.
Zatiaľ odolavam a aj to bez lieku by som nešla.Je to od nich tlak, ktorý by nemusel byť, lebo kratšie lety zvládneš, tak by som čakala, že sa prispôsobia
A, keď nie nech idú sami a ty s druhým dieťaťom choď inam, alebo s niekym.Ty budeš mať stres oni nevedia čo to je môj otec v Turecku už ku koncu dovolenky pomaly nespal, lebo cesta späť ..
Bola by som sklamaná, že na tom tak nastojcia, ale nech sa páči ozelela by som to a nech idu
@lenka188 vie to predpisat aj obvodak?
@0kristina0 ano, tu najslabsiu davku vie aj obvodny lekar predpisat.
@marsmykkok tak neviem, ci zrovna Madeiru, ktora ma jedno z najnebezpecnejsich letisk by som odporucala cloveku, ktory sa boji lietat 😀😀 ale chapem, co si chcela povedat 🙂. Len ma ta Madeira pobavila
@lenka188 no znie to veľmi jednoducho, ale sú ľudia, ktorým napríklad lieky na ukludnenie a spanie vôbec nezaberajú a terapia tiež nie. Ja sa lietať nebojím, ale mám iný problém a nepomáha nič.
@lenka188 ja som tu neprišla riešiť kto z nás je sebec. Ja som manžela hanlivo nenazyvala. To on ma nazval sebcom a podla jeho vzoru ma tak nazvalo aj staršie dieťa. Ja riešim čo s cestovaním, či ustúpiť, či som naozaj sebecká. Potrebovala som nestranný názor.
@lenka188 ani terapia nie je zázračná.Kamaratka za to vysolila veľa eur presvedčená, že to zvládne.Na schodíkoch do lietadla sa stopla a úplne sa zosypala.Ja mám tiež doma tlak, lebo máme rodinu v Austrálii a dcéra by tam chcela ísť.23 hodinový let nechcem absolvovať.Pre iných sen pre mňa nočná mora.Muz tam tiež nechce ísť, ale nie kvôli letu.To sa ťažko vysvetľuje niekomu kto tieto pocity strachu, nemožnosti vystúpiť🤪nemá.Tak ako mne je smiešne, že niekto sa boji pavúka, výťahu atď...ja počúvam nátlak za lietadlo.
No tak potom by som trvala na tom, aby ste išli niekde bližšie všetci pekne spolu. Veď je kopu miest krásnych, kde ste ešte neboli. Napríklad môj najstarší syn neznáša dlhé lety lietadlom, lebo on nespí vôbec ani noc predtým a vždy je extrémne vyčerpaný. A jemu ani žiadne lieky nezaberajú! Preto ani tento rok nejde na dovolenku.
@janickacrazy ja to prežívam ako tvoj syn, je to vyčerpávajúce
@guudy Ja si let užívam-milujem vzlietanie a pristávanie, ale exotika ma neláka skrz toho že s cestou na letisko, čakaním, prepravou do destinácie by som bola rozbitá ak mám cestovať 24 hodín a viac a robí mi problém aj hodinový časový posun v Grécku alebo Turecku, nie niekde 6 a viac hodinový. Myslím, že aj v Europe je dosť pekný miest a pláži, nie je len Turecko a Grécko, ale napríklad aj Madeira, Korzika a podobné kde nechodí každý druhý Slovák, teda keby chcel vie byť spokojný aj manžel že uvidí nádherné a nové miesto a aj autorka že nebude dlho letieť.
@marsmykkok ja si uz tiez let uzivam, ale nebolo to tak vzdy 🙂
Nehovorim, ze nemaju ist aj na menej turisticke miesta vramci Europy… ale vidiet svet aj mimo Europy je urcite prinosne a stoji to za to 🙂
však si kompromis urobila. do lietadla sadneš ale len na určitý čas. kompromis by mal spraviť aj manžel - nevyberať až tak vzd. destinácie.
Ano, je to tazke verim, ja som skorej upozornovala na rodiny kde fatk sa ide kazdy rok do chorvatska lebo jeden nelieta. Sama si hovorila ze kratke lety ides, ale teda asi by som pri dlhom spravila ustupok a ked mne je zle nech idu ostatni. Rozumiem ze to ma byt rodinna dovolenka ale nie silou mocou. U nas su deti v puberte, kazdy rok teraz posledne roky uz boj, myslim si ze tento rok ideme posledny krat spolu lebo im nevysvetlim ze rodinna dovolenka a nebudem niekoho tahat nasilu aj ked viem ze zvysok rodiny si dovolenku uzije.
Nie si ako brat, to je super, tuto ale uz treba trochu viac ustupkov alebo tolerancie ci prisposobenia. Drzim palce aby ste to vyriesili.
Ja som prekvapena z toho kolko zien tu pise ze maju ist bez teba a ty sama. Zeny to vazne aj vy takto travite leto? Ze muz s detmi inde a vy inde? Mne by to bolo hrozne luto a sama by som si dovolenku absolutne neuzila
Ano, bola by som s tym v pohode. Tak ako som v pohode s tym, ze idu lyzovat a ja nie, lebo ma to nebavi a neznasam zimu. To je moj problem a ja nebudem nikoho obmedzovat. Neviem si predstavit, ze muz si nikdy nesplni svoj sen, lebo ja mam problem, a deti nech si cakaju do dospelosti. Vlastne keby to bolo tak, ze deti su dospele a maju svoje peniaze a idu na bali, tiez budes dupkat nozickou, ze tam nemaju chodit, lebo ani ty nemozes? Ci to uz bude v poriadku?
Jedine, s cim by som nesuhlasila, je rozdelenie deti. Obe su jeho, obe maju mat rovnaky standard. Ty nejdes lebo mas problem s lietanim, tak ak ma pan manzel problem s dvoma detmi, tak holt je to jeho problem a nech bali odlozi na cas, kedy bude schopny ist s oboma detmi. Lebo co chce povedat mladsiemu? Vies, maminka nejde lebo sa boji lietat a ty nejdes, lebo mne budes na obtiaz?
Ja som prekvapena z toho kolko zien tu pise ze maju ist bez teba a ty sama. Zeny to vazne aj vy takto travite leto? Ze muz s detmi inde a vy inde? Mne by to bolo hrozne luto a sama by som si dovolenku absolutne neuzila
@michaelam2 chodili na tripy autom s detmi 3-4000 km po europe, aj samostatne tak ako aj deti do taborov neskor na festivaly...
sli s muzom na lod ja doma, so mnou do IT na sever k moru.... nie nebolo mi luto ze niesom na malej lodi alebo na hiphop festivale.
Nech ide manžel so starším dieťaťom na Bali a ty s mladším niekde inde.Svet sa nezruti keď jednu dovolenku budete tráviť zvlášť.
@michaelam2 ja zas neznasam zimu a veci s tym spojene, raz za x rokov sa premozem a idem, ale cas travim vo wellness a na masazi, von len na prechadzku aby sa nepovedalo. Mam zakazat zvysku rodiny lyze, snowboard, sneh? Nech idu a uziju si to, ja si program spravim.
@michaelam2 užila by si si ;) Iné je to predstaviť si to doma s deťmi v náručí a Iné byť v inom prostredí bez detí. A zase v opačnom garde že žena ide napríklad s matkou/sestrou a s deťmi a muž nejde to býva bežne. Však ich už nekojí, sú to už celkom veľké deti.
Ano, bola by som s tym v pohode. Tak ako som v pohode s tym, ze idu lyzovat a ja nie, lebo ma to nebavi a neznasam zimu. To je moj problem a ja nebudem nikoho obmedzovat. Neviem si predstavit, ze muz si nikdy nesplni svoj sen, lebo ja mam problem, a deti nech si cakaju do dospelosti. Vlastne keby to bolo tak, ze deti su dospele a maju svoje peniaze a idu na bali, tiez budes dupkat nozickou, ze tam nemaju chodit, lebo ani ty nemozes? Ci to uz bude v poriadku?
Jedine, s cim by som nesuhlasila, je rozdelenie deti. Obe su jeho, obe maju mat rovnaky standard. Ty nejdes lebo mas problem s lietanim, tak ak ma pan manzel problem s dvoma detmi, tak holt je to jeho problem a nech bali odlozi na cas, kedy bude schopny ist s oboma detmi. Lebo co chce povedat mladsiemu? Vies, maminka nejde lebo sa boji lietat a ty nejdes, lebo mne budes na obtiaz?
@sissy27 ja to beriem tak, že problém jedného člena rodiny sa týka všetkých. Nie, ked budú deti dospelé, nebudem im zakazovať lietať. Sú to ich peniaze. Tu by šla polovica výdavkov na dovolenku z peňazí, ktoré som som zarobila a odkladala bokom. Asi som viac rodinne založená ako ty. A chcem si ešte kým sú deti malé užívať dovolenku spoločne ako rodina. Asi je môj problém, že som príliš empaticka a snažím sa každému vyjsť v ústrety.
@michaelam2 my sme zvykli chodit aj zvlast. Napr na lyzovacku siel len muz s detmi, lebo ja nelyzujem. A ci budem sama cely den v hoteli alebo doma, to je fakt jedno. Alebo som nemohla ist na dovolenku zo zdravotnych dovodov, tak siel muz s detmi. A ja zase, ked som mohla, tak som sla sama do niektoreho europskeho mesta popozerat. Nepride mi na tom nic divne. Ale my teda chodime na viacero dovoleniek rocne. Za tych 26 rokov, co sme s muzom, sme boli v tolkych roznych moznych situaciach, ze to proste neriesime a ide ten, kto moze …
@michaelam2 my sme zvykli chodit aj zvlast. Napr na lyzovacku siel len muz s detmi, lebo ja nelyzujem. A ci budem sama cely den v hoteli alebo doma, to je fakt jedno. Alebo som nemohla ist na dovolenku zo zdravotnych dovodov, tak siel muz s detmi. A ja zase, ked som mohla, tak som sla sama do niektoreho europskeho mesta popozerat. Nepride mi na tom nic divne. Ale my teda chodime na viacero dovoleniek rocne. Za tych 26 rokov, co sme s muzom, sme boli v tolkych roznych moznych situaciach, ze to proste neriesime a ide ten, kto moze …
@guudy my sme radi ked ušetríme na jednu dovolenku ročne. A stráviť ju s mladším v paneláku a muž s dcérou na Bali mi nepríde ok. Ale to som ja. Keby sme chodili na viacero dovoleniek ročne, tak by som to prežila.
Tak kazdy to mame inak. Mozno ja som empaticka viac, ak doprajem mojej rodine uzit si to, co mne robi problem. Ja mam tiez svoje veci, ktore oni nemusia a tiez ma neobmedzuju. Pre mna je rodina o tomto, a nie o tom, ze musime robit vsetci vsetko spolu aj za cenu toho, ze niekto bude nespokojny.
Ale ako som pisala - problem vidim u vas v tom, ze muz chce zobrat len jedno dieta. Peniaze by som neriesila ak je to jedna dovolenka, ale ak by sa to malo zvrtnut, ze odteraz uz muz na inu dovolenku ani ist nechce, tak si bude musiet hladat taky job, aby financne utiahol exotiku pre seba a rodinnu dovolenku pre celu rodinu.
Autorka, tebe som odporucila lieky a ist ;)
@michaelam2 užila by si si ;) Iné je to predstaviť si to doma s deťmi v náručí a Iné byť v inom prostredí bez detí. A zase v opačnom garde že žena ide napríklad s matkou/sestrou a s deťmi a muž nejde to býva bežne. Však ich už nekojí, sú to už celkom veľké deti.
@natalka13
@guudy
@marsmykkok
Ja ako chapem ze su vylety/dovolenky kde je normalne ze ide len jeden z rodicov. Len tu som to pochopila tak, ze ak nepojdu teraz ako rodina, tak na inu uz nepojdu. A to by mi nolo luto ze ziadnu spolocnu rodinnu dovolenku spolu nestravime.
@lenka188 ani terapia nie je zázračná.Kamaratka za to vysolila veľa eur presvedčená, že to zvládne.Na schodíkoch do lietadla sa stopla a úplne sa zosypala.Ja mám tiež doma tlak, lebo máme rodinu v Austrálii a dcéra by tam chcela ísť.23 hodinový let nechcem absolvovať.Pre iných sen pre mňa nočná mora.Muz tam tiež nechce ísť, ale nie kvôli letu.To sa ťažko vysvetľuje niekomu kto tieto pocity strachu, nemožnosti vystúpiť🤪nemá.Tak ako mne je smiešne, že niekto sa boji pavúka, výťahu atď...ja počúvam nátlak za lietadlo.
@luccija mne tie pocity strachy vysvetlovat nemusis, ja ich mam. V predchadzajucich komentoch som pisala, ze mam extrem strach z lietania. Aj ked si uvedomujem, ze je iracionalny a statisticky je vacsia pravdepodobnost, ze sa zabijem v aute na ceste na letisko ako v lietadle. Proste si s tym nepomozem. Letime za 3 tyzdne, ja mam presne zistene ake lietadlo, ako to tam vyzera,ako vyzera lietatdlo s ktorym sa budeme presuvat medzi ostrovmi... proste psycho. Ale viem, ze si dam lieky a ten let zvladnem. A sice to bude moj par hodinovy diskomfort, ale potom mi to vynahradi to miesto kde sa dostanem, ako sa decka budu tesit, ako spoznam nove veci a budeme mat pekne spolocne zazitky. Je to moje nastavenie, ale ja by som si nevedela predstavit detom povedat, ze nepojdeme na Maledivy ak mozeme a to iba kvoli tomu, ze sa ja bojim. Ked viem, ze su moznosti ako urobit ten strach zvladnutelny. A to mi proste pride sebecke.
Tak kazdy to mame inak. Mozno ja som empaticka viac, ak doprajem mojej rodine uzit si to, co mne robi problem. Ja mam tiez svoje veci, ktore oni nemusia a tiez ma neobmedzuju. Pre mna je rodina o tomto, a nie o tom, ze musime robit vsetci vsetko spolu aj za cenu toho, ze niekto bude nespokojny.
Ale ako som pisala - problem vidim u vas v tom, ze muz chce zobrat len jedno dieta. Peniaze by som neriesila ak je to jedna dovolenka, ale ak by sa to malo zvrtnut, ze odteraz uz muz na inu dovolenku ani ist nechce, tak si bude musiet hladat taky job, aby financne utiahol exotiku pre seba a rodinnu dovolenku pre celu rodinu.
@sissy27 v bežnom živote im doprajem všetko co mozem, platím im krúžky, tábory, školy v prírode. Ked som chorá, posielam ich s mužom na jednodňové výlety, dovolenky kina, do Tatralandie. Avšak na more ideme raz za rok a ako som pisala, teším sa tam a vzdy sa mi zlepší aj stav kože pri psoriaze. Tak ma nehodnot ako sebecku na základe toho, ze idem raz za rok rada s rodinou k moru letecky ale len co sa týka Európy
Tvoj muž sa ničoho nebojí? Nevie ako sa cítiš počas tých 4 hodín? Bali počká kým budú deti väčšie alebo sa naučíš zvládať strach. Neviem prečo by sa tam mal trepať práve teraz s jedným dieťaťom.
Dovolenky som myslela víkendové, ked som bola chorá, poslala som ich na Liptov lebo sa tešili do Tatralandie