icon

Hanba za bývanie v paneláku uprostred drahých nehnuteľností

19. máj 2025

Začínam sa dosť hanbiť, že bývame v obyčajnom panelovom byte, 3 izby - 2 menšie deti. Nemáme na dom, ceny nehnuteľnosti šli raketovo hore.
Moje kamarátky lebo známe na materskej stále len dom, dom . V každej debate - “ a čo sa nesťahujete / neplánujete do domu?”
Úplne každému šibe? Ak dom, tak by som chcela byť blízko mesta, aby som nerobila deťom neskôr len taxikárku, ale tie ceny 450-480tisíc.

balerina2025
20. máj 2025

a co ta to tak trapi? ved niekto nema ani byt ani deti. neporovnavaj sa a na hlupe reci nereaguj. to su slepicke nazory.
a co ty vies, mozno casom...

balerina2025
20. máj 2025
@slovakboy

Vôbec sa za to nemusíš hanbiť. Nie si menejcenná mama, len preto že nemáš dom so záhradou. Si mama, ktorá myslí dopredu. Ľudia veľmi preceňujú bývanie. Samozrejme, že dom je lepší lebo je väčší a samostatný a má záhradu. Ale dôležitejšie je pokojné bývanie a miesto. Byt blízko centra hocijakého okresného mesta je lepší ako dom na dedine. Aspoň pre mňa by bol. Ak veľmi chceš dom, tak malý. Existuje taká kniha od jedného českého architekta: Chvála malého domu. Ak máte ten byt s dobrými susedmi, tak je to na nezaplatenie. Ten pocit hanby je kvôli porovnávaniu sa. Ony sa ťa provokačné vypytujú aby vyzdvihli svoje ego. Nehraj túto hru. bývate vo vlastnom, v rozumnej lokalite, a zrejme nemáte na krku extrémne náklady, ktoré dnes domy prinášajú (vysoké úvery, energie, dojazdy, údržba).Mnohé mamy, čo prešli do domu, neskôr zistili, že: sú izolovanejšie, deti musia voziť autom všade, a s domom sú neustále nejaké starosti (opravy, záhrada, financie).Možno niektoré kamarátky dostali pozemok od rodičov, možno bývajú 30 km od mesta, možno majú dlh po krk. To, čo je „vidieť“, je len časť príbehu. Cena domu je obrovská. Chcete byt zadĺžení do 70 tky kvôli trávniku? Nebudete si môcť dovoliť dovolenky atd. Skús kamarátkam povedať aj takto: Momentálne sme veľmi radi, že bývame tam, kde to má zmysel pre deti aj pre nás. Akebo: Zatiaľ nie. Sme spokojní, kde sme.

@slovakboy presne dvihaju si ego...

alenka58
20. máj 2025

no ozaj sa môžeš hanbiť......

saxana000
20. máj 2025

Keby napises ze mas otravneho neprisposobuveho suseda co ti nici zivot tak to pochopim ale toto je mimo rozsah mojho zmyslania.my byvame na byte v malej dedinskej bytovke mame tu pozemok s altankom na grilovanie deti maju preliezky hupacky pieskovisko ked mam chut vytiahnem kosacku alebo hrable zo spolocnych priestorov a porobim vonku ked chut nemam spravi to suseda... dom su len peniaze a robota pokila nemas pol.miliona na mega komplet novostavbu s bazenom solarkom a saunou.klasicke domy zo 70tych rokov aj po rekonstrukcii sa ti z casu na cas pripomenu o tom kolotoci co to obnasa ani nehovori.skoncis vnutri a mozes zacat vonku plus teda nemale investicie na prevadzku opravy..nie nie dakujem dobre je nam v bytiku.. a pojdem odtialto len s nohami dopredu.. ak ti to tak velmi chyba pouvazuj nad chatkou niekde v rekreacnej oblasti.

sevrin
20. máj 2025

Dom má svoje výhody, ale aj nevýhody, nie som si úplne istý, či je nemať dom dostatočný dôvod na to hanbiť sa. Keby si bývala v jednoizbovom podnájme v nejakej luxusnej rómskej štvrti, ešte by som to chápal, ale inak nie.

alenka58
20. máj 2025

tu vidieť ako sú mnohí slovenskí ľudia závislí od mienky okolia a nevedia sami žiť, preto takíto ľudia nevedia ani nič dosiahnuť, len sa obzerajú a rozmýšľajú nad blbosťami okolia, nemajú svoj rozum

colsami
20. máj 2025

Prepac ale Tvoje zmyslanie nie je v poriadku, asi mas nejake komplexy, ked toto riesis. V skutocnosti to nikoho nezaujima, bud rada ze mate byt a trojizbak, kolki ani to nemaju vlastne.

Ps: dom kupis aj lacnejsie nez za pol miliona, to zas trosku prehanacka, vysoko rubes.

maryetta
20. máj 2025

To vazne?
My sme sice v dome ale naopak uz som neraz pocula-ze preco nejdem do bytu a mali by sme "pokoj".
Takze ak by to bolo naopak ver ze aj tak by si to pocuvala 🙈🙈🙈
A hanbit sa za to? To je prehnane.... mas kde byvat?! Tak mas byt na co hrda....

maury
20. máj 2025

To je ešte stále IN a sa to rieši? Myslela som, že ten trend keď mešťania utekajú do domov na dedinu už skončil. Naj bolo, keď prišli na dedinu a vadilo im dedinské prostredie a chýbal meštiansky spôsob života. Čo bolo v pohode, zrazu všetko bol problém. Tak mali ostať v meste. Potom bol trend byty a chalupy, zrazu kto nemal chalupu, nebol IN. Myslím, že v dnešnej dobe je človek rád, že má kde bývať a vystačia mu finančné náklady.

heln
20. máj 2025

hanbit?
ja som rada, ze sa nam pred par rokmi konecne podarilo kupit byt na hypoteku, od vtedy je jeho cena dvojnasobna a nasa hypoteka je taka nizka, ze v noci mozem kludne spavat.
znami si kupili domcek s kuskom vlastnej travy, obcas si vzdychnem, ze by bolo fajn mat kusok vlastnej travy, ale ich hypoteka je niekolkonasobne vacsia, napoziciavali si z kade tade, musia riadne makat, aby uzivili rodinu a zarobili na tu hypoteku. no, nechcela by som s nimi menit.

viestta
20. máj 2025

Ty by si ten dom tiez chcela ale nemas na to. No a? Mate strechu nad hlavou, nebyvate pod mostom, mate co jest, co si obliest. To staci. Nemas sa za co hanbit. Bud rada, ze nemusis kosit travnik, kydat sneh.

martinadomianova
20. máj 2025

Ja som napr. vždy túžila bývať v dome. V tých panelákoch som sa vždy cítila tak stiesnene. Len bohužiaľ na to nie sú financie. Ale zase na druhu stranu, človek môže byť rád, že má aspoň slušné bývanie.

lauricka
20. máj 2025

To je len divná slovač, vôbec si to nevšímajte. Úplne vážne. V mnohých vyspelých krajinách je bežné, že nemáte ani ten vlastný byt. Sú v podnájmoch. A mať dom, to je boháč. A nikto nerieši. To len tu sú takí obmedzenci, snáď ich nechcete vôbec riešiť.

evansova
20. máj 2025

No a co? Chceli dom, maju dom, a ked oni trávia vikendy pracou okolo domu a v záhrade, ty vezmi deti do Zoo, na nejake detske predstavenie, na hrad, do lesa...
A ked zacnu rozpravat o dome, povedz im ako ste si s detmi uzili volno.
A uvidime, kto komu bude zavidiet!

margotka17
20. máj 2025

No ja zijem v dome na dedine. Ráno ideme do mesta do práce, vraciame sa okolo 16.00 a začína druhá práca. Treba pokosiť dvor, aj záhrada už by chcela pokosiť, niečo posadiť, niečo obkopat, víkend? Točíme med od včiel a chystáme fľaše do umývačky, von z umyvacky. Ešte prádlo vyvesiť....obed v nedohľadne 🫣. V byte je toho si myslím menej, ale aj moja kamoška z KE sníva o domčeku. Keď prídu vždy sa ma pýta, prečo stale niečo robíme. Oni majú každý víkend výlet, lebo by sa nudili v byte vraví. Všetko má svoje pre a proti. Ak to vašej rodinke vyhovuje, nerieš to a užívaj si život v byte 😉👍.

klotildabazarik
20. máj 2025

Hamnbis sa za uplnu blbosť, tak ked nemam na dom tak byvam logicky v panelaku, stále lepsie sko zit so svokrovcami v ich dome🙄a cakat kym bude dom "vas" 😗

margitaf
20. máj 2025

Keď pozeráš 5izbove ,so 700m pozemkom .....10km od ba v Malinove,súčasť dvojdomu 3izb 265 000,menší pozemok ,parkovanie pre dve autá ....načo pozeráš domy za pol mega?

mateson2004
20. máj 2025
@maury

To je ešte stále IN a sa to rieši? Myslela som, že ten trend keď mešťania utekajú do domov na dedinu už skončil. Naj bolo, keď prišli na dedinu a vadilo im dedinské prostredie a chýbal meštiansky spôsob života. Čo bolo v pohode, zrazu všetko bol problém. Tak mali ostať v meste. Potom bol trend byty a chalupy, zrazu kto nemal chalupu, nebol IN. Myslím, že v dnešnej dobe je človek rád, že má kde bývať a vystačia mu finančné náklady.

@maury v dome môžeš bývať aj v meste

miadi
20. máj 2025
@maury

@maury dom mas aj v centre Toronto NY Mexico City atd. Aj v Ba. Nie je to nevyhnutne len na dedine.

oblecenie99
20. máj 2025

Už dávno som nečítala nič, čo by bolo také detinské, ako tvoj smiešny výlev.

katty123456
20. máj 2025

Co. by za byt dali dnešný 30tnici čo sa tlačia s rodičmi lebo byty drahé,alebo za splatenu hypo ti čo ho už majú...

sova7
20. máj 2025

Dom? Buď rada že ho nemáš. Okolo domu je v kuse robota ešte keby máš záhradu celé leto kosiť polievat. Stále dačo opravovat riešiť
Čo sa nevyprdnes na blbé reči. Si predstav byť kdesi v dome v riti sveta kde chodia 4 busy za deň a pokazi sa auto. Alebo si kúpiš starší dom. Koniec sveta co to zožerie roboty nervov penazi. A tá réžia v dome udržať to v dobrom stave upratovať. V dome je jediná výhoda že nemáš susedov. Inak nič. Robota robota výdavky nervy.

katarinkaa33
20. máj 2025

Hanbiť by sa mali tí, čo si berú nehorázne hypotéky, nie sú schopní ich splácať, majú exekúcie, a povyšujú sa nad nami, čo máme,,iba byt,,.

slovakboy
20. máj 2025
@7lenka11

Nechápem prečo sa za to hanbis. Však tu je kopec ľudi, čo žiju ešte v pokročilom veku v mama hoteli a ty sa hanbis za to, že máte byt a vlastné bývanie? Upokoj sa, je to v poriadku. Pomaly celá Bratislava žije v bytoch, takisto v iných veľkých mestách prevláda život v panelákoch.
My sme vymenili 2i byt za dom (radovka s mini pozemkom, takže tam nie je moc roboty). Áno, je super mať dve poschodia, 5 samostatných izieb, terasu a dvor pre deti. Ale všetko má pre aj proti. My sa zase bez auta nepohneme, bývame prakticky odruky a možnosti pre deti je malo, keďže každý počíta s tým, že v dome ma každý svoj dvor a nikto nemá za potreby budovať nejaké ihriska, kútiky, robiť krúžky pre deti. A hlavne ži tak, ako vyhovuje tebe, nie tvojim kamoškam.

@7lenka11 keď som bol v Holandsku, ale videl som to aj v Nemecku, tak tam na dedine sa cez pracovný týždeň ľudia stretávali pri futbalovom ihrisku a opekali, alebo hrali futbal. Deti sa hrali, neďaleko rodičov a rodičia klabosili pri pive a klobásy. Kto chcel prišiel kto nie prišiel iný deň keď mal čas.

dominikak4
20. máj 2025

A ja sa zase hanbím, že žijeme v starom dome, ktorý sme si začali svojpomocne rekonštruovať, ale dodnes je nedokončený a pýta peniaze a my ich teraz nemáme ani čas na to nemáme. Radšej by som bývala v peknom 4 izbovom modernom byte v meste, alebo v modernom peknom bungalove s malým pozemkom. Máme teraz záhradu takmer 2000 M2. Vieš aká to je otročina? No, ale nemám na nový dom a ani na byt v meste
Skúsili sme dom predať, ale nikto ho nechcel a predať ho pod cenu nič neriešilo, nič by sme nekúpili za to...🙈. Čo už, máme kde bývať? Máme....Sme zdraví? Sme....Vybavené. 👍😉 Netreba mať veľké oči. Lebo komu je málo, tomu zvykne osud ešte ubrať

romino
20. máj 2025

Mojich par skusenosti s ludmi co len dom, dom, dom .. :
Boli aj taki, ktorym sme po case poziciavali peniaze, lebo sa kvoli hypoteke na ten dom (a nejake ine okolnosti) .. dostali do zlej situacie.
Alebo viaceri, kupili dom, kvoli cenam viac km od mesta .. nasledne "a nepridete nas pozriet " .. a dokolecka sa snazia organizovat spolocnost, stretnutia .. no lebo su tam niekde sami, daleko od znamych, rodin.
Zrazu to na nich dolahlo.
Casto staznosti ako vecne nemaju cas, su rozlietani, unaveni, nestihaju ... no lebo rozne dochadzania a vela prace okolo domu.
Uplna klasika je, ze zena by aj chcela ist niekde konecne niekde cez vikend - chlap ma ale rozplanovane prerabky na dome, prave na vikend .. ved kedy inokedy, chodi sa do prace.

Isto su aj spokojni ludia .. ale ja mam vstepene vela vela negativnych hlasok ludi .... kedze ja som bytovkovy, takze jasneze si skor zapamatam tie negativizmy, aby som si ospravedlnil ze ja mam "len" byt.
No ale neviem ... fakt vidim ze mame tym padom ovela viac casu, volnych penaz atd.
Vzdy si na to spomeniem aj v situaciach, ked vonku prsi, v zime zle podmienky, poladovica .. alebo pocujem kde aka nehoda bola , zapchy ... ze ako dobre, ja sa nikde nemusim trieskat z nejakych lazov.

romino
20. máj 2025
@margitaf

Keď pozeráš 5izbove ,so 700m pozemkom .....10km od ba v Malinove,súčasť dvojdomu 3izb 265 000,menší pozemok ,parkovanie pre dve autá ....načo pozeráš domy za pol mega?

@margitaf inak toto je tiez pravda ... sa s tym stretam, ze ludia ked pozeraju ze dom, tak rovno velka novostavba aspon 4izbova, so vsetkym, v super lokalite atd... To uz som pocul aj od ludi, co su sami, bez rodiny. A nasledne frustracia, ze on na take nikdy nebude mat.
Niekedy len cumim ... ako keby vacsia novostavba v idealnej lokalite patrila medzi zakladne ludske pravo jednotlivcov, ako keby existovala nejaka krajina na svete, kde je to take idylicke .. ...

maya_hi
20. máj 2025

My sme mali dom, novostavbu a predali sme. Aj mi je smutno, hlavne za záhradou, ale myslím že my ako rodina sme začali viac fungovať spolu. V dome sme s mužom stále čosi robili a deto sa len premotali okolo. Máme krásny, úplne prerobený 4 izbový byt. Náročnú prácu, ktorej sa venujeme naplno, takže keď prídeme domov sme totálne vypľutí. Dom zožerie všetok voľný čas. Veľa ľudí si jeho pozitíva ani neužíva. Nikto už pomaly nepestuje, nesedí na záhrade. Vkuse treba niečo opravovať, riešiť, zhltne to veľa peňazí 🫤

19martina85
20. máj 2025

Hanbíš sa že bývaš v byte? 😯 Tak toto som ešte nepočula/ nevidela. Koľko ľudí by chcelo mať nejaký byt a nemá. Buď rada že máš byt. Nevravím že dom nie je fajn ale za prvé treba okolo neho stále niečo robiť, ak sa ti niečo pokazí musíš si to urobiť sama a nie za malé peniaze .. Má to svoje za a proti. Ale aby som sa hanbila ze bývam v byte.. Pane bože 🤦 ... No a čo že si tam? ...

margitaf
20. máj 2025
@slovakboy

@7lenka11 keď som bol v Holandsku, ale videl som to aj v Nemecku, tak tam na dedine sa cez pracovný týždeň ľudia stretávali pri futbalovom ihrisku a opekali, alebo hrali futbal. Deti sa hrali, neďaleko rodičov a rodičia klabosili pri pive a klobásy. Kto chcel prišiel kto nie prišiel iný deň keď mal čas.

@slovakboy toto funguje aj u nás na ulici