Hyperaktívna 70 ročná babka
Ahojte, idem si po radu/nápad sem. Moja starká(70) má veľkú chalupu a dvor. Problém je v tom, že jej odišiel kĺb na ruke, celkovo je hrozne vychudnutá, praskla jej cievka v oku, má problémy s tlakom a so srdcom, ale ona nonstop niečo robí. Chová zajace, sliepky, pestuje veľkú záhradu zemiakov a zeleniny, má plný skleník, stále upratuje... Ona umýva okná pomaly každé tri mesiace, na vodu chodí do rieky, zvaza kamene, kosí, tepuje koberce, prehadzuje seno atď atď. Doktor jej povedal, že si má šetriť ruku, že nemá toľko robiť. Chodíme jej pomáhať, ale nedá sa stále. Ako ju prinútiť nerobiť? Dohovor nepomáha...
Nájsť jej pravidelnú pomoc - ale to bude riadny oriešok aby toho človeka prijala...
Môj dedo to isté 3 infarkty čistili mu cievy ani na sanitku nepockal šiel dom vlakom a na druhy deň hybaj na záhradu do sklennika a med stacat..
Tento rok bude mať 81
@dominikamacakova ahoj, môj svokor je veľmi podobný 🙂 myslím si, že keď ona nechce, vy to nezmeníte. No určite by som sa snažila jej tu prácu zjednodušiť. Napr zaviesť jej vodu do domu, aby nemusela nosiť z rieky, na nejakej pravidelnej báze jej dať tie koberce vytepovat, alebo ak môžete, spravte to vy. Prípadne jej kúpte tepovac, s tým to ide celkom fajn a využívať ho môžete aj vy. A tak ďalej... Proste jej to co mozno najviac zjednodušiť, pretože ak je ona zvyknutá celý život pracovať, len tak ľahko neprestane si myslím...
Ahoj, sestra mojej starej mamy na toto hovorí len jedno: "Starého 🐶 novým kúskom nenaučíš." Tiež sú s manželom už 70+, tiež by sa mali šetriť, len to by im asi skôr ublížilo, ako pomohlo...
Ahoj. Ona potrebuje prácu k životu. Má to v sebe a robiť bude dovtedy kým neumrie. Poznám takých ľudí. Oni potrebujú k životu prácu, ako vzduch. V okolí bol jededen doktor ordinival do skoro 80 sestričku mal 75 ročnú. Dohodli sa že, jak spolu ordinovať začali, tak aj skončia. Doktor zomrel po pol roku, sestrička po necelom roku, ich tá práca držala pri živote. Ak je babka podobná nátura, nezakazujte jej to,aj tak si urobí po svojom. Keď jej chcete ako rodina uľahčiť, tie ťažké práce urobte za ňu.
@albiva ona vodu má 🙂 Má aj nádrž na dažďovú vodu, má aj vonkajší kohútik, hadicu a polievanie, ale ona tak strašne šetrí, že jej je ľúto míňať aj tú dažďovú vodu a radšej ide do rieky 😑 S tým tepovačom to nieje zlý nápad aj keď ona má také čisté koberce, že z nich môže jesť. Nikto po nich nechodí, ale aj tak ich tepuje...
@jasminet mala tam ubytovaneho jedného ujka a ten jej pomáhal, ale už zomrel a teraz je sama. A veru s ňou ťažko, lebo ak nie je všetko na 100% a podľa nej, tak si to urobí sama. Po nás tiež všetko prerába 😐
@elizuella áno to si uvedomujem, preto sa snažím nájsť nejakú zlatú strednú cestu. Hlavne je to pre jej dobro
@dominikamacakova to ani nezakazuje nemá to význam a po druhé majú niečo čo ich baví "drží pri živote"
Moji rodičia sú takí (87, 84). Vždy sa okolo niečoho točia. Zase ja hovorím - radšej sa zodrať, ako zhniť. A pokiaľ ich práca teší a má pre nich zmysel... Neviem si predstaviť, dokedy by žili, keby prestali. Našťastie, už si vedia aj sadnúť 🙂.
Cely zivot robila,bude aj teraz.moja babka je taka ista a ti ma 77 rokov.este aj po tatrach beha ako kamzik
Moja babička má tiež 70 rokov a ani riady mi nedovolí umyť. Lebo ona to chce mať tak, podľa seba. Akurát dnes sme tam boli na obed, okrem toho ešte naplnila 3 práčky, jednu mi iba dovolila vyvesiť, aj to boli len utierky, a stavím sa, že teraz, keď už tam nie sme, si to aj tak prevesí podľa seba. A tiež okná umýva každý mesiac, tepuje každý 2tyzden, kúpeľňu má lesklu ako z reklamy na clin, zo záchoda môžeš jesť. Nechce pomoc, ju to doslova uráža, veď ešte vládze. Keď jej vyoperovali žlčník, na druhý deň po prepustení z nemocnice už rylovala na záhrade. Keď mala ruku zlomenú, sadru mala iba 3 dní, potom si ju sama(!!!!!!) dala dolu, lebo že jej zavadzala pri robote 🤦🤦🤦 nezmenime ju nijako, kým bude vládať, bude robiť
@dominikamacakova Ahoj. Je to pre jej dobro... Nie je to pre jej dobro, ale pre vase. Aby ste sa vy dobre citili, ze ste ju preonacili. Dajte jej proste svaty pokoj, nech si robi, co potrebuje a uzna za vhodne. Ma neprekonatelne viac zivotnej skusenosti ako vy a sama najlepsie vie, co je pre nu dobre. Nechajte ju proste zit... pre jej dobro...
ja tej babke tak závidíííím🙂 nechajte ju žiť,ono to raz príde a odkväcne,ale dovtedy nech robí čo len sama chce
@dominikamacakova Ahoj, moja nevlastná starka bola presne taká istá... Zila sama vo veľkom dome, veľká záhrada na ktorej sadila, chovala sliepky... Všetko vždy muselo byt podľa nej, a robila si všetko sama... Nikdy nechcela s ničím pomôcť, a ked sme sa aj nanutili, bolo to zle 😃 Ešte aj kábel na kosacke som "zle" držala, lebo ona ho držala inak 😆 Ale čo bolo hlavné, bola šťastná. Bol to jej život. Len prišiel jej vlastný syn, zobral ju ku sebe domov, ze jej nedovolí robit.. Zatvoril ju do jednej izby a kuchyni, ze ma oddychovat... Po pol roku sme ju nespoznali co tak zostarla.. Najradšej by som ju zobrala naspäť, ale nešlo to (veľmi zlé vzťahy s jej synom) do 2 rokov starka zomrela... Takže si myslím, ze je lepšie ju nechať tak, nech si ide tempom na ktoré je zvyknuta. Určite jej občas s niečím pomôcť, ale hlavne nech je šťastná..
@dominikamacakova s tym nic nespravite, aj moja mamina je taka a ma72r. Kym ja sa rozhodnem co budem raňajkovať ona uz ma navarene,upratané, nakrmene ovce,sliepky..to su take povahy ze ked prestanú robit tak ich to odrovna uplne podla mna. Aj keď chceme pomoct a povieme ze ráno vstaneme, ty to nerob , tak naschvál vstane aj o piatej ráno, aby to ona spravila.
toto poznám, moja svokra detto, akurát ona nerobí nič akurát obehne dedinu 20x za den 😂 na bicykli bezdôvodne a doma si ani jesť nezohreje,, len horalky rozbaľuje 😂 takže energie príliš..
@dominikamacakova moj otec (70) rocny je taky isty. Boli ho ruka, ale maka ako dabel, sestre strazi vnucata, kosi, susi seno, 2 zahrady zvlada, ktore su od seba vzdialene 2,5 hodiny cesty... Moja mama, jeho manzelka, sa motka, motka, drieme, ledva nieco navari, zahradku len len ze zvlada... co myslis, kto z nich ma viac energie a zivotneho elanu?
Ja by som tiez rada pomohla, ale mam vlastnu zahradu a ledva stiham svoje veci, chodim do prace atd.
Nechaj babku tak, aj tak by ju nebavilo sediet v kresle a hompalat nohami...
Jediny sposob by bol len ak by nahradila cast prace nejakym hobby. Ale aj to by musela chciet, no ak pokial nic take nema, uz by asi aj bolo neskoro.
Pisala si, ze vsetko chce mat na 100%, to uz je taka povaha, dokonca porucha.
Moja babka v 85-tich rokoch robila firmam uctovnictvo. Hlava jej fungovala ako malokomu, praca ju naplñala. Ak by nemala osteoporozu, este by pravdepodobne zila. Zomrela v 90-tke.
Su ludia, ktorych prave to, ze su stale aktivni a uzitocni drzi pri dobrom zdravi.
dobre je, ze je taka ciperna, ma preco rano vstat z postele a preto je to dobre, ja by som sa snazila pomoct, ale nech neostane len tak bez prace, lebo potom sa opusti a pojde to s nou dolu vodou
Moji starí rodičia zas iné zlé návyky majú ako prácu ale už 20 rokov pomaly do nich hucia a nič. Zbytočne. 🤷 Fajčenie, pitie, televízia, nezdravé a veľa jedla, večerné prejednanie sa, skoro žiadne koníčky, malo sociálnych kontaktov... (Pekne veci som od nich zdedila. 😀😀😀😀😀😀😀)
@tenerifka no práveže ju to nedrží pri zdraví, lebo jej už zlyháva srdce z tej námahy, odchádza jej kĺb. Mala ísť na operáciu, ale nechce lebo 3 mesiace by nemohla nič robiť s rukou. Lekári hovoria aby sa šetrila, ale ona nie. Za deň spraví toľko roboty ako ja za týždeň 🙈....
Nechajte ju tak. Aspoň má zmysel života. Ju nezmeníte. Ak to počká,tak na operáciu môže ísť na jeseň,keď už nebude práca v záhrade. Ju nezmeníte. Pracovala som v DSS a veľa starých ľudí malo potrebu niečo robiť,tá práca im proste chýbala.
A čo sa týka nosenia vody,tak to nezmeníte. Mojej starkej sestra: jeden jej syn veľvyslanec, druhý riaditeľ firmy a ona chodila 2-3x za týždeň do lesa zbierať suchú haluz. Normálne schytila veľký konár a ťahala ho za sebou aj 4-5 km🤦. Alebo tiež chodila k prameňu pre vodu (2 km). A doma aj drevo aj vodu mala.
@dominikamacakova veru tu asi nič neurobíte, moja babka bola taká istá, ešte v 92 rokoch kopala v záhrade, v jednej ruke palica, aby udržala stabilitu, v druhej motyka a mohli sme jej hovoriť, čo sme chceli, ona si aj tak po svojom urobila, mala tiež aj kopu diagnoz, dožila sa 94 rokov, ešte den pred smrťou chodila normálne, rozprávala

@dominikamacakova Ked prestane robit, zomrie. Cely zivot robila, ocividne ine nevie. Zije svoj zivot najlepsie ako vie, nechajte ju na pokoji. Dako moc jej nemusite otrocit, ked nebude vladat, sama prestane postupne s tym.