Ide o prehnanú starostlivosť?
Ahojte.tymto pribehom by som chcela iba vediet,ci si myskite,ze mam prehnany postoj k svojmu dietatu.
Nas maly ma kratko po 7 mesiaci.je to nase prve dieta,s manzelom je to vytuzene dietatko,nakolko sme obaja starsi,podarilo sa nam pomocou IVF -3 vklad.
Obaja samozrejme chceme synovi len to najlepsie.ja chcem od vas vediet,ci to prehanam a som moc opatrna.
Uvediem vam par prikladov.
Partner chcel vymenit kocik za sportovu cast,ja takisto,no s tym rozdielom,ze moze byt iba v uplnom lahu alebo polosede.Pohadali sme sa,lebo pertner ho chcel vozit v uplnom sede,aj ked maly nesedi este..ked ame zacinali s prikrmami,pediater povedal,ze postupne na to treba ist,no a zaviedla sim zeleninu,po 2 tyzdnoch pridala maso,po 2 tyzdnoch ovocie ako dezert.po dalsich 2 tyzdnoch malo ist ovocie ako desiata.Partner na tajnasa mu daval ovocie ako desiatu o 2 tyzdne skor,pocas toho ako som ja lezala,ked som bola chora.
Nehovorim o to.,ako ma strasne vytoci (teraz uz to nerobi),ked mu daval na peru dzem(ze ved nech ochutna),potom slahacku,predtym melon (mal 2 mesiace).mna s tym strasne vytoci,pohadame sa vzdy.on ze ved co sa mu moze stat,nech ochutna.
To co mu moze davat mu nedava,vzdy musi vymyslet,co nemoze.
Teraz behak (choditko),ja som s tym moc nesuhlasila,lebo nie je to zdrave,nakoniec som povedala dobre,ale bude tam minimum casu.
Maly este nesedi,ale plazi o sto dvesto,namiesto toho,aby ho viedol k stvornozkovaniu,tak ho da na nohy,chyti za ruky a skusa s nim chodit.
Nehovoriac na to,ze na nohy ho daval uz v 3 mesiaci,ze ved in je pevny (drzal ho nech stoji).
Teraz naposledy,mna nechal rano,nech sa vyspim,bol s malym,pridem za nimi a on pustenu telku,ze ved do nej nepozera.
Podla vas,je toto normqlne??strasne ma vytaca tymto jeho spravanim.nemyslela som si o nom,ze zqujme takyto postoj,ked sa maly narodi.
Je milujuci ocinko inak
@anonym_4ec7f4 chodieva so mnou,ked ma volno.no a ze nemozem vsetko pocuvat a brat vazne,co povie pediater.ze sa treba riadit zdravym sedliackym rozumom.
@anonym_autor vtipný je. Skús mu pripomenúť že dieťa máte aj vďaka lekárom a vede a nie iba vďaka sedliackemu rozumu 😏či on asi berie čo sa jemu hodi a zbytok vie lepšie než odborník. Keď chce dieťaťu dobre to je taký problém prekonať svoju jesitnost a naštudovať si co dobre a v akom štádiu vývoja to dieťa skutocne potrebuje? Dokáže pochopiť že to čo si on myslí že je dobre jeho pohľadom pre druhého také byť nemusí? Keď už tak sa chce malému venovať nech pri ňom nepozerá telku kašle na svoje pohodlie a zoberie ho von alebo mu spieva a nech je pri ňom prítomný aj duchom
No ja by som ho surovolo zobrala k fyzioterapeutovi a do nemocnice nech vidí následky. Každý deň by som mu posielala videá ako sa správne starať. Ja toto doslova nenávidím keď niekto robí naschvál zle. Nie, nie si príliš starostlivá. Všetko má svoj čas.
@mysicka36 Tiež žasnem nad vyjadrení niektorých žien ze debil 🙊v živote by som si to nedovolila povedať na človeka ktorého nepoznám iba z pár písmen usudim 🙉 asi ešte nevidela debila keď pomenuje takto otca dieťaťa ktorý sa aspoň snaží starať o dieťa aj ,keď robí chyby sú chlapi ktorý nerobia ani to
@anonym_96a9db tak ale tento je iny exemplar, to musis uznat, pretoze keby to len nevedel, ok, ale nema v tom nasledne pokracovat ked mu autorka povie a uz vobec nema robit poza jej chrbat. Ak to robi, tak ano, taketo oznacenie si pravom zasluzi…
@anonym_96a9db tak ale tento je iny exemplar, to musis uznat, pretoze keby to len nevedel, ok, ale nema v tom nasledne pokracovat ked mu autorka povie a uz vobec nema robit poza jej chrbat. Ak to robi, tak ano, taketo oznacenie si pravom zasluzi…
@anonym_9a04fc Tak ale aspoň snaha je u neho
@anonym_autor No, poviem Ti rovno, mne by fest dvihal tlak takym pristupom co robi. Neviem, bud je taky hlupy alebo vobec nerespektuje Tvoje (a myslim, ze Tvoje su spravne aj podla pediatrov, fyzioterapeutov a pod.) zasady. Neviem, mna by tiez vytacal. Ja som nastastie takeho trula nemala, co by nechapal ze choditko je blud, ze nebudeme pokusat zaludok a vsetko, aj prikrmy maju koli niecomu svoju postupnost, ze TV pre par mesacne dietatko je fakt nieco, co je vyslovene zbytocne a este to prinasa zbytocnu zavislost od obrazoviek uz u batoliat. Naco ? prepana, naco ? neviem, asi je tvoj taky jednoduchsi. No co uz.
@anonym_96a9db hej, snaha o robenie napriekov sa mu teda upriet nemoze. Mat toto, tak radsej nech sa nestara…
@anonym_96a9db snaha o čo?
@mysicka36 rob ako uznáš za vhodné😉
@tiezjedna Ja mám deti už dospelé 20+ chodítko ani iné chujovinky som nepotrebovala. A ano aj svokra občas deti stavala aalebo dala ochutnať jej tvarohový koláčik skôr ako som plánovala. No čo, stalo sa a s úsmevom jej len povedala, že ešte je na také veci skoro. A ver mi, sú to obaja zdraví športovci s dobrými návykmi čo sa stravy aj pohybu týka.
@tiezjedna Ja mám deti už dospelé 20+ chodítko ani iné chujovinky som nepotrebovala. A ano aj svokra občas deti stavala aalebo dala ochutnať jej tvarohový koláčik skôr ako som plánovala. No čo, stalo sa a s úsmevom jej len povedala, že ešte je na také veci skoro. A ver mi, sú to obaja zdraví športovci s dobrými návykmi čo sa stravy aj pohybu týka.
@mysicka36 Lenze ine to je sem tam od babky a ine ked to mas dennodenne take "naschvaliky" zazivat od vlastneho muza a otca dietata.
@mysicka36 Lenze ine to je sem tam od babky a ine ked to mas dennodenne take "naschvaliky" zazivat od vlastneho muza a otca dietata.
@silvike presne je veľký rozdiel sem tam urobiť niečo co sa,, nemá,, alebo každý deň s tým bojovať a chlap nerespektuje zenu ani zdravý vývoj dieťaťa
Nehovoriac v budúcnosti keď pôjde na just proti múru lebo si to môže dovoliť a je jedno, že to škodí
By som ho zobrala k pediatricke nech mu to vysvetli a poradila sa s ňou čo ďalej robiť
@mysicka36 keby si to mala so svokrou riešiť každý deň, tak by ťa ten úsmev zrejme rýchlo opustil...
@anonym_autor dakujem vam za kazdu jednu odpoved.kazdu jednu som si podstivo precitala.
Cgcela som od vas vediet,ci to neprehanam,pretoze niekedy si uz pridem naozaj tak,ze som az moc opatrna.aj ked sa mi nezda,snazim sa vsetko robit rozumne a zo zdravou mierou.manzel so mnou pediatricke chodieva,no jeho reakcia nato je,ze nemozem vsetko brat tak vazne,lebo sa z toho ckovek scvokne (tal nejak)
@anonym_autor daj mu precitat knihu alebo pusti daky podcast kde si v skratke urobi prehlad o zdravom vyvoji u dietata. Toto by aj mna nasieralo
@anonym_autor daj mu precitat knihu alebo pusti daky podcast kde si v skratke urobi prehlad o zdravom vyvoji u dietata. Toto by aj mna nasieralo
@majka4555 skusim ale jeho argument bude,treba sa riadit zdravym sedliackym rozumom a netreba to prehanat
@majka4555 skusim ale jeho argument bude,treba sa riadit zdravym sedliackym rozumom a netreba to prehanat
@anonym_autor Chcem vidiet, ktory zdravy sedliacky rozum odporuca 3mesacne dieta stavat na nohy🙄 vsak to aj posledny debil vie, ze sa to nerobi. Co uz. Tak setrite, budete to potrebovat na chiropraktikov a liecebne pobyty.
@anonym_92a6c7 a prečo, komu uskodilo choditko v roku 1981? Zas tu prehanate 🙄
@anonym_f6817e toto nemyslíš vážne, však?
Pozri si, čo na to hovoria odborníci...
@laskonkaa1 on to berie,ze jediny syn a chce mu dopriat.myslela som si pocas tehotenstva,ze budeme stotozneni s nazormi,no ocividne nie.ja som za,neprehanat veci a robit ich s mierou ale toto mi pride cez...
On by tie knihy necital.a ked mu poviem,co a ako,vypocuje si ma ale zaroven to asi hned zabudne
@anonym_autor chce mu dopriať?
Nuž, toto je predzvesť problémov...
Lebo dať dieťaťu všetko, čo chce a bez hranic, je veľmi škodlivé a mám pocit, že táto opicia láska bude jeho štýl...
Nuž nič, len sa s ním rozpravat, rozprávať a rozprávať..
Nič iné ti neostáva.
@anonym_f6817e toto nemyslíš vážne, však?
Pozri si, čo na to hovoria odborníci...
@beronsche ja nečítam kadejaké hlúposti co niekto vymyslel. Niektorí sa totiž vedia riadiť vlastnou hlavou,nie nejakými blbostami co sa píše. Ale takých je už malo ako vidím.
@anonym_autor chce mu dopriať?
Nuž, toto je predzvesť problémov...
Lebo dať dieťaťu všetko, čo chce a bez hranic, je veľmi škodlivé a mám pocit, že táto opicia láska bude jeho štýl...
Nuž nič, len sa s ním rozpravat, rozprávať a rozprávať..
Nič iné ti neostáva.
@beronsche Uz teraz autorku lutujem.
@beronsche ja nečítam kadejaké hlúposti co niekto vymyslel. Niektorí sa totiž vedia riadiť vlastnou hlavou,nie nejakými blbostami co sa píše. Ale takých je už malo ako vidím.
@anonym_f6817e ok, kadejaké hlúposti necitas, super..
Predpokladám teda, že vzdelávanie ako také, ti je cudzie, lebo ty predsa vieš.
A o takom niečom ako je veta a novodobe vedecke poznatky si ešte zrejme nepočula...
Buďme vďační, že takýto prístup nemajú aj vedci a lekári, inak do dnešnej doby by sme liečili tak pustanim žilou, že?
@anonym_autor Ak dovolíš, napíšem ti svoj názor ako muž a otec dvoch dospelých detí.
Tvoja starostlivosť vôbec NIE JE prehnaná.Je taká, aká má byť.S láskou,rozumom a dodržiavaním rád od lekárov.Ja ako manžel,by som bol na teba hrdý.Tak ako som hrdý na svoju manželku, aj v roli mamy.Zazili sme rizikové tehotenstvo, malý sa narodil o mesiac skôr,mal 2,6 kg.Bol taký slabý, že zaspával pri kŕmení,pomaly priberal.Nekonecné hlavne manzelkine prebdené noci pri ňom a atd. Ja som bol rád, že je v dobrých rukách a že sa snaží 24 hodín denne sa o neho kvalitne postarať.Dávam klobúk dole pred vami - matkami.
Problém je, že si tvoj partner na úkor dieťaťa a teba dokazuje svoju hodnotu.Svoje ego.Že,on je " viac" ako ty.Čítal som,ze sa tomu hovorí pasívna agresia ,alebo boj o moc v partnerstve.
( Alebo inak povedané má pocit menejcennosti.Veľmi sa partnerovo správanie podobá správaniu "zlých" svokier.Vela svokier ako deti nedostali lásku, pozornosť.Nezazili , že majú hodnotu a cenu a potom si svoju hodnotu dokazujú kritizovanim,ponizovanim,kontrolou... však,je na MK veľa príspevkov)
On podvedome,alebo aj vedome vie, že keď malému dá ovocie, šľahačku alebo iné extrémy na jeho vek,tak ťa v podstate ponižuje,a on sa cíti nachvíľu, že " viac" ako ty.Ak by priznal, že doktorka má pravdu,jeho pomýlené ego mu " povie" , že prehral.Že je " menej" . Už teraz akoby dieťaťu hovoril: ja som ten lepší a mama je tá " horšia" s pravidlami.
Je to nepríjemná situácia - ak by si poľavila,riskuješ zdravie dieťaťa,ak nepolavíš , budeš u neho za tú "zlú".Toto partnerovo správanie je deštruktívne a ohrozuje zdravie dieťaťa a váš vzťah.
Väčšina ľudí by ti poradilo,aby ste sa porozprávali, prečo má potrebu proti tebe bojovať.Ale to si určite už skúšala veľakrát.Proste partner musí objaviť a PRIJAŤ svoju hodnotu.Objavit kým je.Pomenovať svoje dary a talenty, uvedomiť si, čo dokáže,v čom je dobrý.Lebo KAŽDÝ máme veľa darov a talentov.Aby sme sa cítili hodnotní.
A máme aj slabé stránky,aby potrebovali pomoc priateľov,rodiny,partnera, partnerky, automechanika, inštalatéra....a pod.Niekedy pomáham ja,niekedy pomáhajú mne.No vysvetli to chlapovi.....
Ale za pokus nič nedáš.Skús mu to vysvetliť na nejakom príklade ktorý on dobre pozná, dotknúť sa jeho srdca, niečoho, čo ho zaujíma.Na hokeji,na športe,na aute.Proste brankár,obranca, útočník, tréner musia spolupracovať,aby dali gól = aby dieťa rástlo v bezpečí.Že ty nie si jeho protivník,ale spoluhráčka.Ja nie som odborník,ale snažím sa vžiť do toho, čo asi prežívate.
Pravdepodobne ťa čaká veľa rozhovorov, scén, sklamaní, verím, že aj spoločných víťazstiev, čítanie knižiek, článkov,radenie sa z ďalšími ľuďmi ,no proste veľa bojov.Ale keď Boh dá,aj motyka vystrelí.
Držím palce
@anonym_autor Áno, preháňaš. Ako aj väčšina mamičiek tu na MK. Kedysi nebol internet a deti sa vychovali zdravým sedliackym rozumom. Kdežto dnes sa deti stravujú a vychovávajú podľa knižiek ľudí, čo nikdy deti nemali.
@anonym_autor Áno, preháňaš. Ako aj väčšina mamičiek tu na MK. Kedysi nebol internet a deti sa vychovali zdravým sedliackym rozumom. Kdežto dnes sa deti stravujú a vychovávajú podľa knižiek ľudí, čo nikdy deti nemali.
@anonym_c34d60 prečítaj si komentar vyššie myslím že to vystihol
@anonym_c34d60 prečítaj si komentar vyššie myslím že to vystihol
@sova7 Jasné...keď sa chlap na koni ide hrať na dokonalosť, aby ohúril mladé baby.
@anonym_autor nic neprehanas..je to uplne normalne bezne..toto si ty drz v hlave a ked budes takto nastavena, ze to robis spravne, tak ta to nemoze vyviest z rovnovahy...keby je ochotny si precitat aspon jednu knihu napr.odporucam aspon tuto ,,Toto mali citat nasi rodicia" alebo na fb je https://www.facebook.com/share/1Drq4Ac2Bw/
nech si pokuka videa, co myslim, ze pre chlapa je pohodlnejsie ako citat knihu
Alebo mu budes ty hlasit v komunikacii, ze si toto citala ako je to spravne alebk ai toto videla ...no proste mu to dako vtrepat do hlavy musis 🙈
Ved uz len ked sa na to dieta pozries tak vidis, ze ked sa same nedviha jak ho mozem tahat za ruky...to my bezne dospeli chodime s rukami nahor? Alebo ked nesedi a pada jak zrela hruska, to tiez nie je prirodzeny vyvoj..toto musi pochopit..ze nic nesilit, nechat to na dietati...inak mu viac uskodi ako pomoze a v 20tke sa bude stazovat na skoliozu a neviem co vsetko este 🙏
@anonym_autor nic neprehanas..je to uplne normalne bezne..toto si ty drz v hlave a ked budes takto nastavena, ze to robis spravne, tak ta to nemoze vyviest z rovnovahy...keby je ochotny si precitat aspon jednu knihu napr.odporucam aspon tuto ,,Toto mali citat nasi rodicia" alebo na fb je https://www.facebook.com/share/1Drq4Ac2Bw/
nech si pokuka videa, co myslim, ze pre chlapa je pohodlnejsie ako citat knihu
Alebo mu budes ty hlasit v komunikacii, ze si toto citala ako je to spravne alebk ai toto videla ...no proste mu to dako vtrepat do hlavy musis 🙈
Ved uz len ked sa na to dieta pozries tak vidis, ze ked sa same nedviha jak ho mozem tahat za ruky...to my bezne dospeli chodime s rukami nahor? Alebo ked nesedi a pada jak zrela hruska, to tiez nie je prirodzeny vyvoj..toto musi pochopit..ze nic nesilit, nechat to na dietati...inak mu viac uskodi ako pomoze a v 20tke sa bude stazovat na skoliozu a neviem co vsetko este 🙏
@majka4555 To vážne? Až tri recenzie?

Asi mu z otcovstva preskocilo, je strasne robit partnerovi za chrbtom to, co si nepraje, na com sa nezhodli a este hokuspokus na vlastnom, vymodlenom decku. Skus sa postazovat pred jeho pribuzenstvom, lebo toto nie je spolupracovnik, ale konkurent....... vsak pockaj, ako mu prospeje pomarancova šťava🍊❗🤣ked chyti anafylaktak necha to na teba... Kupte si psa, ked sa nudi...