icon

Interupcia pre vážny dôvod

mommynick
29. okt 2016

Dobry vecer.Ani neviem kde mam zacat.Pise sa mi o tom strasne..Dokonca mam depresie z mojej situacie,tak prosim, nesudte ma.
Som na Konikovi uz dlhe roky,no pre moju otazku som si zalozila novy nick,nakolko je to pre mna velmi tazke.K veci.V july tohto roku som podstupila UPT.Situacia ma k tomu donutila,nakolko sme mali s teraz uz byvalym muzom vazne problemy..(alkohol,drogy,milenky,automaty,no skratka vsetko zle,co si len bo vztahu mozete predstavit).Ja hlupana som sa snazila situaciu zachranit kvoli nasej 3rocnej dcerke,mali sme sex.Samozrjeme som brala antikoncepciu,ale na teste som si nasla dve ciarky a skratka mi situacia ani pri najmensom nedovolovala si babo nechat.Bolo to pre mna strasne tazke,ale moj muz sa mi smial do oci,ze je to moja vec,ale on druhe dieta nechce a mam sa zariadit tak,ako chcem,ale on sa na vychove podielat nebude.Tak som sla na interupciu.Uz sme aj rozvedeni vdakabohu,ale mam jeden obrovsky proboem,s ktorym sa po psychickej stranke nikdy nevyrovnam.Po rozvode mu samozrejme ostal byt,kedze ho nadobudol este pred sobasom,tak som nemala pravo na vyrovnanie a ani som necakala,ze by mi ho kvoli dcerke ten chudak nechal.Odstahovala som sa do podnajmu,ktory zvladam platit len tak tak,pri jeho 150€ vyzivnom.Ale uz zacnem o probleme,ktory ma zoziera.Koncom minuleho mesiaca som si bola v byte byvaleho pre posledne veci,ktore nam s dcerkou v byte ostali.A tam sa to stalo.Och,strasne sa mi o tom pise..Znasilnil ma..Samozrejme som po rozvode vysadila antikoncepciu,kedze ani v najhorsom sne som vztah a chlapa nechcela vidiet blizsie ako na 500metrov.A meskala mi ms,ja som si ani nevedela predstavit,ze po tomto strasnom zazitku ostanem este aj tehotna..a ono sa to vazne stalo.Test ukazal 2ciarky.Psychicky som sa zrutila.Moja otazka je...Na internete som citala,ze moznost podstupit interupciu je iba v dobe 6mesiacov od seba,cize dva krat do roka,ale ja som jednu podstupila v july..Niec je tam spomenute,ze obet trestneho cinu znailnenia moze toto 6mesacne obdobie porusit a ist na interupciu po znasilneni,ak si dietatko nemoze nechat.Som v takej situacii,ze len tak tak stihnem zaplatit najom a uzivit dcerku,druhe babo neprichadza do uvahy a ked si spomenie za akych okolnosti a s akym clovekom baby :( som na dne....Nemate s tymto niekto skusenost?Som rozhodnuta interupciu podstupit,ak sa to bude dat.Vela preplakanych noci,ale inak sa neda.Prosim poradte kde to mam riesit.Trestne oznamenie som nepodala,on je hajzel schopny ma aj zmlatit,keby sa dozvedel,ze som ho udala..Dakujem za kazdu pomoc...Pekny vecer :(

renimac
7. nov 2016

@mommynick ach jo, veď to, tie komplexy. Maj sa.

timea7
7. nov 2016

@mommynick drž sa, nech sa tvoj ďalší život uberá už len tým správnym smerom.

mommynick
autor
7. nov 2016

Naposledy,vysvetlenie pre debi.ov..Uz odmietam byt dobra a prehliadat utoky na moju osobu.Do mna tu ziadne matohy kopat nebudu.Co vedia ho.no o tom,co prezivam,ci fyzicky alebo psychicky...Som samozivitelka,ledva byvam,pretoze v Ba Vam domov na dobre slovo nikto neda a toboz nie zene s dietatom..Mam prijem 620 z coho 370 platim byt a cca 50 mesacne skolku..Takze kolko mi ostan na zivot?Este to ako tak zvladam,lebo robim!!!!!!Ale ked ostanem doma s babom z rodicaku,tak naozaj skoncim pod tym mostom,tak nebudte mudre panbozkarky!!!!!Dajte mi uz svaty pokoj,starajte sa o seba,a prajem am natolko stastny zivot,ze nebudete musiet riesit stastie ostatnych a toboz nie moje,to nechajte na mne,ked budete take laskave!!!!!Nemam ziadnu traumu z interrupcie,nepreplacem noci kvoli tomu,pretoze este mam pre koho zit,ak ste si mile damy nevsimli!!!!Takze s panom bohom,chodte sa venovat muzovi,aby ste nahodou nedopadli ako ja ✌

somavi
7. nov 2016

Jaaaj bozeeee katastrofa téma . Autorka mohla čakať toto , co sa tu rozpútalo . Ide o potrat . A z toho je poväčšine žien , predovšetkým matkám , do placu . Lebo v tom vidia dieťatko ,ktoré sa mohlo narodiť a ktoré za nic nemôže . Podľa mna su pochopiteľne takéto názory proti potratu . Je to ľudské . Nie je to len tak hocijaký zákrok ... Ale autorka he rozhodnutá . Tak držím palce v ďalšom živote

mommynick
autor
7. nov 2016

@somavi vies,ide mi o to,ze mi nutia ich nazor donosit dieta a dat na adopciu.Ze niektore zeny dietatko mat nemozu a ja ho ide zabit.Su normalne?Preco ja mam dat dieta na adopciu,urobit tym niekomu radost a ja trpiet do konca zivota,ze mi po svete beha dieta a ja neviem,co snim je?Mozno som pre niektore spina,ale toto je teda velmi vazne rozhodnutie a ruku na srdce,ziadna z nich by nebola schopna to urobit.Opustit uz narodene dieta,ktore vynosim,porodim,milujem!Ved co mi to tlacia do hlavy???????A ano,dieta by som si nechala,keby som zila z normalneho prijmu a naozaj by som vedela,ze dokazem sa postarat o obe bez toho,aby som prosikala cudzich o pomoc!Nechcem prosto takto zit,je na tom nieco nepochopitelne?Lebo ja si ozaj pripadam ako idi.ot...

evadek
7. nov 2016

@mommynick drzim ti palce..aby si bola stastna...neviem si predstavit co prezivas...ale mas tazku situaciu....Drz sa...a hocijako sa rozhodnes, dolezite je aby si bola stastna

terezka1947
7. nov 2016

@zooeynka ano...slobodna vola sa vztahuje aj na interupciu

khkt
7. nov 2016

@mommynick Je mi ľúto, v akej situácii si sa ocitla a v žiadnom prípade ťa neodsudzujem, že si sa rozhodla pre interrupciu. Určite nie je ľahké vyžiť a si zodpovedná aj za svoje žijúce dieťatko. Neuvažovala si ale o tom, že by si si predsa len to bábätko nechala a vrátila sa po mesiaci- dvoch do práce? Dostala by si príspevok pri narodení druhého dieťaťa+ výživné od otca+ príspevok na jasle od štátu. Nedalo by sa to takto finančne utiahnuť?

zooeynka
7. nov 2016

@khkt Ty by si vedela odist do prace od 1-2 mesacneho miminka?? O dojceni nehovoriac....

somavi
7. nov 2016

@esther03 ja nepisem, ze ma ist do krizoveho centra. Mne z prispevkov to vychhadzalo tak, ze financny problem az taky velky nema-plus ved prispieva aj otec nie? No pozri, mne to je jedno. Ja som napisala len svoj nazor a pocit. Nie je to moj zivot. Ja by som asi konala inak, ona kona tak..je to jej vec. Ale zalozila diskusnu temu a s tymto ratat musela. Maloktora citiaca matka zatlieska takemuto rozhodnutiu.

somavi
7. nov 2016

@khkt dalo by sa to utiahnut, ale autorka temy proste nechce-nehlada riesenia, uz sa rozhodla. takze zbytocne diskutovat

khkt
7. nov 2016

@zooeynka Iba v prípade, že by som na to mala skutočne vážny dôvod. Keď by som nemohla dať dieťaťu všetko, dala by som mu aspoň to, čo môžem.

somavi
7. nov 2016

@mommynick prepac ak som sa ta nejako dotkla, nemala som to v plane. Taktko cez pc sme vsetky mudre 🙂 Verim, ze si sa rozhhodla spravne a ze budes stastna. Verim, ze to pre teba nie je jednoduche, ale sama vies, co je pre teba najlepsie. Ja by som sa tiez nikdy nedokazala vzdat narodenenho dietatka, takze chapem, ze o tom neuvazujes. Ved to by mi srdce puklo. Jasne, ze by som sa ho po narodeni uz nevzdala, ved by som ho milovala. A ziadna z tych zien co toto radia . by to nikdy neurobila.

esther03
7. nov 2016

@khkt ad 1 nie neuvazuje si dieta nechat ad2 jasle su najskor od 5 mesiacov spravidla co mam skusenost v BA od 1-1,5 roka. 1-2 mesacne dieta nik do jasiel nevezme, leda tak veeelky odvazlivec ad3 jasle v BA stoja cca 400 € + strava cca 80€, priapevok na jasle je 280€ cize 200€ doplaca zo svojho. A teraz ratajme 620€ ma prijem, 370€ najom 50€ skola starsia. Cize po zaplateni vsetkeho zostane na nule a to este nejdeli. Nehovoriac, ze ak pojde o mesacneho do prace, dojcit nebude moc a skor ci neskor (ale skor veeelmi skor) bude musiet kupovat UM. Z coho ked je na nule? Co im aj sebe oblecie? Zamerne neratam vyzivne, lebo to je prijem veeelmi neisty a jeho vypadnutie by pre nich bolo velky pruser. A to ani nehovirm o tom, ze odist od tak maleho dietata...

zooeynka
7. nov 2016

@khkt Plne suhlasim s prispevkom Ester. A este detail - k takemu miminku sa vstava xkrat za noc. Cize ona rozbita, unavena a na odpadnutie ma naklusat rano do roboty kde treba podavat aj nejake tie vykony...no prepac, ale odtial potial!!!! Musela by byt uplne sprosta keby do tohto dobrovolne isla. Ani ty by si do toho na jej mieste nesla.

marrie5385
7. nov 2016

Nebudem uz pisat nic...kazdy ma svoje svedomie...len...Zime svoj zivot tak aby sme sa na jeho konci nemuseli za neho hanbit a lutovat...aby sme mali spravne hodnoty na spravnom mieste.

barbara088
7. nov 2016

hambit sa moze ten chrapun co jej to urobil....co je to za cloveka

izabellik
7. nov 2016

@mommynick chapem ta ale zasa vidis ze baby sa snazia pomoct.jasne nie je to lahke vzdat sa uz narodeneho dietatka a chces mat pravo volby a byt v tomto trosku sebec.ale nemozes sa hned urazat uvedom si ze prispievas na forum kde su babenky ktore sa snazia o dietatko aj 10 rokov a musis uznat aj ty ze ked tu vidia takuto temu tak kazda jedna doma pusti slzu. je logicke ze nazory budu rozne a nemohla si cakat len podporu v tomto svojom rozhoduti. ale drzim palce akokolvek sa rozhodnes

marrie5385
7. nov 2016

@barbara088 ano...aj on by mal pykat...a poriadne. Autorka sa zial uz rozhodla, ma svoje dovody...no zivot je to najcennejsie co mame a mozeme dat. RIP.

esther03
7. nov 2016

@zooeynka presne nad tym som aj ja uvazovala, ze to by o chvilu totalne skolabovala pri takom tempe.

janickacrazy
7. nov 2016

@esther03 Ani skolabovať by nemusela, stačilo by, keby napr. ochorela a bola by v keli. Alebo keby sa dieťatko narodilo napr. predčasne a vyžadovalo by si extra starostlivosť. Človek nikdy nevie, čo všetko sa može stať.

esther03
7. nov 2016

@janickacrazy presne tak

borzikovaz
7. nov 2016

@mommynick kedze si otehotnela znova, asi na to je nejaky dovod.. mozno tomu teraz neveris, ale mozno ak by si si toto dietatko nechala, tak by ti raz v buducnosti nejakym sposobom zachranilo zivot.. nevies preco sa to stalo a ci to nie je proste tak, ze si to babo mas nechat.. znie to mozno podla teba trapne, ale ver mi, ze i ked je velmi tazko, mozno sa najde sposob ako prezit i s dvoma detickami.. ja ta vobec neodsudzujem.. skor ma mrzi tvoja situacia.. a bojim sa, ze raz budes kvolitomuto rozhodnutiu velmi nestastna.. skus este pouvazovat, zvazit vsetko.. skus sana to pozriet z ineho uhla.. lebo naozaj netusis, co ti toto dieta moze raz v zivote dat.. drz sa.. verim, ze to zvladnes

zooeynka
7. nov 2016

@borzikovaz A co ak jej neda nic len sklamanie? Lebo sance su 50:50 ;)

borzikovaz
7. nov 2016

@zooeynka ale to sa nikdy nedozvie.. a ver mi poznam ludi, kt. kvoli takemu to dovodu prisli o babo a uz preslo mnoho mnoho rokov a ta bolest v srdci sa nezmensila.. skor naopak.. keby zilo a niekde by behalo ako pise, este by bola sanca ho vyhladat, vysvetlit mu svoje dovody a byt stastna, ze ono je stastne, no tak uz sa nic neda zvratit, ci zmenit.. jasne, je to strasne tazke rozhodnutie.. ale je nezvratne..

marrie5385
7. nov 2016

@zooeynka a co ak nie? Zivot je najvacsi dar. Deticky su nevinne a ja osobne nevidim rozdiel v ich zivote pred a po narodeni. Vzdat sa ho po narodeni nie ale pred ano?

zooeynka
7. nov 2016

Pozri aj starsie prispevky a asi pochopis jej konanie.
@borzikovaz

borzikovaz
7. nov 2016

@zooeynka ja som si to precitala, viem, ze bola znasilnena a viem a v akom je rozpolozeni.. hovorim, ze predsa len je mensia bolest , ked svoje rozhodnutie mozem este zmenit, ak ho vykonam a bude definitivne.. ta bolest uz je trvala a nezmenitelna.. i to rozhodnutie

zooeynka
7. nov 2016

@marrie5385 Ja by som sa uz narodeneho dietatka nevedela vzdat...premyslat nad tym ako sa ma, ci nie je chore, ci mu niekto neublizuje, ci nie je osamele a ci prave niekde neplace...prepac, ale toto by som nedala! Ty ano????

srdeenko19
7. nov 2016

Už jej dajte pokoj pre kristove rany ženy. Maminka sa už rozhodla a myslím, že rozhodla podľa jej najlepšieho vedomia a svedomia. už nerypte, ako by ste to urobili vy čo, keby bolo keby. Každá z vás je hrdinka, ale keby vás život postavil pred takúto situáciu neviem neviem ci by ste sa zachovali tak, ako sa tu niektoré bijú do prs len za svoju pravdu. Stačilo!!! Aké to musí byť pre ňu ťažké a vy ju ešte takto "podporujete" hanbite sa podaktore!

@mommynick
Prajem ti veľa sil a aby ste sa s dcérkou mali už len dobre. Držím všetky palce za lepší život pre vás 🙂