icon

Interupcia pre vážny dôvod

mommynick
29. okt 2016

Dobry vecer.Ani neviem kde mam zacat.Pise sa mi o tom strasne..Dokonca mam depresie z mojej situacie,tak prosim, nesudte ma.
Som na Konikovi uz dlhe roky,no pre moju otazku som si zalozila novy nick,nakolko je to pre mna velmi tazke.K veci.V july tohto roku som podstupila UPT.Situacia ma k tomu donutila,nakolko sme mali s teraz uz byvalym muzom vazne problemy..(alkohol,drogy,milenky,automaty,no skratka vsetko zle,co si len bo vztahu mozete predstavit).Ja hlupana som sa snazila situaciu zachranit kvoli nasej 3rocnej dcerke,mali sme sex.Samozrjeme som brala antikoncepciu,ale na teste som si nasla dve ciarky a skratka mi situacia ani pri najmensom nedovolovala si babo nechat.Bolo to pre mna strasne tazke,ale moj muz sa mi smial do oci,ze je to moja vec,ale on druhe dieta nechce a mam sa zariadit tak,ako chcem,ale on sa na vychove podielat nebude.Tak som sla na interupciu.Uz sme aj rozvedeni vdakabohu,ale mam jeden obrovsky proboem,s ktorym sa po psychickej stranke nikdy nevyrovnam.Po rozvode mu samozrejme ostal byt,kedze ho nadobudol este pred sobasom,tak som nemala pravo na vyrovnanie a ani som necakala,ze by mi ho kvoli dcerke ten chudak nechal.Odstahovala som sa do podnajmu,ktory zvladam platit len tak tak,pri jeho 150€ vyzivnom.Ale uz zacnem o probleme,ktory ma zoziera.Koncom minuleho mesiaca som si bola v byte byvaleho pre posledne veci,ktore nam s dcerkou v byte ostali.A tam sa to stalo.Och,strasne sa mi o tom pise..Znasilnil ma..Samozrejme som po rozvode vysadila antikoncepciu,kedze ani v najhorsom sne som vztah a chlapa nechcela vidiet blizsie ako na 500metrov.A meskala mi ms,ja som si ani nevedela predstavit,ze po tomto strasnom zazitku ostanem este aj tehotna..a ono sa to vazne stalo.Test ukazal 2ciarky.Psychicky som sa zrutila.Moja otazka je...Na internete som citala,ze moznost podstupit interupciu je iba v dobe 6mesiacov od seba,cize dva krat do roka,ale ja som jednu podstupila v july..Niec je tam spomenute,ze obet trestneho cinu znailnenia moze toto 6mesacne obdobie porusit a ist na interupciu po znasilneni,ak si dietatko nemoze nechat.Som v takej situacii,ze len tak tak stihnem zaplatit najom a uzivit dcerku,druhe babo neprichadza do uvahy a ked si spomenie za akych okolnosti a s akym clovekom baby :( som na dne....Nemate s tymto niekto skusenost?Som rozhodnuta interupciu podstupit,ak sa to bude dat.Vela preplakanych noci,ale inak sa neda.Prosim poradte kde to mam riesit.Trestne oznamenie som nepodala,on je hajzel schopny ma aj zmlatit,keby sa dozvedel,ze som ho udala..Dakujem za kazdu pomoc...Pekny vecer :(

sardinka336
7. nov 2016

@bodka13 alebo sa hovorí ze ,,danajský dar,, 😉

petkovadanuska23
7. nov 2016

Ja si myslim ze vsetko sa deje pre nieco...Myslim zeten drobec tu jednoducho mal byt,ked sa "vratil"....Viem ze je to tazke,ale asi by som si to nechala.

minewka
7. nov 2016

@marrie5385 tak prejav svoju vieru konštruktívne.
Zametajte najrpv pred svojim cirkevnym prahom - myslím cirkev ako spoločenstvo. Riešte, že práve absurdnými príkazmi o nevhodnosti a hriechu antikoncepcie v manželstve staviate mnohé ženy (a aj mnohé veriace) do rozhodovania, či dieťa áno, či nie. (štatisticky najviac potratov podstupujú vydaté ženy s 2 deťmi). Stačí si prečítať do absurdna vykonštruované rady z poradne liga pár páru, kde neodporúčajú z náboženským dôvodov sterilizáciu matke po 6(!!!!) pôrodoch. http://www.lpp.sk/poradna/odpovede-z-oblasti-se...

Manželský pár chce použiť po druhom pôrode prezervatív, pretože manželka má rozhádzaný cyklus...a tu je pro life odpoveď, prečo je to hriech...http://www.lpp.sk/poradna/odpovede-z-oblasti-se...

Je toto normálne? Ani antikoncepcia, ani plánované rodičovstvo, ani sterilizácia...ak, tak vrcholne nespoľahlivá billingsova metóda?

Pro life nemajú morálne právo sa vôbec ozývať - pretože svojou agendou stavajú ľudí, ktorí sa chcú zachovať zodpovedne, do patovej a neriešiteľnej situácie. A o tom sa rozpávajte v kostoloch. O svojej vine. Lebo v mnohých prípadov na tom vinu máte.

sue
7. nov 2016

@petkovadanuska23 vidíš, je to otázka viery...ja na takéto veci neverím...potom by sa deti nerodili tyranom a úchylom 😞

zuzkanaj
7. nov 2016

@ mommynick Mám návrh, ktorý by Vám možno pomohol. Čo ak by som bola ochotná Vám zaplatiť niekoľko násobok sumy, ktorú dáte za UPT, aby ste dieťa donosili a potom dali buď na adopciu alebo do hniezda (samozrejme za podmienky chodenia do poradne a starostlivosti o seba a dieťa). ušetríte peniaze za zákrok a budete mať ďalšie pre svou 3 ročnú dcérku... Ak máte záujem, napíšte mi.

anatalia77
7. nov 2016

Preboha to tu už prebieha aukcia toho plodu?

bmuller
7. nov 2016

@zooeynka @bodka13
- nemyslim, ze mame potrebu vrtat do autorky, preco asi aj? je vo velmi tazkej a stresujucej situacii, ktoru jej nikto bezdovodnym mravokarstvom nepotrebuje este stazit. ale ide o natolko zavaznu temu, nez aby sme len tak presli myknutim pleca, a stoji nam za pokus napisat tych par riadkov v zaujme jej nenarodeneho dietata.
- je neskutocne smutne, ze v nasom socialnom state musia vobec zeny ako matky-samozivitelky stat pred takymto rozhodnutim, lebo nevidia vychodisko, ako zabezpecit detom status dostojny 21.storocia
- o tolerancii a respekte sa bavit nemusime, nakolko je to virtualne forum a sme od seba mozno desiatky aj stovky kilometrov vzdialene, takze kazda tu ma dostatok slobody na vlastne rozhodnutia. napisat iny nazor neznamena, ze niekoho nerespektujem
- ziadna "pro-life" ucastnicka diskusie nemaluje situaciu matky-zivitelky dvoch deti na ruzovo, ale opacna strana uz vopred maluje jej deti ako psychicky poznacene otrhane chudata... hm, kazdy z nas ale asi pozna aj bohatych ludi nespokojnych so svojim zivotom, a naopak ludi nijak nemajetnych, ale ktori svoj zivot vidia pozitivne. nebudme sice prilisni idealisti, no zas nie je to len o prachoch, ale aj o pristupe...
- a ano, mali by sa ratat len prispevky priamo k jej otazke, nebola by tu vyse 20-stranova diskusia.

marrie5385
8. nov 2016

@minewka ide ti o to prevalcovat mna a inych s takymto nazorom? Co je zle na tom ze som sa snazila postavit na stranu zivota toho dietatka. Fakt...MK je miesto kde by cloveka v takychto otazkach aj roztrhali v zuboch a zvalili na neho vsetku vinu sveta. Ja som sa lem vyjadrila autorke k jej dietatku a podotykam slusne. Tak laskavo ak mas ty pravo na nazor tak respektuj aj ten moj. Dakujem.

katkabg
8. nov 2016

No mne sa uz hadam asi sniva co sa to pise!Fuj je mi zle!Ale ano vzdy to tak bolo a vzdy to tak bude ze mudrovat z pohodlia bytu z gauca sa da najlepsie!

zooeynka
8. nov 2016

@marrie5385 Marrie chapem ze si veriaca, to je uplne ok. Ale ako veriaca, urcite poznas pravidla ktore vo svojom prispevku napisala minewka (ohladom hriechu antikoncepcie), zda sa ti to v poriadku??? Nerypem do teba, naozaj, len by ma zaujmal nazor krestanky k tymto veciam. Lebo cirkev je striktna, nedodrziavanie ich prikazov sa povazuje za hriech, dokazes a takymto presvedcenim zit? Alebo si z prikazov vyberas len tie co povazujes za vhodne? Neutocim fakt, len ma zaujma tvoj postoj k tomuto.

marrie5385
8. nov 2016

@zooeynka odpoviem v ip.

charity
8. nov 2016

Tolko mravokarcov... Ktora z Vas ponukla tej zene, ze jej zaplatite byt, lebo Vam tak lezi na srdci zivot dietata? Ze jej zaplatite vyzivne namiesto otca roku? Same reci. Ziadne ciny. Ved keby ste sa tu vyzbierali, od srdca dali vsetko, co mozete, tak by bola cast problemu vyriesena. Ale splietat tu o dietatku, stastnej mamicke a modlitbe, to Vam ide... z pohodlia zabezpecenych zien bez skusenosti so znasilnenim od najblizsieho cloveka...

esther03
8. nov 2016

@bmuller nerypem pytam sa, ako zaplatit podnajom + vyzit (strava, oblecenie, skolka pre starsie) z 250 €? (zamerne vyzivne neratam je to polozka zavisla od vole otca, cize nespolahliva) Naozaj by ma zauijimala konstruktivna rada, bo ja som na to vo svojom zivote zatial neprisla. Samozrejme bez pomoci rodiny (tu nema zakladatelka, ani ja som ju nemala a nie je to nic vynimocne).

alexska
8. nov 2016

@minewka ty kks fuuj to čo za choromyselneho odhovara od sterilizacie ženu pred 5!!!!!sekciou....

vejula
8. nov 2016

Tak ano z pohodlia domova sa da napísať hocčo, z oboch stran 🙂 Mne je proste len podozrivé, že napriek tomu, že autorka diskusie hovorí, že bola znasilnená vo svojich príspevkoch, prečo chce podstupiť potrat zmienuje viac menej len finančné dôvody, zázemie, životný štandard. môžem sa mýliť ale premýšlam, aký prvotný a primarny dôvod pre potrat maju väčšinou ženy po znasilnení. Väčšinou su otrasene z toho činu, chcu sa zbaviť všetkých známok, ktoré by im ten skutok pripomínali, citia sa pošpinene a chcu vymazať všetky spomienky, všetko, čo by im ten skutok pripomínal. Nemôžem sa zbaviť pocitu, že to v tomto pripade bolo inak. Ale kedže jedinou výnimkou pre potrat v priebehu pol roka je znasilnenie, tak.... Ale to sa samozrejme nedozvieme, jediný kto to vie je zakladatelka, ktorá može a nemusí pisať pravdu.
Proste je to len taká uvaha. Na internete sa dá všeličo vynechať, trošku pozmeniť, aby som dostavala odpovede ake si želám.
Možem sa mýliť, ale mne toto akosi nesedí.

sardinka336
8. nov 2016

@vejula dobrý postreh... 🙂

esther03
8. nov 2016

@vejula iba si zabudla na jeden postreh, ze zakladatelka tu neriesi svoje znasilnenie. Pytala sa na to, ci je mozne UPT v rozostupe skor ako 6 mesiacov. Nech uz to bolo akokolvek, nikomu z nas tu neprinalezi rozoberat ci sa tak naozaj stalo (tak ci tak pravdu vie len o dotycny a otazka bola uplne ina) a uz vobec nie je na mieste riesit ako by sa mala citit, spravat a konat ked bola znasilnena.

mommynick
autor
8. nov 2016

@vejula vies,nepisala som to tu este,ale absolvovala som kratko po tom cine dve sedenia s psychologom.Lebo som bola otrasena a znechutna z cloveka,s ktorym som zila 10rokov...A ono po znasilneni cudzou osobou ti beha po rozume uplne ine,ako ked to urobi clovek,s ktorym zijes,s ktorym mas dieta.Necitim sa spinava,pospinena,ono su to skor pocity zrady,sklamania..Ale to ty nikdy nepochopis..Tu nejde o to,ze chcem vymazat vsetko,co mi ten cin pripomina,ja nejdem podstupit UPT cisto iba kvoli tomu,co sa stalo(aj ked samozrejme,velku cast odohrava prave to)...U mna su prvorade podmienky,ktore neviem zabezpecit dvom detom..A niesom ani prva,ani posledna zena na svete,ktora sa takto rozhodla...A neviem preco ma spovedate,co je pravda a co nie.Ano,viem to iba ja a prave preto ty nemas ani najmensie pravo pochybovat a kazat to,co ma takato zena citit,prepac...

vejula
8. nov 2016

@esther03 ona sa už pred tým vedela, že isť na UPT v rozostupe menšom ako pol roka nemôže, teda s jedinou výnimkou. A tým je znásilnenie. Takže pokial chce isť žena na potrat po skôr ako pol roku, tak jedinou možnosťou je presvedčiť gynekologou, že bola znasilnená. No tak a tu je ta otazka, čo vlastne mala napisať, ked vedela, že jediný dôvod, ktorý jej umožní interupciu do pol roka je znasilnenie. Akože nie nieje mojou ulohou teraz rozoberať či bola alebo nebola. JA len píšem, že mne toto celé nesedí, ked si porovnám príspevky zakladatelky vysvetlujuce dôvod interupcie, so scenarom, ktorý mu má predchádzať. Snad môžem napísať, aký mam z toho celého pocit. JEdnoducho takýto. Už pred par mesiacmi podstupila potrat pre rovnaké dôvody ako ho ide podstupiť teraz - teda financie, bez zázemia atd. Môžem sa mýliť nevravím, ale ja tomu scenaru proste neviem uveriť, to je všetko.

mommynick
autor
8. nov 2016

@vejula a este posledna vec...Znasilnenie som nebola ohlasit,takze na mna sa ta vynimka nevztahuje.Dr mi priamo do oci povedal,ze upt nespravi,lebo zakon neporusi,ani som nebola u gynekologicky vyplakavat ani nikoho presviedcat..Chcela som sa cisto opytat iba na to,ci to nejaka zena nezazila a ako mam postupovat a hlboko sa teda ospravedlnujem,ze som navrala odvahu a napisala moj pribeh..Ani vo sne ma teda nenapadlo,ze sa najde niekto,kto bude pochybovat...Vymysliet znasilnenie???Ty vies kolko ma stalo odvahy to tu zverejnit,aj napriek tomu,ze som vedela,ako na mna budu utocit?Znasilnil ta uz niekto? Smutne,ako vedia byt ludia zli...

volterra
8. nov 2016

@vejula a prečo by si ty mala mať nejaké pocity z toho celého. A vôbec nikto od teba nechce , aby si nejakému scenáru verila alebo nie. Autorka chcela niečo iné. A keby išla na UPT aj z dôvodu, že si nechce pokaziť postavu, čo je vás všetkých do toho? Je to jej rozhodnutie, na ktoré má našťastie ešte stále právo, aj ked vsetky tie moralistky tu ide rozdrapit od jedu.

airambe
8. nov 2016

@mommynick uz si mala dat tuto temu davno uzavriet a nie stale tu virit vodu. 24 stran sa tu riesi o nicom.

vejula
8. nov 2016

@mommynick ako píšem, pravdu vieš len ty, nam na koni sa tvoj príbeh len môže zdať bud pravdepodobný, nepravdepodobný, ale samozrejme, nikto so 100% istotou okrem teba nevie ako to bolo, či to čo si tu napisala bola pravda, alebo je to len dôvod ako si zabezpečiť možnosť isť na UPT po menej ako pol roku od predošleho potratu. To si predsa vedela skôr ako si založila diskusiu, otazne len bolo, či ti aj na dotyčných miestach uveria, že to bolo ako opisuješ alebo nie. Uverili ti, tak môžeš isť na potrat, to tu mi nevyriešime. JE už len na tvojom svedomí a vedomí, ako si sa rozhodla, ako to všetko boli, prečo si sa tak rozhodla.

volterra
8. nov 2016

@airambe autorka viri vodu???? Mne sa zdá, že sú tu iné vyrivacky.

vejula
8. nov 2016

@mommynick tak tvoja gynekologička postupovala racionalne, samozrejme ani ja ani gynekologička ani nikto sa už teraz nedozvie, či je tvoje tvrdenie pravdive, preto je pochopitelné, že si nechce ohroziť karieru. Zrejme sa ti to podarilo inak, ok.

airambe
8. nov 2016

@volterra pozri autorka tu mala rady aj za aj proti, uz je davno rozhodnuta co urobi, ma termin, tak naco sa to tu stale riesi? Mala poziadat adminov o uzamknutie diskusie a hotovo.

mommynick
autor
8. nov 2016

@airambe ak by si citala,tak by si vedela,ze som poziadala,ale stale ak neurobili!!!

vejula
8. nov 2016

@mommynick tak požiadaj znova. cez IP

vejula
8. nov 2016

@volterra tak ano budem teda vecna, kedže ako pišeš otazka bola jasna. Nie zakladatelka nemá nárok podstupiť UPT po skôr ako pol roku od predošlej, pokial znasilnenie nebolo ohlasené. Z temy je však jasne, že aj zákon sa da obisť.

nakupy11
8. nov 2016

Prestante uz pìsat pi..iny,nie je co riesit!!