Investícia do cudzieho bytu
Zdravím,mám strašnú dilemu..som s frajerkou 5 rokov cca.mali sme 2 mesačnú pauzu a potom keď sme sa dali naspäť dokopy tak mi po 3 týždňoch povedala ze sú kúpila byt (hypoteka) zarazilo ma to lebo viem ze to musela riešiť q hľadať ešte pred tou pauzou, čiže byt je jej a ešte sa len zariaduje a nebývam v nom..minulý týždeň prisla zamnou s tým ze ako si to predstavujem s investíciou do bytu, či chcem prísť len na hotové?kuchyňa a spálňa je a ešte obývačka a chodba..navrhla mi ze pôjdeme na polovičku ceny zbytneho zariadenia co vyčíslila na 10 000 euro..zarazilo ma to lebo byt si kúpila sama bez môjho vedoma ja mam investovať do cudzieho bytu?navrhol som jej ze to predáme a pôjdem do spoločnej hypoteky alebo jej vyplatím polovičku ceny bytu a nevh ma zápise ako spoluvlastník a tak to nevhve ?co by ste robili vy?
Nic neinvestuj a zober si hypo na vlastne byvanie … ked budes mat toto poriesene a byt prenajaty mozes uvazovat, ci ma vztah a byvanie spolu nejaky zmysel. Ja myslim prakticky, akokolvek dopadne hocijaky vztah, ja musim mat nieco vlastne, kde mozem v pripade nudze ist. Aj ked len garzonka. Nezniesla by som dotahovanie o byvanie atd ked jednemu prepne. Navyse je investicia a spava kazdy lepsie. Kolko je tu pripadov, ze zena je na RD manzelovi preplo a ona nema kam ist … to iste sa moze stat aj tebe v opacnom garde. Spoločná nehnutelnost v žiadnom prípade … pomerne rozdelenie nákladov atd pričom sa obýva jedna nehnutelnost a druha sa prenajíma ano.
@tomas060 No tak ta s tebou veru do buducnosti nepocita. Nebude ta pauza vo vztahu len zamienka aby nerusene kupila byt bez teba? Hypoteka, obhliadka bytu, a hadam ich bolo viac. Vybavila to svetelnou rychlostou. Uz x mesiacov napred s tebou nepocitala. Tak co ti na to napisat?
Poznam rovnaky pripad. Ona kupila, on kazdy den po robote prerabal bo povodny stav. A ked dokoncil robotu, vies co bolo? Papa.
Nebud naivny.
@kaktusik007 no podľa mňa min.mesiac pred pauzou to riešila a určite chodila na obhliadky bezomna ..neverím ze ti stihla za mesiac a pol..my sme mali necelé 2 mesiace pauzu
@tomas060 ja som sa spoznala s mojím už ex. Boli sme dva roky v podnájme, ale museli sme odísť, tak navrhol že si kúpime byt. Ja som mala len brigádu, on dobrú prácu na ŽSR, tam netrebalo žiadne podmienky, rucitelov, tak bral úver sám na seba. Byt bol len jeho. No ja som to nejak netušila, neriešila, veď príjem sme mali spoločný, vlastne aj účet bol na neho písaný. Vzali sme sa 2mesiave po kúpe bytu. Našla som si super prácu, za 5 rokov sme dokázali splatiť celý úver vďaka mne, neriešila som to, veď všetko je spoločné.
Po 13rokoch som náhodou našla jeho údaje ku banke. Nevedela som čo to bolo. Tak som dala heslo atď, a šok, on má celých 16rokov klamal, že zarába o 300€ menej, čiže skoro 60tisic eur mal odložených, prosím pekne na maminom účte. 🥺
Odo mňa bral všetko.
Na súde mi to neprešlo, nemala som nárok na nič, na polku splatenej čiastky od svadby do rozvodu. Z nájmu nič, z úspor nič, keďže na účte nič nebolo, lebo všetko vyberal. Dal mi 20tisic eur kvôli dcére, aj to len po dohode so mnou, súd bol na jeho strane, že byt je jeho, účet je jeho, do nájmu som povinná prispievať, nábytok opotrebovaný. Celé zlé. On má byt, peniaze a ja s holou riťou som odišla. 😁
Stačí??
@beata_k a ešte keď dodám tam v spálni mal byť taký menší pc stolík a ze to dáme tam,samozrejme sme sa pohádali tesne pred tým ako sme mali ísť do toho štúdia spolu a keď mi ukázala návrh spálne, pc stolík tam nebol ..a ja jej hovorím chceš odomna 10k a ani vlastný stolík tam nemám?
Rezijne naklady pol na pol je uplna samozrejmost (nie splatka hypo, len energie + bytovy fond + prevadzka domacnosti). Tiez by som si s priatelom nedavala hypo na polovicu, nikdy nevies co sa moze stat, ale neocakavala by som od neho ani peniaze na nejaku prerabku. To ze by si kupil napr telku/gauc a ine hnutelne veci ako prispevok do spolocneho byvania je si myslim ze v ramci normy - hocikedy si to mozes zobrat alebo predat.
tak si kup byt aj ty-daj ho do podnajmu a nabytok elektroniku etc kupujte 2jmo-ved ked do jeje tak aj do tvojho ... a ak sa vezmete (co s apodla mna nevezmete) tak byty predate a kupite si vlastne uz po svadbe ako manzlia..pripadne dat edo podnajmu aj ten jej aby ste mali v pripade rozvodu a predaji spolocneho kam ist
Neurob takú chybu, môj brat siel s frajerkou do jej bytu, brat ma byt, dal ho do podnájmu. Majú spolu syna, brat v dobrej voli poprerabal byt, finančne to nemal všetko zdokladovane, lebo kopu veci sa mu podarilo cez známosti za lacnejšie. Nikdy by nás nenapadlo, že sa raz s ňou cela rodina pohadame, lebo mamka začala vnímať jej maniere. Brat platil polovicu jej hypotéky a ešte aj prerabky… on je proste taký dobrák, nevidi v nikom zle…nehovorím, ze je zlá ale aj on si splácal hypotéku na byt, v ktorom predtým bývali/kde ona nič neprispievala, ani náklady/ a ona prisla s návrhom jeho byt dať do prenájmu a ona si kúpi tiež v ktorom budú žiť a prerobia si ho cely podľa ich predstav. Vyzeralo to lákavo veď každý ma svoje…ale ona si z neho urobila dotovača a prerabala v byte všetko, hlavne na čo nemala sama financie, rozkazovala, vyberala najdrahšie materiály atd. Proste záver. Brat siel do svojho bytu a ju nechal v byte. Kvôli synovi sa stretávaju, ale sklamal sa v nej on aj cela naša rodina, lebo si ani raz neoriznala chybu…brat to berie, ze zariadil bývanie hlavne synovi, nepýtal od nej peniaze, ale ju trúbu by to ani nenapadlo mu niečo dať 🙄
@olimuc Teoria krasna, len treba zohladnit ze ten ktory byt prenajima tiez podstupuje vacsie riziko ako ten v ktorom sa byva. Opotrebenie, starosti atd. Ano idealne ked kazdy ma vlastnu nehnutelnost, ale na druhej strane ja hovorim ze normalny par ma mat SPOLOCNU nehnutelnost v pomere 1/2 a 1/2. Ak to jeden z tych dvoch nechce tak to nie je dobry vztah a je lepsie sa rozist. Ak chlap zaraba nasobne viac ako zena , taktiez by mali mat spolocnu nehnutelnost a chlap nech si poriesi este nieco bokom a vyjme to z BSM. Su to velke problemy s nehnutelnostami a ako nastavit veci tak aby sa ani jeden necitil ukrivdeny, ale ked sa stretnu dvaja normalni tak sa to myslim da.
Inak netusim co tam chce zariadovat za 10 000 eur 2 izby, ja som pred 3 rokmi zariadil za 5000 komplet 2izbak ktory prenajimam. kuchyna, spotrebice, obyvacka, spalna,vstavane skrine, zaluzie, sietky na hmyz.
Chapem spravne, ze ste spolu cbodili 5 rokov, potom sa rozisli na 2 mesiace a zase sa dali do kopy. Po 3 tyzdnoch obnoveneho vztahu ti povedala, ze kupila byt a chce aby si sa nastahoval s nou a zariadil ho na polovicu?
A predtym ste sa o spolocnom byvani nerozpravali? Neplanovali? Skadial vzala peniaze vies?
@kukulienka999 no takto by som nechcel skončiť,preto som z mierneho zúfalstva musel na tu stránku 🙂
@kukulienka999 2x som si precitala tvoj prispevok a podla toho co si napisala jediny problem v ich vztahu vidim v tej poznamke "mama zacala vmimat jej maniere" 🙈 no super 😂 ta podla mna vyhrala, aj byt prerobeny a aj cela vasa rodina sa s nou nebavi, vsak to nie je trest 😂 sorry... ale ked si to sem uz napisala tak reagujem 🙊
@tomas060 Určite nie investovať do bytu a vybavenia typu kuchyňa, zabudované spotrebiče a podobne, pokiaľ nie si majiteľ/spolumajiteľ. Možno by som kúpila robotický vysávač alebo tak, niečo, čo v prípade rozchodu vezmeš so sebou a dovtedy ti poslúži.
Určite by som prispievala na polovicu energií a poplatkov správcovi. Tie budú zohľadňovať, že tam bývajú dvaja, takže by sa mali obaja podieľať.
A súhlasím s názorom, že k obnoveniu vzťahu prispeli zištné dôvody.
@kitycat presne tak,ako spálňa a kuchyňa už bude zariadená a ešte obývačka a chodba ..dava všetko robiť v tých štúdiách a vyčítala si ze tam ešte tak 20 000 treba a chce ísť somnou na polovičku.. ako nerozprávali sme sa v žiadnej vaznej rovine že poďme spolu bývať,peniaze vraj ma požičané ajnod rodičov plus hypoteka ale podrobnosti koľko to neviem
si si isty, ze chces vo vztahu pokracovat? Namiesto komunikacie sa iba oduva a dava prikazy. Takto laska nevyzera.
@komplikovana cely vzťah sa len podriaďujem a je neskutočne panovacna, keď sa správam tak ako chce a robím to co chce mame pekný vzťah ale ja si poviem nie tak už je zle..cítim sa strašne obmedzený..
@tomas060 akoze aby som za obyvacku a chodbu dala 20 000 eur by mi asi muselo riadne prepnut 🤣 ale tak asi si zije na velkej nohe..to musi mat snad zlatom obkladane alebo co..podla toho co citam, tak vy dvaja ste asi velmi odlisni a nemate asi uplne uzasny vztah (pauza, neviete sa dohodnut, nemate podobne zmyslanie v dolezitych veciach atd.), takze naozaj do tej spolocnej hypo by som nesla na 100% ani keby ona suhlasila...lepsie si kupit naozaj nieco vlastne a ak chcete spolu byvat tak zatial len ako spolubyvajuci nie spoluvlastnici
A ty sa chceš tej panovačnej osobe podriaďovať celý život? Koľko máš rokov?
A samozrejme do toho nechoď. Hneď ako zariadi byť, bude chcieť možno ďalšiu pauzu...ale navždy.
@tomas060 kamoška tak investovala do domu svojho partnera, s ktorým čakala dieťa a po pol roku sa rozišli. Našťastie to mali u notára spísané ako pôžičku v prípade rozchodu. Teraz jej to spláca..
@lauriinkaa tak ale ona mi také nenavrhla a vieš ako by to bolo,náhodou by ostala na materskej tak by som musel platiť a keby sa náhodou niečo medzi nami stalo by som ostal na mizine

@wheel lepšie si mi to ani napísať nemohla,ďakujem krásne..