Investícia do cudzieho bytu
Zdravím,mám strašnú dilemu..som s frajerkou 5 rokov cca.mali sme 2 mesačnú pauzu a potom keď sme sa dali naspäť dokopy tak mi po 3 týždňoch povedala ze sú kúpila byt (hypoteka) zarazilo ma to lebo viem ze to musela riešiť q hľadať ešte pred tou pauzou, čiže byt je jej a ešte sa len zariaduje a nebývam v nom..minulý týždeň prisla zamnou s tým ze ako si to predstavujem s investíciou do bytu, či chcem prísť len na hotové?kuchyňa a spálňa je a ešte obývačka a chodba..navrhla mi ze pôjdeme na polovičku ceny zbytneho zariadenia co vyčíslila na 10 000 euro..zarazilo ma to lebo byt si kúpila sama bez môjho vedoma ja mam investovať do cudzieho bytu?navrhol som jej ze to predáme a pôjdem do spoločnej hypoteky alebo jej vyplatím polovičku ceny bytu a nevh ma zápise ako spoluvlastník a tak to nevhve ?co by ste robili vy?
@tomas060 logicky ona Tebe nie. Navrhni jej to ty, že ty to poskytneš ako pôžičku jej a v prípade rozchodu ti to vráti, nie?
Ona musela riešiť už daaaavno. Byt sa nekupuje ako ponožky, idem kúpim hotovo do 5 minút .
Vyberá sa lokalita, typ bytu, stavebný materiál, ako je riešený, svetové strany, občianska vybavenosť, vzdialenosť od práce, aj staviteľ a recenzie, atď.
Kým sa vybaví hypo, úver, pôžička od rodičov.
To všetko riešila sama, bez teba. Zariadenie bytu sa tiež rieši spolu, štýl, dizajn, farby, všetko spolu alebo kompromisom. Aby vyhovovalo obom , aby mal každý svoj kútik, priestor.
Takto sa správajú 2 partneri, ak chcú ísť bývať spolu, kúpiť spolu byt ? Investovať viac ako sto tisíc ?
Takže o čom to svedčí? Že sa k tebe vrátila, aby získala investora. Potom si znova popanuje, keď nebude na 300% po jej chuti, zase ti dá pauzu, lebo ty si navine, a pauza bude trvalá. A tvoje € trvalo v cudzom byte.
Prosím ťa, veľmi zváž či je takáto žena pre teba to pravé orechové, ona si neplanuje s tebou budúcnosť, iba platenie zariadenia. A ešte zduteľ, panovacia, manipulácia. Buduj si SVOJ byt, ak budeš mať inú partnerku, ak budete chcieť byť - žiť spolu, budujte SPOLU.
Howgh
@tomas060 len tolko k tomu, ze vo vztahu maju existovat 2 rovnocenne osoby, ktore rozhoduju spolu. Nadradenost a podradenost tam nemaju co hladat.
@zuzanka.zuzu panecku, milujem milujem milujem take ženy, ako ty…holý kkt vedia, ale “nedá im reagovať”❤️
áno môže si gratulovať 😁 ale hlavne môj brat, a nie ona….a nebol to jediný problém medzi nimi, mamka chldila s ňou do rôznych štúdii, kde vyberali spomínané materiály, zárubne, obklady, podlahy alebo metrazove koberce do izieb, proste zakazdym ukázovala na najdrahšie veci, moja mamina je bytová dizajnérka, “ex nevesta” ju sama volala, ako doprovod, lebo sa v tom mamina vyzná a ma kontakty, žiaden mobelix ani merkury market…sama sa jej snažila ukazat aj lacnejšie alternatívy, v dobrej kvalite, napríkad mramoru v kupelni má v tom prehľad predsa, a take drahé obkldy, ktoré ona ukazovala si nedávajú ani ľudia, čo na to naozaj majú…takisto v kuchynskej linke ukázala na najdrahsi kameň, mamina jej ukázala alternatívu, keby bola jej zákazník je jej to jedno, ale šlo predsa o peniaze jeho syna tak sa brata zo zvedavosti opýtala, kto to vlastne platí. Že ta prerabka bude stat viac, ako očakáva. On jej povedal nejaký budget. Najorv jej neveril, ze sa to môže tak predražiť, ale ked siel s nimi a “ex nevesta” aj pred ním ukazovala na najdrahšie doslo ku konfrontácii, mama mu ani jedným slovom nepovedala, ze sa s nou má rozísť 🙄 žiadala od neho len aby siel s nimi a popremýšľal nad investíciou do bytu. Ja mat nevestu a mám podobnú skúsenost, tiež by som niečo povedala synovi. Dúfam, že sa ti bude lepšie spat, a nebudeš nabudúce osočovať ľudí o ktorých hovno vieš.
Ste spolu 5 rokov, ona navrhla pauzu- 2 mesiace...a pootom it povie, aby si investoval do JEJ BYTU.... Ona sa zrazila s koňom? či?? Tá pauza mi pripadá, akoby už nechcela byť vo vzťahu a hľadala iného partnera. Nikoho nenašla, tak sa k tebe vrátila. Od zlosti ti povie.. investuj... Celé zle.. Keď si znovu zmyslí, že chce pauzu... čo urobíš? Budeš mať v jej byte nábytok.. To nemá budúcnosť. Popraj jej šastný život a ver, že si nájdeš správne dievča- tvoje druhé JA.
@kukulienka999 beriem to tak, že si tehotná a lomcujú s tebou hormóny, keďže v marci rodíš 😉 a mne sa spinká dobre aj bez vašej rodiny, vďaka 😘
Nič nedávaj, nič nechci. Neviem čo ťa to napadlo, chcieť mať byt s niekým, s kým si mal dvojmesačnú pauzu vo vzťahu.
My sme si s muzom pocas vztahu kazdy kupili svoj byt. Neinvestovali sme ani euro do bytu toho druheho, max sme si pomahali ak bolo nieco treba spravit. Ak je tvoja frajerka rozumna, tak si necha vysvetlit, ze v pripade mozneho rozhochu ti tie peniaze bude musiet vraciat ak jej prispejes. Lepsie nech si to poriesi sama a ty len prispievaj na chod domacnosti ak sa nastahujes.
Vychacana je hrozne. Ze nemá hanby od teba pýtať peniaze keď je všetko na ňu napísané. Nedala by som ani na tie spotrebiče!!
Je to cele divne ze to urobila takto poza tvoj chrbát.
Hypotéku nech si dievča tiež platí sama. Platila by som jej len 50%ostatnych nakladov(elektrina atď).
Elkovo si rozmysli ci s nou vôbec chceš byť. Už ta vaša pauza je divná, nieto ešte toto sólo rozhodnutie z jej strany,nehovoriac o jej povahe.....
@tomas060 ešte by sa to možno dalo poriešiť zmluvou o pôžičke, ak by ste sa rozišli, vyplatila by ti to, čo si investoval do kúpy nábytku. Ale pochybujem, že by súhlasila.
Čo sa týka mňa - mám vlastný byt, sťahovať sa bude priateľ ku mne, byt je na hypo, tú si platím sama, podieľať sa bude len na nákladoch, potravinách. Tiež chatu, do ktorej treba investovať vyššiu sumu. Keď som o tom hovorila, videla som na výraze priateľovej mamy, že sa zarazila a predpokladám, aj obávala, že bude financovať niečo, čo nie je jeho. U mňa je to tak, že v užívaní majetku sme rovnocenní, čo je moje, je aj jeho - investície však idú výlučne z mojich peňazí a ak by financoval niečo nákladnejšie a (s tým ani absolútne nerátam) došlo by k rozchodu, všetko mu do centa vyplatím. Dokonca u mňa býval istý čas minulý rok a keďže bol PN, nechcela som, aby mi za ten čas nič platil.
@tomas060 kúp si niečo svoje, zariaď si podľa seba a bývaj u seba. Podľa mňa len takto vo svojej momentálnej situácii zistíš, či sa k tebe vrátila preto, že ťa má rada alebo preto, že si to zle vypočítala a teraz potrebuje niekoho na dofinancovanie. No podľa toho ako popisuješ napríklad tu spálňu, nepredpokladám, že s tebou ráta do budúcna.
@tomas060 na druhu stranu platiť iba polku energií v novom zariadenom byte tiež vôbec nieje fér. To zariadenie niečo stojí, spotrebiče sa ničia, prečo ich má platit iba jeden a druhy v podstate zadarmo užívať?
My sme v podobnej situacii, vyriešili sme to tak ze mi platí nájom. Žiadna horibilna suma, ale vykryva mi to časť hypo. Spotrebiče sme kúpili napoly, zariadenie vieme co koho je a keby sa rozideme tak si vezme to svoje.
Vy to môžete tiež nejak rozumne vyriešiť. Podľa mňa nieje fér ani ona, ani ty. Nájdite si nejaký kompromis tak aby si aj ty niečo mal keby sa rozidete a aj ona aby neplatila všetko sama
@srnqqa no ja už ani neviem ci s nou chcem byť, vieš celý vzťah mi toto robí. Keď není ako ona chce tak sme pohadani a nekomunikuje somnou..teraz vie ze jej nedám peniaze tak nemá ani záujem omna a najhoršie natom je ze sme sa o tom bavili 15 minút a keď počula ze jej nedám utiekla auta bez ďalšiej konverzacie.. a pritom jej ešte hovorím ze jej prispejem ale nie 50/50 keď ten byt není môj,bavím sa o zariadení, výdavky spojené v domácnosti je automatika ze na polovičku
@kristiii to si stále aj ja hovorím, že somnou nepočítala a neraz spomenula vetu ved na margo spoločného bývania ze vyskúšame a uvidíme, nato jej hovorím ale ja nejdem do toho ze uvidíme, vyskúšame..ja idem s tým ze to bude na celý život " ale to je veľmi pravdivá rada,tak to mam aj v plane spraviť
Ja trochu nechápem prečo si ma všetko platiť iba vlastnik bytu a druhy v podstate užívať luxus zdarma?
Keď ide dvojica do komerčného nájmu tak väčšinou platia ten nájom napoly.
Keď bývajú v byte iba jedného z nich má všetko platiť len vlastník?
Ved to je jednoduchá matematika, treba si pozrieť ako idú najmy bytov v danej lokalite, nový zariadený byt môže mať nájom okolo 400 e (bez energií). Ten kto nieje vlastníkom by mal platiť svoju polku nájmu. Dobre, ked ide o priateľa, priateľku treba privriet oči, ale minimálne 100 eur by ten nájom od nevlastnika mal byť.
Pretože ten byt a zariadenie nevznikol len tak, nespadol z neba.
@lujza123 o akom najme rozpravas? Sak dievca si kupila byt sama na seba tak je logicke, ze si ho bude platit. Chalan ma 30 rokov a snad nie je postihnuty ze si nevie byt takisto kupit sam. Inak v 30tke si ho uz davno mal mat takze si ho ries. Ak to myslia vazne tak nie je problem so spolocnou nehnutelnostou, ak to vazne nemyslia nech sa s nou rozide. Ci myslis ze akoze dievca si bude splacat hypoteku , naklady jej bude platit partner a ona si bude platit to jedine co na tej investicii ma hodnotu? Cize cena bytu aka hypoteka? Vychcanost ako vysita. Ked si nehnutelnost kupila sama tak si ju sama aj bude platit tam nie je o com diskutovat.
@tomas060 ale komercny nájom predsa niesu iba energie. Sú to energie + prenájom nehnuteľností ako takej, prenájom zariadenia ktoré tam je.
Keď je ok platiť niekomu úplne cudziemu prečo je problém platiť blízkej osobe.
Nie, nehovorím o tom ze jej máš dávať polku hypotéky, ani nehovorím ze je od nej fér chcieť 10 000 za zariadenie ktoré si vyberie ona a nehľadá kompromis
Ale, sú veci ktoré ti vydržia v byte max 10 rokov.... Spotrebiče, sedačka... To je určite investícia tých 10 000.
Kúpi to ona, budete to užívať spolu a po 10 tích rokoch to bude treba kúpiť znovu. Čiže zas to ma platiť ona?
Keby bývate v starom osuntelom byte po rodinných príbuzných ok, plat si len svoju polku energií, ale chcieť bývať v novucickom zariadenom byte zdarma, len za energie? Energie ktoré sú nižšie lebo sú tam nove spotrebiče, nové okná atď.
Podľa mna platiť malý nájom za užívanie bytu je ok. Alebo teda kúpiť svoju polku zariadenia, spotrebičov ktoré si v prípade rozchodu vezmeš so sebou,
@lujza123 tebe by sa dobre platilo niečo cudzie? Keby si žila s niekým 5 rokov, len tak sa stretávali, či žili v podnájme a zrazu ti frajer povie, že "zobral som si úver sám, lebo nechcem mať s tebou nič spoločné, pre istotu že sa v budúcnosti rozideme" ale keď so mnou chces žiť v ňom, tak budeš musieť platiť polku hypotéky aj nájom a ešte, prosím ťa, zariad kuchyňu a kúp posteľ do spálne, lebo aj ty by si mala nieco prispieť.
Tak v prvom rade, ona sa rozhodla mať vlastnú hypotéku, kde on nefiguruje, nech si to platí sama, byt je písaný čisto na ňu, nech si ho zariadi. A keď tam chce frajera, tak nech prispieva do nájmu, plus stravy. Nie aby jej splácal úver.
Spolu majetok mať nechce 😁 ale už peniaze čo on zarobí, nech su aj jej. 👍

@tomas060 Nie som prva, ktora Ti pise, ze dievca nema zaujem o Teba, ale o Tvoje financne prispevky. Zistila, ze predsa len potrebuje sponzora. Mozno by stalo za pokus, keby si si teraz vyziadal na oplatku pauzu vo vztahu Ty.