icon

Iritujú ma ľudia, ktorí sa chvalia, že pomáhajú iným

23. dec 2022

Predvianočný čas, je čas keď sa vždy tie iste osoby začínajú prebúdzať a na instagrame a Facebook horí ich dobročinnostou, potravinové zbierky bezdomovcom, darčeky deťom do domovov alebo pre seniorov, psikom do útulkov atď.
Ja to robím odkedy som zárobkovo činná bez ovácií a likeov na sociálnych sieťach. Veľa krat aj počas roka, keď nás ako firmu oslovia o finančnú pomoc nikdy nepoviem nie a dám aj naviac, ako potrebuju. Mna najviac udivuje, že mi začnú pisat tieto pseudo zachrankyne sveta, či by som nechcela pomôcť aj ja😁🙏 dnes má ale jedna dorazila, na moju odpoved že prispievame cely rok a aj na Vianoce už do niektorých zariadení, odpoved dnes bola, že som sebec tvrdiť že pomaham a nemám na to dokazy. Akože dokazy sú vycapene fotky na internete? Som z toho hrozne smutná. Hlavne moja suseda má tým dnes dorazila, že má ešte nevidela niečo pridávať, že som tam bola niečo zaviesť a ani ich nesledujem na IG. Nirmalne som sa len musela pousmiať a skonštatovať že ja zijem realitu nie internet. Poznáte také tvory? Len som sa chcela vyrozprávať z mojich pocitov. Inak kvitujem aj tak ich pomoc, že tam zanesu vôbec niečo, to im nemám za zle, sle preco vo mne take príspevky vyvolávajú, že som zlý človek keď to o mne ini nevedia, že pomaham, tak akokeby som ani nepomáhala … sorry za výlev

Strana
z2
lesana25
23. dec 2022

Pozri, ty vieš, ako na tom si, robíš to pre seba a svoj dobrý pocit, nie preto aby ostatní videli. Takže by ta takéto reči nemali rozhodiť. Či chceš naznačiť, že väčší samaritán je ten, ktorý sa tým nechváli na sociálnych sieťach?

simca06022011
23. dec 2022

@lvulik vcera som zmazala asi tak 20% ludi na FB.. presne, tie take super dokonale, vsade bol/vsetko vidiel osoby, vsetko vie urobit, romantika, fotky.. a rozvod na stole, zenska inak na ulici jedna hystericka, ine ani nos od mobilu nezdvihnu :D Nepotrebujem ludi kadejakych tam a tym padom nebudem mat potrebu sa porovnavat, aj tka je to len "na oko" velmi casto.

nadazdi
23. dec 2022

Ak robíš dobrú vec a robíš ju nezištne, tak si pre mňa hrdinka, tieto veci stoja peniaze, priestor a hlavne stoja ČAS, more času.. nie som tak bohatá, aby som to zvladala robiť cely rok nezištne.. pomáhanie neberiem prispieť 50€ mesačne na nejakú zbierku, to je taký standard - odkrojiť toto minimum pre iných, trvá to asi 10 minút kým si niekoho/niečo vyberiem.. december je ale taký, že proste vybavíme sa darčekmi z lidla, kalendármi s fotkami, ponožkami, deti dostanú po 1 hráčke a celé výplaty doslova OPLIESKAME po zbierkach, útulkoch.. tento rok tam išla fajna dovolenka, na ktorej sme už 3 roky neboli.. absolútne ma neserie, že niekto pomáha a dáva o sebe vedieť, je to forma reklamy.. zanechá to v ľuďoch niečo, aj tento tvoj zlý pocit je nejaká emócia 😅 keď sa rozbehol projekt robme radosť, kde sa obdarovavaju deti z DD, azylakov, soc. slabších rodín, šlo to pomaly.. tento štvrtý ročník mal už aké take povedomie z instagramu, že som v mojom zberným mieste za TÝŽDEŇ vyzbierala darčeky pre 100 deti.. odviezol ich kuriér až včera, dnes som si konečne upratala, ten čas, ten priestor mi nikto nevráti 😅 toto sa nedá robiť cely rok nezištne, fakt ako.. musela by som mat veľa veľa peňazí a dobrého psychiatra

kacena4
23. dec 2022

chapem ta ta tiez patrím k tym co pomahaju cely rok, hlavne ucelovo tam kde v tej chvili treba. nemam FB takze nic nezdielam a ani tu nemam potrebu chvalit sa a co si myslia ostatní mam v paži. ide o moj pocit ze pomaham. nefotim si to a nezdielam

katka700
23. dec 2022

@lvulik prestaň sa nechať iritovat 😄🍀to že nie si dokonalá ako ich dokonale narcistický obraz na fb&ig&mk hladine neznamená že si horší človek 💪

tana85
23. dec 2022

tiez som taka, casto sa zapajam do charitativnych veci v praci - ci uz financne alebo nejakpu dobrovolnou aktivitou, a nejak necitim potrebu o tom hovorit, ani kolegovia nevedia. a potom mam jednych znamych, co ked nieco take robia, tak to musi vediet cely Fb. a kedze ich poznam 20 rokov, tak to nerobia, aby sirili osvetu, ale velmi radi su “ti lepsi”

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
cecilia29
23. dec 2022

Nemám Insta hlavne 🙂 neriesim

dejka77
23. dec 2022

@bajka16 Ja fb ani nemam 😂. Takze asi ani poriadny zivot.

nikaeli
23. dec 2022

Nepotrebujem nikomu nič dokazovať 😉 ak môžem, pomôžem - robím to preto, že chcem a nie preto, aby mi iní tlieskali 🙃 s manželom väčšinou podporujeme konkrétnych ľudí, či rodiny z okolia. Ja ešte aj vrchnáky zbieram pre konkrétne dieťa, či 2% pre môjho žiaka. Postačí mi úsmev a úprimné ďakujem od obdarovaného.

bobulka109
23. dec 2022

autorka- ja nemám ani sociálne siete, nepotrebujem to k životu, nezdá sa mi, žeby som bola predpotopná. Ale napríklad aj minulého roka sme sa zapojili do akcie Kolko lásky sa zmestí do krabice. Boli sme radi, že niekomu možme urobiť radosť a mame susedky takú skupinu na viberi , tak som to tsm napísala s úmyslom, či by sa nechcel niekto pripojiť a tak urobiť radosť niekomu, vobec ma nenapadlo, že niekto by to mohol zobrať z opačnej strany, ale hold keď budeme stale vsetko hodnotit so snahou znegatizovat tak tu nikdy dobre nebude. Nemusíme všetkych snalyzovat, hodnotit, s akym umyslom to robia, dolezity je ten vysledok. A ak bude o 1 spokojnejsieho cloveks viac, tak to zmysel ma. Nemusi sa pomoc fokusovat len na obdobie Vianoc, ale ano, toto obdobie je take citlivejsie, v ludoch sa prebudza to “ lepsie ja”, pozrime sa mozno na to aj tymto smerom

mandzula
23. dec 2022

Este ti uvediem jednu vec z mojho zivota. Par rokov dozadu, ked sme plnili krabicu od topanok pre osamelych ludi, dcera na nete nasla tu svoju, ako si ju pani rozbaluje, vybera jednu z veci a usmieva sa, vyzeralo to, ze sa naozaj potesila. Dcera tuto fotku zdielala na svojom profile. Nie preto, ze by sa chcela vytahovat, ale preto ze bola stastna, ze urobila radost. A ja som na nu bola hrda.

dankuk
23. dec 2022

Na FB sa presne toto dava. Steniatka, usmevy, nastylovana rodina a priatelia + ako pomahas druhym a ako chces svetovy mier. A toto nie je len v sukromnej sfere, ale aj v pracovnej. Minuly tyzden sme absolvovali webinar, kde sa prezentovala lotysska pobocka. Nafotili sa pri vianocnom stromceku s balickami, ktore rozdavaju chudobnym detom. To ste mali pocut nadsene hikanie danskych majitelov. My robime to iste, akurat nas ani nenapadlo fotit tie skatule pre dochodcov a vyzbierane peniaze a veci pre utulok. Co je skoda, lebo by sme boli hned sympatickejsi v skupine. Taktiez firemna mailova komunikacia: aspon zo dva smajliky je nutne pripojit. Inak nie sme dost pozitivny 😁 Ide to na nervy neskutocne, nie je to uprimne, ale je to "firemna kultura". Akakolvek drobnost, treba napisat oslavny clanok na intranet. Nasa SK pobocka vyrazne zaostava, nemame ziadneho influencera v tíme. 😉

bajka16
23. dec 2022

@dejka77 tak to si všetci myslia že si mŕtva asi 😀😀

zmrzlinka2021
23. dec 2022

@lvulik
A chcela by si zvladat?

Realne - pacil by sa ti taky zivot, ze povypekane, 10deti, a neviem co vsetko?
A kvoli komu?
Chvastaniu sa na nete?
Nie je nad pohodicku v zivote, lasku s drahym manzelom, krasne zazitky?

fineta
23. dec 2022

Najväčšie dobro sa koná v tichosti.

alantroj
23. dec 2022

Ja zase nesuhlasim. Sama davam na svoj FB prispevok ci sa niekto nechce zapojit. Prvy rok to bolo akosi spontanne ani neviem ako k tomu doslo. Dalsi rok sa mi uz sami ludia ozivali ze by sme mohli daco urobit. Aj ludia z firiem ze mozu dat viec veci. Je mi jedno ako to vnima okolie pokial je vysledkom viac pomoci pre starych, opustene decka, ludi utekajucich pred vojnou. A na zaklade tychto prispevkov sa mi napr po par rokoch ozvali aj z charity ciim neviem pomoct, poradit s organizaciou urcitych zbierok. Zoznamila som sa tak s fajn ludmi. Takze aj bud rok dam prispevok na svoj FB. A nasledne fotku ze dakujem tym co sa zapojili. Mena neuvadzam. Ked sa niekto nechce zapojit nevadi. Alebo som robila garazovy vypredaj - darovanie. A tiez som dala fotku nech ludia pridu a rozoberu to. A o 2r na joge som sa s niekym zoznamovala. Taka starsia pani. A vravi mi ...to ste vy s tym vypredajom. Vnucik ma nahovoril vziat si vianocny kvetinac. Vzdy ked ho vytiahnem na Vianoce si na vas spomeniem. Mna to neskutocne potesilo.

karolinakr
23. dec 2022

Jeden utulok vzdy dakuje celym menom darcovi, mna iba prvym menom haha tak to nikto nikdy nezisti, ze som to bola ja, ale vazim si ludi, co tam prispievaju aj o jednu nulu viac ako ja..vela krat rozmyšlam, či su taki bohatí alebo len štedri, ale je to super vediet, ze je vela dobrych ludí ..teraz naposledy aj Krčmery 2 dni pred smrtou vyzbieral 12 000 cudzej tetke na protezu, a v komentaroch polovica nanho nadava a posiela do pekla.Chxe sa mi grcať.. nesuhlasila som s nim so vsetkym, ale zato je nepopieratelne, že pomahal až až..no chcela by som vidiet tych nadavačov, či z jednej tisiciny pomohli ako on

mimka1402
23. dec 2022

Asi mam na to iný názor. Asi mi to nevadi veď výsledok je, že sa niekomu pomôže. To, že si niekto tým hladka an svoje ego aký je úžasný spasiteľ.. No nech, stačí mi výsledok. 🙂 Ono problém je v tebe, že to berieš, že si niečo menej. Ono v pomoci by sa nemalo porovnávať keď sú tie potravinové zbierky, jeden dá jedno kilo ryže a iný celu debnu. Ale záleží na tom? Nie, výsledok je, že sa robí dobra vec a aj to jedno kilo ryže nasyti jednu rodinu. 🙂

babulkomale
23. dec 2022

@jana_eyre_2 mna tak "prenasleduje" jedna pani, ked som bola v jednej skupine s receptami, tam sa prezentovala takym zvlastnym natlacacim stylom, velmi iritujucim, co varila a ako to vyzdobila a fotila stale zo sluzobiek co tam jedla a tak... Ale ved skupina o jedle, dobre. No ako ju tam adorovali a glorifikovali, chvalili az sa jej strkali neviem kam, az prehnane.
Z tej skupiny som sa odhlasila, stale tam pouzivali tych obrovskych smajlov a obrazky, liezlo mi to na nervy.
Zrazu po case vidim ze ta ista pani sa natlacila do skupiny o kvetoch! 🤦 A zas tam fotila jedlo, ale vzdy nejake kvety ked len na torte, aby jej akoze nikto nic nemohol. Potom tam zavesila videa svojej dcery ( ktorej to vsetko varila - bolo evidentne, ze to dievca to vsetko pojedlo a dalo si aj duplu) v ktorych dcera spievala! Aspon teda malo to evokovat spev. Nieco priserne. Neviem ako to ta pani robi, ale nielenze ju z tej skupiny nevyrazili, este ju okiadzali a adorovali zas 🤦😃
Aj odtial som odisla...to bolo sialene.
Uz len cakam, kedy tu zbadam tortu a zas tam bude ze ju robila dcere a zas to bude ta ista pani ( priemerne kazdy tyzden mala dcera tortu aby neschudla nahodou).
Ako sposobit decku obezitu a este sa tym chvalit, to ma dorazilo.
.

karolinakr
24. dec 2022
lvulik
24. dec 2022

@babulkomale toto sa stalo aj mne v jednej nemenovanej skupine tu (nebudem konkretizovať aby sa dotycna nenasla). Ale postovala furt v jednej skupine, ktorá sa tykala cohosi konretneho (jej foto zodpovedali len čiastočne do temy skupiny), aj som sa tam s nou dostala do vymeny nazorov lebo som jej napísala, ze skupina rieši iné než ona postuje, ale nakoniec som odisla. Prišla som do dalsej skupiny a ona tam zas 😀 su ludia, co potrebujú obdiv no... Mne to príde otravné keď niekto postuje do 5 skupín totožné príspevky aby sa sebaprezentoval

andreatytler
25. dec 2022

Ano, poznam take tvor. Mam ich v rodine a tiez ma to spravanie irituje, ked sa zacnu takto "vychvalovat" ze na co vsetko oni prispievaju a ako pomahaju. Inac su to velmi dobri ludia, len boli tak vychovani ze je dolezite sa prezentovat a je dolezite co si o tebe myslia ludia naokolo a tak na tom neustale pracuju a vytvaraju si image.

mjk40
25. dec 2022

Ak pomáhate nezištne a zo srdca nemusí to vidieť FB ani IG, vidí to Boh a kto je viac?

Strana
z2