Ja a mama
Mám taký pocit,že z toho bude sloh,ale pokúsim sa to skrátiť. Mojich rodičov mám veľmi rada,ale správajú sa ku mne aj k bratovi ako k malému decko. Ja mám po 30,brat 30 čoskoro...Je mi jasné,že každý považuje hoc aj 50r ,,dieťa,, za svoje malé decko,ale odtiaľ potiaľ. Posledné mesiace som obmedzila kontakt s našimi lebo už nevládzem. S otcom ako tak, s mamou je to zložité vzhľadom na to,že už od môjho útleho detstva bojujem s tým,že mi doslova nedá dýchať. Abnormálne sa do všetkého stará,keď som u nich bývalá bolo jedno či som mala 10,15,alebo 18rokov prehľadávala mi izbu,pozerala batoh,neskôr kabelky,sacovala v skrinkách. V 19tich som doslova utiekla lebo to sa nedalo vydržať. Chodila mi aj do mojich zložiek v PC,keď už som bola staršia a pozerala fotky s kamošmi a býv priateľom,keď sme sa s bratom o niečom bavili bolo nám jasné,že počúva za dverami. Čím som bola staršia tým som bola na ňu nevrlejsie a veľakrát sme sa pohádali.Nepomoze prosba ani zvýšený hlas ide si svoje.Ako tam nebývam
@taga ked ti napíšem,že mňa posielal psychológovi že mám problém s ovládaním hnevu,pobavim ťa? Ja som sa jej pýtala xkrat či je šťastná,alebo či si takto niečo kompenzuje alebo či má komplexy
Odpoveď bola vždy ja som spokojná. 😂😂
@luccija Ďakujem. Je nám s mužom jasné,že treba pevnú ruku mať nad ňou,detto ešte keď bude dieťa. My sme zúfalí obaja z nej ale včera večer sme sa akorat bavili o našich mamach a už sme vybuchli do smiechu. Jeho mama zas pre zmenu pije,takže paraaaaada.
A nema ona nejaku psychicku poruchu? Moja mama jednu ma a tu nepomohlo nic len minimalizovat kontakt.
@luccija zabudla som odpovedať. Robí v kancelárii,ale nemá vedúcu funkciu no rada zdôrazňuje že tie faktúry a účtovníctvo by len tak niekto nevedel robiť. Ani ja😂
@0silvia0 neviem keďže niesom odborník. Ja si myslím,že tam niečo nieje ok. Osobne si myslím,že nieje spokojná sama so sebou a takto si to kompenzuje. Aj tými poznámkami na okolie napr že kto je ako tuční a pritom ona má riadne kíl navyše. Nerozumiem jej, ja som iná povaha a dlhé roky sa snažím prísť na to čo s ňou.
tak moja mama bola vzdy najkrajsia, najsikovnejsia a nauzasnejsia a najmudrejsia a predsa ma pravdepodobne historionsku poruchu🤪
@0silvia0 idem si prečítať prejavy tejto poruchy😂 moja si je vedomá,že nieje najkrajšia,ale asi ju tak tá váha až tak nestve. Fakt neviem..ale čo sa týka varenia a upratovania to vie najlepšie😂O Tom vie aj veľa rozprávať,že ako krásne vyčistila kúpeľňu a že ju drhla štyri hodiny😂😂😂😂
@0silvia0 inak skvelá hláška je aj keď svagrovej dáva nevyžiadanej rady s dodatkom ,,ja som vychovala dve deti,ja viem čo a ako,,😂Hm..škoda že nevydalo
Asi ju nikdy nikto neocenil a potrebuje sa pochváliť sama🙂a byť vo všetkom dokonalaaaa
Ja si len citam diskusiu, a uz som aj za Teba vytocena, neviem si predstavit zazivat to 🤦♀️. Prve co mi napadlo, ze sa aj cudujem, ze si sa vydala 🙈🤣 ze Ti nerozbila vztah s manzelom, este kym ste spolu chodili.
@luccija Ano aj to môže byť,aj keď oco jej vždy povie že navarila výborne aj keď ide o easy vec ako cestoviny s kečupom. Ale je fakt,že uuuuplne na každej oslave na každý koláč aj tortu povie že dnes sa mi nevydarili,alebo plnka mohla byť lepšia a jasné,že potom jej každý hovorí aké je to výborné. Ale ona nikoho nechváli nikdy tak čo chce
@elenita vieš čo, mne tiež lieta tlak hore dole z toho ale miestami sa už smejem. Môj muž s ňou netelefonuje,vidí ju dvakrát do roka. Doslova. A vzhľadom na to,že jeho mama pije aj má psychiatrickú diagnózu sme vyhrali terno. On je už oslahany vetrom 😂My zas nedovolíme aby nám niekto kazil náš vzťah,stojíme pri sebe už takmer 15rokov takže nemajú šancu.
aký je problém sa od takejto osoby odstrihnúť, aj keď je to mama? Zablokujem, napíšem list, alebo mail, že kým si nenájde psychológa, ktorý ju vyvedie z omylu, že je kontrolórom celej rodiny, nech ma ani nekontaktuje. Úplne by som s ňou prerušila styky, možno si to mala urobiť vtedy, keď si sa v 19 odsťahovala. A aj tebe by psychológ pomohol, ako na ňu
@elizabet173 lebo s otcom máme úžasný vzťah. Neviem čo by mi psychológ mohol poradiť také čo som ešte neskúšala. Psychológ by sa zišiel skôr jej,ona sa nesnaží takto riadiť len nás,ale aj svoju mamu napríklad. A čo sa týka známych,susedov atď tým sa neodváži povedať nič do očí,ale na každého ma niečo čo je zle..resp.nie dosť dobre
Wow, o tomto by si mohla roman napisat... sialene. Je to vlastna matka, ale bud sa ti podari nastavit si hranice, alebo si urcite drz bezpecny odstup
@elizabet173 inak keď som sa odsťahovala,napísala som jej sms nech ma nechá tak,že potrebujem slobodu atď. Poslala som otcovi sem tam sms aj si s ním zavolala nech vie že som ok a vydržala som dlhé týždne takto. Potom mi to prišlo ľúto a blbé voči nej. Stále som dúfala,že jej to dôjde a že sa zmení. To,že sa nezmení mi došlo možno pred 30tkou😏
"S otcom mame uzasny vztah". Hmmm, cize mozno ziarli aj podvedome. Ona ma s nim aky vztah?
@basska_b no veď sa neviem zastaviť v písaní. Furt ma niečo napadá. Ako napr nad parou otvárala môj ,,milostný,, list od ex..To sme boli 15rocne deti. Ja by som si ani denník nemohla písať,lebo by ho čítala😂😂
@basska_b oni práveže spolu fungujú. Volá ju zdrobneninami ešte na staré kolená sa snažili o tretie dieťa,chodia do kina a každý rok na dovolenku,niekedy aj dve. Hádky čo si pamätám keď mali boli mierne asi kvôli nám deťom..ozaj málokedy,ale vždy to bolo kvôli jej staraniu sa a oco jej odjakživa hovorí že je špión. Nemá sa na čo sťažovať,neviem čo by robila keby sa ňu vykašľal,alebo mala nejakého debilka..poprípade keby z nás s bratom boli dáky asociáli/fetaci🙈
Mas moj uprimny obdiv, ze si sa doteraz nezblaznila z toho vsetkeho. Aj mne sa dvihol tlak, len co to citam. Toho psychologa pre teba by som nezavrhovala, moze ta naucit techniky, ako ucinne(!) odrazat mamine utoky. Okrem toho ostava len obmedzenie kontaktu a odstahovanie sa aspon o niekolko okresov dalej. Zmena prace by tiez vyriesila ciastocne tvoj problem. S bratom sa dohodnut, ze nebude reagovat na nu, ked bude riesit teba. Nech ju zakazdym odbije s tym, ze mamu do teba nic nie je a viac sa o tom s nou nebavit. Drzim palce, toto je dlhodobo neunosne. Dieta by som u nej samotne nenechavala vobec.
@guudy brat jej nič nehovorí, s ním sa bavíme o kadecom a viem,že je diskrétny voči mne a zas ja voči nemu. K psychológovi ja isto nepôjdem,jediné až po nej.
Odsťahovať sa neodstahujem,len pár rokov dozadu sme si kúpili krásny domček takže to nehrozí. Ona bez ohlásenia nikdy nedošla,to si zas nedovolí. Aj tak by sa nedostala k nám,bránu máme zamknutú,plot dvojmetrový a k tomu dva vlciaky=pevnosť Boyard😂 Určite viem,že nikomu nepoviem kedy mám termín pôrodu a nechcem zrejme nikoho ani v pôrodnici. Dúfam,že sa mi ujde apartmán,alebo aspoň samostatná izba a myslím,že keď nik nebude vedieť,že som porodila tak sa to nema ako dozvedieť. Až potom by som došla,možno ich zavolala. Dieťa by sme nemohli nechať ani so svokrou a ani s mojou mamou,to je jasné. Prácu tiež meniť nebudem,mám na dnešnú dobu šťastie že mám také fajn zamestnanie po všetkých stránkach. Tetu som sprdla tak,že pochybujem že jej ešte niečo povie a ak aj hej tak nezajem. Obmedzila som nielen osobný kontakt,ale aj telefonicky takže keď nemám náladu nedvíham a majte ma rady.
Nikdy som takéhoto človeka nestretla, ale podľa toho čo píšeš, asi aj brat niečo z takého správania zdedil? Prečo ti volal a rieši či si bola u dr že mu mama povedala? Akože keď mu to aj povedala, načo on volá tebe a rieši..
No jednoducho takéto situácie beriem tak - druhého človeka nezmenis, môžeš len seba.. a tak by som akúkoľvek snahu od mamy proste len sucho odpinakala. Nevysvetlovala, len jednou vetou.. čiže, napr.ked bude riešiť že si nebola v práci.. tak odpoviem, nie nebola, bola som niečo vybaviť.. nič viac nič menej.. keď zopakuje otázky, tak zopakujem rovnakú odpoveď.. všetko čo nechcem aby robila poviem jednoducho NIE.. žiadne vysvetľovanie, žiadne obkecavacky, len jednoduché odpovede aby sa nemala čoho chytiť. Že zle navaris, že zle upeaces - to by som už vôbec neriešila keď dopredu vieš že nič nie je dobré..
Nie je to ideálne, ale to sú vzťahy málokedy.. v záujme vlastného psychického zdravia by som s ňou nerozvijala žiadne rozhovory, maximalne o počasí.. a ozývala by som sa raz do týždňa a raz do mesiaca by som ich šla pozrieť..
@jana_eyre_2 Nepochopila si to s mojím bratom 🤦 mama volala jemu a vyzvedala od neho. Keďže máme s bratom výborný vzťah a bavíme sa spolu narovinu,volal mi so smiechom,že špión zasahuje. On sa má absolútne nepýtal na dr ani nič. Takže poprosím pred reakciou čítať s porozumením.
Presne aj raz do mesiaca tam idem..vlastne teraz je to už presne mesiac a pol čo som tam nebola a uvidím podľa nálady...Nevysvetlujem jej vždy obkecmi to ma nebaví, ale úloha nemá riešenie..nepomáha rázne nie,ani milá rozvitá veta 😂😰
Co sa da robiť, každý človek je iny... Tak sa stretávajte menej a snaž sa ju nepočúvat. Keď ti niečo chce vnútiť, tak jej prikyvni a urob po svojom. Je to ťažké a verím, že ťa to trápi, ale aj tak to nezmeníš, treba zmeniť svoj postoj.
@ailiba tak to jej asi nedokážem odkyvat. Ďalšia vec je,že keď jej na niečo kyvnem že má pravdu,tak som si sto percent istá,že potom bude ešte akčnejší. No nezmení sa,ale ani ja nie.
Pozri, budes si raz musiet priznat, ze mamu fakt nezmenis. Jedine, co mozes zmenit je seba a svoj pristup k nej. Preto som ti pisala tie navrhy, co by si mohla skusit (psycholog), alebo spravit (zmena prace, bydliska). Ak nie si otvorena zmene, tak ani situacia s mamou sa nema dovod zmenit 🙂
Pisem v dobrom, uprimne ti prajem, aby ste mali pokojny zivot😊😊😊
autorka tak s týmto ale nespravis nič 🙂 prevychovať vyše 50rocnu pani sa už nedá. treba určiť hranice. tvrdo. a pre dobro svojich nervov a v tvojej vlastnej rodine sa stretávať čo najmenej. akonáhle prekročí nejakú hranicu či slovne alebo skutkami, zdvihnúť sa a odísť z navstevy. možno nepochopí, ale to nevadí, ide hlavne o tvoje nervy 🙂 nemusíš počúvať ako všetko čo spravíš je na p*d od matky ktorá toho sama veľa rukami nespravila. a je zbytočne jej niečo dokazovať. už tým úvodným príspevkom ma to dostalo, že vam šacovala mobily, priečinky v počítači, a odpocuvala za dverami - to je naozaj správanie až psychopata by som povedala 🙂
@anonym akože chápem že si podráždená, ale nemusis tak reagovať aj namna, ja nie som tvoja mama..
Napísala si "Odvetila mi,že dobre rešpektujem to. Samozrejme brat mi volal do !!5!! Minút že volala mi mama,že čo ti je keď Vegas po dr🤦🤦🤦" tak keď napíšeš že brat ti volal do 5minut že volala mu mama, tak ja mám problem čítať s porozumením, ok..
Ak máš problém s tým že sa vyjadrím k tomu čo píšeš, tak už budem ticho, ja mám vážnejšie problémy.. pekný večer..
takto si si ista ze tvoja mama netrpi poruchou osobnosti? myslis ze preco to robi? chce seba povysit tym ze by to spravila lepsie? alebo len teba ponizit a tym si vychutnava moc? alebo ta ponizi a tym seba povysi a zase sa citi lepsie? alebo si to neuvedomuje a je to prevzany vzorec spravania? ci je v tom nieco ine? vies to konkretizovat?

No psychická manipulácia.A ver tomu, že keď sa bábo narodí nastane peklo.Tak sa drž🙂