icon

Ja už neviem čo ďalej, manžel ma obviňuje, že nechcem pracovať

katarina644
20. aug 2018

Ahojte, pisem hadam prvy krat tu. Spolu sme zobrati jedenast rokov, ale dohromady sme spolu uz patnast rokov. Mame dievcatko ( desat rokov), chlapec (bude mat osem rokov, zle mu vychadzaju roky). Chlapec sa narodil s kopou diagnoz, ked sa narodil bol modry, do troch rokov stale v nemocniciach, cvicenie vojtovky atd. Na materskej s oboma som bola osem rokov. So synom na predlzenej materskej zo zdravotnych dovodov. Chodi uz do normalnej skoly, aj ked ma fyzicky hendikep hlavne s fyzickou a plucami ( to je asi to najdolezitejsie). Ide do druhej triedy. Prvak sme si riadne vytrpeli, kedze bol druhy rok medzi detmi. Este skolu ako tak vydrzal, aj ked na poslednych hodinach spal na lavici, co zatial pani ucitelkam nevadilo. Druzinu sme si riadne odplakali, aj ked som chodila pre nich o pol druhej. Nevladal druzinu, unaveny a podobne. Cize druhy rok som nezamestnana. Chcem ist do roboty, len neviem ako krpec bude zvladat skolu, do toho dcere budu musiet vytahovat zlcnikove kamene, cize zo skoly bude zase dva mesiace doma. Nemam ju pri kom nechat, ak by som isla do roboty, mama rakovina posledneho stadia, po zlomenine nohy druhy krat. Manzel mi vykrikuje, ze sa mi nechce do roboty, ale ked poviem, ze budem musiet len do obchodu, on sa o deti nestara (myslim ucenie a podobne). Vybavujem si opatrovatelsky ku mame, ale musela som si podat odvolanie, lebo mi to neschvalili. Nenavidi moju mamu, aj ked neviem preco, lebo nasi viacej pomahaju ako jeho otec (kedze mama im uz zomrela). Nadava mi do lenivych a podobne, ale predstavit si, ze co bude s detmi, ako budem s nimi chodit po doktoroch, co s nimi, ked budu chori, on to robit nebude, ucit sa s malym nebudem. Mam hrozu. co mam robit. dakujem.

rainee
22. aug 2018

@bluerose v ba je síce úroveň vyššia,aj platy,ale aj životné náklady. Možno niekde na dedine dokonca viac ušetria pri menšom plate,keď si niečo dopestuju a dochovaju. A navyše domáce sa nedá porovnať s potravinami z obchodov. Mám pocit že sme tu kontajner Európy,čo nikde nechcú predávajú u nas.

mircalla
22. aug 2018

Urcite sa da nieco najst aspon na ciastocny uvazok. Urobila by som to nie kvoli manzelovi, ale kvoli sebe. Aby som mala pocit, ze mam aj vlastny prijem a nie som na nom zavisla, najma ak vztah nie je zrovna idealny

siska53
22. aug 2018

@mircalla ja nevravim teraz o rd,ale o tom,ze tento stat sa nevie postarat o chorych a starych ludi. Cize ak ma ona choru matku, tak z rych slovenskych platov neutiahnes opatrovatela ani ked ste viaceri.. a k tomu male deti,cele zle.. zial zazila som to,ked sa riesila nasa babka,zazivam to teraz,ked muzov otec potrebuje pomoc.. my nestihame a napr.ja ani fyzicky nie.. pomoc takmer ziadna, 200eur platime mesacne za 5 hodin opatrovania cez prac tyzden akoze pomoc od statu. .. inak zvysok si pokryte ako samoplatcovia. Opatrovatelky min.5€/hodina,zvacsa viac,spolahlivost nizka,ked sa rozhodne,prosto nepride.. stanovili sme si,kolko mozeme kazda rodina (2surodenci su) dat zo svojho prijmu.. no nejde to..to pokryje lej zopar hodin.. svokrovci si musia poradit aj samy aj po fin.stranke a to svokra robila do 76r.! Teraz okrem.opatrovatelov drahe lieky.. a kadejake maste a fyzioterapeuti k tomu.. takze ak to ma podobne ona s chorou mamou (rakovina jie je sranda) a do toho ma chore dieta, ak som dobre pochopila,ciastocne fyzicky postihnute,tak jej nezavidim..my mame k tomu adhd a dalsiu,co si nezvykla po 3r.na skolku,to je nic,oproti tomu,ak ma.ona tak chore dieta.. a viem,co to je,ked muz nepomaha..z akychkolvek dovodov..

sisaka
22. aug 2018

Veľa ľudí sa tu chytá toho, že ma veľmi chore dieťa, ale ako veľmi, sme sa vlastne ani nedozvedeli. Autorka písala, že ma fyzicky handycap, nemá fyzickú kondíciu (kto vie prečo) a problém s pľúcami, očividne je ale schopne vzdelávať sa a chodiť do školy, keďže už ma za sebou 2 ročníky. Vyznelo to, že chodi do normálnej školy, na konci dňa je unavený a cirkus robil preto, lebo nebol zvyknutý na kolektív, v 8. rokoch vystrájať, že nie som s mamou tiež o niečom vypovedá, tu nejde o 3 či 4 ročne dieťa. Ak moje dieťa zaspáva od únavy, na konci vyučovania (kolko je to na Slovensku pre druhákov - 5 vyučovacích hodín?) v 8. rokoch, tak to riešim - u nás majú decká vyučovanie od 8 rana do 3 poobede a potom pripadne “druzinu” do 6 a fungujú - musia. Ak nechodím do prace, nevidím jeden dôvod držať dieťa v družine, keď je tak strašne unavený. Ako prišlo 10 ročne dieťa k žlčníkovým kameňom je síce záhadne a hlavne veľmi smutne, ale 2 mesačná rekonvalescencia je asi dosť pritiahnutá za vlasy, ak je naozaj taká dlhá, bolo to treba riešiť cez prázdniny, nie počas školského roka. Manžel je tu predstavený ako sebec, ktorý prstom doma nepohne, ale to je zase len pohľad jednej strany. Spravodlivé delenie domácich prác v tomto prípade nemôže byt 50:50 keď ona je cely deň doma a muž pracuje. Mladšie dieťa bolo asi chované koli ochoreniam vo vaticke a pri uzkostlivej matke sa otec k nemu ani nedostal, tazko je teraz budovať vzťah...
Všetko, aspoň mne, vyznieva ako zmes výhovoriek - deti sú malé, chore, nesamostatne, kto pôjde s detmi k doktorom, kto bude s nimi doma, keď budú chore, kto sa bude s nimi učiť... pritom tu hovoríme o 8-10 ročných deťoch, u ktorých by bolo tiež načase začať rozvíjať nejakú samostatnosť a prestrihnúť pupočnú šnúru.
Zo zákonníka prace majú predsa rodičia nárok na sprevádzanie dieťaťa k lekárovi, či OČR, prečo by to nešlo v tomto prípade?
Podľa mna toho muž ma po 10 rokoch už plne zuby, cela finančná záťaž visí na ňom, žena robí z deti bábätká, o ktoré sa treba neustále starať a ma 150 výhovoriek, prečo ešte nemôže ísť do prace. Kto chce ísť pracovať rieši, ako to spraviť a nie, ako sa to nedá, ja som nadobudla dojem, že niekto tu po 10 rokoch strávených doma robiť nechce.

martinka150
22. aug 2018

@dai 200 eur mesacne za 4 krat upratovania a 4 krat zehlenia? To je dost nie, ja som sice na rd ale priatel zaraba nadstandatne ale 200 eur by som nedala ani keby neviem co

syslik81
22. aug 2018

a co praca na nocnych alebo cez vikendy ..? nechat deti manzelovi ked je mudry a na striedacku pracovat ...

tykat
22. aug 2018

@siska53 ...na ocr a pn mas narok...to nie je na zamestnavatelovi ci ti to milostivo akceptuje...Ked jej muz chce aby pracovala tak sa musi zapojit aj on. To ze ona pojde do prace neznamena len to ze na konte kazdy mesiac pribudne jej vyplata. To znamena ze sa treba podelit o sichtu doma a o starostlivost o deti, pripadne o dalsie povinnosti. Nechala by som ho v tom vymachat, mozno by potom pochopil co vlastne jeho zena doma robi ked nepracuje. Ono totiz tie domace prace a starostlivost o deti vidno az vtedy ked sa neurobia.

klimova28
22. aug 2018

@katarina644 ja ťa chápem, bola som v podobnej situácii, jeden syn s aspergerovým syndrómom, druhý s problémami s imunitou, bola som s nimi dlho na materskej , trápili sme sa so všetkým. K tomu ešte všetky tie múdre reči o tom, aká som pohodlná, rozmaznávam deti, ktoré by to už dávno mali zvládnuť tak ako ostatné... Práve preto, lebo u nás je takmer nemožné naozaj využívať OČR, a pracovať pri dieťati, ktoré je často choré, alebo sa mu treba veľa venovať, som tiež nešla do zamestnania.
Neboj sa, pomaly to všetko prejde, deti vyrastú, choroby sa vytratia. Ešte to vydrž. Ale skús hľadať prácu, kde môžeš byť viac pri deťoch - moja kamarátka robila niekoľko rokov opatrovateľku jednej pani na vozíku, lebo si mohla dohodnúť služby viac podľa potreby. Ja som začala robiť z domu účtovníctvo, tiež z veľkej miery kvôli tomu, aby som stíhala návštevy lekárov, PN, atď. mslím, že ísť robiť do obchodu na výklad tovaru, alebo podobná málo platená neohodnotená práca, kde budeš robiť na majiteľa a pritom neustále v strese, kedy ochorie dieťa, alebo trápiť sa pri predstave, ako syn trpí v škole, tak to ťa už úplne zničí.
Proste hľadaj prácu s veľmi flexibilnou prac. dobou, resp. skús niečo podnikať - piecť koláče, vyrábať korbáčiky - poznám pani, ktorej to fičí na mlieku z mliečneho automatu, alebo niečo také. To, čo ti ide, čo vieš dobre robiť, alebo nejaké BIO a pod...

dai
22. aug 2018

@martinka150 mne to zato stoji - zehlenie neznasam a pri 5tich ludich je toho dost ( moj muz nosi kosele do prace - denne aj 2, vecer behava - cize kopu triciek, deti tiez spinia statocne ) a co sa upratovania tyka - kedze vikendy chceme mat pre seba, pri malom sa mi nechce drhnut kupelky a vytierat podlahy... jasne ze denny poriadok si robime kazdy den ale vypadava to klasicke sobotne upratovanie - sobota a nedela je pre nas cas pre spolocne straveny cas ( upratovanie za taky cas nepokladam... ) mne to pridu ako dobre investovane peniaze - vekom prichadzam nato ze cas s rodinou je pre mna ta najvacsia hodnota.

martinka150
22. aug 2018

@dai hm, tak ja nezehlim (mam susicku), a upratujem bezne aj kazdy den, prach, vysavanie, zmyvam kazdy druhy den. Nemame zapratany byt, takze je to chvila. A kupelku teda kazdy druhy den, neviem si predstavit raz do tyzdna

martinka150
22. aug 2018

Ale mame byt, nie dom

mircalla
22. aug 2018

@dai ja sice upratujem (najradsej by som nie, ale nemam na vyber), ale napriklad v lete skoro nikdy cez vikendy nevarim, neviem si predstavit zabit pol dna v kuchyni, ideme na vylet alebo proste skocim do food coutru a urobim max polievku, doma nie sme skoro nikdy. v zime to je ine, nie sme vonku tolko

dai
22. aug 2018

@martinka150 tiez mam susicku ale veci aj tak chcem mat vyzehlene - zo susicky koselu vyzehlenu zial nedostanes🙂 . Prach a vysavanie tiez robim kazdy den, kupelky nie a teda obdivujem ta ak ty to robis - u nas umytie kupelky trva 1-2 hodiny a to sa mi fakt ze nechce, detto zmytie vsetkych podlah - pozri, nechce sa mi sa ospravedlnovat za moje rozhodnutia - my sme s muzom pedanti a viem ze upratat a upratat je rozdiel - ja nechcem tolko casu investovat do upratovania aby sme boli spokojni - takto sme spokojni a mame cas pre seba - tak ako mnoho inych rodin v mojom okoli ktore sluzby gazdiniek vyuzivaju ( v nasom dome napr. Asi 80% domacnosti... )

mircalla
22. aug 2018

@dai Ja to chapem, my mame 160 m2, uptratujem 6 hodin, a to je fakt len zakladne, totalne zabity cas, vasinou to robim vecer po 19 hod a rozdelim na 2 dni. a starsne ma to nebavi, zehlit zehlim, ale nastasie kosele nie, to som nikdy ani poriadne nevedela, ostatne je dost rychlo

dai
22. aug 2018

@mircalla ja varim podla potreby - dnes sme sa zabudli v parku dlho tak sme jedli vonku ( doma mam pritom navarene🙂) my tym ze mame park aj plaz aj hradzu blizko vieme vybehnut von, na obed domov a potom zas von... ale teda ako nam vyjde cas ( s drobkom este nejake velke vylety nerobime a zvysok bandy sa dobre prebavi aj v parku s loptou ci na kolobezkach😉)

dai
22. aug 2018

@mircalla tak my mame len 150m2 a viac menej upratujeme cele prazdniny🙂 len pracovna my s deckami trvala 2 dni, kniznica 3 napr. 🙂 ale to je take ine upratovanie, trisdenie a pod.... ale take to behanie s mopom a pod. ... ked si upratujem sama tak je to tiez najmenej jedno doobedie...

dai
22. aug 2018

@martinka150 tiez mame byt😉

marusia12
22. aug 2018

Zbaľ tri igelitky a čau..

vienala
22. aug 2018

@dai k tvojmu prispevku z rana - dakujem, mozno to stvrte dame. I ked cas nas tlaci, uz nie som najmladsia. Najblizsie 2 roky to nehrozi, nakolko sa chcem zabehnut v novej praci a potom uvidim, ake budu moznosti, ci sa bude dat pocas pripadnej materskej robit napr. Ho. Ale to je este hudba buducnosti. Trochu ma mrzi, ze to vsetko nejako takto preratavam s planujem, casto mam pocit, ze preco nedat este zivot malemu stvoreniu, ked si to mozeme dovolit. Ale... jednoducho chcem sa aj ja realizovat, mozno je to egoisticke, ale taka je realita.
Inak prajem ti, aby si si tuto tretiu matersku naozaj doplna vychutnala. Ja som si tiez moju tretiu matersku uzila. Mala som more casu a aj som to patricne vyuzila.

K teme upratovania - nemyslim, ze by to bola vysoka suma. Ja som sa tiez pohravala s myslienkou zabezpecit si niekoho na upratovanie raz tyzdenne. Fakt sa mi uz nechce stracat cas cez vikend upratovanim, radsej budem s rodinou. No ale v malom meste by som bola asi za nemoznu - tu kazdy kazdeho pozna a tie, ktore maju vypomoc su casto povazovane za neschopne. Ja viem, treba sa nad to povzniest, ale aj tak mi pride nezvykle pustat niekoho cudzieho do domu.

dai
22. aug 2018

@vienala dakujem pekne - zatial si to fakt uzivam - konecne prazdniny so vsetkymi detmi - moja pubertacka mi povedala akurat vcera ze ake super prazdniny - a to pritom vacsinu casu len vonku pred domom sme🙂
Pre mna to tiez bolo nezvykle - ja som ale zacala s plmocou paradoxne pri 1vom dietati v malickom bytiku - pri nej som nic nestihala🙂 z tej pomoci je tohto casu mojim deckam 3tia babka, nasa super opatrovatelka ktora moje deti miluje ako svoje vlastne vnucata a ja sa viem na nu spolahnut - takze ja mam velmi pozitivnu dlhorocnu skusenost... upratuje nam teraz agentura, takze to je trosku ine - tam sa gazdinky striedaju... ale vzdy je tam najmenej 1 ktoru poznam a chodi k nam dlhsi cas takze pohoda ( oni chodia 3 spolu takze su u nas relativne kratko )- ale chapem ze prvykrat je to v sr spolocnosti urcite premozenie sa, ja som si tiez vypocula svoje o neschopnosti , hlavne od mojej mamky🙂 teraz ale chodia gazdinky uz aj k nej, moja svagrinka co s tym tiez mala problem uz tiez ma svoje gazdine - postupne nejak vsetky pochopili ze to setri cas a maju pritom pekne cisto.

oslo1
22. aug 2018

No, takze ja som mamicka zo spominaneho zapadu. Mate velmi skreslene predstavy, zivot tu uz nie je taky, ako byvaval.
Takze v skratke. Pracujem pre NHS, government, preto mam aj najdlhsiu matersku, az rok. Platena z roboty je prvy h niekolko mesiacov, potom iba od statu nejake 400, posledne 3 mesiace nic.
Pracujem ako sestricka od 7,30 do 20,00. Jasle sa zacinaju o 8.00 a opatrovatelka o 7.30.
Nastastie su specialne jasle pre sestricky, ktore zacinaju okolo 7 rano. Moj syn do takych pojde, waiting list je vyse roka, uz je v poradovniku.
Bude chodit 2 dni v tyzdni a stat nas to bude okolo 550 na mesiac a to su relativne lacne a so zlavou. Ja budem kazdy vikend v robote. Este mi tam potom visi v mesiaci jedna sluzba, na ktoru si budem brat dovolenku.
Som na materskej od juna, doma mi je super, syn je dobre babatko, aj ked ma svoje momenty. Mam skveleho manzela a spolu tvorime team. Napriek tomu mi tu uz hrabe, rano o 8 uz stojim pred obchodom, kym ho otvoria, cakam na September, aby zacaly nejake classes. Syna kojim na poziadanie, niekedy z gauca nevstanem niekolko hodin, lebo je prisaty. Neviem si predstavit, co robi autorka cely den, este sa jej nepaci, ze muz nepomaha, ako a s cim? Deti ma velke, navari za hodku ak do toho ratam aj cistenie zeleniny.
Nas dom nestoji niekolko desiatok tisic, realne ma hodnotu trosku menej ako pol miliona, od coho sa odvija nasa hypoteka. Keby sme rentovali, tak rent je vyssi ako hypoteka. Takze uz len z tohto dovodu musim ist do roboty, to nie je, ze uskromnime sa a budem lacno varit. Tu je to o tom, ze clovek musi aj ucty platit.
Byvame na okraji Londyna, mozeme odist mimo Lonyn, ja si najdem robotu vsade, ale muz bude mat problem.
Deti tu bezne chodia soplave do skoly a choroby sa tu zas az tak neriesia a to pracujem v zdravotnictve.
OCR nemame, mam carers leave, nastastie plateny, ale to len preto, ze robim pre nhs, zbytok populacie to ma bez penazi.
Nemame tu ani babky, tetky a surodenco v, vsetko je medzi mnou a muzom.
Nepatrim k tym, co sa stazuju, zatnem zuby a idem.
Autorka moze ist robit nocne do Tesca, na pumpu, do starobinca a rano, ked budu deti v skole, tak moze dospavat. Vyhovarat sa na chorobu a na zlcnik po operacii u dietata marodovat 2 mesiace je velmi zcestne. Dnes sa to operuje laparoscopicky. Dospely clovek by bol doma 2 tyzdne a potom by isiel makat. Deti sa rychlo vystrabia a ak jej bude diwta lwzat po operacij dona 2 mesiace, tak je chyba niekde inde ako v operacii.

libawet
23. aug 2018

@oslo1 konečne fundovaná informácia ako je to naozaj na tom chýrnom " západe". To my sme tu v porovnaní s týmto " na západe ". Asi by mnohí mali konečne otvoriť svoje očká 🙂.
....len taká poznámka : autorka nemá syna bohužiaľ len " sopľavého ", tam ide o oveľa viac vážnejšiu diagnózu, diagnózy.....

libawet
23. aug 2018

@bluerose skrátka studený odchov....podobné je to vo Švajci...nuž, my sme asi iná mentalita, toto by u nás asi neprešlo. A môj názor je, že sa mi to ani nepáči. Načo potom tie ženy tam tie deti majú, keď už maličkých ich dávajú od seba preč? Len aby bolo? Peniaze nadovšetko?

siska53
23. aug 2018

@tykat ja s tebou suhlasim,no realita byva ina a maloktora ma odvahu to spravit,ze tak sa teda postaraj...aj tak vsetko robime viac-menej my. A. S tou pracou..naozaj zavisi od toho,na akeho zamestnaavtela nadabis .

rainee
23. aug 2018

@oslo1 studovala a žila som nejakú dobu v zahraničí, takže nemyslím že mám skreslenu predstavu.kamošky mám prevazne v rakusku Nemecku,španielsku a Belgicku. Ako hovorím ani jedna nemusela ísť robit na fulltime lebo dostatočne zarobí aj na parttime + slušne zarobí aj muz a veru ani jedna sa tam nepretrhne. A prác.miesto ti tiež musia držať,dokonca ženy s malými deťmi sú chránené proti prepusteniu kolekt.zmluvou, nie ako tu ze sa vrátiš z materskej rovno na úrad práce . A tiež k deťom,áno je tam platena materská kratšie ako u nás ale nie je problém umiestniť dieťa do jaslí či platiť opatrovateľku. A dokonca čo som počula od známej čo robí v jasliach, specialne turkyne v Rakúsku dajú pár mes dieťa do jaslí od rána do večera a oni sú doma. Ako píšete, tam majú úplne iný vzťah k deťom,veľa veci neriešia,nebehajú s každým soplom k dr a v 18 dieta šup z domu.

sisaka
23. aug 2018

@rainee ja v zahraničí žijem 15 rokov a mám skúsenosti ako
@oslo1 Žiadne voľne miesta v škôlkach, do kvalitných sa zapisuje dieťa hneď ako sa narodí a to sa tam v roku, v roku a pól ani nemusí dostať. Cena za škôlku je vysoká, pre mnohých to znamená mesačnú mzdu, do škôlok len málokto dáva dieťa len tak z nudy, ale preto, že musí ísť do prace. Bežne zarábajúci rodičia, ktorý majú hypotéku na pól miliónový dom (bežná cena za dom) si nemôžu dovoliť ostať doma. Žiadne štátne škôlky za symbolické ceny, žiadne take, že poberanie materskej a popritom v práci ako na Slovensku, u nás ani žiadna platená OČR. Nie je problém nájsť opatrovateľku, ale mnohym by som nezverila škrečka nie to ešte dieťa, súkromné opatrovateľky sú drahé ako škôlky a tie, čo sa starajú o viac deti naraz, sú síce o čosi lacnejšie, ale kvalita je casto úbohá.
Rozprávka o tom, ako sa malo robí a veľa zarobí je dojímavá, máš šťastie na kamarátky, ktoré majú takéto super pozície - za malo roboty veľa peňazí.
Ja som mala šťastie, že môj muž dosť zarobí a mohla som ostať 3 roky doma, samozrejme z toho 2 neplatené a po skončení materskej po 12 mesiacoch - rozlucenie s prácou. Kto nechce prísť o prácu jednoducho do prace nastúpiť musí a preto aj ženy, ktoré by si mohli dovoliť ostať doma idu nazad do roboty, lebo nechcu prísť o dobre miesto.

mircalla
23. aug 2018

Podla mna keby si autorka mala snahu najst pracu, tak to vzdy mohla skusit, ako to funguje, ale nie si hladat dovody preco nie...vzdy sa najde dovod preco nie. V najhorsom sa to vzdy sa skusit a odist.

@rainee Podla mna to, ze u nas RD az 3 roky a nasledne mnohe zeny maju predlzeny ozaj dost velky luxus. Ja som az na tomto fore pochopila, ze x zien je doma a v podstate v zivote sa uz do prace nevratilo, su doma aj s velkymi detmi, co davno chodia do skoly. Vratia sa tie, ktore maju dobru pracu a plat, tie, co ich praca nebavi a maju nizku mzdu su radsej doma s detmi a nechaju to vsetko na manzela. Cize ja si myslim, ze u nas je dovod nevratit sa do prace prave toto - neni motivacia. Ono samozrejme sa ohanaju tym, ze predsa podstatne je byt s detmi a prava matka si len ked si X rokov doma, ale podla mna je za tym nieco uplne ine

lanczi
23. aug 2018

@mircalla Ja mám z teba pocit že cítiš niakú krivdu či čo,že si išla do práce tak skoro a iné ženy nie. V každej téme sa objaviš ked zistiš ze žena je doma viac ako 3roky. To že ty si sa tak rozhodla je tvoja vec,ked niekto je doma x rokov zas vec tých ludí,ty ich dôchodok brat nebudeš. Lahko sa radí ak nie si v ich koži,stači ak niekto žije v oblastiach kde je velká nezamestnanost,stači ak niekto proste bunky nemá na učenie,nie je lenivý,napriek snahe dokonči len učilište,má malé deti,jasne že nemože na 3smeny,a o učtovnictve doma,alebo prekladani može len snivat..Nemyslím si že ked je niekto dobrovolne doma zaživa vrchol blaha a extázu,len jednoducho ho prinútia okolnosti o akých my nič nevieme.

rainee
23. aug 2018

@mircalla
@lanczi obidve máte kus pravdy. Keby boli pre ženy s malými detmi vytvorené vhodné podmienky, napr formou skráteného úväzku alebo flexibilnejsie prác.doby, tak by bolo všetko jednoduchšie. Každý normálny človek chce pracovať, tiež neverím že to tie ženy doma 10 r bavi.

oslo1
23. aug 2018

@sisaka ja som napisala to iste, co ty 🙂
@rainee a kedy si studovala v tom zajranivi? Lebo pred 10 rokmi bola ina situacia v uk. A tiez spominas, ze ti to niekto hovoril. Ja tu zijem v tom, mne to nikto nemusi hovorit. Socialny system je tu nastaveby tak, ze ked robis, tak makas. Jek nemakas, tak bude z teba socka.